Συνθετικό γράσο?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
Ψώνισα πρόσφατα κάτι πλαστικά γραναζάκια για να κάνω service στο DCC600 που έχω.
Αν και δεν ξεκαθαρίζουν οι οδηγίες περί λίπανσης, θέλω να βάλω κάτι αλλά ψάχνω ότι το συνηθισμένο πετρελαϊκό γράσσο ή γραφίτη, αλλά εκείνο το συνθετικό που είναι συνήθως λευκό, που υποτίθεται δεν αντιδράει με το υλικό.
Γνωρίζει κανείς ποιό χρησιμοποιούμε σε πλαστικά μηχανικά μέρη και πού το βρίσκουμε?

Γράσσο λιθίου σε σπρέι ή σωληνάριο.
Ναι και στο molykote, ναι και στο σιλικόνης αρκεί να ξέρεις το κατάλληλο cSt.
Αλλιώς μπορεί να μην κουνιούνται τα γρανάζια.

Είναι ακριβό για μόνο μια χρήση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μηχανήματα, αν φυσικά υπάρχει προοπτική συντήρησης τους (πχ εκτυπωτές, αυτοματισμούς).
Εναλλακτικά ζητήστε βοήθεια από κάποιο εργαστήριο επισκευών ομοειδών μηχανημάτων (π.χ φωτοτυπικών, εκτυπωτών).
Ίσως βοηθά η πληροφορία πως χρησιμοποιείται τυπικά στα γρανάζια πολλών κασετοφώνων και CD των παλιών καλών εποχών.

το συνηθισμένο WD40?
τέτοιο έχω
αυτό λες?
Σίγουρα όχι!
Το συνηθισμένο WD40 είναι λάδι, όχι γράσο.

Σε οποιαδήποτε μαγαζί με χρώματα/σιδηρικά ή στα ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά είδη, ζήτα γράσο λιθίου σε σπρέι ή σωληνάριο.

Για χρήση σε πλαστικά, μακριά από λιπαντικά που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου.
Το λίθιο είναι συστατικό σε πολλά λιπαντικά, συμπεριλαμβανομένων και των παραγώγων πετρελαίου.
Οπότε προσοχή, διαβάζουμε τα συστατικά με προσοχή.

• Like
Reactions: petronik
Για χρήση σε πλαστικά, μακριά από λιπαντικά που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου.
Το λίθιο είναι συστατικό σε πολλά λιπαντικά, συμπεριλαμβανομένων και των παραγώγων πετρελαίου.
Οπότε προσοχή, διαβάζουμε τα συστατικά με προσοχή.
αρα βάζουμε λιθίου ή όχι?
είχα δει στον 12volt ότι έβαζε κάποιο σε φακελάκια αλλά δεν μπορώ να το βρω

αρα βάζουμε λιθίου ή όχι?
είχα δει στον 12volt ότι έβαζε κάποιο σε φακελάκια αλλά δεν μπορώ να το βρω
το βρήκα

αλλά άντε να το βρεις εδω

• Like
Reactions: vlad66
Ψώνισα πρόσφατα κάτι πλαστικά γραναζάκια για να κάνω service στο DCC600 που έχω.
Αν και δεν ξεκαθαρίζουν οι οδηγίες περί λίπανσης, θέλω να βάλω κάτι αλλά ψάχνω ότι το συνηθισμένο πετρελαϊκό γράσσο ή γραφίτη, αλλά εκείνο το συνθετικό που είναι συνήθως λευκό, που υποτίθεται δεν αντιδράει με το υλικό.
Γνωρίζει κανείς ποιό χρησιμοποιούμε σε πλαστικά μηχανικά μέρη και πού το βρίσκουμε?

Μήτσο, αυτό που προτείνει ο Ντίνος προφανώς είναι το ιδανικό για την εφαρμογή. Ο εδώ αντιπρόσωπος, δεν βλέπω να το φέρνει όμως σε συσκευασία σωληναρίου, οπότε amazon, ebay κλπ

Επειδή ασχολήθηκα πρόσφατα με αντίστοιχη αναζήτηση και έφαγα μέρες διαβάσματος στα forum για το χόμπυ μας, ψαξίματος στο youtube και αποκρυπτογράφηση κατεβατών χημείας απο διάφορα site, υπήρξαν πολλές θερμές συστάσεις για την αποτελεσματικότητα του παρακάτω σε πολλαπλές χρήσεις, το οποίο και αγόρασα, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα για να δώ τι παίζει.

https://www.3dhub.gr/shop/tools/super-lube-ptfe-grease/

• Like
Reactions: vlad66