συστημα ηχου για σπιτι μεχρι 1200

BURNIN AMBITION

Established Member
4 November 2010
110
καλησπερα
σκεφτομαι επιτελους να φτιαξω ενα ηχοσυστημα για να ακουω τη μουσικη μου.
παροτι αμπαλος το εχω ψακει αρκετα. πριν μπω σε αναλυσεις, να σας πω το θελω χοντρικα
πρωτα απολα θελω να ακουω καλα (obviously). και εξηγω. περα απο το να αποδιδεται πιστα και καλα ο ηχος, θελω να μπορω να ακουω πολυ καλα τα μπασα (να ειναι σφιχτα) και επισης να μπορω να ξεχωρισω τι παιζει ο καθε μουσικος ευκολα (soundstage δεν λεγεται αυτο?). επισης στο συστημα που θα φτιαξω θελω να μπορω να εχω εναν σκληρο που θα του φορτωσω flac αρχεια και να παιζουν απο usb, και για ολα αυτα δεν θελω να μεσολαβει τηλεοραση. το ηχοσυστημα να ειναι αυτονομο. και να μπορω να ακουω τα βινυλια και σιντι μου οπως πρεπει. και ολα αυτα στο budget μου (μαλλον ζηταω πολλα?)

οσον αφορα το κομματι αναπαραγωγη αρχειων flac, ψαχνομουν ψαχνομουν, αλλα πχ ενα cd player με usb θυρα που να του βαζεις σκληρο και να παιζει φλακ, δεν βρηκα πουθενα. ο μπασιστας μου (οι ντραμερ για τους μπασιστες μιλαμε σαν να ειναι οι γυναικες μας, μεγαλη αγαπη...) μου πεταξε φανταστικη ιδεα. υπαρχουν διαφορα προτζεκτ με raspberry pi που τα κανουν ολα αυτα. πχ ειδα οτι παιρνοντας αυτο εδω
http://www.ebay.co.uk/itm/1312464373...%3AMEBIDX%3AIT
εχω ενα ετοιμο ηχοσυστημα. μπορω να του πεταξω πανω σκληρο με φλακ και να τα παιζει, μπορω αμα το συνδεσω (που δεν θελω) με τηλεοραση να δω και ταινιες, μπορω να ακουσω ιντερνετικο ραδιοφωνο αλλα και να στριμαρω μουσικη. και εχει και τηλεκοντρολ. με χαλαγε ομως που θα επρεπε να το εχω στην τηλεοραση συνεδεμενο για να βλεπω τι αλλαζω απο κομματια.(μαρεσει η αυτονομια). η λυση δοθηκε με αυτην εδω την οθονη
http://www.ebay.co.uk/itm/1913821308...%3AMEBIDX%3AIT
οποτε εχω ενα ανεξαρτητο μιντια πλειερ με τη δικη του οθονιτσα. αγοραζω και μια φετα με cd player και ραδιο και εγινα.
περα απο αυτο σκεφτομουν πως θα συνεδεα το ρασπμπερι με τον ενισχυτη. η λυση δινεται απο αυτο εδω
http://www.hifiberry.com/digiplus
αυτο το ματαφετι συνδεεται στο ρασπμπερι και σου δινει ψηφιακο σημα το οποιο μπορεις κατευθειαν να το καρφωσεις με ενα καλωδιο οπτικης ινας σε ενα καλο dac, το οποιο το βαζεις στον ενισχυτη. να πχ ενα dac που βρηκα χωρις να ξερω αν ειναι καλο
http://schiit.com/products/modi
δεν ξερω αν το παρακατω route που βρηκα ειναι το καλυτερο δυνατο, παντως νομιζω οτι εναλλακτικη δεν θα βρω... αν εχετε κατι στο μυαλο σας μου λετε. ειμαι ολος αυτια.

μετα απο αυτα επομενο θεμα μου ειναι ο ενισχυτης. μετα απο πολλες συζητησεις με διαφορους κατεληξα οτι ας ξεφυγω λιγο απο τη blakeia που με δερνει να θελω να παρω κατι καινουργιο και οτι τα καινουργια ειναι απαραιτητως καλυτερα.
διαβασα πολυ για τους ενισχυτες nad. τους παλιους, εποχης 3020 κιετς.
πχ βρηκα ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο που λεει πως εναν nad 3120 μπορεις να τον κανεις να μαμαει ακομα πιο πολυ
http://www.tnt-audio.com/ampli/nad3120upgrade_e.html
μετα απο αυτο το αρθρο αναρωτιεμαι αν πρεπει να παρω καινουργιο ενισχυτη. μαλλον οχι. το μονο που με ανησυχει ειναι που οι παλιοι nad ειχαν λιγα βατ, 25-30 ανα καναλι, αν και ολοι λενε οτι αρκουν και οτι δουλευουν σουπερ...

τελος, που ειναι λιγο σαν εμενα σαν εμενα μου γκρινιαζει για το project essential 2 οτι πχ οποτε πρεπει να λλαξει τον ιμαντα συχτιρηζει και οτι το βαριδακι του την σπαει και αλλα τετοια. δεδομενου οτι εγω θελω να παρω ενα καλο πικαπ αλλα οπως και να εχει δεν ειμαι της φασης να δινω για αλλαγες σε βραχιονες και κεφαλες κτλ κτλ, υπαρχει καποια μαμα εναλλακτικη του προτζεκτ? ας κανει και 350 ξερω γω αρκει να ξεμπερδευω μια και καλη με πολυ καλα αποτελεσματα

συνοψιζοντας σκεφτομαι το εξης ρουτ.
ενισχυτη καποιον παλιο φασης nad (αν εχετε να προτεινετε συγκεκριμενα μοντελα nad, rotel κτλ, πλιζ πειτε)
για μιντια πλειερ ενα ρασμπερι με τις μοντες που ειπα + ενα ραδιοσιντι μεταχειρισμενο
ενα καλο dac
phono φανταζομαι θα αρκει αυτο που θα εχει το nad
και για ηχεια εγω ψηνω τα Wharfedale Diamond 220

οπως το υπολογιζω απο θεμα λεφτων, αν χοντρικα το ρασπμπερι με την οθονουλα παει στα 125 ευρω, ενα καλο ντακ στα 75-100 (δεν βρισκω ενα καλο ντακ με 100 ευρω εστω και μεταχειρισμενο?) ενα μεταχειρισμενο σιντιπλιερ φετα, με ραδιοφωνο αλλα 100(βρισκω με τοσα?) και τα ηχεια 250 ευρω, εχουμε φτασει στα 550 ευρω. αν βρω εναν ναντ παλιο μαξιμουμ 200 ευρω με τυχον επισκευες μοντες μεταφορικα κτλ κτλ ειμαι ηδη στα 750. αρα εχω ενα περιθωριο για 400-450 ευρω πικαπ (μεχρι συνολο 1200 ευρω δηλαδη) οποτε γιαυτο αρχιζω και σκεφτομαι εναλλακτικα και το pro-ject carbon deluxe esprit (με την μπλε βελονα αποτι διαβαζω). αν ομως εχετε να προτεινετε καποιο επισης παρα πολυ καλο πικαπ ακομα και μεταχειρισμενο, που δεν θα χρειαζεται με το που θα το παρω να αρχισω μοντες, ε καλη φαση. και προφανως αποπου κοψω λεφτα καλα θα ειναι. πχ αν βρω το ενισχυτη πιο φτηνα, σουπερ. αλλα το πιο ακριβο οπως το κοβω ειναι το πικαπ. δεν θελω να τσιγουνευτω αλλα ουτε και να τα σκορπαω ασκοπα μιας και ουτως ή αλλως τωρα που μιλαμε δεν τ εχω (σε λιγο καιρο πιστευω οτι θα χω γιαυτο ψαχνομαι απο τωρα για να ξερω τι παιζει καινα κοιταω και αγγελιες). απλα θελω απο τωρα να ψαχνω για ευκαιριες με πρωτο πραγμα που κοιταω να ειναι ο ενισχυτης.
ερωτηση, αν παρω πχ τα Wharfedale Diamond 220, μπορει καποιος να μου πει αν o nad 3120 θα παιζει καλα με αυτα βαση χαρακτηριστικων? τι ειναι αυτο που κοιταω?
επισης να θυμησω οτι αυτο που με νοιαζει ειναι να υπαρχει καλος διαχωρισμος οργανων να καταλαβαινω τοι καθε οργανο και να μην φαινονται ολα οτι ειναι πολυ κοντα, να εχει αερα η φαση, και να εχω καλο μπασο, σφικτο.

θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας στον τροπο προσεγγισης μου στο θεμα ηχοσυστηματος (μιας και ειμαι νεος και αμπαλος) και να μου προτεινετε εναλλακτικες στο μπατζετ αυτο
δυστυχως στις αγγελιες εδω δεν ξερω τι ειναικαλο ή οχι. βασικα δεν ξερω τι ειναι ολα αυτα που ποσταρονται. μαλλον ειναιολα hi end και γιαυτο δεν ξερω καν τις μαρκες.
ευχαριστω και σορυ για το μεγαλο ποστ..

Πολλά και μαζεμένα!
Τι να πρωτοαπαντήσει κανείς.

Και δεν μπορούμε και να σε ξεπετάξουμε στα γρήγορα,είσαι και μουσικός κι έχεις κριτήριο :flipout:.

Λοιπόν.
Γενικά καλά τα λες,για τα χρήματα που διαθέτεις,κάπως έτσι πρέπει να κινηθείς.
Η δική μου γνώμη όμως θα είναι να αρχίσεις σιγά-σιγά.
Γιατί τρεις πηγές κατευθείαν;

Οπότε θα σου έλεγα να ξεκινήσεις με ένα ντακ των 200 ευρώ που είναι και το πιο ευέλικτο,και να μοιράσεις το υπόλοιπο διακοσάρι για να πάρεις κάτι ίσως καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα.
Και να μην μπλέξεις και με την μία.

Όσον αφορά αυτά που βλέπεις στις αγγελίες,για τα πιο πολλά θα βρεις πληροφορίες εδώ ψάχνοντας.
Και φυσικά μπορείς να ρωτάς και με Π.Μ. φίλους που υποψιάζεσαι πως μπορούν να βοηθήσουν.

Σε τι χώρο θα στήσεις,διαστάσεις,κλπ;

καταρχας ευχαριστω για την απαντηση φιλε.
Οσον αφορα την ερωτηση γιατι 3 πηγες κατευθειαν. αρχικα δεν καταλαβαινω τι εννοεις. οποτε θα σου πω το (νομιζω πως) ξερω, και πως το σκεφτομαι, και μου λες αν κανω κατιλαθος σε αυτο που θελω να κανω.
εγω θελω να μπορω να ακουω
1) απο το πικαπ
2) απο το ραδιοσιντι (σκεφτομαι οτι θελω να γλιτωσω την υπαρξη 2 διαφορετικων φετων στο συστημα μου, αρα αν εχω ραδιο και σιντι σε μια φετα ολα καλα)
3) απο το σκληρο δισκο που θα παιζει flac
Αυτες φανταζομαι οτι εννοεις 3 πηγες. αποτι ξερω, το ραδιοσιντι και το media player που θα αναπαραγω τα φλακ, δινουν ψηφιακο σημα. αυτο για να σταλθει στον ενισχυτη και να παραγει ηχο θελει ενα dac. το πικαπ θελει ενα phono (και αν παρω πχ το nad 3120, το phono που διαθετει ειναι παρα πολυ καλο αρα δεν χρειαζεται να δωσω λεφτα για αντικατασταση του)
αποσο ξερω δεν υπαρχει πχ μια φετα που να παιζει cd, ραδιο και να εχει και usb θυρα που να παιζει φλακ απο καποιον σκληρο. εχω ψαξει αρκετα και δεν εχω βρει τιποτα. και φανταζομαι πως και να υπαρχει, θα ειναι πανακριβη οποτε... επιπλεον με το route που περιγραφω στο πρωτο ποστ, θα εχω και δυνατοτητα στριμινγκ αν ποτε θελησω, οποτε μια χαρα
δηλαδη αν ρωτας γιατι 3 πηγες κατευθειαν, πως αλλιως θα μπορουσα να την κανω την φαση? κατι σιγουρα μου διαφευγει, και συγνωμη για την ελειψη πληροφορησης μου στο θεμα

οσον αφορα το dac προτεινεις να παρω ενα των 200 ευρω. καμια σχεση με τις τιμες που ειχα φανταστει αλλα για να το λες κατι σιγουρα ξερεις παραπανω. τι χαρακτηριστικα ειναι αυτα που πρεπει να κοιταω οσον αφορα το dac που θα διαλεξω, ετσι ωστε το ψηφιακο σημα που παιρνει ο ενισχυτης να ειναι αριστης ποιοτητας?
νταξ με βλεπω να ξεφευγω λιγο στο μπατζετ αλλα μια φορα θα στησω την φαση οποτε...
καταρχας εχω αρχισει δειλα δειλα να ψαχνω για ενισχυτη. (ακομα φραγκα δεν εχω αλλα συντομα θα μπορω να χτυπησω καποιον). περα απο ebay που κοιταω ξερετε που αλλου μπορω να βρω καναν nad (δεν εχω κολησει με τη μαρκα, αν εχετε κατι αλλο να μου προτεινετε που θα επρεπε να κοιταω, θα χαρω πολυ να ακουσω για αυτο). κοιταω επισης noiz και xe.gr αλλα προφανως θελει και τυχη και υπομονη το ολο σκηνικο.

σκεφτομουν οτι ουσιαστικα το ποσο ωραιος ηχος βγαινει εχει κατα βαση να κανει με τον συνδυασμο ενισχυτη και ηχειων. οποτε αμα βρω τον ενισχυτη που θελω, σκεφτομαι να παω σε καποιο καταστημα με αυτον και να δοκιμαζω ηχεια μεχρι να μου κατσει κατι που θελω. θα με κραξουν αμα το κανω αυτο ή οχι? τι λετε?

τελος οσον αφορα το δωμτιο. αυτη τη στιγμη το δωματιο μου ειναι μικρο 12-15 τετραγωνικα πρεπει ναναι με το ματι. αλλα το στερεοφωνικο συντομα θα μπει σε καποιο μεγαλυτερο χωρο πχ σε σαλονι που θα ειναι οτι πολυ μεγαλο βεβαια αντε μεχρι 50 τετραγωνικα. ξερω δεν βοηθαω αλλα τεσπα...

επισης μια αλλη σκεψη ειναι μηπως δεν παρω ηχεια βιβλιοθηκης αλλα ηχει δαπεδου μιας κι αν πχ παρω ηχεια βιβλιοθηκης και βασεις, πχ αν δωσω για αυτα ολα 300 ευρω, μηπως θα επαιρνα κατι αξιοπρεπες με 300 ευρω σε δαπεδου. αλλα δεν εχω βρει πολλς πληροφοριες για δαπεδου και δεν ξερω πως να κινηθω ουτε και αν παιρνω τιποτε σε αυτα τα λεφτα

αυτο που με καιει πιο πολυ στον ηχο ειναι το να μπορω να διαχωρισω τα οργανα. αυτο σαν χαρακτηριστικο εχει να κανει πιο πολυ με τον ενισχυτη, με τα ηχεια, ή με το συνδυασμο τους?

και τελος αν εχετε καποια εναλλακτικη προταση σε πικαπ εκτος απο τα προτζεκτ, θα χαρω να την ακουσω.

ουφ παλι εγραψα πολλα...σορυ

Δεν πειράζει που έγραψες πολλά,ήταν χρήσιμα.

Κατ´αρχήν καλά κατάλαβες για τις πηγές.
Αυτό που σου λέω εγώ είναι να μην βιάζεσαι.

Στήσε πρώτα μια καλή βάση,ενισχυτή-ηχεία και μετά έρχονται και οι πηγές σιγά-σιγά.
Κατ´αρχήν το ραδιο-σι-ντι,δεν το χρειάζεσαι.

Ραδιόφωνο θα ακούς από τον υπολογιστή,το ίδιο και τα cd σου.
Που εδώ που τα λέμε,θα τα ριπάρεις όμορφα κι αυτά κάποια στιγμή (έχουμε τον καλύτερο οδηγό ριπαρίσματος όλου του κόσμου εδώ! ) και θα τα βάλεις στην άκρη όπως κάναμε όλοι.

Το πικάπ.πάει μαζί με δισκοθήκη για να έχει νόημα.
Αν έχεις μεγάλο αριθμό βινυλίων,πάσο.

Αν όχι,θα σου έλεγα να το αρχίσεις αργότερα το σπορ πικάπ και συλλογή βινυλίων,τελευταίο κι αφού διαβάσεις,καταλήξεις κι έχεις ένα ικανό ποσό για κάτι αξιοπρεπές.
Το λέω,γιατί με 200-300 παίρνεις αξιοπρεπές dac που θα είναι πολύ καλύτερο από πικάπ (μαζί με κεφαλή) στα ίδια λεφτά.

Για το χώρο τώρα.
Στα 12 τ.μ. είσαι εντάξει με ηχεία βάσης.
Στα 50,με τίποτα.

Και θα είναι πολύ δύσκολο να τα καλύψεις αξιοπρεπώς ακόμα και με 2000-3000 ευρώ ΜΟΝΟ για ηχεία.
Αυτό αν θέλεις τις αρετές που περιγράφεις.

Στα 12,όλα είναι ευκολότερα,θα κάνεις δουλειά σου μια χαρά και με αυτά που διαθέτεις.
Κι εννοείται πως όταν με το καλό αποκτήσεις τον Nad,αφού κατέληξες σε αυτόν,θα τον πάρεις παραμάσχαλα και θα ακούσεις ότι υπάρχει διαθέσιμο,κανείς δεν θα σου πει όχι αν είναι σωστός επαγγελματίας.

ευχαριστω και παλι για την απαντηση.
καταρχας δεν βιαζομαι να τα παρω ολα μαζι. ναι εχεις δικιο πως καλο ειναι να ξεκινησω με ηχεια ενισχυτη. δεν τα βιαζομαι τα αλλα, απλα μιας και ποσταρα εδω και γενικα προβληματιζομαι, ηθελα να λυσω ολες τις αποριες μου σε ενα θρεντ!!!
σε δισκους θα εχω πολυ καλα κομματια, αυτα που ανατριχιαζω να τα ακουω. ηδη εχω παραγγειλει τα βινυλια των maiden Που βγηκαν τωρα, καθως και τα τελευταια 4 των afghan whigs, κι θα αποκτησω και καποια ακομα απο αγαπημενες μπαντες. οποτε το πικαπ ναι θα εχει νοημα. δεν θα ειναι για ολες τις ωρες αλλα θα ειναι για οταν πρεπει. επειδη εχω και συλλογη με σιντι (αν και τα πιο πολλα τα εχω για πουλημα) θελω να εχω και ενα σιντιπλειερ για να ακουω εκεινα τα σιντακια . καλα το σιντι πλειερ μπορει να ειναι το τελευταιο που θα παρω δεν με καιει.
αγχωθηκα και μονο που ακουσα τιμη για ηχεια. καλα ισως να λεω μπαρουφες για σαλονι 50 τμ, το νουμερο μαλλον ειναι μεγαλο οποτε ας πουμε οτι μπορει να ειναι 30 ξερω γω (δεν το χω μετα νουμερα). αλλα πολλα λεφτα. 2000 για ηχεια δεν παιζει να δωσω ποτε.
οποτε μηπως πρεπει να κοιταξω για πιο δυνατο ενισχυτη και αλλα ηχεια? ( ηχεια μεγαλυτερων βατ?) και μαλλον επιδαπεδια ηχεια? για ηχεια κοιταμε και μεταχειρισμενα ή δεν ειναι καλη κινηση?
σας κουρασα. τελοσπαντων ρχιζω και τα ξεμπερδευω σιγα σιγα. ειδωμεν! ευχαριστω

για καποιον λογο δεν μπορω να κανω edit το ποστ, οποτε κανω νεο ποστ ακριβως απο κατω

προβληματιστηκα πολυ για αυτο με τον χωρο. γιατι αν (παιζει πχ να μεινω απο σεπτεμβρη με την κοπελια μαζι οποτε ο χωρος που θα ακουω θαναι μαλλον το σαλονι οποτε και ειναι μεγαλυτερος απο οτι αν τα εβαζα τωρα στο δωματιο μου) ο χωρος ειναι μεγαλος, ισως πρεπει να ξαναδω το ολο set up απο την αρχη. πχ υποθετικα για χωρο 30 τμ, ενας πχ nd 3120 που βγαζει 30 βατ σε καθε καναλι θα αρκει? βασει των θρεντ που διαβαζα την τελευταια ωρα, θα θελω κατι τουλαχιστον πανω απο τα 50 βατ (πχ εναν nad 3155?)
επισης αν ο χωρος ειναι τοσο μεγαλος καλυτερα να παρω δαπεδου ε? αρα πχ ηχεια δαπεδου και ενας ναντ, μανι μανι ανεβαζουν πολυ την τιμη. αλλα αμα ειναι να ακουω σωστα...
τελος χτες ο ηχοληπτης του στουντιο που παιζω, μου προτεινε (και δεν το ειχα σκεφτει) να παρω καλα αυτοενισχυομενα ηχεια. με αυτον τον τροπο γλιτωνω τον ενισχυτη. εσεις συμφωνειτε με αυτη την οδο? ποια ειναι τα κατα σε σχεση με το να εχω πασιβ ηχεια και ανισχυτη?
εν κατακλειδι ας μου πει καποιος αν μπορει, για χωρο 30τμ αν παρω δαπεδου (πχ τα wharefdhale diamond 6 που γραφτηκαν στα θρεντ που διαβασα), ποιος θα ηταν ο πιο χαμηλος ενισχυτης σε βατ που θα μπορουσε να τα τροφοδοτησει σωστα?

υγ, για να μην καταλαβαινω τα πραγματα λαθος. αν πχ υπαρχει ενα σαλονι 50τμ ορθοφωνιο ανοιχτο χωρις μεσοτοιχιες κτλ, αλλα ο χωρος που θα καθομαι εγω να ακουω ειναι πχ ενας καναπες μπροστα απο τα ηχεια, οποτε εμενα με νοιαζει ο ηχος να βγαινει ποιοτικα σε πολυ μικρο κοματι του δωματιου, παλι θελω μεγαλα ηχεια και δυνατο ενισχυτη? το προβλημα με τ μεγαλα δωματια ειναι οτι παντου μεσα στον χωρο αν βαλεις πιο μικρα ηχεια (ραφιου) δεν θα ακους καλα, ή οτι θα ακους καλ μονο σε ενα πιο μικρο κομματι του χωρου? γιατι αν μπορω να βαλω τα ηχεια του ραφιου μπροστα σε εναν καναπε οπου θα καθομαι να ακουω, και εκει ο ηχος βγαινει μπομπα, ε δεν με νοιαζει στον υπολοιπο χωρο αν καπου χανει ο ηχος...
σας κουρασα αλλα νομιζω οτι αποριες τελος. να ειστε καλα

500αρι ηχεια 500αρι ενισχυτης 200ρι dac φτιανεις συστημα λουκουμι μη σκας

Λογικά (χωρίς να είμαι expert) αν η θέση ακρόασης είναι στα 2-2,5 μέτρα, δεν χρειάζεσαι πολλά βατ. Τα ενεργά είναι μια λύση, αλλά παίζει ρόλο και τι μουσική ακούς (και η τιμή τους!!!).

Απ' ότι διαβάζω, πας για σχετικά οικονομικό σύστημα. Έχε υπ' όψιν σου ότι θα πάρεις και τον ανάλογο ήχο.

Το VFM θα στο εξηγήσουν οι πιο γνώστες...

(Απλά ξεκίνα για μένα με τα άυλα (φλακ ) και στην πορεία το βλέπεις.)

Απάντηση: Re: συστημα ηχου για σπιτι μεχρι 1200

υγ, για να μην καταλαβαινω τα πραγματα λαθος. αν πχ υπαρχει ενα σαλονι 50τμ ορθοφωνιο ανοιχτο χωρις μεσοτοιχιες κτλ, αλλα ο χωρος που θα καθομαι εγω να ακουω ειναι πχ ενας καναπες μπροστα απο τα ηχεια, οποτε εμενα με νοιαζει ο ηχος να βγαινει ποιοτικα σε πολυ μικρο κοματι του δωματιου, παλι θελω μεγαλα ηχεια και δυνατο ενισχυτη? το προβλημα με τ μεγαλα δωματια ειναι οτι παντου μεσα στον χωρο αν βαλεις πιο μικρα ηχεια (ραφιου) δεν θα ακους καλα, ή οτι θα ακους καλ μονο σε ενα πιο μικρο κομματι του χωρου? γιατι αν μπορω να βαλω τα ηχεια του ραφιου μπροστα σε εναν καναπε οπου θα καθομαι να ακουω, και εκει ο ηχος βγαινει μπομπα, ε δεν με νοιαζει στον υπολοιπο χωρο αν καπου χανει ο ηχος...

Αν τα 30 τ.μ είναι σίγουρα,άρχισε από τώρα να κοιτάζεις για δαπέδου.

Για τον συλλογισμό σου τώρα.
Μπορείς και παραμπορείς,και ίσως να ακούς και ποιο σωστά με αυτόν τον τρόπο αφού κατά κάποιον τρόπο θα ακούσεις πιο πολύ τον άμεσο ήχο και λιγότερο τις ανακλάσεις.

Επειδή όμως κάτι διάβασα για Maiden,κλπ,δεν το ευχαριστηθείς.
Δεν θα έχεις τα δυναμικά που απαιτεί αυτή η μουσική ούτε την ενέργεια.
Κι επειδή μοιραία κάποια στιγμή θα το πιέσεις ίσως να γίνει και ζημιά.

Κατά την γνώμη μου,ούτε τα 50 watt φτάνουν.
Χρειάζεσαι κάτι με 2χ100 και με ικανά ρεύματα.
Μόνο έτσι θα έχεις το δυναμικό εύρος που χρειάζεσαι και το κεφάλι σου ήσυχο.

Μια καλή λύση θα ήταν κάτι καλομεταχειρισμένο ή το στοκ και οι προσφορές των καταστημάτων.
Αλλά θέλει υπομονή και ψάξιμο.
Και διάβασμα και ερωτήσεις πολλές όπου υποψιάζεσαι πως θα βρεις βοήθεια.

Τα αυτοενισχυόμενα (ή τα ενεργά ακόμα καλύτερα) θα ήταν πολύ καλή λύση.
Όμως για να καλύψεις αυτά που θέλεις πρέπει να πας ψηλά...(αν κάνεις την έρευνα σου,πρόσεξε γιατί οι τιμές τους κατά 99% αναφέρονται σε τεμάχιο κι όχι ζεύγος. )

καθε φορα που διαβαζω κατιεδω, προβληματιζομαι...
επισης ξεχασα να αναφερω οτι σαν μουσικος (περα απο καθηγητης) ακουω διαφορα πραγματα (τζαζ φανκ μπλουζ κουβανεζικα λατιν) αλλα κατα βαση ακουω μεταλ και ροκ. αυτες ειναι οι μεγαλες αγαπες
οποτε καλο ειναι το value for money, αλλα το θεμα ειναι να γινει καλη δουλεια. οποτε θ μπορουσα οντως για αρχη να ξεκινησω με ενισχυτη και ηχεια και dac και βλεπουμε για τα υπολοιπα. αλλωστε κανεις δεν μου εχει βαλει μαχαιρι στο λαιμο οτι πρεπει αυριο ναεω το συστημα ετοιμο. και καταλαβαινω οτι η υπομονη μπορει να μου γλιτωσει πολλα λεφτα

με αυτες τις προυποθεσεις μου αρα κοιταω εναν ενισχυτη που δινει 100 watt σε καθε καναλι. και ηχεια των 100 βατ επισης σωστα? ενας φιλος παραπανω ανεφερε οτι με 500 ευρω περιπου για ενισχυη και αλλα τοσα για ηχει και 200 για dac κανω δουλεια. θα ηθελα να ρωτησω την γνωμη σας αν αυτες οι τιμες ειναι για καινουργιαή αν θα μοορουσαν να πεσουν αυτες οι τιμες αν κοιταγα για μεταχειρισμενα. επισης αν θα μπορουσατε να μου προτεινετε (πιο πολυ για να εχω εναν μπουσουλα και να ξερω χοντρικα τα χαρακτηριστικα που κοιταω κτλ) 2-3 σετακια ηχειων με ενισχυτη που θα μπορουσα να κοιταω

τα αυτοενισχυομενα ηχεια με τα ενεργα ηχεια εχουν διαφορα? και ποια ειναι αυτη? αν εγω αντι να παρω ενισχυτη επαιρνα αυτοενισχυομενα (ή ενεργα αν εχουν διαφορα) και dac παλι εκανα τη δουλεια μου σωστα? το μονο που θα ηθελα θα ηταν ενα phono και απλα συνεδεα το πικαπ οταν το επαιρνα στο φωνο και το μιντια πλειερ στο dac και ημουν ετοιμος? το σεταπ αυτο υστερει σε τιποτα σε σχεση με το να ειχα ενισχυτη στην ολη φαση? και αν οχι γιατι πολλοι δεν το προτιμουν αυτο? επισης αν μου προτεινατε ενα σετα αυτοενισχυομενων (ή ενεργων) για να εχω ενα σημειο αναφορας, θα ηταν επισης ευχης εργον

τελος θα ηθελα να ρωτησω τι εννοειτε οταν αναφερθηκε παραπανω οτι περα απο τα βατ θα πρεπει ο ενισχυτης να εχει ικανα ρευματα. για πιο χαρακτηριστικο κοιταω? και το δυναμικο ευρος που επισης αναφερθηκε εχει να κανει με τις συχνοτητες αποκρισης των ηχειων?

αυτα. σας ευχαριστω και παλι και σορυ που σας ζαλιζω. καλυτερα ομως να κανω 2-3 ερωτησεις παραπανω παρα να προβω σεβιαστικες κινησεις και να κλαιω τα λεφτα μου. να ειστε καλα

edit
τελος θα ηθελα να ρωτησω κατι που το ειχα αποκλησει αλλα ας κανω μια νιξη τελοσπαντων.
η περιπτωση του να παρω ενισχυτη 5.1 και ηχεια 5.1, οσονα αφορα την αναπαραγωγη της μουσικης, δεν θα εχει τα ιδια αποτελεσματα με εναν δικαναλο ενισχυτη ετσι? (αυτο ηξερα μεχρι τωρα). σε τι ποσα θα επρεπε να ανεβω για να επαιρνα καποιον 5.1 και ηχεια για να ακουω ομορφα, περαν του να βλεπω ταινιες? (δεν καιγομαι για 5.1 γιαυτο δεν εψαχνα απλα αν πχ συνδεσω τα ηχεια και με την τηλεοραση (εστω για να ακουω στερεο) ισως να επρεπε να εχω το νου μου και για μια καλη περιπτωση 5.1 συστηματος...

Εφόσον μπαινεις σε studio,δεν μπορει καποιοι θα υπαρχουν να σε βοηθησουν σε γενικες γραμμες..

για καποιον λογο δεν μπορω να κανω edit το ποστ, οποτε κανω νεο ποστ ακριβως απο κατω

προβληματιστηκα πολυ για αυτο με τον χωρο. γιατι αν (παιζει πχ να μεινω απο σεπτεμβρη με την κοπελια μαζι οποτε ο χωρος που θα ακουω θαναι μαλλον το σαλονι οποτε και ειναι μεγαλυτερος απο οτι αν τα εβαζα τωρα στο δωματιο μου) ο χωρος ειναι μεγαλος, ισως πρεπει να ξαναδω το ολο set up απο την αρχη. πχ υποθετικα για χωρο 30 τμ, ενας πχ nd 3120 που βγαζει 30 βατ σε καθε καναλι θα αρκει? βασει των θρεντ που διαβαζα την τελευταια ωρα, θα θελω κατι τουλαχιστον πανω απο τα 50 βατ (πχ εναν nad 3155?)
επισης αν ο χωρος ειναι τοσο μεγαλος καλυτερα να παρω δαπεδου ε? αρα πχ ηχεια δαπεδου και ενας ναντ, μανι μανι ανεβαζουν πολυ την τιμη. αλλα αμα ειναι να ακουω σωστα...
τελος χτες ο ηχοληπτης του στουντιο που παιζω, μου προτεινε (και δεν το ειχα σκεφτει) να παρω καλα αυτοενισχυομενα ηχεια. με αυτον τον τροπο γλιτωνω τον ενισχυτη. εσεις συμφωνειτε με αυτη την οδο? ποια ειναι τα κατα σε σχεση με το να εχω πασιβ ηχεια και ανισχυτη?
εν κατακλειδι ας μου πει καποιος αν μπορει, για χωρο 30τμ αν παρω δαπεδου (πχ τα wharefdhale diamond 6 που γραφτηκαν στα θρεντ που διαβασα), ποιος θα ηταν ο πιο χαμηλος ενισχυτης σε βατ που θα μπορουσε να τα τροφοδοτησει σωστα?

σας κουρασα αλλα νομιζω οτι αποριες τελος. να ειστε καλα

Για ενισχυτή θα σου πρότεινα τον Xindak XA6900(II) που έχει και ρεύματα και τα βάτ που θα καλύψουν το χώρο σου μαζί με τα ηχεία JBL ES90. Είναι πιο ακριβά από το μπάτζετ σου αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο φτηνό για να καλύψει τις απαιτήσεις σου.

Υπολόγισε ότι εκτός απο τα μηχανήματα, θα χρειαστείς χρήματα και για τα καλώδια για τις συνδέσεις!

Οσο για το χώρο, εσύ μπορεί να ακούς στα 2 μέτρα από τα ηχεία, αλλά οι χαμηλές συχνότητες γεμίζουν όλο το χώρο οπότε το συνολικό εμβαδό του χώρου παίζει σημαντικό ρόλο για να μην υπερφορτίζεται (το κοινό μπουμάρισμα).

Επίσης έχεις ξεκινήσει λάθος. Πρώτα θα επιλέξεις τα ηχεία που σου αρέσουν και που μπορούν να καλύψουν το χώρο σου και μετά θα επιλέξεις ενισχυτή για να τα οδηγίσει.

Ενα φτηνό και καλό dac για τα χρήματά του είναι και iFi iDSD nano (καινούργιο) που έχει και ενισχυτή ακουστικών, είναι και φορητό να το παίρνεις μαζί σου.

Διαφορετικά και τα εισαγωγικά της Musical Fidelity είναι καλά

φιλε spmk ναι την επομενη φοραπου θα παω στο στουντιο θα πεσει πολλη κουβεντα χαχαχα
ευχαριστω και τον fragoulisnaval για τις προτασεις ενισχυτη ηχειων.
εχει να πεσει πολλη μελετη. να ειστε καλα

Σε παθητικά ηχεία, οπωσδήποτε θα κατευθυνθείς σε ηχεία δαπέδου.
Να παρακολουθείς προσεκτικά τις αγγελίες, τόσο για ηχεία όσο και για ενισχυτή.
Μπορεί να βρεις "διαμάντια", σε καλές τιμές!

Για τα ενεργά (ή αλλιώς "αυτοενισχυόμενα") ηχεία, θα αναφέρω, ενδεικτικά, μερικούς συνδυασμούς, με υπογούφερ.
Κατά τη γνώμη μου, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις σου, η αγορά υπογούφερ είναι απαραίτητη, ωστόσο, μπορεί να γίνει και αργότερα.
Όπου δεν υπάρχει υπογούφερ από την ίδια σειρά ηχείων, μπορεί να γίνει συνδυασμός με κάποιου άλλου κατασκευαστή.

Δύο τεμάχια Tannoy Reveal 802:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/tannoy-reveal-802-el.html

Δύο τεμάχια MACKIE MR8 MK3:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/mackie-mr8-mk3.html

Δύο τεμάχια Yamaha HS 8:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/yamaha-hs-8-studio-monitor-el.html
Ένα ή δύο (αναλόγως προϋπολογισμού) υπογούφερ:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/subwoofer/yamaha-hs-8s-active-subwoofer.html

Δύο τεμάχια Adam F7:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/adam-f7-el.html
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/subwoofer/adam-sub-f.html

Δύο τεμάχια M-Audio M3-8:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/m-audio-m3-8-el.html
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/m-audio-sbx-10.html

Δύο τεμάχια Focal Alpha 80:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/focal-alpha-80-el.html

Ένα ζευγάρι Fostex PM2 MK2:
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/energa-monitors/fostex-pm2.html
http://athensproaudio.gr/recording/ixeia-monitor/subwoofer/fostex-pm0.5-sub-mkii.html

πωπω φιλε μου με σκλαβωσε ο κοπος που εκανες να τα ποσταρεις ολααυτα. θα τα δω αναλυτικα ολα χιλια ευχαριστω. με μια πρωτη ματια βλεπω οτι ολ τα ενεργα ειναι ηχεια "μονιτορ" και οχι hi fi. μου ειχαν πει οτι για ακροαση μουσικης (και οχι παραγωγες) καλυτερα να αποφυγω τα μονιτορ ηχεια γιατι ειναι κουραστικα. η γνωμη σου? μηπως σε αυτα τα λεφτα τα μονιτορ ενεργα ηχεια αποδιδουν καλυτερα και απο ηχειαhifi? τελοσπαντων θα τα ψαξω με ηρεμια. και θα κοιταω τις αγγελιες με προσοχη να ειστε καλα ολοι.

υγ. μια απορια. τα ενεργα ηχεια θα πρεπει να τα κλεινω συνεχως απο πισω τους απο τοκουμπακι, ή μπορω να τα εχω συνεχως ανοιχτα και απλα οποτε ανοιγω το στερεοφωνικο ενεργοποιουνται? ευχαριστω

...μου ειχαν πει οτι για ακροαση μουσικης (και οχι παραγωγες) καλυτερα να αποφυγω τα μονιτορ ηχεια γιατι ειναι κουραστικα. η γνωμη σου?
Η γνώμη μου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, αλλά, πάλι...ίσως να είμαι και λίγο..."αιρετικός"! :p

...μηπως σε αυτα τα λεφτα τα μονιτορ ενεργα ηχεια αποδιδουν καλυτερα και απο ηχεια hifi?...
Το "καλύτερα" είναι σχετικό. Εάν το "καλύτερο" είναι το πιο "πιστό", τότε ναι, είναι (γενικά) καλύτερα.
Μάλιστα, ο όρος "Hi-Fi" (High Fidelity) θα τους ταίριαζε καλύτερα από πολλά οικιακά ηχεία που (καταχρηστικά) αποκαλούνται "Hi-Fi".
Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαιρετικά οικιακά ηχεία που είναι όντως "Hi-Fi"!

...υγ. μια απορια τα ενεργα ηχεια θα πρεπει να τα κλεινω συνεχως απο πισω τους απο τοκουμπακι, ή μπορω να τα εχω συνεχως ανοιχτα και απλα οποτε ανοιγω το στερεοφωνικο ενεργοποιουνται?
Τα περισσότερα έχουν λειτουργία αυτόματης ενεργοποίησης σε περίπτωση που ανιχνεύσουν ηχητικό σήμα στις εισόδους τους.

Νιώθω διαβάζοντας τις απαντησεις να πω ενα μπραβο σε ολους αλλα ειδικα στον Sok. Παντα προθυμος να βοηθησει παραπανω και απο οτι περιμενες. Σωκ..respect

Δε θα προτείνω μηχανήματα προς το παρόν, αλλά θα πως στο φίλο που ρωτά τα εξής:
Ο καθένας βιώνει και αντιλαμβάνεται τη μουσική με το δικό του τρόπο.
Άρα εσύ ο ίδιος πρέπει να ακούσεις τα όσα σου προταθούν και να εμπιστευθεις τα αυτιά σου και τα κριτήριά σου σε ό,τι κι αν αποφασίσεις να αγοράσεις. Μην ξεχνάς ότι εσύ θα ακούς το σύστημά σου κι εσύ οφείλεις να είσαι ικανοποιημένος από τον ήχο του και κανένας άλλος. Μην αγοράσεις χωρίς να ακούσεις, βασιζόμενος σε μετρήσεις μόνο ή σε γνώμες άλλων.
Καλή τύχη στις αναζητήσεις σου!

Νιώθω διαβάζοντας τις απαντησεις να πω ενα μπραβο σε ολους αλλα ειδικα στον Sok. Παντα προθυμος να βοηθησει παραπανω και απο οτι περιμενες. Σωκ..respect

Χρήστο μου,εγώ δανεικά ξεπληρώνω.
Όλοι βοηθάμε.
Κι αύριο-μεθαύριο το ίδιο μπορεί να κάνει και ο αγαπητός φίλος που ρωτάει.

Η διαφορά αυτοενισχυόμενων-ενεργών,είναι πως τα δεύτερα έχουν dedicated ενισχυτή για τον κάθε κλάδο κι ενεργό κρος.
Για τον μόνιτορ ήχο,προσωπικά έχω την ίδια γνώμη,δεν τον αντέχω.
Αυτό όμως δεν λέει τίποτα,αυτό που δεν αντέχω εγώ για κάποιον άλλο μπορεί να είναι το ζητούμενο.

Την απορία θα σου την λύσουν οι ακροάσεις.
Αφιέρωσε όμως όσο χρόνο παραπάνω μπορείς,μην σταθείς σε εντυπωσιασμούς.
Δώσε χρόνο και....υπομονή!