Σύστημα 5.1 τι έκανα λάθος...

Απάντηση: Συστημα 5.1 τι έκανα λάθος...

Εγω που εχω παρει αυτο για ενα μικρο δωματιο, το οποιο ειναι σαφως υποδεεστερο απο το δικο σου, ειδα οτι τερματιζει στο 77 και οταν βλεπω 5.1 ταινιες, το εχω γυρω μεταξυ 40 και 45. (Για τα δικα μου αυτια). Για ποιο πανω δεν ακους ουτε τηλεφωνα, κουδουνια, γενικα εξωτερικους ηχους. Ισως ναι ειναι και για μεγαλυτερο χωρο.

http://www.pioneerelectronics.com/P...ystems/Component+Home+Theater+Systems/HTP-072

Re: Συστημα 5.1 τι έκανα λάθος...

Αυτό σκέφτομαι κι εγώ ότι ίσως είναι θέμα χώρου...οτι παρολο που η απόσταση ακρόασης είναι στα 3 μέτρα ο χώρος πέρα απο αυτό είναι αρκετά μεγάλος και χάνεται ο ήχος...τι να πω; μου κάνει πολύ εντύπωση πάντως...σχεδόν πιστευω ότι κάτι έχει πρόβλημα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο συγκεκριμένος ενισχυτής σε πολυκάναλο πρόγραμμα δεν νομίζω να ξεπερνάει τα 50 watt ανά κανάλι αν κρίνω από την κατανάλωση του τροφοδοτικού. Με 86 db ηχεία... πόσο δυνατά να παίξει.....

Τα περισσότερα ηχεία σε αυτό το ευρως χρημάτων όπως και αρκετων παραπάνω έχουν 86 db ... επίσης... αν βγάλω όλα τα περιφερειακά ηχεία και αφήσω τα 2 μόνο θα υπάρξει διαφορά στην απόδοση;

Αν το καταλαβα καλα, τον εχεις δοκιμασει μονο απο τηλεοραση και ραδιοφωνο? Καποια ταινια με 5.1 dts/ac3 εχεις δοκιμασει?

Αν το καταλαβα καλα, τον εχεις δοκιμασει μονο απο τηλεοραση και ραδιοφωνο? Καποια ταινια με 5.1 dts/ac3 εχεις δοκιμασει?

όχι ακόμη....πολύ πιθανόν αύριο...κοίτα στο 60 από το μέγιστο το 75 θα μπορώ να δω ταινία χωρίς θέματα μιας και ταινίες δεν τις βαζουμε και πολύ δυνατά...απλά ο λόγος που δεν πήρα κάτι σαν το δικό σου ήταν για να μπορώ να ακούω τίμια και λιγο ραδιάκι...

Επισης δεν ξερω αν επηρεαζει, αλλα εχεις συνδεσει σωστα τα καλωδια? εννοω τις φασεις (θετικο-αρνητικο)

Βαλε πρωτα καποιο αρχειο σοβαρο να παιξει,πχ καποιο blu ray η καποια ματροσκα με σωστο ηχο και μετα βγαλε συμπερασμα για τα μηχανακια σου φιλτατε.Αλλο συστημα θα ακουσεις..

Βαλε πρωτα καποιο αρχειο σοβαρο να παιξει,πχ καποιο blu ray η καποια ματροσκα με σωστο ηχο και μετα βγαλε συμπερασμα για τα μηχανακια σου φιλτατε.Αλλο συστημα θα ακουσεις..

Για αυτο ρωτησα και εγω. Τηλεοραση και ραδιο δεν ειναι τοσο ενδεικτικα.

Από ραδιόφωνο πώς ακούγεται; Θέλω να πω αν το ραδιόφωνο - που είναι ενσωματωμένο στον ενισχυτή - ακούγεται καλά, προφανώς το πρόβλημα δε βρίσκεται στη συνδεσμολογία των ηχείων αλλά στη διαδρομή "πηγή-ενισχυτής".

Μέσα στα μενού του ενισχυτή θα βρεις την κατηγορία channel level που αυξομειώνει την ένσταση όλων των ηχείων. Αλλά πρώτα καλύτερα για ασφαλή συμπεράσματα να τρέξεις το AUTO MCACC. Το να συγκρίνεις την συμπιεσμένη βαβούρα της τηλεόρασης με μόνο κριτήριο την στάθμη δεν είναι το ζητούμενο. Τρέξε πρώτα το AUTO MCACC και μετά βαλε κάτι σε cd η mp3 και πες μας εντυπώσεις. Ταινία 5,1 απόφυγε προς το παρoν γιατί μπορεί να πάθεις μεγαλύτερο sock και δεν το θέλουμε.

Επίσης στα μενού θα βρεις και άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν την ένταση όπως. Dynamic range control για 5.1 και κάλο είναι να ψάξεις καλύτερα το manual όταν φτάσεις σε εκείνο το σημείο.

Παιδιά ο άνθρωπος αναβάθμιση στον ήχο της tv έγραψε ότι θέλει.

Πέραν αυτού, το ραδιόφωνο είναι μια χαρά για να καταλάβει κανείς αν το σύστημα μπορεί να επιτύχει επιθυμητές εντάσεις, δλδ το πρόβλημα που αναφέρθηκε.
Δεν διάβασα κάτι για θέμα ποιότητας ήχου (απεναντίας ότι είναι ποιοτικότερο από αυτό που ακούει μέσω τηλεόρασης, προφανώς!)

1) Τα 3 μέτρα απόστασης από τα μικρά Harman είναι πρόβλημα.
2) Επίσης ένας σχετικά μεγάλος χώρος για τα συγκεκριμένα μικρά ηχεία είναι πρόβλημα.
3) Τέλος μπορεί να μην έχει ρυθμιστεί σωστά ο ενισχυτής (dsp/max vol) ή/και το sub.

1) μπορεί να μετακινηθεί ένα μέτρο μπροστά και να ξαναδοκιμάσει, αν πλέον η ένταση είναι αποδεκτή. Αν ναι τότε φταίει αυτό (και είναι λάθος επιλογή ηχείων).
2) ...δεν μπορεί να γίνει κάτι... όπως και στη παραπάνω περίπτωση θα πρέπει να αλλαχθούν τα ηχεία με κάτι αισθητά μεγαλύτερο και εύκολο/ευαίσθητο.
3) α) Ας βάλει ραδιόφωνο να παίξει σε 5.1 stereo και να ελέγξει ότι όλα τα ηχεία έχουν την ίδια ένταση σε απόσταση ~1m.
β) Ας ελέγξει τη ρύθμιση max volume του ενισχυτή. Αν όντως είναι ως 75 ή 77, μπορεί μεν να το πλησιάσει περισσότερο αλλά αφού συμβουλευτεί το manual του ενισχυτή για την λειτουργία του pot και τη σχετιζόμενη παραμόρφωση (μη κάψει κανα τουίτερ.../)
γ) Έλεγχος λειτουργίας sub. Παίζει? Αν όχι υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση ή στην ρύθμιση του ενισχυτή ή στη ρύθμιση του sub. Aν κάτι δεν πάει καλά, πέραν της σωστής σύνδεσης και καλωδίου, ελέγχουμε την συχνότητα αποκοπής (πάνω από 120db για τα συγκεκριμένα ηχεία) και το volume του sub (μήπως είναι πολύ χαμηλά).

Πιστεύω ότι πολύ καλά έπραξε να μελετήσει το manual, για αρχή.
Ταυτόχρονα ρίχνει και μια ματιά στα καλώδια και τις επαφές με τον ενισχυτή και τις πηγές.
Aν εξασφαλίσει ότι όλα είναι σωστά, το πιθανότερο είναι ότι το σετάκι ήταν λάθος επιλογή εξ αρχής.

ΥΓ1 Σωστά αναφέρθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι συνδέσεις. Όχι όμως τόσο για την πολικότητα (οκ πρέπει να είναι και αυτή σωστή, αλλα πόσο θα επηρεάσει την ένταση?) αλλά για το είδος των καλωδίων που χρησιμοποιούνται και οι σωστές επαφές των rca. Αν και θεωρώ απίθανο να οφείλεται η χαμηλή ένταση σε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ εύκολα πράγματα για να γίνει λάθος.

ΥΓ2 Ο ενισχυτής πρέπει να είναι ελέυθερος από πάνω για σωστό εξαερισμό. Σωστός ο Σείριος! Μακριά ο δέκτης...

Μέσα στα μενού του ενισχυτή θα βρεις την κατηγορία channel level που αυξομειώνει την ένσταση όλων των ηχείων. Αλλά πρώτα καλύτερα για ασφαλή συμπεράσματα να τρέξεις το AUTO MCACC. Το να συγκρίνεις την συμπιεσμένη βαβούρα της τηλεόρασης με μόνο κριτήριο την στάθμη δεν είναι το ζητούμενο. Τρέξε πρώτα το AUTO MCACC και μετά βαλε κάτι σε cd η mp3 και πες μας εντυπώσεις. Ταινία 5,1 απόφυγε προς το παρoν γιατί μπορεί να πάθεις μεγαλύτερο sock και δεν το θέλουμε.

Επίσης στα μενού θα βρεις και άλλες ρυθμίσεις που επηρεάζουν την ένταση όπως. Dynamic range control για 5.1 και κάλο είναι να ψάξεις καλύτερα το manual όταν φτάσεις σε εκείνο το σημείο.
Τι εννοεις να πάθω μεγαλύτερο σοκ? να ακούγεται ακόμα χαμηλότερα; το auto mcacc το έχω τρέξει...όπως και ο @Dalanik με την ένταση έχω πρόβλημα όχι με την ποιότητα

Παιδιά ο άνθρωπος αναβάθμιση στον ήχο της tv έγραψε ότι θέλει.

Πέραν αυτού, το ραδιόφωνο είναι μια χαρά για να καταλάβει κανείς αν το σύστημα μπορεί να επιτύχει επιθυμητές εντάσεις, δλδ το πρόβλημα που αναφέρθηκε.
Δεν διάβασα κάτι για θέμα ποιότητας ήχου (απεναντίας ότι είναι ποιοτικότερο από αυτό που ακούει μέσω τηλεόρασης, προφανώς!)

1) Τα 3 μέτρα απόστασης από τα μικρά Harman είναι πρόβλημα.
2) Επίσης ένας σχετικά μεγάλος χώρος για τα συγκεκριμένα μικρά ηχεία είναι πρόβλημα.
3) Τέλος μπορεί να μην έχει ρυθμιστεί σωστά ο ενισχυτής (dsp/max vol) ή/και το sub.

1) μπορεί να μετακινηθεί ένα μέτρο μπροστά και να ξαναδοκιμάσει, αν πλέον η ένταση είναι αποδεκτή. Αν ναι τότε φταίει αυτό (και είναι λάθος επιλογή ηχείων).
2) ...δεν μπορεί να γίνει κάτι... όπως και στη παραπάνω περίπτωση θα πρέπει να αλλαχθούν τα ηχεία με κάτι αισθητά μεγαλύτερο και εύκολο/ευαίσθητο.
3) α) Ας βάλει ραδιόφωνο να παίξει σε 5.1 stereo και να ελέγξει ότι όλα τα ηχεία έχουν την ίδια ένταση σε απόσταση ~1m.
β) Ας ελέγξει τη ρύθμιση max volume του ενισχυτή. Αν όντως είναι ως 75 ή 77, μπορεί μεν να το πλησιάσει περισσότερο αλλά αφού συμβουλευτεί το manual του ενισχυτή για την λειτουργία του pot και τη σχετιζόμενη παραμόρφωση (μη κάψει κανα τουίτερ.../)
γ) Έλεγχος λειτουργίας sub. Παίζει? Αν όχι υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση ή στην ρύθμιση του ενισχυτή ή στη ρύθμιση του sub. Aν κάτι δεν πάει καλά, πέραν της σωστής σύνδεσης και καλωδίου, ελέγχουμε την συχνότητα αποκοπής (πάνω από 120db για τα συγκεκριμένα ηχεία) και το volume του sub (μήπως είναι πολύ χαμηλά).

Πιστεύω ότι πολύ καλά έπραξε να μελετήσει το manual, για αρχή.
Ταυτόχρονα ρίχνει και μια ματιά στα καλώδια και τις επαφές με τον ενισχυτή και τις πηγές.
Aν εξασφαλίσει ότι όλα είναι σωστά, το πιθανότερο είναι ότι το σετάκι ήταν λάθος επιλογή εξ αρχής.

ΥΓ1 Σωστά αναφέρθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι συνδέσεις. Όχι όμως τόσο για την πολικότητα (οκ πρέπει να είναι και αυτή σωστή, αλλα πόσο θα επηρεάσει την ένταση?) αλλά για το είδος των καλωδίων που χρησιμοποιούνται και οι σωστές επαφές των rca. Αν και θεωρώ απίθανο να οφείλεται η χαμηλή ένταση σε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ εύκολα πράγματα για να γίνει λάθος.

ΥΓ2 Ο ενισχυτής πρέπει να είναι ελέυθερος από πάνω για σωστό εξαερισμό. Σωστός ο Σείριος! Μακριά ο δέκτης...

Νομίζω στην συνδεσμολογία δεν έχει γίνει λάθος...θα παίξω λιγο με τις ρυθμίσεις αφού διάβασα και το manual αλλά το ξέρω πως δεν προκειται να πάρω κάτι αξιόλογο σε ένταση από τις ρυθμίσεις...Μάλλον το set που εφτιαξα ήταν λάθος...αλλά τόοοσο λάθος δεν το περίμενα...βέβαια δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές σε χώρο χρήματα...

είχα ξεκινήσει να παρω τα dali zenzor 1 για κύρια (παρόλο που ειχαν τα διπλά λεφτά) αλλά ουτε αυτά δεν χωρούσαν στο έπιπλο ή διπλα από αυτό...όμως αν βγάλουμε το περισσότερο μπάσο και την ποιοτητα που μπορει να έχουν παραπάνω...την ιδια ενταση όμως δεν θα έπαιρνα?
άρα μάλλον αποτυχία θα ήταν και αυτά...

Last edited:
Απάντηση: Re: Συστημα 5.1 τι έκανα λάθος...

Νομίζω στην συνδεσμολογία δεν έχει γίνει λάθος...θα παίξω λιγο με τις ρυθμίσεις αφού διάβασα και το manual αλλά το ξέρω πως δεν προκειται να πάρω κάτι αξιόλογο σε ένταση από τις ρυθμίσεις...Μάλλον το set που εφτιαξα ήταν λάθος...αλλά τόοοσο λάθος δεν το περίμενα...βέβαια δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές σε χώρο χρήματα...

Τσέκαρε προσεκτικά όσα σου γράψαμε. Και οι ρυθμίσεις που σου γράφει ο Αντώνης-Κ πιο πάνω, ίσως να μην λύσουν το πρόβλημα, αλλα να βελτιώσεις τη κατάσταση.

Καταλαβαίνω το χωροταξικό και το οικονομικό. Είναι σχεδόν αξεπέραστα.
Απλά προσπάθησέ το λίγο ακόμα.

Για τι χώρο μιλάμε? Είναι πάνω από 25τμ?

Re: Απάντηση: Re: Συστημα 5.1 τι έκανα λάθος...

Τσέκαρε προσεκτικά όσα σου γράψαμε. Και οι ρυθμίσεις που σου γράφει ο Αντώνης-Κ πιο πάνω, ίσως να μην λύσουν το πρόβλημα, αλλα να βελτιώσεις τη κατάσταση.

Καταλαβαίνω το χωροταξικό και το οικονομικό. Είναι σχεδόν αξεπέραστα.
Απλά προσπάθησέ το λίγο ακόμα.

Για τι χώρο μιλάμε? Είναι πάνω από 25τμ?

ολος ο χώρος κουζινα σαλόνι είναι μαζί οπότε είναι γύρω 40 -45 τμ... αλλά ο χώρος που έχω βαλει τα ηχεία και θα ηθελα να ακουγεται ικανοποιητικα είναι γυρω στα 9τμ.
με τα dali zensor 1 που σκεφτόμουν να πάρω αλλά ουτε αυτά χωρούσαν τλκ θα είχε καμία ουσιαστική διαφορά ;

εννοω μόνο σε ένταση, γιατί τα ακουσα και δεν έχει καμία σχεση κατά τα άλλα το ΗΚΤS 16 με τα dali ...

Διαφορά θα είχε, αλλα δε νομίζω να ήταν ουσιαστική.

Χοντρικά να σου πω, ότι η ένταση εξαρτάται από την απόσταση ακρόασης.
πιο ειδικά, παίρνεις 3db έντασης για κάθε διπλασιασμό της ισχύος (πχ 86db/1Watt, 89db/2W, 92db/4W κοκ...)
Αυτά για ένα ηχείο στο 1 μέτρο ακρόασης (για δύο ηχεία προσθέτεις 3db...)
Σε μεγαλύτερη απόσταση η ένταση εξασθενεί. Χοντρικά για κάθε διπλασιασμό της απόστασης πέφτει κατά 6db.

Στο περίπου για τα δικά σου ηχεία, υπολογίζω ότι το σύστημα είναι ικανό να δώσει ~90db στα 3m, με ικανοποιητική παραμόρφωση.
Δεδομένου του επίσης μικρού sub η κατάσταση είναι μάλλον οριακή.
Στα τρία μέτρα που κάθεσαι είναι αδύνατον με αυτά τα μηχανάκια να πάρεις σοβαρές εντάσεις, δυστυχώς.

Επίσης ο χώρος δεν μπορεί να γεμίσει. Χοντρικά μεγάλος χώρος = μεγάλος όγκος αέρα που πρέπει να σπρωχτεί.
(ίσως να το καταλαβαίνεις καλύτερα δοκιμάζοντας δύο ηχεία σε κλειστό και ανοιχτό χώρο όπου λείπουν οι ανακλάσεις)

Οι επιλογές σου (αναγκαστικά, το καταλαβαίνω) δεν μπορούν να αποδώσουν σε αυτό το χώρο.

Προσπάθησε όπως είπαμε ελέγχοντας τις ρυθμίσεις ενισχυτή και sub και αν το αποτέλεσμα εξακολουθήσει να είναι μη αποδεκτό για σένα, τότε πρέπει να δούμε άλλες επιλογές μηχανημάτων, εν καιρώ και αναλόγως χώρου και μπάντζετ, πάντα.

Last edited:

Εγω το δικο μου το ταπεινο το εχω στησει σε ενιαιο 60τμ,καθομαι επισης στα 3 μετρα,τα LR εχουν 85 db ευαισθησια και τα υπολοιπα ειναι της crystal,ψιλοφτηνοδουλεια δηλαδη.Τα οδηγει ενας παλιος harman kardon που τον αγορασα απο εδω απο ενα παλικαρι 150 ,αδυναμος θεωρητικα,καραεισαγωγικο μοντελο δεκαετιας.Οι σταθμες ειναι επαρκεστατες,βασικα μονο απογευμα εχω τολμησει να "τσιτωσω"το volume,και χαλουσε ο κοσμος,και αυτο για δοκιμη.Κατι αλλο συμβαινει θεωρω,αν δε μπορεις να βγαλεις ακρη φιλε μου φερε καποιον που να ξερει στο σπιτι σου..

Γι αυτό λέω, ας κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ας κρίνει αν είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα για τον ίδιο.
Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες imo.
Nα είναι σωστά στημένο το σύστημα και να τον ικανοποιεί.

Τι εννοεις να πάθω μεγαλύτερο σοκ? να ακούγεται ακόμα χαμηλότερα; το auto mcacc το έχω τρέξει...όπως και ο @Dalanik με την ένταση έχω πρόβλημα όχι με την ποιότητα

Ναι ο περισσότερος χρόνος σε μια ταινία που αναλώνεται στους διαλόγους η ένταση είναι πολύ χαμηλή για αυτό και το κύριο ρυθμιστικό έντασης συνήθως είναι σε μεγαλύτερη σχετικά ένταση απ ότι είναι όταν ακούμε μουσική. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τέλος επειδή δεν είμαι εκεί για να ακούσω αυτή την χαμηλή ένταση πόσο χαμηλή είναι έχω να σου πω ένα πράγμα. Δεν υπάρχει λάθος, τα 86dB Sensitivity δεν έχει να κάνει τίποτα με την δραματική κατάσταση που παρουσιάζεις.
Αν πράγματι υπάρχει θέμα θα είναι σε μικρό βαθμό μέσα από τα μενού του ενισχυτή.

Εγω το δικο μου το ταπεινο το εχω στησει σε ενιαιο 60τμ,καθομαι επισης στα 3 μετρα,τα LR εχουν 85 db ευαισθησια και τα υπολοιπα ειναι της crystal,ψιλοφτηνοδουλεια δηλαδη.Τα οδηγει ενας παλιος harman kardon που τον αγορασα απο εδω απο ενα παλικαρι 150 ,αδυναμος θεωρητικα,καραεισαγωγικο μοντελο δεκαετιας.Οι σταθμες ειναι επαρκεστατες,βασικα μονο απογευμα εχω τολμησει να "τσιτωσω"το volume,και χαλουσε ο κοσμος,και αυτο για δοκιμη.Κατι αλλο συμβαινει θεωρω,αν δε μπορεις να βγαλεις ακρη φιλε μου φερε καποιον που να ξερει στο σπιτι σου..
ειλικρινά με βάζεις σε σκέψεις με αυτά που λες...όταν εγώ μπορώ να το βάζω τέρμα σχεδόν καθε φορά χωρίς πρόβλημα...να φωνάξω κάποιον ναι.. ή να τα πάω κάπου ηχεία και ενισχυτή ναι...αλλά ποιον...που...
Πρώτα από όλα θα τσεκάρω όλες τις ρυθμίσεις να δω αν είναι οκ και βλέπουμε....

Ναι ο περισσότερος χρόνος σε μια ταινία που αναλώνεται στους διαλόγους η ένταση είναι πολύ χαμηλή για αυτό και το κύριο ρυθμιστικό έντασης συνήθως είναι σε μεγαλύτερη σχετικά ένταση απ ότι είναι όταν ακούμε μουσική. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τέλος επειδή δεν είμαι εκεί για να ακούσω αυτή την χαμηλή ένταση πόσο χαμηλή είναι έχω να σου πω ένα πράγμα. Δεν υπάρχει λάθος, τα 86dB Sensitivity δεν έχει να κάνει τίποτα με την δραματική κατάσταση που παρουσιάζεις.
Αν πράγματι υπάρχει θέμα θα είναι σε μικρό βαθμό μέσα από τα μενού του ενισχυτή.

άρα τι φταίει αν δεν είναι απο τα μενού του ενισχυτή; αγόρασα μαιμού ηχεία; μέχρι κι αυτό έχει περάσει από το νού μου...