Synology DiskStation DS115j diskless

Και εγώ θα σου έλεγα να πας σε NAS synology εννοείται (έχω περάσει από πολλές μάρκες και νομίζω ότι προσφέρει τα περισσότερα, είναι βέβαια και λίγο πιο ακριβά). Αν δεν σκέφτεσαι τα χρήματα πήγαινε σε 118 που είναι καινούριο και 64bit ή ακόμα καλύτερα στο 218 (σκέτο) που παίρνει δύο σκληρούς και έχει και μεγαλύτερη μνήμη. Αυτό είναι εντελώς καινούριο και πριν ένα μήνα που το έψαχνα δεν υπήρχε. Έτσι κατέληξα στο 118 με έναν 8άρι ironwolf. Υπόψη ότι το synology δεν είναι ένα σκέτο NAS, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για άλλα πράγματα.
Καινούριο router δεν θα πρότινα να αγοράσεις ή αν αγοράσεις να υποστηρίζει voip (μια που όλη η τηλεφωνία θα γυρίσει εκεί σε λίγο καιρό) και vectoring, διαφορετικά θα σου είναι άχρηστο σε λίγο καιρό ή θα αναγκαστείς να το έχεις "πίσω" από το καινούριο που θα σου δώσει ο πάροχος.
Οπότε η ψήφος μου πάει στο NAS και επειδή τρώγοντας έρχεται και η όρεξη μετά από λίγο καιρό αν θέλεις παίρνεις ένα σκέτο router που θα κάνει παπάδες και θα σε καλύπτει, κρατάς το router-modem του πάροχου για το voip και την σύνδεση και το δικό σου για όλα τα υπόλοιπα

Re: Απάντηση: Synology DiskStation DS115j diskless

Και εγώ θα σου έλεγα να πας σε NAS synology εννοείται (έχω περάσει από πολλές μάρκες και νομίζω ότι προσφέρει τα περισσότερα, είναι βέβαια και λίγο πιο ακριβά). Αν δεν σκέφτεσαι τα χρήματα πήγαινε σε 118 που είναι καινούριο και 64bit ή ακόμα καλύτερα στο 218 (σκέτο) που παίρνει δύο σκληρούς και έχει και μεγαλύτερη μνήμη. Αυτό είναι εντελώς καινούριο και πριν ένα μήνα που το έψαχνα δεν υπήρχε. Έτσι κατέληξα στο 118 με έναν 8άρι ironwolf. Υπόψη ότι το synology δεν είναι ένα σκέτο NAS, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για άλλα πράγματα.
Καινούριο router δεν θα πρότινα να αγοράσεις ή αν αγοράσεις να υποστηρίζει voip (μια που όλη η τηλεφωνία θα γυρίσει εκεί σε λίγο καιρό) και vectoring, διαφορετικά θα σου είναι άχρηστο σε λίγο καιρό ή θα αναγκαστείς να το έχεις "πίσω" από το καινούριο που θα σου δώσει ο πάροχος.
Οπότε η ψήφος μου πάει στο NAS και επειδή τρώγοντας έρχεται και η όρεξη μετά από λίγο καιρό αν θέλεις παίρνεις ένα σκέτο router που θα κάνει παπάδες και θα σε καλύπτει, κρατάς το router-modem του πάροχου για το voip και την σύνδεση και το δικό σου για όλα τα υπόλοιπα

Μάλιστα ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις δεν τα ήξερα όλα αυτά!

Ναι κανονικά θα ήθελα να πάω στα πιο νέα μοντέλα αλλά μαζί με δίσκο το πράγμα ξεφεύγει πολύ.. πόσο υπολείπεται δλδ το 115 σε σχέση με τα πιο νέα μοντέλα πάντα με δεδομένο πως η χρήση του θα είναι 99% για μουσική!

Μιχάλη, εγώ ειχα παρόμοια διαμόρφωση με σένα. Είχα ένα macmini (και το έχω ακόμα), μουσική σε ένα σκληρό δίσκο 3tb και ταινίες σε σκληρό δίσκο 4 tb συνδεδεμένοι απευθείας στο macmini με USB. Kάθε δίσκος γινόταν αυτόματα backup σε δεύτερο σκληρό αντίστοιχου μεγέθους, συνδεδεμένο με usb hub, με ένα προγραμματάκι που κατέβασα απο το applestore, το Syncfolders Pro. Όλα πηγαιναν καλά μέχρι που "αναβάθμισα" το λειτουργικό σε Sierra. Από τότε άρχισαν μυστηριωδώς να σκάνε οι σκληροί. Toshiba, WD, Seagate, τα πάντα όλα. Έχασα τρεις σε ένα χρόνο, τουλάχιστον. Όταν έγινε corrupted ο κύριος σκληρός δίσκος που έχει τη μουσική και το προγραμματάκι μου "αντέγραψε" το corruption στο backup, γιατί το θεώρησε διαγραφή των αρχείων έχασα όλη τη συλλογή μου με άυλη μουσική (εδώ βλέπεις και το πλεονέκτημα του βινυλίου :-) ).

Έκτοτε δεν εμπιστεύομαι τόσο σημαντικά αρχεία σε εξωτερικό σκληρό δίσκο στο macmini.

Γι αυτό αγόρασα ένα Synology Ds216J με δύο σκληρούς για να κρατάει backup αυτόματα. Η synology έχει και μια εφαρμογή που προειοδοποιεί για τυχόν corruption (τουλάχιστον έτσι διατείνονται). Εκεί που θα πάρεις ένα σκληρό των 4 πάρε δύο των 3 tb. Φτανει για την τωρινή συλλογή σου. Αργότερα, όταν μεγαλώσει, μπορείς να αγοράζεις μεγαλύτερους δίσκους αυξάνοντας τη χωρητικότητα.

Μιχάλη,

αν πάρεις το Synology θα χρειαστείς και πάλι έξτρα εξωτερικούς δίσκους για Backup, ότι raid και να κάνεις, αν θες να είσαι σίγουρος για τα δεδομένα σου. Για το λόγο αυτό και επειδή εγώ πλέον θέλω μεγάλες χωρητικότητες έχω ακολουθήσει το εναλλακτικό σου πλάνο.

Όσον αφορά στη μουσική και τις φωτογραφίες μου, το backup μου είναι πολλαπλό:

- έχω τ' αρχεία μου στο PC μου

- τα κάνω sync (με rsync), με το κυρίως "NAS" μου που είναι ένας WD Red 3TB με μια USB3 εξωτερική θήκη πάνω σε ένα Netgear R7000 που τρέχει ddwrt

- το παραπάνω "NAS", περίπου 2 φορές το μήνα γίνεται πάλι sync (με rsync) με έναν WD mybook ίδιας χωρητικότητας και στόχο έχω αυτός ο τελευταίος δίσκος να φεύγει εκτός σπιτιού.

- Το "NAS" δεν εχει μόνο μουσική και φωτογραφίες. Απλώς περιέγραψα τι κάνω τα πιο σημαντικά data για μένα. Άλλoυ τύπου data δεν τα παίρνω backup καθόλου, άλλα τα έχω μόνο στο NAS και τον WD κλπ, άλλα μόνο στο NAS κλπ. Εξαρτάται από το πόσο σημαντικά είναι για μένα.

Τώρα ως προς την απόδοση του εγχειρήματος, με τον Red στην USB 3 θήκη και αυτά πάνω στην USB 3 θύρα του R7000/dd-wrt και με gigabit κάρτες δικτύου, η απόδοση των shares μου κυμαίνεται στα 30-40 ΜΒ/sec. Στην περίπτωση μου η ταχύτητα περιορίζεται από την USB 3 του router η οποία ενώ στην πράξη μπορεί πολύ παραπάνω, τελικά περιορίζει το δίκτυο στα 280-300 Mbps.

Το επόμενο βήμα είναι να αλλαχθει τόσο ο WD Red όσο και ο ΜΥ Βοοκ και να παίξω περίπου στα 8 ΤΒ για καθε έναν από αυτούς.

Και για τα 3 αλλά πόσο μάλλον για τα 8 τέρα που βαδίζω, αν έπρεπε να έχω πραγματικό NAS, με όσα αντίγραφα ασφαλείας έχω αυτή τη στιγμή, το κόστος θα ήταν αστρονομικό για τα δεδομένα μου.

Κλείνοντας, μερικές επισημάνσεις:

- H USB θύρα πάνω σε router δε θα σου δουλέψει σωστά σε κάθε router. Η δική μου λύση βασίζεται σε ένα σχετικά "καλό" σπιτικό router (bridged με το adsl router μου) το οποίο τρέχει custom firmware (ddwrt).
- Τα 30-40 Μb/sec με καλύπτουν για μια σειρά από άλλες χρήσεις. Δεν είναι δηλαδή μόνο μια λύση για μουσική.
- Το ddwrt/R7000 εκτός από samba shares, προσφέρει ftp και minidlna servers. Εγώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ μόνο samba.

Ζητώ συγνώμη για το σχετικό off topic και για επιπλέον συζήτηση επ' αυτού καλό θα είναι να συνεχίσουμε εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/156375-Η-εμπειρία-μου-με-το-DD-WRΤ-firmware

Last edited:
Ερώτηση...
Αν σε πρώτη φάση προσωρινά πάρω μόνο το nas και καρφώνω επάνω τους δίσκους που έχω μέσω usb θα μπορώ να τους δω κανονικά μέσω δικτύου;
Επίσης αν θέλω να κάνω back up μπορώ να του δηλώσω να το κάνει αυτόματα μόλις δει κάποιον συγκεκριμένο δίσκο συδεδεμένο στην usb του;

Ευχαριστώ!

Ερώτηση...
Αν σε πρώτη φάση προσωρινά πάρω μόνο το nas και καρφώνω επάνω τους δίσκους που έχω μέσω usb θα μπορώ να τους δω κανονικά μέσω δικτύου;
Επίσης αν θέλω να κάνω back up μπορώ να του δηλώσω να το κάνει αυτόματα μόλις δει κάποιον συγκεκριμένο δίσκο συδεδεμένο στην usb του;

Ευχαριστώ!

θα πρεπει να βαλεις μεσα εναν μικρο εσωτερικο δισκο, εως και πολυ μικρο, ωστε να εγκατασταθει το λειτουργικο του synology. εξωτερικους σκληρους αναγνωριζει κανονικα fat32, ntfs και ισως και αλλα format (δεν θυμαμαι απ'εξω).

To 2ο που ζητας (δηλαδη αν καταλαβα καλα, μολις δεις καποιον εξωτερικο usb, να τον κανει backup στο εσωτερικο) νομιζω οτι γινεται, αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν γινεται μολις τον ανιχνευσει. Νομιζω οτι γινεται με schedule. Επειδη, στην πραγματικοτητα ειναι μηχανακια linux, πιθανοτατα να μπορεις να φτιαξεις σκριπτακι που να το κανει αυτο, αλλα δεν ξερω αν θα θελεις να ασχοληθεις τοσο. Παντως οι πιο πολλοι που χρησιμοποιουν τετοια μηχανακια, θελουν το αναποδο :) Δηλαδη backup των εσωτερικων δισκων σε εξωτερικους.

θα πρεπει να βαλεις μεσα εναν μικρο εσωτερικο δισκο, εως και πολυ μικρο, ωστε να εγκατασταθει το λειτουργικο του synology. εξωτερικους σκληρους αναγνωριζει κανονικα fat32, ntfs και ισως και αλλα format (δεν θυμαμαι απ'εξω).

To 2ο που ζητας (δηλαδη αν καταλαβα καλα, μολις δεις καποιον εξωτερικο usb, να τον κανει backup στο εσωτερικο) νομιζω οτι γινεται, αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν γινεται μολις τον ανιχνευσει. Νομιζω οτι γινεται με schedule. Επειδη, στην πραγματικοτητα ειναι μηχανακια linux, πιθανοτατα να μπορεις να φτιαξεις σκριπτακι που να το κανει αυτο, αλλα δεν ξερω αν θα θελεις να ασχοληθεις τοσο. Παντως οι πιο πολλοι που χρησιμοποιουν τετοια μηχανακια, θελουν το αναποδο :) Δηλαδη backup των εσωτερικων δισκων σε εξωτερικους.
Ναι για το ανάποδο μιλάω... Από τον εσωτερικό στον USB. Μάλλον δεν το εξήγησα καλά.

Άρα για να λειτουργήσει θα πρέπει να πάρω και έναν μικρό 3,5αρη δίσκο. Αλλά πόσο μικρό 3,5αρη να βρεις; Χα χα..

Υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζει Mac OS journaled; Σε αυτή την περίπτωση έχω θεματάκι..

Μιχάλη,

αν πάρεις το Synology θα χρειαστείς και πάλι έξτρα εξωτερικούς δίσκους για Backup, ότι raid και να κάνεις, αν θες να είσαι σίγουρος για τα δεδομένα σου. Για το λόγο αυτό και επειδή εγώ πλέον θέλω μεγάλες χωρητικότητες έχω ακολουθήσει το εναλλακτικό σου πλάνο.

Αν έχεις το 216-218 που έχει δύο δίσκους δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Μπορείς να κάνεις mirroring, που σημαίνει ότι έχεις ανα πάσα στιγμή δύο αντίγραφα των δεδομένων σου. Αυτό είναι και η default διαμόρφωση του 216, SRH, ή κάπως έτσι. Αν έχεις το 115 που παίρνει μόνο ένα δίσκο προφανώς και χρειάζεσαι back up.

Ναι για το ανάποδο μιλάω... Από τον εσωτερικό στον USB. Μάλλον δεν το εξήγησα καλά.

Άρα για να λειτουργήσει θα πρέπει να πάρω και έναν μικρό 3,5αρη δίσκο. Αλλά πόσο μικρό 3,5αρη να βρεις; Χα χα..

Υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζει Mac OS journaled; Σε αυτή την περίπτωση έχω θεματάκι..

Απο το σαιτ της synology:

"The current system recognizes Btrfs, ext3, ext4, FAT, FAT32, HFS, HFS Plus, and NTFS formats. Any external disk not formatted to the types above will not be recognized and the status will be shown as not supported".

Επειδη δεν ξερω απο mac os, βρηκα στο google oτι mac os journales = hfs plus, οποτε δεν θα εχεις προβλημα.

Μιχάλη,

Όσον αφορά στη μουσική και τις φωτογραφίες μου, το backup μου είναι πολλαπλό:

- έχω τ' αρχεία μου στο PC μου

- τα κάνω sync (με rsync), με το κυρίως "NAS" μου που είναι ένας WD Red 3TB με μια USB3 εξωτερική θήκη πάνω σε ένα Netgear R7000 που τρέχει ddwrt

- το παραπάνω "NAS", περίπου 2 φορές το μήνα γίνεται πάλι sync (με rsync) με έναν WD mybook ίδιας χωρητικότητας και στόχο έχω αυτός ο τελευταίος δίσκος να φεύγει εκτός σπιτιού.

- Το "NAS" δεν εχει μόνο μουσική και φωτογραφίες. Απλώς περιέγραψα τι κάνω τα πιο σημαντικά data για μένα. Άλλoυ τύπου data δεν τα παίρνω backup καθόλου, άλλα τα έχω μόνο στο NAS και τον WD κλπ, άλλα μόνο στο NAS κλπ. Εξαρτάται από το πόσο σημαντικά είναι για μένα.

Τώρα ως προς την απόδοση του εγχειρήματος, με τον Red στην USB 3 θήκη και αυτά πάνω στην USB 3 θύρα του R7000/dd-wrt και με gigabit κάρτες δικτύου, η απόδοση των shares μου κυμαίνεται στα 30-40 ΜΒ/sec. Στην περίπτωση μου η ταχύτητα περιορίζεται από την USB 3 του router η οποία ενώ στην πράξη μπορεί πολύ παραπάνω, τελικά περιορίζει το δίκτυο στα 280-300 Mbps.

Το επόμενο βήμα είναι να αλλαχθει τόσο ο WD Red όσο και ο ΜΥ Βοοκ και να παίξω περίπου στα 8 ΤΒ για καθε έναν από αυτούς.

Και για τα 3 αλλά πόσο μάλλον για τα 8 τέρα που βαδίζω, αν έπρεπε να έχω πραγματικό NAS, με όσα αντίγραφα ασφαλείας έχω αυτή τη στιγμή, το κόστος θα ήταν αστρονομικό για τα δεδομένα μου.

Κλείνοντας, μερικές επισημάνσεις:

- H USB θύρα πάνω σε router δε θα σου δουλέψει σωστά σε κάθε router. Η δική μου λύση βασίζεται σε ένα σχετικά "καλό" σπιτικό router (bridged με το adsl router μου) το οποίο τρέχει custom firmware (ddwrt).
- Τα 30-40 Μb/sec με καλύπτουν για μια σειρά από άλλες χρήσεις. Δεν είναι δηλαδή μόνο μια λύση για μουσική.
- Το ddwrt/R7000 εκτός από samba shares, προσφέρει ftp και minidlna servers. Εγώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ μόνο samba.

Ζητώ συγνώμη για το σχετικό off topic και για επιπλέον συζήτηση επ' αυτού καλό θα είναι να συνεχίσουμε εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/156375-Η-εμπειρία-μου-με-το-DD-WRΤ-firmware

Καλησπέρα Μιχάλη και ευχαριστώ για την συμβολή σου στο θέμα!

Θυμάμαι πολύ καλά την κουβέντα που είχαμε κάνει και αρχικά αυτό είχα σαν σχέδιο να κάνω όμως:

1) Χρειάζομαι router με usb είσοδο. (Εδώ τίθεται και το θέμα που έθεσε ο φίλος πιο πάνω που και πάλι δεν το κατάλαβα καλά αλλά προφανώς είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον και δεν θέλω να δώσω 120+ για μια συσκευή που σε κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί).
2) Χρειάζομαι έναν μεγάλο δίσκο 3 ή 4tb που στον οποίο θα αντιγράψω όλους όσους έχω τώρα.
Η υπάρχουσα συλλογή θα μείνει στους δίσκους και θα είναι το back up μου. Ο ένας από αυτούς έχει αρκετό χώρο για κάποιο καιρό ακόμα. Έχω περίπου 1-1,5tb μουσικής και οι δίσκοι μου είναι 1+1tb. Όταν αποκτώ κάτι καινουριο θα καρφώνω τον δίσκο που έχει χώρο στον υπολογιστή και θα γίνεται back up και ο δίσκος μετά θα μένει εκτός ρεύματος!
3) Χρειάζομαι θήκη για τον δίσκο που θα αγοράσω. Μια καλής ποιότητας δεν είναι φτηνή από όσο έχω ψαξει αν και δεν έχω καταλήξει ποιο είναι το μίνιμουμ που μπορείς να δώσεις για κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά δεδομένου ότι θέλω να πάρω καλές συσκευές με πάνε στα 250 περίπου.

Αν πάρω το εν λόγω nas λογικά θα δώσω λίγο πιο λίγα χρήματα και θα μπορώ να το συνδέσω πάνω στο υπάρχων router (ομολογουμένως όχι καλής ποιότητας) μέχρις ότου καταφέρω να αναβαθμίσω και αυτό!

Από εκεί και πέρα όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις επειδή ξέρεις τις γνώσεις μου όσον αφορά το λινουξ όλα αυτά που μου λες περί custom firmware στο router δεν μπορώ να τα καταλάβω...

Απλά για να εξετάσω το ενδεχόμενο αν θα μπορούσα να πάω στο πιο νέο μοντέλο ρώτησα και αν θα γινόταν να χρησιμοποιήσω αρχικά τους δίσκους που έχω πάνω στις usb θύρες του nas. Αλλά αν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς δίσκο εσωτερικά για να δουλέψει τότε 99% θα πάω στο 115 και θα πάρω και τον 4αρη red.

Βλέπω να είναι η πιο «φτηνή» λύση, η οποία μπορεί άμεσα να λειτουργήσει με το router που ήδη έχω!

Είναι κάποια αλλή επιλογή που μπορεί να έχω και που την παραβλέπω; Δεδομένου του περιορισμού στο budget πάντα...

Αν υπάρχει θέμα off topic ας μεταφέρει κάποιος mod την συζήτηση στο σωστό νήμα...
Ευχαριστώ πολύ!!

Αν έχεις το 216-218 που έχει δύο δίσκους δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Μπορείς να κάνεις mirroring, που σημαίνει ότι έχεις ανα πάσα στιγμή δύο αντίγραφα των δεδομένων σου. Αυτό είναι και η default διαμόρφωση του 216, SRH, ή κάπως έτσι. Αν έχεις το 115 που παίρνει μόνο ένα δίσκο προφανώς και χρειάζεσαι back up.

Κώστα δεν μπορώ να πάω σε 2πλο nas.
Το back up μου θα γίνεται manually σε usb δίσκους που ήδη υπάρχουν, και οι οποίοι θα είναι εκτός ρεύματος!
Όταν γεμίσουν πάρω ακόμα κάποιον.

Απο το σαιτ της synology:

"The current system recognizes Btrfs, ext3, ext4, FAT, FAT32, HFS, HFS Plus, and NTFS formats. Any external disk not formatted to the types above will not be recognized and the status will be shown as not supported".

Επειδη δεν ξερω απο mac os, βρηκα στο google oτι mac os journales = hfs plus, οποτε δεν θα εχεις προβλημα.

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση!!

όπως το έγραψε ο tuxx είναι το σωστό,

και ότι raid και να έχεις, το backup είναι απαραίτητο 100% (μιλάμε πάντα για αρχεία που δεν θέλουμε να χάσουμε, όχι download κλπ)

ο DomieMic65 , έγραψε ότι έχασε αρχεία, επιδή γίνανε corrupted, με το ίδιο τρόπο μπορείς να χάσεις τα αρχεία σου στο RAID ,
αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χάσεις αρχεία στο RAID,

το οποίο δεν σχεδιάστηκε για να είναι backup αλλά για άλλους λόγους πχ να μη μείνει το νοσοκομείο χωρίς RIS ή να μη μείνει το εκδοτήριο εισιτηρίων off για μία μέρα,
αλλά και πάλι θέλεις να έχεις διπλά τροφοδοτικά, διπλά NICs κλπ. κλπ. και
πάλι έχουν όχι ένα αλλά περισσότερα backups

οπότε ας θυμόμαστε : το RAID ΔΕΝ είναι backup

το RAID; έγραψα ένα λόγο 3-4 ποστς πιο πάνω, υπάρχουν και άλλοι πολλοί, όχι όμως το backup,

και υπάρχουν και πολλοί λόγοι που το RAID ΔΕΝ είναι backup,

όποιος έχει όρεξη, ας ψάξει "RAID is NOT backup"

το RAID είναι αρχεία σε επικείμενη εξαφάνιση (αν δεν υπάρχει backup)

Βέβαια εδώ το ερώτημα είναι αν δεν είναι back up ποιος ο λόγος ύπαρξης του;

α. pooling σκληρων, δηλαδη π.χ. να φαινεται ενας αποθηκευτικος χωρος ο οποιος περιεχει ολους τους επιμερους σκληρους
β. να συνεχιζεις να δουλευεις οταν "σκασει" σκληρος

στο raid 1 που ειναι απλα mirroring (δηλαδη οτι δεδομενα εχει ο ενας εχει και αλλος) τα πραγματα ειναι πιο απλα, αλλα απο την αλλη δεν μπορεις να διακρινεις ακριβως την αξια του raid.
Παντως για δεδομενα υψηλης αξιας (οπως προσδιοριζει ο καθενας μας την αξια, για αλλον ειναι οι φωτο του, για αλλον η μουσικη, για αλλον εγγραφα) το raid δεν αρκει. Ενας λογος ειναι οτι αν παθει κατι το hardware (π.χ. το nas ή ο raid controller οταν ειναι καρτα σε μεγαλυτερους server) πρεπει να βρεις το ιδιο ακριβως hardware για να διαβασεις τους ανεπαφους σου σκληρους.
Απο την αλλη ομως, επειδη στο raid 1 ενος synology εχουμε απλα mirroring και ext4 file system, αν παθει κατι το κουτακι (και ο/οι σκληρος/οι ειναι ανεπαφοι) τους βγαζεις απο το κουτι και απλα τους διαβαζεις σε ενα pc που τρεχει linux.

Εσυ, απο τη στιγμη που δεν θα αγορασεις nas με >=2 θεσεις για σκληρους, δεν σε πολυενδιαφερουν αυτα, παρα μονο εγκυκλοπαιδικα. Κρατα στο μυαλο σου απλα (κατι που εχεις ηδη προγραμματισει) να κανεις backup τη συλλογη σου σε usb σκληρο δισκο.

α. pooling σκληρων, δηλαδη π.χ. να φαινεται ενας αποθηκευτικος χωρος ο οποιος περιεχει ολους τους επιμερους σκληρους
β. να συνεχιζεις να δουλευεις οταν "σκασει" σκληρος

στο raid 1 που ειναι απλα mirroring (δηλαδη οτι δεδομενα εχει ο ενας εχει και αλλος) τα πραγματα ειναι πιο απλα, αλλα απο την αλλη δεν μπορεις να διακρινεις ακριβως την αξια του raid.
Παντως για δεδομενα υψηλης αξιας (οπως προσδιοριζει ο καθενας μας την αξια, για αλλον ειναι οι φωτο του, για αλλον η μουσικη, για αλλον εγγραφα) το raid δεν αρκει. Ενας λογος ειναι οτι αν παθει κατι το hardware (π.χ. το nas ή ο raid controller οταν ειναι καρτα σε μεγαλυτερους server) πρεπει να βρεις το ιδιο ακριβως hardware για να διαβασεις τους ανεπαφους σου σκληρους.
Απο την αλλη ομως, επειδη στο raid 1 ενος synology εχουμε απλα mirroring και ext4 file system, αν παθει κατι το κουτακι (και ο/οι σκληρος/οι ειναι ανεπαφοι) τους βγαζεις απο το κουτι και απλα τους διαβαζεις σε ενα pc που τρεχει linux.

Εσυ, απο τη στιγμη που δεν θα αγορασεις nas με >=2 θεσεις για σκληρους, δεν σε πολυενδιαφερουν αυτα, παρα μονο εγκυκλοπαιδικα. Κρατα στο μυαλο σου απλα (κατι που εχεις ηδη προγραμματισει) να κανεις backup τη συλλογη σου σε usb σκληρο δισκο.

Η αξία του RAID1 έγκειται στο redundancy, ακόμα και αν χαλάσει ένας απο τους 2 δίσκους του array σου, το array θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά.
Ο φίλος μας για να είναι καλυμμένος πρέπει να αγοράσει ένα 2 bay NAS με 2 ίδιας χωρητικότητας δίσκους, να το κάνει configure σε RAID1 ( ή όπως το ονομάζει η Synology τέλος πάντων...) και να παίρνει backup του NAS σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο συχνά. Αλλά και 1bay NAS να πάρει, θα κάνει τη δουλειά του, αρκεί να παίρνει backup σε τακτά χρονικά διαστήματα...

@DomieMic

Εγώ έχω ενα nas στο σπίτι και ενα nas που τον έχω στο γραφείο και κάνει backup του σπιτιού μια φορά το μήνα.

Δεν είμαι φαν του raid1, γιατί μου έχει τύχει.να σβήσω αρχεία κατα λάθος και να τα ψάχνω μετά.... οπότε μια φορά το μήνα.

Κάνω όλα αυτά που λες ότι χρειάζεσαι χώρις κόπο και ψαξιματα. Μόνο τους σκληρούς να.προσέξεις, όσο.μεγαλύτερους μπορείς να πάρεις. Θα σου χρειαστούν στο μέλλον....

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk