Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Tasos98

Established Member
26 October 2007
179
Θεσσαλονίκη
Σε μια από τις πρώτες προσπάθειές μου για DIY έφτιαξα έναν ενισχυτή και από έτοιμα κιτάκια του Ebay και για σύστημα Soft Start (για να μη ακούγεται εκείνο το άτιμο το "μπουπ" στην εκίνηση) τοποθέτησα αυτό το κιτάκι:

http://www.ebay.com/itm/220V-240V-A...ch-DIY-Kits-/131580481167?hash=item1ea2cece8f

Το σχηματικό είναι αυτό που φαίνεται στο κάτω μέρος της σελίδας

(Το κιτάκι το αγόρασα από αλλού αλλά είναι τι ίδιο)

Το θέμα είναι ότι πάλι ακούγεται το "μπουπ" στην εκκίνηση. Έκανα κάτι λάθος;

Έβαλα το καλώδιο από το δίκτυο στο In και το καλώδιο προς τον Μ/Σ από στο Out. και έναν διακόπτη εκεί που δείχνει το σχέδιο (S21). Έκανα κάτι λάθος ή το κύκλωμα δεν....

δεν έχεις κάνει λάθος απλά το softstart δεν κάνει αυτή την δουλειά

εσύ χρειάζεσαι ένα kit καθυστέρησης συνδέσεις του ενισχυτή με τα ηχεία

το softstart απλά μπαίνει για να μην περάσει όλοι η τάση άμεσα στους πυκνωτές εξομάλυνσης στο τροφοδοτικό του μηχανήματος και σε γλυτώνει από κάψιμο ασφάλειας του μηχανήματος και για να μην πέφτει η ασφάλεια του ηλεκτρολογικου σου πινάκα που αντιστοιχεί στο δωμάτιο που ειναι το μηχάνημα αλλά και και προστατεύει εν μέρη και τους πυκνωτές

αυτό που χρειάζεσαι ειναι κάτι τέτοιο

http://www.ebay.com/itm/Speaker-pro...ed-monobloc-/220718917152?hash=item3363df6620

φυσικά αυτό μπαίνει στην έξοδο του ενισχυτή δηλαδή ανάμεσα στον ενισχυτη και τα ηχεια

Θα ελεγα να μετρησεις την εξοδο του ενισχυτη σου (dc offset ) ενας σωστος ενισχυτης θα πρεπει να δινει κατω απο 50mv .....στην εκκινηση ...και πολλα ειναι θα ελεγα ...:chinscratch:ειδαλως matched ,marched,matched ..

και πάλι μπορεί κάτι να ακούσεις αλλά πολύ λίγο αναλόγως το μηχάνημα

αλήθεια ποιον ενισχυτή έχεις αγορασει;

Θα ελεγα να μετρησεις την εξοδο του ενισχυτη σου (dc offset ) ενας σωστος ενισχυτης θα πρεπει να δινει κατω απο 50mv .....στην εκκινηση ...και πολλα ειναι θα ελεγα ...:chinscratch:ειδαλως matched ,marched,matched ..
Δε συμφωνώ... 50mv και κάτω είναι για όταν σταθεροποιηθεί ο ενισχυτής ακόμη και μέχρι τα 100mv μαξ δεν έχεις πρόβλημα !!!
Στην εκκίνηση είναι πολύ περισσότερα!

Στην εκκίνηση τα πάντα διαφοροποιούνται.

Η άποψή μου είναι ότι εάν ο ενισχυτής είναι καλών προδιαγραφών, να μη βάλει τίποτα.
Ναι μεν θα αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος του "μπουμπ" αλλά με το αντίστοιχο τίμημα!

Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία μου.

Αν έχεις διακόπτη στο πρωτεύον του μετ\τη που να κόβει και τη φάση και τον ουδέτερο, μπορείς να βάλεις επάνω στις δύο επαφές του διακόπτη που παίρνουν τη τάση, μετά τη διακοπή, ένα πυκνωτή 33nF/630V mkt, παράλληλα. Με αυτό δεν γλυτώνεις τον θόρυβο από τη φόρτιση των μεγάλων πυκνωτών αλλά τουλάχιστον γλυτώνεις τον θόρυβο από το τόξο που κάνει ο διακόπτης.

Στέλιο, η λύση που περιγράφεις είναι η συνήθης λύση για αποφυγή ή για να το λέμε σωστότερα για μείωση του τόξου υπερπήδησης (αν το λέω σωστά).

Στους δύο ενισχυτές που έχω, το φαινόμενο ήταν και στους δύο.
Ο μεν αγέρωχος MF-A1 Anniversary το είχε εάν θυμάμαι καλά μόνο στο σβήσιμο (δεν παίρνω και όρκο). Εξαφανίστηκε το πρόβλημα όταν αφαίρεσα το στάδιο προενίσχυσής του και ισορρόπησα το ρεύμα που έρρεε ανάμεσα στα δύο rail, βλέπεις η MF τραβούσε μόνο από τον ένα κλάδο για την παροχή του προενισχυτή και εξισσοροπούσε με διαφορετική αντίσταση στο άλλο...πουλάκια...μόλις ήρθαν στο αυτό, το μπουμπ εξαφανίστηκε.

Ο δε τελικός της Aaron που έχω, έχει το μπουμπ και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο και μιλάμε με dc χαμηλότατο και μάλιστα και αρνητικό. Στον μοναδικό διακόπτη που έχει για το πρωτεύων, διακόπτονται και οι δύο κλάδοι του AC έχοντας παράλληλα και πυκνωτή, την τιμή δεν τη θυμάμαι ακριβώς αλλά πρέπει να είναι κοντά ή ταυτόσημη με αυτή που αναφέρεις...παρόλα ταύτα το μπουμπ, μπουμπ. Πιθανώς να θέλει και αλλαγή ο διακόπτης, αυτό δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, πιθανών να έχει "γεράσει" και ότι και να κάνει ο πυκνωτής δεν το σώζει.

Eνας σωστα ρυθμισμενος ενισχυτης επιμενω δινει στην εκκινηση κατω απο 50mv....Δεν κανω διαφημηση στον ενισχυτη μου αλλωστε δεν ειναι τιποτε το ιδαιτερο ,αλλα και τον P3A που εχω φτιαξει τον εχω δει να κανει εκκινηση στα 30 mv τον VSSA του Shaan στα 30mv επισης ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα ταιριαξεις τα τρανζιστορ εισοδου.

Attachments

Το κιτ που χρησιμοποίησα είναι αυτό:

http://www.ebay.com/itm/Class-AB-MO...ier-board-KIT-MONO-300-350W-NEW-/221215232117

Για τροφοδοσία δεν χρησιμοποίησα regulator, μόνο ανόρθωση και πυκνωτές. Ήθελα να κρατήσω το κόστος χαμηλά.

Όταν τον πρωτοέφτιαξα τον ενισχυτή μέτρησα την τάση εξόδου ηρεμίας και μου φάνηκε ασφαλής (δε θυμάμαι πόσο). Το πρόβλημα που έχω είναι μόνο στην εκκίνηση. Προς το παρόν, βγάζω της μπανάνες των ηχείων, τον ξεκινάω και μετά τις ξαναβάζω.

Υποθέτω ότι είναι αυτό που λέει ο φίλος Taκis για προστασία στην έξοδο των ηχείων. Απλά με δυσκολεύει λίγο γιατί θέλουν ειδική τροφοδοσία. Έχω και μια επιφύλαξη για το αν είναι "διαφανείς" συσκευές στην πορεία του σήματος.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το "μπουπ" ακούγεται αμέσως μόλις πατήσω το κουμπί ενώ το ρελέ της τροφοδοσίας ανοίγει 3 δευτ. αργότερα;

Σχετικά με τον πυκνωτή στο διακόπτη της τροφοδοσίας που ανέφερε ο Στέλιος πού πρέπει να συνδεθεί δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η πλακέτα επάνω στο μηχάνημα; Στην έξοδο Out; Δε θα έχει κάποια διαρροή στα 50Hz του δικτύου;

Νικόλα, συνηθίζω να μην επιμένω αλλά να συζητώ, αλλά για να πούμε ότι μετράμε σωστά το dc-offset κατά το έναυσμα, γιατί περί αυτού ο λόγος, θα πρέπει το πολύμετρο που μετρά να είναι ταχύτατο, διαφορετικά η ένδειξη είναι κάποια msec αργότερα με μετριασμένο το peak.
Θα κάνω μια μέτρηση με ένα fluke που έχω, στον Aaron, αν και δεν είναι τελευταίας γενιάς και σίγουρα θα έχει κάποιο lag.
Είμαι περίεργος να δω τι τιμή θα δείξει, θα το μηδενίσω να δω εάν θα πιάσει το max.

Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Φαντάζομαι ότι μπορεί να μετρηθεί με παλμογράφο. Αλλά για ποιο λόγο; Αφού όση και να είναι η τιμή του είναι ενοχλητική. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η αντιμετώπισή του.

Αυτό που γράφω για το πυκνωτή ξέχασε το, υπάρχει ήδη και είναι ο c28 στο σχεδιάγραμμα του soft start. Το μπουμ το ακούς πριν κλείσει ο ρελές γιατί το ρεύμα περνά από την R25 και τροφοδοτείται ο μετ/της, έστω και με λιγότερο ρεύμα έως ότου περάσουν τα 3 sec και ο ρελές βραχυκυκλώσει την αντίσταση r25 και περάσει όλο το ρεύμα στο πρωτεύον ου μετ\τη. Με λίγα λόγια το soft start δεν έχει καμία σχέση με το μπουμ και είναι μόνο για να μην πέσει η ασφάλεια στον πίνακα του σπιτιού κατά την εκκίνηση του ενισχυτή. Αν δεν είχες πρόβλημα κατά την εκκίνηση με την ασφάλεια του σπιτιού δεν σου χρειάζεται το soft start.

............Αυτό που ενδιαφέρει είναι η αντιμετώπισή του..............

Και επιμενω αλλα και συζητω αφου γραφω τις αποψεις μου , Τασο θα πρεπει να ταιριαξεις τα τρανζιστορ εισοδου αλλα και να ζυγισεις τον VAS τωρα για τα εξοδου αυτα ειναι θεμα ποσα θελεις να ξοδεψεις αλλα δεν παιζουν και τοσο σημαντικο ρολο στο dc offset...Ενα σχεδιο απο τον ενισχυτη σου θα βοηθουσε πολυ ....

............Αυτό που ενδιαφέρει είναι η αντιμετώπισή του..............

Και επιμενω αλλα και συζητω αφου γραφω τις αποψεις μου , Τασο θα πρεπει να ταιριαξεις τα τρανζιστορ εισοδου αλλα και να ζυγισεις τον VAS τωρα για τα εξοδου αυτα ειναι θεμα ποσα θελεις να ξοδεψεις αλλα δεν παιζουν και τοσο σημαντικο ρολο στο dc offset...Ενα σχεδιο απο τον ενισχυτη σου θα βοηθουσε πολυ ....

Σκέφτομαι να μη πειράξω κάτι που γενικά δουλεύει. Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι η εκκίνηση. Άλλωστε ούτε το σχέδιο έχω (έτοιμο κιτάκι ήτανε) αλλά και δεν είναι κάτι που θέλω να ξοδέψω πολλά. Και, κυρίως, δεν έχω την εμπειρία να το κάνω.

Κάποιες άλλες απορίες που έχω ίσως να τις ρωτήσω λίγο αργότερα (για να μη τα μπερδεύουμε όλα μαζί)

Ευχαριστώ πολύ, πάντως.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό που γράφω για το πυκνωτή ξέχασε το, υπάρχει ήδη και είναι ο c28 στο σχεδιάγραμμα του soft start. Το μπουμ το ακούς πριν κλείσει ο ρελές γιατί το ρεύμα περνά από την R25 και τροφοδοτείται ο μετ/της, έστω και με λιγότερο ρεύμα έως ότου περάσουν τα 3 sec και ο ρελές βραχυκυκλώσει την αντίσταση r25 και περάσει όλο το ρεύμα στο πρωτεύον ου μετ\τη. Με λίγα λόγια το soft start δεν έχει καμία σχέση με το μπουμ και είναι μόνο για να μην πέσει η ασφάλεια στον πίνακα του σπιτιού κατά την εκκίνηση του ενισχυτή. Αν δεν είχες πρόβλημα κατά την εκκίνηση με την ασφάλεια του σπιτιού δεν σου χρειάζεται το soft start.

Όχι δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Ούτε καν τρεμόπαιγμα στα φώτα, παρόλο που έχω 2x20,000μF μετά. Άρα λάθος επιλογή.....

Ποιο ρόλο παίζει η R25; Αν είχε μεγαλύτερη τιμή δε θα ήτανε μικρότερο το "μπουπ"; Αν δεν υπήρχε καθόλου;

Η R25 είναι σε σειρά με τον μετ/τη αυτά τα 3 sec έως ότου κλείσει ο ρελές και ο μετ/της πάρει όλο το ρεύμα του. Σε αυτό το χρόνο προλαβαίνουν να φορτίσουν αργά οι πυκνωτές 2χ20000μF και έτσι δεν τραβάνε το απότομο ρεύμα που ρίχνει την ασφάλεια του σπιτιού.

Αν η R25 είχε μεγαλύτερη τιμή το αρχικό ρεύμα (πριν τα 3sec) δε θα ήταν μικρότερο; Και κατα συνέπει μικρότερο "μπουπ";

Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Αν η R25 είχε μεγαλύτερη τιμή το αρχικό ρεύμα (πριν τα 3sec) δε θα ήταν μικρότερο; Και κατα συνέπει μικρότερο "μπουπ";

Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι.

Μόνο ένα κύκλωμα με χρονοκαθυστέρηση, και δυστυχώς, με ρελέ σύνδεσης των ηχείων θα σου λύσει το πρόβλημα.
Να σου πω την αλήθεια και στον δικό μου που είναι εμπορικός ακούγεται το μπουμ κατά την φόρτιση των πυκνωτών και δεν του δίνω καμία σημασία. Σε σένα πόσο δυνατό είναι αυτό και σε ενοχλεί; Το θεωρείς επικίνδυνο για τα ηχεία;

έτσι ειναι έχω για δεύτερο ενισχυτή έναν MF F15 και αυτός κάνει ένα μικρο αλλά ακουστό μπουμ χρόνια τώρα αλλά κανένα προβλημα
αντίθετα ο ba-3 δεν ακούγεται