Συνδυασμός ηχείων δαπέδου με ενισχυτή.

christos_crt

New member
31 March 2008
37
Θα ήθελα να ρωτήσω για ηχεία δαπέδου για ένα μικρό σχετικά χώρο 10-12τμ. και για τον συνδυασμό τους με ενισχυτή. Η μουσική που ενδιαφέρει είναι dance και house χωρίς όμως να με ενδιαφέρουν οι υπερβολικές εντάσεις και θα ήθελα να είναι ικανοποιητικός και σε αλλά είδη μουσικής. Παρότι μικρός ο χώρος σκέφτομαι δαπέδου γιατί πιστεύω ότι δεν μπορώ να έχω αλλιώς "σωστές" χαμηλές (αυτό έχω καταλάβει από ακροάσεις). Η πηγή είναι ο υπολογιστής και μια UCA202. Το μπάτζετ είναι μικρό, οπότε σκέφτομαι για κάποια από τα παρακάτω:

Crystal-Audio TX-T2
Q-Acoustics 1030
MORDAUNT-SHORT AVANT 914
heco victa 500
Dali Concept 6
kef c5

Και από ενισχυτές σκέφτομαι:

Nad c315
AdvanceAcoustic MAP101
Nad c325
yamaha RX-497(στα+ ότι έχει και ράδιο)
Rotel RA-04
Audiolab 8000SE

Βάζω και τους ενισχυτές γιατί να μου πείτε με ποιους "ταιριάζουν" ηχητικά. Οποιαδήποτε άποψη ή συμβουλή είναι χρήσιμη και επίσης αν τελικά είναι σωστή η επιλογή ηχείων δαπέδου.:ears:

Σε 12 τετραγωνικά με έπιπλα μέσα φαντάζομαι, δεν είναι ότι καλύτερο τα ηχεία δαπέδου, αλλά θα "ελέγξεις" τις χαμηλές συχνότητες από τα equalizer της κάρτας ήχου (ή του media player) του υπολογιστή και από τα ρυθμιστικά τονικότητας του ενισχυτή για να μην μπουμάρει και δε νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα.

Για ηχεία θα σου πρότεινα Mission M33i ή τα HECO, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα από τη λίστα δεν είναι καλά. Τα Mission είναι ποιό φτηνά νομίζω. Υπάρχουν και τα Μ34i, αλλά έχουν μια μονάδα παραπάνω η οποία δε σου χρειάζεται στο χώρο σου.

Από ενισχυτές, μάλον θα κοιτούσα τον NAD (κατά προτήμηση c325) από αυτούς που έχεις.

Και μια και σου έκανα οικονομία στα ηχεία, πάρε και ένα ξεχωριστό ραδιόφωνο.-bye-

Σε 12 τετραγωνικά με έπιπλα μέσα φαντάζομαι, δεν είναι ότι καλύτερο τα ηχεία δαπέδου, αλλά θα "ελέγξεις" τις χαμηλές συχνότητες από τα equalizer της κάρτας ήχου (ή του media player) του υπολογιστή και από τα ρυθμιστικά τονικότητας του ενισχυτή για να μην μπουμάρει και δε νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα.

Για ηχεία θα σου πρότεινα Mission M33i ή τα HECO, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα από τη λίστα δεν είναι καλά. Τα Mission είναι ποιό φτηνά νομίζω. Υπάρχουν και τα Μ34i, αλλά έχουν μια μονάδα παραπάνω η οποία δε σου χρειάζεται στο χώρο σου.

Από ενισχυτές, μάλον θα κοιτούσα τον NAD (κατά προτήμηση c325) από αυτούς που έχεις.

Και μια και σου έκανα οικονομία στα ηχεία, πάρε και ένα ξεχωριστό ραδιόφωνο.-bye-

Tα Μission M33i τα ειχα αγορασει το 2006 και τα τοποθετησα σε χωρο 15τμ. Πολυ καλα ηχεια για τα λεφτα τους αλλα το μπασσο τους απαιτει μεγαλυτερο χωρο. Μπουμαριζαν σε βαθμο που δεν ακουγες μουσικη, και αυτος ηταν ο λογος που τα εδωσα.

Ερχεται απο στιγμη σε στιγμη η σειρα 10 της Wharfedale η οποια περιλαμβανει οικονομικα ηχεια δαπεδου με μικρη σχετικα καμπινα και woofer 13cm και οχι 16εκ των MISSION κ των περισσοτερων ηχειων της κατηγοριας. To μοντελο που ταιριαζει στο χωρο σου ειναι το 10.3 το οποιο πηρε καλες κριτικες αυτο το μηνα απο το Whathifi.
Οριστε το link και τα τεχνικα χαρ/κα:

Diamond_10.3_L.jpg

Spec
.....................................................................................................
Format Floorspeaker
Bass/Mid Driver 125mm
Tweeter 25mm
Suitable Amplifier Power 20 - 100 w
Nominal Impedance 6 Ω
A/V Shielded no
Sensitivity (1W @ 1M) 86 dB
Nominal Frequency Range 40-24kHz
HF Limit (-10dB) 44kHz
Freq. Fb 42Hz
Crossover Frequency 1.8kHz
Dimensions (mm)(H*W*D) 800*194*278
Height on spikes/feet (mm) 855

http://www.whathifi.com/Review/Wharfedale-Diamond-103/

Aξιζει να περιμενεις να τα δεις και απο οτι ρωτησα η τιμη θα ναι 300Ε και κατι.

Απο ενισχυτες, Nad, συμφωνω και επαυξανω για 8000se και θα προτεινα να βαλεις στη λιστα σου και τον Pioneer A-A6J στα 340Ε :

http://www.whathifi.com/Review/Pioneer-A-A6/

Τα Mordaunt Short που αναφερεις ειναι πολυ καλα ηχεια, αλλα λιγο λαμπρα κ θελουν προσοχη στο ταιριαγμα

Ελπιζω να βοηθησα

Last edited:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, μάλλον προς Nad 325 πάω για ενισχυτή αλλά δίνω μεγάλη σημασία στο σωστό ταίριασμα με ηχεία. Τα Wharfedale θα τα δω, φαίνεται πολύ καλός συνδυασμός. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι ακροάσεις στα καταστήματα γίνονται σε μεγαλύτερο χώρο, οπότε στο χώρο μου ίσως αλλάζει πολύ ο ήχος.

φιλε Χρηστο, το συνδιασμο Nad, Wharfedale μπορεις να τον ακουσεις στο Νακα που ειναι ο αντιπροσωπος και των 2 εταιριων. Για το χωρο σου ο συνδιασμος μου φαινεται αρτιος. Θα ακους σωστο μπασσο, σε χαμηλες εντασεις, χωρις booming σε υψηλοτερες.
Απλα να θες περισσοτερο ρευμα και watt λογω των μουσικων σου προτιμησεων, ριξε μια μαται σε Harman Kardon HK-970 και 3390. Αρκετα watt, ο δευτερος εχει και ραδιοφωνο. Η τιμη τους ειναι στα 370Ε περιπου.

Κάρτα ήχου έχω αυτήν UCA202 ,νομίζω με καλύπτει για το σύστημα αυτό για την ώρα. Σίγουρα ο Map-105 είναι καλύτερος αλλά νομίζω ότι δεν κάνει για μικρό χώρο. Το θέμα των ηχείων με απασχολεί πιο πολύ.

Απάντηση: Re: Συνδυασμός ηχείων δαπέδου με ενισχυτή.

Κάρτα ήχου έχω αυτήν UCA202 ,νομίζω με καλύπτει για το σύστημα αυτό για την ώρα. Σίγουρα ο Map-105 είναι καλύτερος αλλά νομίζω ότι δεν κάνει για μικρό χώρο. Το θέμα των ηχείων με απασχολεί πιο πολύ.

Φίλε Χρήστο πρώτη φορά ακούω ότι ένας ενισχυτής δεν κάνει για μικρό χώρο....
Το πόσα Watt βγάζει ένας ενισχυτής δεν έχει να κάνει σε τι χώρο τον έχουμε αλλά πόσο μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία μας....
Να μου έλεγες ότι δεν κάνει το τάδε ηχείο για μικρό, το καταλαβαίνω αλλά όχι και ο ενισχυτής...με όλο τον σεβασμό ε? -bye-
Ο δικός μου χώρος πάντως που ακούω τον συγκεκριμένο ενισχυτή είναι 4,30x3,50 μ.
Έκτος βέβαια αν εννοείς ότι είναι μικρός ο χώρος σου στο rack και δε χωράει ο MAP-105.......

Σίγουρα ο Map-105 είναι καλύτερος αλλά νομίζω ότι δεν κάνει για μικρό χώρο.

Μια χαρα ειναι και για μικρο χωρο. Ας εχεις την ισχυ και την ικανοτητα οδηγησης, τον ελεγχο στις χαμηλες του 105, και τον "ανοιγεις" λιγοτερο.
Απλα μπορεις να κανεις το ιδιο καλη δουλεια με λιγοτερα χρηματα σε αυτο το χωρο. Με τα Wharfedale, θα σου συστηνα τον Ηarman Kardon ΗΚ 980, ολοκαινουριο μοντελο καπου στα 380 (δες στο Skroutz) ευρω. Θα χεις το σωστο μπασσο που θες ακομα και σε χαμηλες σταθμες ακροασης.

HK%20980_230_IMG1_800X600.GIF

HK 980 2 x 80W Stereo Integrated Amplifier

Superlative two-channel music reproduction is the toughest test of an audio component, and the new Harman Kardon HK 980 delivers effortlessly. Combining an elegant new look with time-proven engineering, the HK 980’s high-current, ultrawide-bandwidth design improves transient accuracy and phase linearity while delivering power that is more than a match for even the most demanding loudspeaker loads. The result is lively, dynamic sound that’s a true representation of the original performance.

Audio Inputs 6
Balanced XLR Inputs No
Description Integrated Amplifier
Digital Audio Inputs (Coax/Optical) No
Digital Audio Output (coax/optical) No
Dimensions (H x W x D) 116mm x 440mm x 392mm
Discrete Amplifier Output Devices Yes
EzSet® Capability No
HCC (Amps) ±80
HRS-Link No
IR-In/Out Jacks Yes
Phono Input Yes, MM
Power (FTC)1 2 x 80W @ 8 ohms / 2 x 100W @ 4 ohms
Power Consumption (Watts) 345W max
Power Requirement AC 220 – 240V/50Hz
Preamp Outputs Yes
Processor Input No
Signal-to-Noise Ratio IHF-A (–3dB) 109dB
Subwoofer Output No
Tape Monitor Loop Yes
Ultrawide Bandwidth @ 1W (+0, –3dB) 10Hz – 170kHz
Weight 12.7kg

Last edited:
Αυτό το είπα για τον ενισχυτή, με τη σκέψη ότι με λιγότερα Watt μπορώ να έχω ικανοποιητικές στάθμες στο μικρό χώρο μου, για αυτό ρωτώ άλλωστε, για να ακούσω απόψεις και εμπειρίες. Ενδιαφέρον αυτό το review, υπάρχει κάποιος που έχει ακούσει αυτά τα ηχεία;

ειναι ποιοτικο ηχειο που κανει και γιασ αλλα ακουσματα, εχει καλο ογκο στις χαμηλες κ το μονο μειον ειναι οτι ειναι "λαμπρο" και θελει εναν ενισχυτη που να μην εχει τονισμενες τις υψηλες συχνοτητες. Ειναι και ευασθητο (90db) οποτε δεν χρειαζεσαι πολλα βατ ενισχυτη για το χωρο σου.

+1 για τα Mordaunt Short, εφόσον μιλάμε για λιγότερα απο 400 ευρώ. Με αυτά παίζω μέχρι τώρα. Δοκίμασέ τα με Αdvance, Rotel, Audiolab. Mεχρι 15-16 τμ. θα είσαι μια χαρά για λογικά υψηλές εντάσεις.

Αυτό το είπα για τον ενισχυτή, με τη σκέψη ότι με λιγότερα Watt μπορώ να έχω ικανοποιητικές στάθμες στο μικρό χώρο μου,.................

Η ένταση που μπορεί να ακουστεί ένα ζευγάρι ηχείων, εξαρτάται περισσότερο από την ευαισθησία τους (db), παρά από τα Watt του ενισχυτή που δημοσιεύει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

Παρ' όλα αυτά, ο ενισχυτής πρέπει να "οδηγεί" σωστά τα ηχεία του, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά ανεβαίνει το volume. Αυτή την έννοια έχουν κυρίως τα Watt που αναφέρονται στους ενισχυτές.

Επίσης, σε γενικές γραμμές, προτιμάς να έχεις στο χώρο σου ένα ευαίσθητο ζευγάρι ηχείων (πάνω από 89db) έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανεβάζεις πολύ το volume για να ακούσεις στην ένταση που θέλεις (οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή).

Last edited:
Η ένταση που μπορεί να ακουστεί ένα ζευγάρι ηχείων, εξαρτάται περισσότερο από την ευαισθησία τους (db), παρά από τα Watt του ενισχυτή που δημοσιεύει ο εκάστοτε κατασκευαστής

Παρ' όλα αυτά, ο ενισχυτής πρέπει να "οδηγεί" σωστά τα ηχεία του, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά ανεβαίνει το volume. Αυτή την έννοια έχουν κυρίως τα Watt που αναφέρονται στους ενισχυτές.

Επίσης, σε γενικές γραμμές, προτιμάς να έχεις στο χώρο σου ένα ευαίσθητο ζευγάρι ηχείων (πάνω από 89db) έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανεβάζεις πολύ το volume για να ακούσεις στην ένταση που θέλεις (οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή).

Πάλι μπερδεύεσαι με "αναλύσεις" και θα μπερδέψουμε τον άνθρωπο που ψάχνει...

Πρώτον... Και τα δυο παίζουν ρόλο. Πολλές φορές, και η δημοσιευμένη απο τους κατασκευαστές ευαισθησία διαφέρει απο αυτήν που μετρούν οι δοκιμές.

Δευτερον...Τι σχέση εχουν τα Watt με την οδήγηση; Το ηχείο ειναι φορτίο για τον ενισχυτή και ζητάει ρεύμα "ανάλογα" με το πώς μεταβάλεται.

Τρίτον... Μπορεί να το προτιμάς εσύ, εντούτοις υπάρχουν πολλοί που παίζουν με αναίσθητα ηχεία. Ας αποφύγουμε τις γενικεύσεις λοιπόν.

Είναι πολλοστή φορά που σου επισημαίνω(το έχουν κάνει κι άλλοι διαχειριστές του Hi-Fi) να μην αναλύεις πράγματα που δεν γνωρίζεις καλά.

Πάλι μπερδεύεσαι με "αναλύσεις" και θα μπερδέψουμε τον άνθρωπο που ψάχνει...

Πρώτον... Και τα δυο παίζουν ρόλο. Πολλές φορές, και η δημοσιευμένη απο τους κατασκευαστές ευαισθησία διαφέρει απο αυτήν που μετρούν οι δοκιμές.

Δευτερον...Τι σχέση εχουν τα Watt με την οδήγηση; Το ηχείο ειναι φορτίο για τον ενισχυτή και ζητάει ρεύμα "ανάλογα" με το πώς μεταβάλεται.

Τρίτον... Μπορεί να το προτιμάς εσύ, εντούτοις υπάρχουν πολλοί που παίζουν με αναίσθητα ηχεία. Ας αποφύγουμε τις γενικεύσεις λοιπόν.

Είναι πολλοστή φορά που σου επισημαίνω(το έχουν κάνει κι άλλοι διαχειριστές του Hi-Fi) να μην αναλύεις πράγματα που δεν γνωρίζεις καλά.

Είναι η πολλοστή φορά που σου επισημαίνω ότι πρέπει να διαβάζεις ποιο προσεκτικά αυτά που γράφω και αν δεν καταλαβαίνεις, όπως σε προηγούμενο θέμα που έκανες το ένα λάθος μετά το άλλο, να μην ασχολείσαι, γιατί μπερδεύεις τον κόσμο που διαβάζει.

Και για να έρθουμε στο προκείμενο:

1) Είπα, ότι η ευαισθησία των ηχείων παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τα watt του ενισχυτή όσον αφορά την ένταση που θα παίξουν και όχι ότι δεν παίζουν καθόλου ρόλο τα Watt. Γύρνα και διάβασέ το σε παρακαλώ. Διαφωνείς?

2) Τον γνωστό τύπο P=I2xR τον έχεις ξαναδεί? Τον έτερο γνωστό τύπο I=V/R τον έχεις ξαναδεί? Είδες πουθενά να έχω αναφέρει σε αυτό που έγραψα το πως μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένας ενισχυτής οδηγεί σωστά ένα ζευγάρι ηχείων κοιτώντας τα Watt του κατασκευαστή? Είπα μόνο, ότι τα Watt έχουν σχέση με την ικανότητα οδήγησης. Διαφωνείς?

3) Ο άνθρωπος θέλει να δώσει 400 Ευρώ περίπου για ενισχυτή. Του είπα να πάρει ευαίσθητα ηχεία, γράφοντας κι όλας στο δεύτερο ενικό ("προτιμάς" έγραψα. Δεν είπα προτιμάμε). Διαφωνείς?

Όλα αυτά που έγραψα είναι για τον συμφορουμήτη που γράφει με καμία απολύτως γενίκευση όπως καταλαβαίνεις.

Κάνε μια προσπάθεια να διαβάζεις ποιο προσεκτικά αυτά που γράφω σε παρακαλώ και να κόψεις τα περιττά σχόλια που το μόνο που κάνουν είναι να κουράζουν αυτούς που διαβάζουν. Ευχαριστώ.

1) Διαφωνώ. Αν μπορείς να αποδείξεις οτι ενα απο τα δυο ειναι πιο σημαντικό, ακούω ευχαριστως

2)Αμε, πολλές φορές. Κι αφού τα Watt έχουν την έννοια που λες, τι εννοια έχουν 2W σε κάποιον ενισχυτή;

3) Με την έκφραση "σε γενικές γραμμές" καταλαβαινω γενίκευση.

Στο "Match not mix" τα γραπτά υπάρχουν κι όλοι προσπαθούν να καταλαβουν τι ρωτας. Τα υπόλοιπα αγενή είναι τελευταία φορά που τα αφήνω. Στην επόμενη θα αποβληθείς χωρίς περαιτερω προειδοποίηση.

Ge0rge Απαράδεκτη η τοποθέτηση σου!
Σβήστηκε και θα επικοινωνήσουμε με PM.

1) Διαφωνώ. Αν μπορείς να αποδείξεις οτι ενα απο τα δυο ειναι πιο σημαντικό, ακούω ευχαριστως

2)Αμε, πολλές φορές. Κι αφού τα Watt έχουν την έννοια που λες, τι εννοια έχουν 2W σε κάποιον ενισχυτή;

3) Με την έκφραση "σε γενικές γραμμές" καταλαβαινω γενίκευση.

Στο "Match not mix" τα γραπτά υπάρχουν κι όλοι προσπαθούν να καταλαβουν τι ρωτας. Τα υπόλοιπα αγενή είναι τελευταία φορά που τα αφήνω. Στην επόμενη θα αποβληθείς χωρίς περαιτερω προειδοποίηση.

1) Αν πάμε από 2x50W ενισχυτή σε 2x100W (με τα ίδια ηχεία βεβαίως), η διαφορά είναι 3db σε ένταση, ίσα που ακούγεται δηλαδή.

Έστω ότι επιλέγει έναν ενισχυτή 2x60W όπως τον Audiolab 8000SE που αναφέρει στην αρχή για παράδειγμα. Αν διαλέξει ηχεία με ευαισθησία 91db, θα ακούει το ίδιο δυνατά, όπως αν διάλεγε ηχεία με ευαισθησία 86db και ενισχυτή σχεδόν 2x220W. Επειδή λοιπόν, συζητάμε για ενισχυτή της τάξεως των 400 ευρώ και λιγότερα, του είπα ότι προτιμάει να έχει στον χώρο του ευαίσθητα ηχεία, πάνω από 89db.
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker

2) Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Το αν υπάρχει ή όχι ενισχυτής των 2W είναι άσχετο με την σχετικότητα ή μη των watt και της ικανότητας οδήγησης. Τα Watt είναι ανάλογα με το ρεύμα του ενισχυτή και το ρεύμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ικανότητα οδήγησης. Το είπες κι εσύ. Το ότι υπάρχουν όμως ηχεία που μπορούν να λειτουργήσουν με πολύ λίγο ρεύμα λόγο κατασκευής ή ενισχυτές που έχουν πολύ λίγο ρεύμα... δεν βλέπω τη σχέση.

3) Έχω απαντήσει, δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Last edited: