Συζήτηση για όλα...

Απάντηση: Re: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone 5...

Να τη χαίρεσαι!
Είναι απόλαυση να βλέπεις πόσο εύκολα χρησιμοποιούν τα πιτσιρίκια τις touch συσκευές
Εμένα τα ανιψάκια μου από 2 χρονών με τις ταμπλέτες έχουν επαφή που τους βγαίνει πιο φυσικά από ότι εμένα… που ψάχνω ποντίκι και πλήκτρα…

Thanks!
Οντως το touch interface ειναι πολυ πιο "ανθρωπινο" αλλα και ευκολα κατανοητο απο τα παιδακια, και αυτο ειναι για μενα το μεγαλο επίτευγμα της apple και οχι η.. πλυση εγκεφαλου. :p
Η δικια μου προσπαθουσε με το δακτυλο της να κανει swipe τις φωτογραφιες της ηλεκτρονικης κορνιζας της γιαγιας και οταν είδε οτι δεν δουλευει, εκνευριστηκε και την πέταξε! :D

Re: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone 5...

που να δεις τον ανιψιο μου να προσασπαθει να κανει ζοομ σε εικονα βιβλιου !!!:idea:

Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone 5...

Να τη χαίρεσαι!
Είναι απόλαυση να βλέπεις πόσο εύκολα χρησιμοποιούν τα πιτσιρίκια τις touch συσκευές
Εμένα τα ανιψάκια μου από 2 χρονών με τις ταμπλέτες έχουν επαφή που τους βγαίνει πιο φυσικά από ότι εμένα… που ψάχνω ποντίκι και πλήκτρα…
Ο κίνδυνος όμως (και ειναι υπαρκτός) είναι να γνωρίσουν τον κόσμο από μια ταμπλέτα.

Θα μεγαλώσει το παιδί και δεν θα ξέρει πως μυρίζουν πχ ένα σωρό πράγματα και το χειρότερο, θα εχει την εντύπωση ότι ''τα ξέρει''.

ενα απλο παραδειγμα...

Οι συγχρονες καμερες και φωτογραφικες τραβανε σε προτυπο AVCHD (bluray) , και αυτο σημαινει οτι το αρχειο βιντεο ειναι "κρυμμενο" σε ενα φακελο stream που ειναι 3-4 επιπεδα πιο κατω απο το root directory.
Αν πχ θελεις να παρεις ή να βαλεις ενα βιντεο στη καρτα μνημης της καμερας , πρεπει να θυμασαι ακριβως που ειναι αυτα τα αρχεια, τη διαδρομη δηλ.
Αυτο δεν το θυμουνται οι περισσοτεροι απλοι χρηστες (δεν συμπεριλαμβανεσαι σ αυτους....ουτε κι εγω) , πρεπει να ξερουν οτι ειναι mpg4 μορφη , na einai mexri 2gb το αρχειο κλπ.

Ολ αυτα λοιπον, εξαφανιζονται απο το χρηστη, αρκει να χρησιμοποιησεις καποια εφαρμογη της apple για αρχειοθετηση (iphoto-aperture) ή editing (FCPX).
Η εφαρμογη αναλαμβανει να "επικοινωνησει" με τη μηχανη , να παρει και να στειλει δεδομενα, να τα ταξινομησει χρονικα, να κανει αναλυση χρωματικη κλπ και να φτιαξει μια μεγαλη βαση δεδομενων.
Αυτο ειναι που βλεπεις τελικα εσυ.... μια μεγαλη βαση δεδομενων , με μουσκιη, φωτογραφιες , βιντεο κλπ.... το που ειναι "φυλαγμενα" ολ αυτα , τι μορφη εχουν κλπ... δεν πρεπει να σ απασχολει.
Γι αυτο και το λειτουργικο του iOS (και εν μερη του MAC OSX) , δεν θελει ν ασχολεισαι με το ιδιο το συστημα αρχειοθετησης , αλλα με τα δεδομενα σου.
Αυτο μπορει φαινομενικα να σου φαινεται "καπως", αλλα σου δινει τεραστια ταχυτητα επεξεργασιας και διαχειρισης, ευκολη προσβαση σε ΟΛΑ τα δεδοεμενα σου ανα πασα στιγμη κλπ.

Για να γινει αυτο, καποιες παραχωρησεις πρεπει να γινουν.... αν θελεις φυσικα.

Αλλιως... υπαρχουν κι αλλου πορτοκαλιες!

Ενα αλλο παράδειγμα: Πρόσφατα, έκανα καθαρη εγκατάσταση στο macbook pro επ ευκαιριας του snow leopard. Δεν ειχα βαλει κανένα πρόγραμμα, απλα ειχα στον δευτερο δίσκο ενα φακελο με τα εξτρα προγράμματα που ειχα σκοπο να εγκαταστήσω.
Κατεβασα λοιπον ενα matroska βίντεο απο το ιντερνετ και οταν το πάτησα προς μεγάλη μου έκπληξη άρχισε να παίζει και μαλιστα με ενα πρόγραμμα που δεν ειχα εγκαταστησει (το movist)!! Τι έγινε; Το λειτουργικό προφανώς, αναγνωρισε μονο του πως για αυτο τον τύπο αρχείου υπάρχει προγραμμα αναπαραγωγης στον δευτερο σκληρο, το οποιο και χρησιμοποιησε χωρις να χρειαζεται να ασχοληθω εγω καθόλου! Δεν ξερω εαν υπήρχε παντα αυτή η δυνατοτητα, αλλα μου εκανε μεγάλη εντύπωση..
Εξυπνο λειτουργικο που κανει την ζωη ευκολη στους χρηστες..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone

Ο κίνδυνος όμως (και ειναι υπαρκτός) είναι να γνωρίσουν τον κόσμο από μια ταμπλέτα.

Θα μεγαλώσει το παιδί και δεν θα ξέρει πως μυρίζουν πχ ένα σωρό πράγματα και το χειρότερο, θα εχει την εντύπωση ότι ''τα ξέρει''.

Χρειαζεται μετρο οντως. Εαν χρησιμοποιηθει με μετρο, ειναι εξαιρετικα εκπαιδευτικα εργαλεία. Παντως απο το χαζοκούτι της τηλεόρασης ειναι 100 φορες καλυτερα..

Καλα, με το χαζοκούτι δεν συγκρίνεται, σαφώς (λόγω αλληλεπίδρασης και μόνο).

Δεν ειναι όμως τόσο θέμα μέτρου ακριβώς όσο οι γονείς βασικά να μην πέσουν στην λούμπα της εύκολης λύσης να αφήσουν το παιδί να μεγαλώσει ηλεκτρονικά και μόνο.

Γιατί φυσικά όταν γυρίζεις χώμα σπίτι ειναι απείρως πιο βολικό να του φορτώσεις ένα Fifa να παίξει παρά να το πας στο πάρκο να παίξετε μπάλα...

Thanks!
Οντως το touch interface ειναι πολυ πιο "ανθρωπινο" αλλα και ευκολα κατανοητο απο τα παιδακια, και αυτο ειναι για μενα το μεγαλο επίτευγμα της apple και οχι η.. πλυση εγκεφαλου. :p
Η δικια μου προσπαθουσε με το δακτυλο της να κανει swipe τις φωτογραφιες της ηλεκτρονικης κορνιζας της γιαγιας και οταν είδε οτι δεν δουλευει, εκνευριστηκε και την πέταξε! :D

Καλά εγώ δεν ευλογώ την apple για το touch , περισσότερο τις εταιρίες που ανέπτυξαν όλα αυτά που αγοράζει η apple. To touch ήταν unavoidable technology, ταμπλέτες μια χαρά υπήρχαν και είχα αλλά με γραφίδα (rugged, oil resistant etc.), και οθόνη 17” 4:3 touch

Αλλά χαίρομαι που βλέπω ότι έχουμε αντίστοιχες εμπειρίες.
Η ανιψιά μου στα 2, έπαιζε με το ξεκλείδωμα του ipad. Ήθελε 4 ψηφία pin για να το ξεκλειδώσεις – κλείδωμα του μπαμπά.
Η μικρή το είχε για παιχνίδι
Καταλάβαινε ότι υπάρχει πληκτρολόγιο (αν και τα νούμερα δε τα αναγνώριζε)
Πάταγε 4 κουμπάκια
Και έκανε , ΟΧΙ
Είχε λάθεις κωδικό
Δεύτερη προσπάθεια
Όχι έλεγε ή έκανε με νόημα πάλι
Τρίτη φορά κλείδωνε,
Έκανε μορφασμό και έφευγε μακριά
Είχε καταλάβει ότι ήταν κλειδωμένο για ένα λεπτό
Μετά πάλι
Χακερόνι έτσι :D Έψαχνε τον κωδικό :D

Έρχεται μετά από λίγο καιρό σπίτι μου
Πάει στην TV του σαλονιού
Βάζει το δάχτυλο
Και λέει κάτι του στιλ 'χαλασμένη' …

Για αυτό δε μου αρέσουν και οι πατέντες στα User Interfaces … θα μου πείς τα πιτσιρίκια θα μάθουν κι αλλιώς, αλλα μιας και το έμαθαν ας είναι ίδιο παντού. Το θέμα είναι *εμείς* να επικοινωνούμε εύκολα με τους υπολογιστές, και όχι ο *υπολογιστής* να έχει τον τάδε τρόπο λειτουργίας. Man over machine / brand / make

Last edited:
Απάντηση: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone 5...

Χάχα, ωραια ιστορία!
Παντως, οτι και να λες, εαν η apple δεν ειχε τελειοποιησει το touch interface, δεν θα ήμασταν εδώ που ειμαστε.. Τα "υλικα" του touch υπηρχαν εδω και καιρο, χρειαζοταν ομως ο σωστός "Chef" για να βγει η συνταγη νοστιμη.. ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση για όλα...μεταξύ των οποίων κ για το νέο iPhone

Πάντα μέτρο,

Σίγουρα καλά κάνεις και το γράφεις

Παντός και εγώ με τα τότε κομπιουτέρια και κονσόλες δεν έπαθα τίποτε lol αν και φσσσσσς κάτι σφυρά στον εγκέφαλο :D

Είδα άλλο ανιψιό μου στα 2,5 να παίζει ένα γεωμετρικό παιχνίδι στο iPad (δε θυμάμαι το όνομα του),
Ξύλινα πλακάκια σε διάφορα σχέδια τραπέζια, τρίγωνα, ορθογώνια που πρέπει να τα βάλεις με τη σειρά να καλύψεις το γεωμετρικό ζητούμενο

Αν του κάνεις αυτού του παιδιού τεστ IQ με γεωμετρικά τεστάκια – το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μετρά καλύτερα από ότι εγώ στην ηλικία του…

Καλά δε λέω ότι είναι το πιο σημαντικό, ούτε το μόνο, ούτε ότι θα γίνει τέρας της γεωμετρίας ο πιτσιρίκος, ούτε επιστημονικό δεν είναι το παραπάνω απλά μια παρατήρηση - μια από τις πολλές ιστορίες …

Χάχα, ωραια ιστορία!
Παντως, οτι και να λες, εαν η apple δεν ειχε τελειοποιησει το touch interface, δεν θα ήμασταν εδώ που ειμαστε.. Τα "υλικα" του touch υπηρχαν εδω και καιρο, χρειαζοταν ομως ο σωστός "Chef" για να βγει η συνταγη νοστιμη.. ;)

Μπα δεν υπήρχαν και τόοοοσο καιρό τα απαραίτητα
Είχα δοκιμάσει αρκετές touch
Κύρια ήταν εκείνη την εποχή για point of sales και internet kiosks κ.ο.κ.
Η εξέλιξη ήρθε σιγά σιγά
Αρχικά είχα πρόβλημα με οτιδήποτε δεν είχε μεγάλα κουμπιά, πέρασε καιρός για να διαλέγεις αρχείο και να κάνεις move σε desktop περιβάλλον. Διαφορετικά με τα χοντρά και ιδρωμένα μου δάχτυλα, μάλλον ζημιά έκανα…
Μετά είχα και 17” moultitouch αλλά τα λειτουργικά δεν είχαν φτάσει εκεί που ήταν σήμερα
(ήταν κάποτε ‛μόδα‛ για music pc να έχεις μια touch οθόνη, και ήμουν θύμα της μόδας – φυσικά σήμερα έχουμε το κινητό για αυτή τη δουλειά)
Να φανταστείς με γραφίδα αλλά και με touch, πάλι για firefox έβαζα plugin και έκανα τα δικά μου signs για back, open in new tab etc.
Σιγά σιγά όλα πήραν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα
Δεν είδα καμία επανάσταση
Δηλαδή από το τίποτα ξαφνικά την άλλη μέρα multitouch … δεν έγιναν έτσι τα πράγματα…

Ψιτ, το fluid του apple touch interface, ακομα και σημερα δεν το εχουν καταφερει απολυτως οι ανταγωνιστες... ;)

Ψιτ, το fluid του apple touch interface, ακομα και σημερα δεν το εχουν καταφερει απολυτως οι ανταγωνιστες... ;)

Άλλο το ένα άλλο το άλλο :-)

Φυσικά θα σου προτείνω να δοκιμάσεις το butter … 4.1.1

Μπα δεν υπήρχαν και τόοοοσο καιρό τα απαραίτητα
Είχα δοκιμάσει αρκετές touch
Κύρια ήταν εκείνη την εποχή για point of sales και internet kiosks κ.ο.κ.
Η εξέλιξη ήρθε σιγά σιγά
Αρχικά είχα πρόβλημα με οτιδήποτε δεν είχε μεγάλα κουμπιά, πέρασε καιρός για να διαλέγεις αρχείο και να κάνεις move σε desktop περιβάλλον. Διαφορετικά με τα χοντρά και ιδρωμένα μου δάχτυλα, μάλλον ζημιά έκανα…
Μετά είχα και 17” moultitouch αλλά τα λειτουργικά δεν είχαν φτάσει εκεί που ήταν σήμερα
(ήταν κάποτε ‛μόδα‛ για music pc να έχεις μια touch οθόνη, και ήμουν θύμα της μόδας – φυσικά σήμερα έχουμε το κινητό για αυτή τη δουλειά)
Να φανταστείς με γραφίδα αλλά και με touch, πάλι για firefox έβαζα plugin και έκανα τα δικά μου signs για back, open in new tab etc.
Σιγά σιγά όλα πήραν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα
Δεν είδα καμία επανάσταση
Δηλαδή από το τίποτα ξαφνικά την άλλη μέρα multitouch … δεν έγιναν έτσι τα πράγματα…

Διαφωνω.. Η επανασταση εγινε την ημερα παρουσιασης του iphone και του multitouch interface του. Θυμαμαι πως το χάζευα οταν μου το εδειξε ο Τασος και πωρώθηκα τόσο ωστε το παράγγειλα το ιδιο βράδυ μέσω ebay! Τοτε ειχα το HTC 3300 που ειχε touch interface αλλα ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ακομα και με τις cooked roms που το εκανε πιο εφετζίδικο!

Jelly Bean σε Galaxy Nexus.. Πολύ μπροστά. Παντού ;)