Συναρμολογώντας το Τέρας! Overdriven MT-G2 σε σώμα Convoy L2

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,515
Όσο θα ετοιμάζονται οι φώτο και το κείμενο, πάρτε μερικές συγκριτικές φωτο…

xxfm.jpg

dk6a.jpg

iukx.jpg

Φακός Κανονικό... Mothership!

tvqe.jpg

Γομαρακι φακος!!
Μου θυμιζει λιγο τον Thrunite catapult στο σχημα και το μεγεθος και στο γεγονος οτι εχει extension tube, για να παιρνει 1 η 2 μπαταριες, ετσι?

H ιδέα να κάνω έναν υπερφακό με το MT-G2 πάει αρκετά πίσω, όσο ήταν MT-G….Το ζήτημα ήταν ότι έπρεπε να βρεθούν 2 πράγματα… Κατάλληλα (οικονομικά) ηλεκτρονικά και φακός που θα χωρούσε την πλακέτα ακριβώς….

Τελικά η αναζήτηση απέδωσε με τον Convoy L2. Ηλεκτρονικά διαθέσιμα για το MT-G2 είναι όσα μπορούν να υποστηρίξουν 3 XML σε σειρά, δηλαδή όσα μπορούν αν ανεβάσουν το βολτάζ εξόδου στα 9+ βολτ
Ενδεικτικά,
http://intl-outdoor.com/xml-multicell-circuit-board-3a-55126v-p-361.html
http://intl-outdoor.com/xml-multicell-circuit-board-35a-ouput-55126v-p-543.html

Για λεντ χρησιμοποίησα αυτό, που τυχαίνει να έχει και χάλκινη πλακέτα
http://intl-outdoor.com/noctigon-mtg20-mcpcb-cree-mtg2-p0-5000k-6v-led-p-727.html

3e7c.jpg

Ο Convoy L2 σαν Host

ivc1.jpg

Ο φακός αυτός με γλύτωσε από τον κόπο να βρω ένα κάτοπτρο για XML και να ανοίξω την τρύπα στις διαστάσεις του νέου LED.
Η υποδοχή για την πλακέτα είναι 21mm όσο ακριβώς και οι πλακέτες-φορείς των παραπάνω ηλεκτρονικών.
Θέλει όμως προσοχή στη εγκατάσταση γιατί ο χώρος είναι οριακά επαρκής στο θέμα του ύψους, ειδικά για αυτή των 3,5Α.

nt4b.jpg

Γενικά για budget φακός είναι πολύ καλός. Καλή ανοδίωση, καλά και καθαρά κοψίματα, , ανοδιωμένα πάσα (αλλά τριγωνικά) και πολύ εντυπωσιακό που σκέφτηκαν να βάλουν ένθετα δακτυλίδια από μπρούντζο στις επαφές του σωλήνα.
Τα O-rings είναι καλά, σφιχτά και λίγο σκληρά. Θα τα ήθελα λίιιιιιγο πιο χονδρά.
Αλλά επειδή το relief-cut των πάσων είναι αρκετά μεγάλο σκέφτομαι να βάλω και δεύτερα από Σιλικόνη.
Ο διακόπτης είναι ένας reverse clickie αλλά θα αλλαχθεί σύντομα στον κλασσικό forward clickie που προτιμώ και έχει αποδειχθεί ΠΟΛΥ αξιόπιστος με μεγάλη αντοχή στα ρεύματα.

Η κατασκευή ανά στάδιο

Προετοιμασία.
d7sq.jpg

Το κάτοπτρο καλύφθηκε με μεμβράνη τροφίμων για να αποφευχθούν ου δακτυλίες. Από φύλλο αυτοκόλλητου βινυλίου φτιάχτηκε ένας μονωτής και με νυστέρι κόπηκε επιτόπου η τρύπα του LED.

afz0.jpg

Από όσο φαίνεται το κάτοπτρο βιδώνει πάνω στον κορμό με πάσα στην βάση του. Στην κορυφή του έχει 2 εγκοπές για εργαλείο και για αυτό θέλει έξτρα προσοχή μην το χαράξουμε ή λερώσουμε.

bqxe.jpg

Η υποδοχή του LED (20mm)

Προετοιμασία του LED.
w7c7.jpg

Στην κάτω μεριά του βάλαμε ασημόπαστα, πολύ λίγη ίσα-ίσα για να πάρει τα κενά. Όσο καλή και αν είναι δεν αντικαθιστά την θερμική επαγωγή του μέταλλο σε μέταλλο.

edwe.jpg

Το LED βιδωμένο στο σώμα.

uzed.jpg

Δοκιμαστική εφαρμογή του κατόπτρου. (η κόκκινη βούλα είναι το κομμάτι από τον μονωτή που κόψαμε

Προετοιμασία των ηλεκτρονικών
x8fz.jpg

Μαζί με τα ηλεκτρονικά ήρθε και ένα αυτοκόλλητο υλικό θερμοεπαγωγής για την κύρια πλακέτα. Λόγω έλλειψης χώρου δεν την χρησιμοποιήσαμε. Απλά αφού ταιριάξαμε καλά τα ενδιάμεσα καλώδια, ενώσαμε τις πλακέτες με 2 σύρματα (από ποδαράκια αντιστάσεων) και γεμίσαμε το κενό με κόλλα θερμοεπαγωγής (Fujik)
Καλώδια δεν άλλαξα, δεν νομίζω να κέρδιζα και πολλά γιατί ο driver είναι buck, οπότε πιθανές απώλειες βολτάζ καλύπτονται από το έξτρα βολτάζ των μπαταριών.

wx1x.jpg

Η υποδοχή των ηλεκτρονικών. Προσοχή! Η βίδες που συγκρατούν το LED είναι πολύ μακριές και μπαίνουν μέσα στον χώρο των ηλεκτρονικών. Θέλουν κόψιμο πριν την συναρμολόγηση!

mcv3.jpg

Το LED με τα καλώδια κολλημένα. Μην περιμένετε καλύτερη ποιότητα στη κόλληση, το κολλητήρι και η τσιμπίδα ίσα που χωρούσαν κάθετα.
(την έκανα σε 3 φάσεις. Μια πρόχειρη κόλληση ισα ισα να πιάσει το καλώδιο, μια 2η θέρμανση με έξτρα σολντερίνη για να έρθει το καλώδιο σε καλή θέση και μια 3η για καλή ροή της κόλλησης)

18pa.jpg

Τοποθέτηση του δακτυλίου συγκράτησης και κόλληση του κεντρικού ελατηρίου. Δεν χρησιμοποίησα το μανίσιο (αν και με επικάλυψη χαλκού! Προτίμησα ένα σκληρό «επίχρυσο»
Αργότερα όταν ξεμπερδέψω με την αξιολόγηση και δω ότι δεν χρειάζεται αλλαγές θα ρίξω μια πονταρισία καλάι μεταξύ δακτυλίου και πλακέτας, έτσι για καλύτερη ηλεκτρική επαφή

Μετρήσεις

Εδώ έχουμε πρόβλημα. Βλέπω τα νούμερα και δεν τα πιστεύω.
Είτε το κουτί μου δεν έχει γραμμικότητα στα πολλά lumens ή το LED υπερτροφοδοτείται ακόμα περισσότερο από ότι περίμενα.
Για να μην μακρηγορώ
Κατανάλωση 4,2 Αμπέρ
Lux στο ένα μέτρο 48540 (αναμενόμενο να είναι χαμηλά)
Lumens 3350!
:Banane0::idea::guitarist::smash:
Μόνο στη μεσαία σκάλα τα Lumens είναι 1050!

Μερικοί αντίστροφοι υπολογισμοί μου έδωσαν τελικό ρεύμα στο LED 4,2Α

(edit: μόλις το προσέξα. Στο intl-outdoor έχουν αλλάξει τις προδιαγραφές! Το λινκ μιλά για 3,5 Αμπέρ, το αρχείο μου λέει επίσης για 3,5 αλλά στο site μιλά πια για 4,5!!! http://intl-outdoor.com/xml-multicell-circuit-board-35a-ouput-55126v-p-543.html)
Όχι πως μου πέφτει άσχημα,

Σε χρήση αρκετής ώρας ο φακός δεν ανεβαίνει πάνω από τους 58 βαθμούς τον κορμό κοντά στα ηλεκτρονικά και 41 βαθμούς στο τζάμι.
Αναμένεται να δούμε πως θα πάει σε πλήρη χρήση…..

Αυτά προς το παρόν….

Last edited:
δεν μου αρεσε τοσο....δεν μου αρεσε το θεμα των κολησεων των καλωδιων ουτε και το στραβοκολλημενο ελατηριο.
ξεκινησα το προτζεκτ σαν μια σκηση στην τελειοτητα αλλα η ατιμη μου ξεφυγε

Mπραβο βρε συ Κωστα, πολυ ομορφη παρουσιαση, για σεμιναριο, αν και δεν την χορτασα, ηθελα 2-3 ακομα ενδιαμεσες φωτογραφιες απο τη διαδικασια :))

Μεταφρασε το και ποσταρε το στο CPF!!

ευχαριστω....ετσι το σκεφτηκα και εγω, και φωτογραφιζα καθε σταδιο....Περισσοτερες φωτο ισως να χρειαζοταν στο μονταρισμα των ηλεκτρονικων αλλα η διαδικασια ηταν δυσκολη. Με τον χρονο να τρεχει και την κολλα να ξεραινεται δεν γινοταν.
Δηλαδη πρωτα επρεπε να φερω τις 2 πλακετες στη σωστη θεση, να κολλησω το ενα συρμα, να γεμισω το κενο με κολλα που ξεχειλιζε απο παντου (φανταστειτε τα ηλεκτρονικα σαν ενα μπαμπαδακι) και μετα να κολλησω το 2ο συρμα...

Λοιπον....περιμενω απαντηση στο CPF για τους υπολογισμους μου...Φοβαμαι οτι ισως τα τελικα λουμεν να ειναι λιγοτερα....
επισης αν καταφερω να αγγαρεψω μια φιλη ισως και να εχω βραδυνες συγκριτικες φωτο με εναν καθαροαιμο thrower και εναν 3-λεντο.

Last edited:
Ε, ναι, δεν το συζηταμε, και αυτα που ανεβασες ειναι μια χαρα και πολυ πληροφοριακα για τον εγχειρημα.

χε χε, οπως παντα, τα συγκριτικα beam shots ειναι το καλυτερο και πιο ενδιαφερον κομματι της επεμβασης :))

το ξερω...που το σφυριξε ενα πουλακι...:AFADF0:
μου φαινεται οτι ο καθε flashaholic πρεπει να εχει εναν με MTG αλλα οχι δευτερο γιατι σαν φακοι ειναι Γομαρια!

παντως για οποιον παινει το χερι του συνιστω να κανει τον δικο μου...Μονο 65 ευρω συνολικο κοστος

Ωραία δουλειά και ωραία παρουσίαση.

Αυτό είναι νέο led για μεγάλους φακούς?

ναι εδω και καιρο..να σκεφτεις οτι υπαρχουν ηδη εμπορικα μοντελα Solarforce, Eagletac, Crelant

Αλλα κανενα λεντ δεν ειναι για κανενα φακο...Απλα εμεις τα χρησιμοποιουμε. η αγορα των φακων ειναι κουτσουλια μπροστα στις αλλες εφαρμογες

Last edited:
Χθες προσπάθησα να μετρήσω το runtime κτλ… Σταμάτησα στα 18 λεπτά γιατί η θερμοκρασία είχε ανέβει επικίνδυνα. Μην ξεχνάμε ότι στο λεντ πάνε πάνω από 25 Watt!

Min – Output - Temp
0 – 100% - 23.7
1 - 94% - 32.7
2 - 92% - 37
3 - 91% - 39.7
6 - 87% - 51.7
9 - 81% - 58.6
12 - 80% - 62.9
15 - 77% - 67.5
18 - 75% - 69.8
Η μπαταρίες ήταν Sanyo 2600 Protected, και όταν σταμάτησα ήταν στα 3,83Volt άρα στο περίπου 45%

Όταν σταμάτησα το τεστ μέτρησα και την θερμοκρασία της μπαταρίας στους 65 βαθμούς.
Λίγο μετά που μπόρεσα να πιάσω τον φακό και να τον ξεμοντάρω μέτρησα θερμοκρασία σώματος 54 και ηλεκτρονικών 45 βαθμούς.
Συνεπώς έχω αμφιβολία να ενεργοποιείται η προστασία θερμοκρασίας της πλακέτα γιατί τους 58-60 βαθμούς πρέπει να τους είχε πιάσει.

Μπραβο και απο μενα!! Ωραια μοντα!
Να ρωτησω, σε μαμα κατασταση τι λεει σαν thrower? Ποσα μετρα περιπου φθανει?
πρεπει οπωσδηποτε να μονταριστει?

σε μαμα κατασταση :flipout: ειναι με xml και δυνατος λογω κατοπτρου. Νουμερα δεν θυμαμαι αλλα αν ψαξεις review θα βρεις, ειδικα στο budgetlightsforum

σε μαμα κατασταση :flipout: ειναι με xml και δυνατος λογω κατοπτρου. Νουμερα δεν θυμαμαι αλλα αν ψαξεις review θα βρεις, ειδικα στο budgetlightsforum
:fahne90:
Ευχαριστω!

ακομα να μου ερθει. Λένε οτι εταιρία τον σταμάτησε να κατασκευάσει. τον παρηγγειλα με το ζόρι και με παραπάνω χρήματα (:

ακομα και την ολοκληρωμενη εκδοση? το ηξερα για το host kit

Αλλα να ξερεις αξιζει εστω και σε τσιμπημενη τιμη