Συστήματα οργάνωσης καλωδίων?

zafeiros

Senior Member
5 March 2009
444
ΠΑιδιά ετοιμάζομαι να ξεκινήσω χτισίματα, επιτέλους μετά αρκετά χρόνια ταλαιπωρία.. Προβληματίζομαι για τον τρόπο που πρέπει να περάσουν τα καλώδια audio video δίκτυο αυτοματισμοί, συναγερμοί μέσα από τους τοίχους. Επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι συχνά με αυτά τα πράγματα προβλέπω να βάζω βγάζω καλώδια συχνότατα... Μήπως υπάρχει κανα σύστημα δομημένης καλωδίωσης για οικιακά περιβάλλοντα? Δηλαδή κάποιου είδους κανάλια να βάλω σε όλο το σπίτι τα οποία να ανοιγοκλέινουν εύκολα αλλά να είναι και διακοσμητικά αποδεκτά από την γυναίκα μου? Ξέρω για τα κλασσικά κανάλια που ενσωματώνονται στους τοίχους μέσα αλλά αυτά δεν βολεύουν δυστυχώς (δεν ειναι future proof). Είχα δει κάτι συστήματα οργάνωσης καλωδίων από την legrand ( με κάτι αλουμινένια κανάλια). http://www.legrand.com.gr/pro/scripts/pro/publigen/content/templates/previewTexteOnly.asp?P=443&L=GR
Σκέφτομαι πχ να μπορούσε κάτι αντικατστήσει το σοβαντεπί σε όλο το σπίτι με ένα κάναλι κάποιου είδους?
ΚΑμμία ιδέα?

Re: συστήματα οργάνωσης καλωδίων?

Μπορείς να σκάψεις (ή να αφήσεις χώρο) πίσω από τα σοβατεπί για να χωράνε τα καλώδιά σου. Και τα σοβατεπί να γίνουν βιδωτά και όχι καρφωτά για να μην έχεις θεμα με τα βάλε βγάλε.

Η να παραγγείλεις σοβατεπί λίγο πιο παχύ το οποίο θα είναι κουφωτό από μέσα για τα καλώδια

Αυτά τα legrand θυμίζουν δημόσια υπηρεσία - τράπεζα - εφορια ή δεν ξερω τι άλλο και γίνονται έτσι ως αναγκαίο κακό, καθώς κανείς τους όταν προσθέτει ή αλλάζει εξοπλισμό δεν ριχνει χρήματα στο να εντοιχίσει ή να αποκρύψει με άλλους τρόπους τα καλώδια.

Υπάρχει και τρόπος για να κόβεις δρόμο (να μην πηγαίνουν τα καλώδια τοίχο τοίχο) αν ας πουμε στα πατώματα έχεις ξύλινες μακριές σανίδες εκ των οποίων κάποιες μπορούν να ξεκουμπώνουν (ξεβιδώσουν) εύκολα.

Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες λύσεις...

Καλή τύχη. Μακάρι να είχα κι εγώ το "πρόβλημά" σου (Χώρος απο την αρχή)...

θα με ενδιέφερε κι εμένα κάποιου είδους "έξυπνου how to" καθώς η ανακαίνιση θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό!!!!

Απάντηση: Re: συστήματα οργάνωσης καλωδίων?

θα με ενδιέφερε κι εμένα κάποιου είδους "έξυπνου how to" καθώς η ανακαίνιση θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό!!!!

Σε μια από την αρχή κατασκευή ή σε μια εκ βάθρων ανακαίνιση που περιλαμβάνει αντικατάσταση δαπέδων,η λύση με το σοβατεπί που δώθηκε παραπάνω είναι μακράν η καλύτερη, από αισθητικής και όχι μόνο άποψης. Επιτρέπει την εύκολη επίσκεψη και επέμβαση ανά πάσα στιγμή στο δίκτυο μας χωρίς σκάλες και μερεμέτια. Επίσης δίνει τη δυνατότητα να βγάζουμε πρίζες ή καλώδια σε όλο το μήκος ή πλάτος του χώρου μας ακριβώς επάνω από το σοβατεπί.
Η όδευση των καλωδίων μπορεί να γίνει από τα δάπεδα είτε με κουμπωτές σανίδες είτε με σπιράλ και κουτιά επίσκεψης στην αρχή και το τέλος της όδευσης.

Εναλλακτικά των βιδωτών σοβατεπιών μπορεί κανείς να τοποθετήσει συμβατικά απλά καρφωτά σοβατεπιά που όμως από πίσω θα έχουν "χωνεμένα" 2-3 σπιράλ που θα εξυπηρετούν την όδευση των καλωδίων και βέβαια αρκετά κουτιά επίσκεψης, με βιδωτό καπάκι, σε κάθε σημείο αλλαγής κατεύθυνσης για το εύκολο πέρασμα νέων όπου και όπως θέλουμε.
Με αυτή τη λύση έχουμε "τυφλή" όδευση χωρίς να αναγκαζόμαστε να μετακινούμε έπιπλα για να αποκαλύψουμε το σοβατεπί κάθε φορά (για μετακίνησε σε παρακαλώ τον μπουφέ με τον καθρέπτη και τις τρεις 24άδες σερβίτσια που έχει μέσα για να καταλάβεις!!! LOL) αλλά για να αποφύγεις τα μελλοντικά μερεμέτια (τρύπες για πρίζες κλπ) πρέπει να έχεις προαποφασίσει τις θέσεις των εξόδων των καλωδίων στις οποίες θέσεις ή θα έχεις ήδη πρίζα τοποθετημένη ή κουτί επίσκεψης (όπως λέμε φρεάτιο επίσκεψης) με αναμονή για πρίζα!

Εγώ θα επέλεγα την δεύτερη περίπτωση γιατί είναι πιο συμβατική ενώ μπορεί οποιοσδήποτε μάστορας-τεχνίτης να στην κατασκευάσει χρησιμοποιώντας τα καθημερινά οικοδομικά υλικά που όλοι ξέρουμε (σπιράλ, σοβατεπί, ηλεκτρολογικό χωνευτό κουτί)
Εσύ το μόνο που θα χρειάζεται για τα πειράματά σου θα είναι αφενός, να έχεις κάνει επαρκή πρόβλεψη στα σπιράλ και κουτιών που θα έχεις τοποθετήσει και αφετέρου, ένα κατσαβίδι και ένα ηλεκτρολογικό τσέρκι για να περνάς τα καλώδιά σου όποτε θελήσεις!

Παίδες βρήκα στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ένα σύστημα για ξύλινα σοβαντεπι που μπαίνουν και βγαίνουν με κλιπ (όχι βιδωτά) και έχουν χώρο για καλώδιο.. ¨Οχι πολλα´βεβαια αλλά κα´τι είναι και αυτό και φαίνονται καλούτσικα.

Ξαναφέρνω το νήμα στην επιφάνεια, γνωρίζοντας ότι ...(εκτός από εμένα) πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που έχουν προβλήματα διαχείρισης καλωδίων.
Εγώ π.χ. .....πίσω από το "rack" πάνω στο οποίο βρίσκονται TV , PS3 , Media players (3) HTPC , δορυφορικός δέκτης , εξωτερικοί δίσκοι(3) , Ενισχυτής , DVD ,hubs and switches και το λουρί της μάνας που λένε ......έχω αμέτρητα καλώδια συνδέσεων τόσο με τον ενισχυτή όσο και με τις συνδέσεις των μηχανημάτων με το ρεύμα και τους δίσκους .

Δεν ξέρω πως να κρύψω όλο αυτήν την εικόνα και δεν έχω βρει τίποτα έξυπνο που να δίνει λύση.
Μήπως κανείς έχει κάνει καμιά αξιόλογη κατασκευή ώστε να τον μιμηθούμε ?

Απάντηση: συστήματα οργάνωσης καλωδίων?

Τριπλή πλάτη? :flipout:

Άστο δεν σώνεσαι με τίποτα... λίγο κέτσαπ και τυράκι να το χαρείς τουλάχιστον! :D

Τριπλή πλάτη? :flipout:

Άστο δεν σώνεσαι με τίποτα... λίγο κέτσαπ και τυράκι να το χαρείς τουλάχιστον! :D

Ελεος ρε συ.. Δεν αντεχω αλλο αυτη την κατασταση...χρειαζομαι μια καλη πατεντα....

Απάντηση: συστήματα οργάνωσης καλωδίων?

Υπάρχουν κάτι ελαστικοί πλαστικοί σωλήνες, ανοιχτής διατομής...
έχω δείγμα σπίτι (νομίζω από ΙΚΕΑ το είχα πάρει... βάζεις όλα τα καλώδια μέσα, βάλε και κανά ταμπελάκι στην άκρη για να ξέρεις ποιό είναι τι.... τουλάχιστον θα γλυτώσεις από τους κόμπους και τις σκόνες

Τα πολύμπριζα όμως θα είναι πάλι εκεί... :nounder:

Βασικά χρειάζεσαι και πολύμπριζο 30 θέσεων... χο χο!

Last edited:

Αυτό δηλαδή, το οποίο θα μπει πίσω από τα 3 rack και θα έχει εξωτερικές διαστάσεις 2100x620x15mm .

Το επάνω και το μπροστινό κομμάτι θα ανοιγοκλείνουν με κάποιο μεντεσέ ή κάτι τέτοιο. Εσωτερικά θα υπάρχουν κλιπς για συγκρατηση των καλωδίων. Επιπλέον, στα πλαϊνά κομμάτια, χαμηλά, θα υπάρχει τρύπα για έξοδο των καλωδίων ρεύματος (δεν υπάρχει στο σχέδιο). Τι λέτε;

Αυτό δηλαδή, το οποίο θα μπει πίσω από τα 3 rack και θα έχει εξωτερικές διαστάσεις 2100x620x15mm .

Το επάνω και το μπροστινό κομμάτι θα ανοιγοκλείνουν με κάποιο μεντεσέ ή κάτι τέτοιο. Εσωτερικά θα υπάρχουν κλιπς για συγκρατηση των καλωδίων. Επιπλέον, στα πλαϊνά κομμάτια, χαμηλά, θα υπάρχει τρύπα για έξοδο των καλωδίων ρεύματος (δεν υπάρχει στο σχέδιο). Τι λέτε;

Ωραιο φαινεται . Ποιος θα στο φτιαξει; Κοστος περιπου;

Μόνος μου θα το φτιάξω. Κόστος θα σας πω τη Δευτέρα (μάλλον) που θα πάρω τα ξύλα.

Δεν είχα βαλει φωτογραφίες από την κατασκευή και την τοποθέτηση, οπότε βάζω τώρα που το μαζεύω για να πάει στο νέο σπιτι

u2ujuvun.jpg