Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Είναι όντως τεράστιο το πρόβλημα και για τους μεν και για τους δε, και δεν φαίνεται να λύνεται με αυτά τα μέτρα και τις διάφορες εκδοχές τους. Ετσι οπως εξελίσσονται τα πράγματα, μάλλον σπρώχνεται ο κόσμος σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες με τους αλλόπιστους και δημιουργείται κοινωνικό θέμα. Ισως θα έπρεπε να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση που να μήν ωθεί τον ένα να θεωρεί υπεύθυνο για όλα τα δεινά τον άλλο...
Μήπως μια δραστική προσπάθεια μείωσης του καπνίσματος θα ήταν πιο εφικτή ? Είμαι καπνιστής και ξέρω οτι (σχεδόν) όλοι οι καπνιστές θέλουμε να το κόψουμε και κάποιοι δηλώνουν οτι θέλουν μόνο να το ελαττώσουν. Για να γίνει αυτό ομως - λόγω του εθισμού - χρειάζεται ένα σοκ ή ένα γερό κίνητρο.
Τέτοιο σόκ είναι συνήθως κάποιο θέμα υγείας αλλα και εδώ είναι υπο συζήτηση με βάσιμα επιχειρήματα εκατέρωθεν κατα πόσο οφείλεται ή έστω συμβάλει το κάπνισμα στο πρόβλημα αυτό. Απο την άλλη, όλα τα σόκ κάποτε ξεπερνιούνται και έχουμε συχνά επαναφορά στην αρχική κατάσταση.
Σαν γερά κίνητρα μπορώ να δώ μόνο δύο - το κοινωνικό και το οικονομικό.
Κοινωνικό = χάνω τις παρέες μου, με χωρίζει η γκόμενα, με υποτιμούν οι γύρω μου... Στην συντριπτική πλειοψηφία, δεν πιάνει. Παρεμβαίνει ο εγωιστικός παράγοντας που λέει "Δεν με θέλετε? τότε δεν με κανετε πέρα εσείς, σας κάνω εγώ και τραβάω την πορεία μου με άτομα που με καταλαβαίνουν"...
Οικονομικό = Ισως η μόνη σίγουρη λύση για (τουλάχιστον) αρχικό περιορισμό του προβλήματος με πιθανή την εξάλειψη του σε βάθος χρόνου. Αν π.χ. 5πλασιαστεί το κόστος του τσιγάρου, θα υπάρξει σίγουρα αρχική γκρίνια, αλλά δεν θα στρέψει τους μεν ενάντια στους δε. Ο καπνιστής θα χάσει αμέσως αυτή την την καταπληκτική ικανότητα "να βρίσκει και να ανοίγει το πακέτο χωρις καν να το βλέπει". Οπως και να το κάνουμε, το να καις 2Ε/τσιγάρο, πονάει. Αλλωστε τα περισσότερα τσιγάρα που καπνίζουμε, ούτε καν θυμόμαστε ποτε τα ανάψαμε. Θα αποκτήσουν και τα 3-4 τσιγάρα την σωστή ώρα, την αξία τους. Παρ'όλη την δυσαρέσκεια και τον πανικό, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει οτι "τέρμα τα ψέματα, ώρα σιγά-σιγά να το μειώσουμε/κόψουμε, μια κακιά συνήθεια είναι άλλωστε". Βέβαια θα αρχίσει μια παράπλευρη δραστηριότητα - λαθραία τσιγάρα κλπ - αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούν οι αρχές να το ελέγξουν πολύ ευκολότερα απ'ότι να ελέγχουν επι 24ωρου 10000 μαγαζιά. Και στο κάτω κάτω αν επιμείνουν 1000 πλούσιοι και άλλοι τόσοι "άρρωστοι" να καπνίζουν πολύ, ε, χαλάλι τους...

Last edited:
Απορία "ηθικού" ατόμου...

Ποια η διαφορά του καπνίσματος σε ένα εστιατόριο με το κάπνισμα σε ένα καφέ ή μπαρ?

Γιατί στο εστιατόριο συμμορφώνονται περισσότεροι στο να μην καπνίζουν?

Ιατρικά δεν υπάρχει διαφορά όσο αφορά το παθητικό κάπνισμα αλλά μου κάνει εντύπωση ότι το επικαλούνται πολλοί καπνιστές.

Νομίζω ότι τους φαίνεται λογικό στα εστιατόρια να μην καπνίζουν για τον απλούστατο λόγο ότι την ώρα του φαγητού κανείς δεν καπνίζει. Μετά από το φαγητό όπως και πριν, ΝΑΙ.

Όσο για τα περί ηθικότητας...

Στις πουτάνες μπορεί κάποιος να πάει όποτε θέλει και να χαλάσει και όλη την περιουσία του. Μαγκιά του και μπράβο του. Στα χαρτιά το ίδιο. Στο καζίνο, οπουδήποτε γουστάρει ρε παιδί μου...Εμένα γιατί να με απασχολήσει αυτό? Δικαίωμά του είναι...

Δικαίωμά μου είναι όμως και το να μπορώ να πάω σε ένα καφέ χωρίς να με ενοχλεί ο καπνός τον άλλων.

Ο καπνός με ενοχλεί γιατί τον εισπνέω. Το αν είναι Παναθηναϊκός, δεξιός, αριστερός, αδερφή, bisexua ή πηγαίνει στα κωλάδικα και γίνεται λιώμα μου είναι αδιάφορο.

Αυτά περί ηθικής. Δεν είναι ηθικό το θέμα, είναι πρακτικό.

Last edited:
Πολυ σωστο σε βρισκω.
Βεβαια, μετα θα μπει το θεμα των κοινωνικων διακρισεων και θα ξεσηκωθουν παλι ορισμενοι. Φυσικα οι αντιθεσεις αυτες υπαρχουν σε ολους τους αλλους τομεις (εργασιακους, ιδιοκτησιας, ειδων πολυτελειας κτλ).

Το πιο σωστο ειναι η πληρης απαγορευση της κατασκευης τσιγαρων, με την αιτιολογηση οτι ειναι βλαπτικο. Απλα πραγματα. Βλαπτει αρα το απαγορευουμε.

...

Το πιο σωστο ειναι η πληρης απαγορευση της κατασκευης τσιγαρων, με την αιτιολογηση οτι ειναι βλαπτικο. Απλα πραγματα. Βλαπτει αρα το απαγορευουμε.

Αυτό είναι τελείως λάθος.

Δεν έχει νόημα να απαγορευτεί το τσιγάρο. Απαγορεύεται να ενοχλείς/βλάπτεις ΜΕ το τσιγάρο ΑΛΛΟΥΣ..

Βέβαια αντιδρά η μεγαλύτερη συντεχνία …Ελληνκού τύπου που δίπλα της δεν είναι τίποτα οι γνωστές άλλες βολεμένες (φαρμακοποιοί – δικηγόροι – φορτηγατζήδες – συμβολαιογράφοι – μηχανικοί – ταξιτζήδες κλπ) .

Η (άκρως βολεμένη) συντεχνία των καπνιστών.

Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Απορία "ηθικού" ατόμου...

Ποια η διαφορά του καπνίσματος σε ένα εστιατόριο με το κάπνισμα σε ένα καφέ ή μπαρ?

Γιατί στο εστιατόριο συμμορφώνονται περισσότεροι στο να μην καπνίζουν?

Ιατρικά δεν υπάρχει διαφορά όσο αφορά το παθητικό κάπνισμα αλλά μου κάνει εντύπωση ότι το επικαλούνται πολλοί καπνιστές.

Νομίζω ότι τους φαίνεται λογικό στα εστιατόρια να μην καπνίζουν για τον απλούστατο λόγο ότι την ώρα του φαγητού κανείς δεν καπνίζει. Μετά από το φαγητό όπως και πριν, ΝΑΙ.

Όσο για τα περί ηθικότητας...

Στις πουτάνες μπορεί κάποιος να πάει όποτε θέλει και να χαλάσει και όλη την περιουσία του. Μαγκιά του μπράβο του. Στα χαρτιά το ίδιο. Στο καζίνο, οπουδήποτε γουστάρει ρε παιδί μου...Εμένα γιατί να με απασχολήσει αυτό? Δικαίωμά του είναι...

Δικαίωμά μου είναι όμως και το να μπορώ να πάω σε ένα καφέ χωρίς να με ενοχλεί ο καπνός τον άλλων.

Kαι βέβαια είναι δικαιωμά σου...
Οπως και το δικαίωμα του καπνιστή να πάει σε ενα χώρο οπου θα
του επιτραπεί να πιει τον καφέ του και να κάνει το τσιγάρο του χωρίς να ενοχλεί κανέναν...οκ;
Αυτο οπως ειπώθηκε και παραπάνω εχει να κάνει με το αν αφήσουν τους καταστηματάρχες να επιλέξουν,τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν με τα μαγαζιά τους...
Πραγμα που δεν εγινε τελικά,οπότε το δικαίωμα του καπνιστή πάει στράφι ετσι;
Ας απαγορευσει τότε και την πώληση του καπνού,και να μην τα παίρνει απο τους φόρους του καπνού και των τσιγάρων ο κ.Νόμος.
Αλλά δε θα το κάνει γιατί δεν τον συμφέρει

Γιατί να απαγορευτεί η πώληση του τσιγάρου?

Δεν απαγορεύτηκε η χρήση του οπουδήποτε παρά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.

Δηλαδή μπορείς να κατουρήσεις οπουδήποτε? Δεν πας στην τουαλέτα? Όχι να ξέρω δηλαδή, μήπως την επόμενη φορά την βγάλω χύμα στο μπαρ να μην τρέχω κιόλας στην τουαλέτα.

Μπορεί κάποιος να καπνίσει οπουδήποτε αλλού εκτός από τα μέρη που αναφέρει ο νόμος. Σε όλους τους ανοιχτούς χώρους καθώς και στο σπίτι του.

Πονάει χέρι κόβει κεφάλι θα το πάμε? Κάτσε και κάνε 10 πακέτα ρε παιδί μου αλλά στον ανοιχτό χώρο όχι εκεί που ενοχλείς τον άλλο. Τι σχέση έχει η απαγόρευση πώλησης του καπνού?

Μπορώ να μπω με το αυτοκίνητό μου στο ΟΑΚΑ και να κάνω φουρκέτες? Όχι? Ε τότε να απαγορευτεί η πώληση των αυτοκινήτων...

Οι καπνιστές ζητάνε ένα ποσοστό (10%; 20%; whatever) των μαγαζιών να είναι για καπνίζοντες για να μπορούν να κάνουν το τσιγάρο τους ανενόχλητοι.
Οι μη καπνιστές (παρά το γεγονός ότι θα έχουν το 80% π.χ. των μαγαζιών) δεν θέλουν να παραχωρήσουν ούτε αυτό το ποσοστό.

Μπορείς να κάνεις συζήτηση;
Εμένα μου φαίνεται σαν να βγάζουν όλη την κακία τους.

Απορώ γιατί συνεχίζετε και γράφετε, ούτε οι μεν ούτε οι δε θα αλλάξετε γνώμη...

Υπάρχει και τρίτη κατηγορία, οι πρώην φανατικοί καπνιστες που το έκοψαν, σαν εμένα! Ετσι, αφενός κατανοώ και τους μεν και τους δε, αφετέρου δεν μπορω να πάρω θέση, ειμαι σαν αυτούς που απέχουν στις εκλογές, αφήνω τους άλλους να αποφασίσουν για μένα!

Οι καπνιστές ζητάνε ένα ποσοστό (10%; 20%; whatever) των μαγαζιών να είναι για καπνίζοντες για να μπορούν να κάνουν το τσιγάρο τους ανενόχλητοι.
Οι μη καπνιστές (παρά το γεγονός ότι θα έχουν το 80% π.χ. των μαγαζιών) δεν θέλουν να παραχωρήσουν ούτε αυτό το ποσοστό.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Με την κακία τους να μείνουν....!!

Γιατί να απαγορευτεί η πώληση του τσιγάρου?

Δεν απαγορεύτηκε η χρήση του οπουδήποτε παρά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.

Δηλαδή μπορείς να κατουρήσεις οπουδήποτε? Δεν πας στην τουαλέτα? Όχι να ξέρω δηλαδή, μήπως την επόμενη φορά την βγάλω χύμα στο μπαρ να μην τρέχω κιόλας στην τουαλέτα.

Μπορεί κάποιος να καπνίσει οπουδήποτε αλλού εκτός από τα μέρη που αναφέρει ο νόμος. Σε όλους τους ανοιχτούς χώρους καθώς και στο σπίτι του.

Πονάει χέρι κόβει κεφάλι θα το πάμε? Κάτσε και κάνε 10 πακέτα ρε παιδί μου αλλά στον ανοιχτό χώρο όχι εκεί που ενοχλείς τον άλλο. Τι σχέση έχει η απαγόρευση πώλησης του καπνού?

Μπορώ να μπω με το αυτοκίνητό μου στο ΟΑΚΑ και να κάνω φουρκέτες? Όχι? Ε τότε να απαγορευτεί η πώληση των αυτοκινήτων...

Δηλ βρε παλικάρι μου,αντιδράς ακόμα και στην δημιουργία χώρου για καπνιστές για να καταλάβω;
Αυτό λέω τόση ώρα.
Δε λέω να ερθω δίπλα σου για ντουμανιάσω...
Δεν το κατάλαβες..η δεν θέλεις να το καταλάβεις;
Γιατί να πρέπει να βγαίνω έξω, πρέπει να βρέχει και εγώ να κάθομαι έξω από την καφετέρια. Γιατί κύριοι δεν αποδέχεστε την ιδιαιτερότητα μου; Αντιλαμβάνομαι τι εστεί σεβασμός και ανθρώπινα δικαιώματα του μη καπνιστή. Κάντε μου κύριοι χώρο για καπνιστές και εγώ δεν πρόκειται να ενοχλήσω ποτέ και κανένα με τον καπνό και τη μπόχα μου. Αλλά το να με αποκλείεται από διάφορους χώρους επειδή καπνίζω είναι φασισμός. Βλέπω γουστάρετε να εξευρωπαΐζεστε αλλά δεν σαν ενδιαφέρει να σεβαστείτε τις μειονότητες (που στην τελική δεν ήμαστε καν μειονότητα)

Last edited:
Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

edit:
btw, επειδή τελευταία επισκέπτομαι συχνά την Γερμανία, υπάρχουν εκεί μαγαζιά όπου είναι αφιερωμένα στα πούρα.
Εκεί λοιπόν, πάει όποιος γουστάρει, διαλέγει κάποιο απο τα χιλιάδες πούρα που υπάρχουν στο δωμάτιο-υγραντήρα του μαγαζιού, διαλέγει κι ένα ουσκάκι της αρεσκείας του και κάθεται στο σαλόνι του μαγαζιού και απολαμβάνει.
Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες..
Εξαερισμός δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς στο μαγαζί.
Με λίγα λόγια δηλαδή, εκεί μέσα γίνεται κανονικός τεκές.
Εκεί λοιπόν, γιατί δεν διαμαρτύρεται κανείς και πάνε τόσοι και τόσοι άνθρωποι που δεν καπνίζουν τσιγάρο μόνο και μόνο για να απολαύσουν ένα πούρο χωρίς διαμαρτυρίες?

Για το θέμα έχουμε πολλάκις τοποθετηθεί και απο ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται οι ίδιες απόψεις απο διαφορετικούς ανθρώπους.

Επειδή αναφέρθηκε η Γερμανια ώς παράδειγμα, να συμπληρώσω λίγο μερικά πράγματα.

Υπάρχουν πράγματι μαγαζιά που είναι αφιερωμένα στον καπνό. Πούρα, ναργιλές (κυρίως τούρκικα). Τσιγάρο στα συγκεκριμένα δεν απαγορεύεται αλλά δεν συνιθίζεται. Λογικό βέβαιως αφού για άλλο λόγο πηγαίνουν εκεί και όχι για τσιγάρο.

Υπάρχουν μετά μπαράκια και club στα οποία το κάπνισμα επιτρέπεται. Τα οποία όμως είναι δηλωμένα (απο μία συγκεκριμένα ώρα και μετά) σαν κλειστό κλαμπ με μέλη. Γιαυτό και στην είσοδο σου ζητάνε ένας απο κάθε παρέα να κάνει εγγραφή (η αν έχει κάνει ήδη να δείξει την κάρτα του). Γράφεις ένα όνομα, ένα mail και μπήκες.

Και μετά υπάρχουν όλα τα άλλα. Στα οποία το κάπνισμα απαγορεύεται όχι απλά μέσα αλλά και μπροστά στην είσοδο. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, brauhaus, beergarden, kneipe κλπ. Η μαζική πλειονότητα των καταστημάτων δλδ.
Για δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς και κάθε παρόμοιο χώρο δεν συζητάμε καν. Στο νοσοκομείο μας πχ, ακόμα και έξω απο το κτίριο το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο προαύλιο γιατί ασθενείς κυκλοφορούν και εκεί. Φυσικά ο αντίστοιχος χώρος για τους εργαζόμενους είναι σε ειδικό χώρο στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς καθώς απαγορεύεται να καπνίζεις με ποδιά μπροστά σε ασθενείς.

Ποιος θα το ορισει αυτο το ποσοστο?
Και πως θα επιλεγουν τα μαγαζια που θα επιτρεπεται το καπνισμα? Θα μπουν πληθυσμιακα κριτηρια και θα εκδιδονται αδειες αναλογα με τον πληθυσμο?

Και γιατι να μην επεκταθει αυτος ο διαχωρισμος και σε αλλους χωρους?
Να εχουμε δηλαδη λεωφορεια καπνιστων, πλοια και αεροπλανα, σχολεια, πανεπιστημια. Ολα διπλα.

Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Υπάρχουν πράγματι μαγαζιά που είναι αφιερωμένα στον καπνό. Πούρα, ναργιλές (κυρίως τούρκικα). Τσιγάρο στα συγκεκριμένα δεν απαγορεύεται αλλά δεν συνιθίζεται. Λογικό βέβαιως αφού για άλλο λόγο πηγαίνουν εκεί και όχι για τσιγάρο.

Υπάρχουν μετά μπαράκια και club στα οποία το κάπνισμα επιτρέπεται. Τα οποία όμως είναι δηλωμένα (απο μία συγκεκριμένα ώρα και μετά) σαν κλειστό κλαμπ με μέλη. Γιαυτό και στην είσοδο σου ζητάνε ένας απο κάθε παρέα να κάνει εγγραφή (η αν έχει κάνει ήδη να δείξει την κάρτα του). Γράφεις ένα όνομα, ένα mail και μπήκες.

Και μετά υπάρχουν όλα τα άλλα. .....

Πως μπορει καποιος να ανοιξει ενα τετοιο κλειστο κλαμπ? Με ποια κριτηρια? Ποσα μπορουν να υπαρχουν σε μια πολη?

Ποιος θα το ορισει αυτο το ποσοστο?
Και πως θα επιλεγουν τα μαγαζια που θα επιτρεπεται το καπνισμα? Θα μπουν πληθυσμιακα κριτηρια και θα εκδιδονται αδειες αναλογα με τον πληθυσμο?

Και γιατι να μην επεκταθει αυτος ο διαχωρισμος και σε αλλους χωρους?
Να εχουμε δηλαδη λεωφορεια καπνιστων, πλοια και αεροπλανα, σχολεια, πανεπιστημια. Ολα διπλα.

Έλα ρε vasada μη γίνεσαι φασιστας που λέει και ο sakisxas .... Αλλα μόνο όταν βολεύει τον ίδιο .

Έλα ρε vasada μη γίνεσαι φασιστας που λέει και ο sakisxas .... Αλλα μόνο όταν βολεύει τον ίδιο .

Λοιπόν..η δε θέλετε να καταλάβετε,η.....
Δε λεω οτι θέλω να καπνίσω μεσα σε λεωφορείο..
Δε λέω οτι θέλω να καπνίσω μεσα σε νοσοκομείο
Δε το χω κάνει ποτέ,και ουτε πρόκειται να το κάνω
ΘΕΛΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΩ,Η ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΦΕ,ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ!!!
Πιστευω οτι εχεις καταλάβει τι εννοώ..και τα περι φασισμου,,αστο καλύτερα

Aμα διαβασει κανεις τα 'θελω' των καπνιστων θα νομιζει οτι τα εχουν στερηθει τουλαχιστιον για 10ετιες .Αμα πιστεψουμε και τα 'δεν κανω' θα νομιζουμε οτι εμεις οι υπολοιποι εχουμε ομαδικα παραισθησεις...