Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Μόλις τελείωσα την εγκατάσταση του MAC OS Χ 10.6

Οφείλω να ομολογήσω πως φαίνεται σαν πιο αέρινο και από τα Windows 7 σε απόκριση τουλάχιστον.

Ότι εφαρμογή κάνω κλικ ανοίγει σε χρόνο dt.

Βέβαια θα προσπαθήσω και εγώ να φορτώσω το HTPC μου (δεν είναι MAC το hardware) :grandpa:

Τις επόμενες ημέρες θα κάνω μια σύγκριση με Windows 7 που τρέχουν στην ίδια σύνθεση με dual boot και θα σας απαντήσω για τα (+) & (-) που θα δω και στα 2 λειτουργικά.

Τα Windows 7 τα έχω δουλέψει μερικούς μήνες αλλά λίγα πράγματα.

Θα κάνω αντίστοιχα πράγματα και στα 2 λειτουργικά για να δω διαφορές και ομοιότητες.

Πιστεύω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.

Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Και στα παραθυρια θα εχεις το ms-dos:p Τι εχει να ζηλεψει το ms-dos απο την κονσολα σε mac/linux?:flipout:

Μόνο που αυτά τα δύο, δεν είναι ms-dos. Και το command line σίγουρα το ξέρουν οι περισσότεροι, αμφιβάλλω αν ξέρουν οι περισσότεροι όμως το δεύτερο εργαλείο, το Powershell

powershell.jpg

Και η Ms χρεωνει κατι παραπανω σε καθε εκδοση του λειτουργικου... basic, ultimate, pro, business κλπ παπαριες !!.

Ναι, έχει διαφορετικές χρεώσεις για διαφορετικά feature sets, όχι για 32 vs 64bit!

Οι διαφορετικές εκδόσεις προσφέρουν ευελιξία και οικονομία. Π.χ. δεν έχει νόημα ο home user να πληρώσει την Professional έκδοση, όπως δεν έχει νόημα ο business user να πληρώσει την Utimate.

Μιας και το συζητάμε, το OSX μπαίνει σε domain με Active Directory? Από περιέργεια ρωτάω..

Aκουτε Συριε, Δημητρη , Τασο κλπ ???

Ας παρουμε λοιπον ενα απο τα πιο μισητα προγραμματα της Apple (για τους PCαδες)... το iTunes !
H μεγαλη αντιπαλοτητα ξεκιναει απο το πως οργανωνει τα στοιχεια του , τραγουδια στη προκειμενη περιπτωση...
Υπαρχουν λοιπον 2 - ΔΥΟ τροποι .... ο ενας απευθυνεται στο "μεσο" (χαζο κατ εσας) χρηστη και ειναι ο εξης.

[....snip....]

Αυτο λοιπον γινεταιο σε ΟΛΑ τα προγραμματα οπως iphoto, idvd, imovie klp.

ΑΝ ΘΕΣ , ακολουθεις τον απλο τροπο οργανωσης , αλλιως ακολουθεις τον πιο "παραδοσιακο" τροπο.

Σου δινει δηλ. τη δυνατοτητα ΕΣΥ να επιλεξεις το τροπο που θες ..... τι πιο απλο!

Εδώ λοιπόν είναι το θέμα μας.. Κανένας από τους δυο τρόπους προσωπικά δεν μου κάνει! Τους βρίσκω και τους δύο παιδικούς.

Αλλά ως γνωστό, η "προσωπική" μου γκρίνια ουσιαστικά αφορά τα iPods, και την επιεικώς ηλίθια ιδέα των αναγκαστικών playlists. Φυσικά επεκτείνεται στο iTunes, καθότι είναι το αρμόδιο πρόγραμμα για το management (λέμε τώρα..) των καταραμένων playlists.

Η Apple δεν μπορεί να καταλάβει ένα πράγμα: Δεν μπορεί να έχει την απαίτηση από κάποιον σαν εμένα που έκανα encode τα πρώτα μου MP3 σε υπολογιστή 486 πριν από 15 χρόνια να πάω αναγκαστικά με τα νερά της. Σε αυτά τα 15 χρόνια έχω ήδη οργανώσει τα MP3 μου. Δεν περίμενα το iTunes για να μου δείξει πως να το κάνω.

Δημήτρη μαζί σου και εγώ, αλλά δεν βλέπω να τη νοιάζει και πολύ την Apple για μας.

Στο μεγάλο κομμάτι της πίτας απευθύνεται, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν φτιάχνουν μια καλή εναλλακτική εφαρμογή.
Τι φοβούνται ότι όλοι μετά θα χρησιμοποιούν αυτή;

Δημητρη , μαλλον δεν καταλαβαινεις ή δεν θελεις να καταλαβεις .... περνα μια βολτα απο το σπιτι να σου εξηγησω.
Το ειπα ξεκαθαρα, νομιζω.
Αν θελεις folders στο itunes εχεις... δεν θες παλι εχεις!
Τι στο καλο ... τοσο δυσκολο ειναι ?

attachment.php

Attachments

• Screen shot 2010-02-10 at 1.26.14 Ï€.μ..jpg
    Screen shot 2010-02-10 at 1.26.14 Ï€.μ..jpg
    74.2 KB · Views: 46
Last edited:
Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Ναι, έχει διαφορετικές χρεώσεις για διαφορετικά feature sets, όχι για 32 vs 64bit!

Οι διαφορετικές εκδόσεις προσφέρουν ευελιξία και οικονομία. Π.χ. δεν έχει νόημα ο home user να πληρώσει την Professional έκδοση, όπως δεν έχει νόημα ο business user να πληρώσει την Utimate.

Μιας και το συζητάμε, το OSX μπαίνει σε domain με Active Directory? Από περιέργεια ρωτάω..

Η αγορά του mac os x κοστίζει λίγα χρήματα.

Τα έχει όλα κ συμφέρει, δεν χρειάζεται να έχει διαφορετικές κόπιες του ίδιου στην ουσία λειτουργικού.

30 ευρώ πχ το snow leopard.
177 ευρώ για το πακέτο με snow leopard + iLife 09 + iWork 09

http://www.isquare.gr/store/software/apple-software.html
http://www.madmacs.gr/index.php?main_page=index&cPath=92_97

Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Τα έχει όλα κ συμφέρει, δεν χρειάζεται να έχει διαφορετικές κόπιες του ίδιου στην ουσία λειτουργικού.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Snow Leopard κοστίζει 30 ευρώ, συν τα 600 ευρώ φέσι που έχεις δώσει για να πάρεις το macbook αντί του τάδε Acer, τα 1000 ευρώ φέσι που έχεις δώσει για να πάρεις τον iMac σε σχέση με ένα ιδίων specs ΤurboX κλπ. Εξάλλου το'χετε πει πολλές φορές παραπάνω, ότι το ουσιαστικό πλεονέκτημα ενός Mac είναι το λειτουργικό του (άρα και ο μόνος λόγος να τον προτιμήσει κανείς και να δώσει τα έξτρα χρήματα)

Αν ήθελε όντως να αποδείξει η Apple ότι προσφέρει το λειτουργικό της φτηνά, θα το πρόσφερε επισήμως και για άλλες εταιρίες κατασκευής υπολογιστών. Γι'αυτό άλλωστε και δεν το κάνει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Λοιπόν.............επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.....άνοιξα ταυτόχρονα τις παρακάτω εφαρμογές κ φυσικά όπου υπήρχε δυνατότητα πχ βίντεο την είχα στο play :
  1. dvd player να παίζει ένα dvd rip
  2. google earth
  3. idvd για να φτιάξω ένα νέο dvd δισκάκι από δικά μου video
  4. microsoft excel
  5. microsoft word
  6. photoshop cs3 με φωτό ανοιχτή
  7. toast titanium για να γράφω νέο dvd
  8. vlc το οποίο έπαιζε sample κομμάτι από την ταινία '300' στα 720p mkv x264
  9. 2 safari windows ταυτόχρονα από το youtube, με το ένα να παίζει clip του bon jovi στα 480p και το δεύτερο να παίζει επίσημο clip από u2 στα 720p

Το μηχάνημα που έχω είναι 2.4ghz intel core 2 duo, 4gb ram ddr2 στα 667mhz, δλδ προηγούμενης γενιάς, 2+κάτι ετών.

To αποτέλεσμα είναι cpu στα 85% περίπου. Βλέπετε επίσης ποιές εφαρμογές παίζουν αυτόματα σε 64bit και ποιές σε 32bit(όσες δεν γράφουν κάτι είναι οι 32bit).
Ωραιος!
Να και το δικο μου desktop μηχανημα 2 ετων (τωρινου κοστους περι τα 500-600 , λιγο φθηνοτερο δηλαδη απο ενα mac mini).
Ειχε cpu usage ~ 25% ..

1. media player που παιζει ενα xvid video
  2. google earth
  3. προγραμμα για μετατροπη video σε mp4 για το iphone μου
  4. microsoft excel
  5. microsoft word
  6. photoshop cs4 με φωτό ανοιχτή
  7. nero burning rom για να γράφω νέο dvd
  8. media player το οποίο έπαιζε ενα πολυ απαιτητικο 1080p mkv video με 30mb/sec bitrate
  9. 2 firefox windows ταυτόχρονα από το youtube, με το ένα να παίζει clip του bon jovi στα 480p και το δεύτερο να παίζει επίσημο clip από u2 στα 720p
Το πρωτο screenshot:

26834242.jpg

που εχω σημειωσει με κοκκινα βελακια το cpu usage, το οτι τα 2 video που παιζουν δεν χανουν καρε, αφου φαινεται οτι παιζουν με το σωστο framerate(24fps) , το youtube video των u2 οτι ειναι 720p και το υψηλοτατο bitrate(30ΜΒ/sec) του 1080p mkv video.

Εδω οι ανοιχτες εφαρμογες σε ζοομ:
aacr.jpg

Υ.Γ.: Το 2,3,4,5,6,7 και σε εσενα και σε εμενα δεν καταναλωνουν τιποτα/δεν ζοριζουν καθολου το συστημα, γιατι απλως ειναι ανοιχτα, δεν κανουν κατι.

M αρεσει ο τροπος που συγκρινεις ΑΝΟΜΟΙΑ πραγματα !!!
Γιατι acer εναντιον macbbok και οχι SONY VAIO ?
Οτι να ναι .... μηπως να τα συγκρινουμε και με turbo X ?

M αρεσει ο τροπος που συγκρινεις ΑΝΟΜΟΙΑ πραγματα !!!
Γιατι acer εναντιον macbbok και οχι SONY VAIO ?
Οτι να ναι ....

Δεν κατάλαβα τι ανόμοιο συγκρίνω? Δύο επώνυμα Laptop, με τα ίδια components (ως μάρκες, γιατί ως specs όντως είναι ανόμοια :D), κατασκευασμένα στο εργοστάσιό τους, με εγγύηση αντιπροσωπίας. VAIO δεν θα αγόραζα ποτέ μου, macbook και acer θα αγόραζα, γι'αυτό αναφέρομαι σ'αυτά.

attachment.php

Εμένα, στο screenshot του Μιχάλη, μου φαίνεται να είναι στο 97% (system & user) και όχι στο 85.. Και το διάγραμμα έτσι δείχνει , σχεδόν τερματισμένο. Διορθώστε με πάντως αν κάνω λάθος..

Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Εμένα, στο screenshot του Μιχάλη, μου φαίνεται να είναι στο 97% (system & user) και όχι στο 85.. Και το διάγραμμα έτσι δείχνει , σχεδόν τερματισμένο. Διορθώστε με πάντως αν κάνω λάθος..

Κι εγώ αυτό βλέπω... βέβαια τόση ώρα έχουμε μπλέξει σε μια κουβέντα για το ποιός την έχει πιο...... βαριά, και μάλλον δεν είναι αυτός ο σκοπός του thread... :flipout::flipout::flipout:

Δημητρη , μαλλον δεν καταλαβαινεις ή δεν θελεις να καταλαβεις .... περνα μια βολτα απο το σπιτι να σου εξηγησω.
Το ειπα ξεκαθαρα, νομιζω.
Αν θελεις folders στο itunes εχεις... δεν θες παλι εχεις!
Τι στο καλο ... τοσο δυσκολο ειναι ?

Βρε Γιάννη, αφού ήμουν σαφής: Είπα ότι η "γκρίνια" μου έχει να κάνει με το iPod, το οποίο γίνεται manage από το iTunes, γιαυτό παίρνει η μπάλα το iTunes.

Δεν με ενδιαφέρει πως οργανώνει τη μουσική το iTunes και το κατά πόσο υποστηρίζει folders, καθότι δεν τα υποστηρίζει το iPod! Εμένα με ενδιαφέρει να έχω τη μουσική μου οργανωμένη στο iPod. Στα PCs μου είναι ήδη οργανωμένη, και φυσικά αποθηκευμένη κεντρικά σε WHS.

Εάν το iPod όντως λειτουργούσε ακριβώς όπως το iTunes, πιθανόν να γκρίνιαζα λιγότερο. Αν και το ιδανικό για εμένα (και για πάρα μα πάρα πολλούς άλλους) θα ήταν να φαίνεται το iPod ως USB δίσκος και απλά να γράφω / σβήνω. Τόσο απλά. Ας υπήρχε και το iTunes. Αλλά να μην με υποχρεώνουν να το χρησιμοποιώ, πράγμα που προφανώς γίνεται με απώτερο σκοπό να με "σπρώξουν" στο iΜαγαζί τους.

Η κουβεντα δεν εχει τελος γιατι ο καθενας μιλα λες και θελει να επιβεβαιωσει το ορθο της επιλογης του.
Τα κριτηρια ειναι προσωπικα καθαρα.
Η δουλια μου δεν εχει να κανει με τα computer, αλλα εξαρταται απο αυτα σημαντικα. Εχω διαπιστωσει απο τους τριγυρω με PC οτι οσοι δεν ασχολουνται συστηματικα πολυ γρηγορα (στο χρονο πανω και νωριτερα) αρχιζουν τα προβληματα.
Ξερετε τι ειναι να θες να κανεις μια σοβαρη δουλια και να σου λεει ο αλλος "μου κολλησε", "μου κρασσαρε", "χρειαζομαι reformatting"?
Δηλαδη τι πρεπει να κανω να διαβαζω καθε μερα στα forum τι καινουργιο βγηκε, τι δουλευει, τι δε δουλευει??? Βγηκαν τα Vista και κλαψανε μανουλες

Το θεμα δεν ειναι αν δεν εχω το μεσο ορο νοημοσυνης να τα καταφερω με τα PC (και λαδια και φιλτρα μπορω να αλλαζω στο αμαξι): ΔΕΝ ΘΕΛΩ να ξοδευω χρονο για αυτα, το θεωρω χασιμο χρονου (και χρηματος).
Με αυτη τη λογικη επειδη τα Mac κανουν τη δουλια που θελω απροβληματιστα μου ερχονται φτηνα (ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΑ).
Δε με ενδιαφερει καθολου αν ζοριζονται στα 1080p γιατι αυτα τα βλεπω παντα στις 100 ιντσες με αλλες μηχανες.

Ετσι απο περιεργεια επειδη με ενδιαφερει η ηλακτρονικη μουσικη ειχα παντα την απορια γιατι οταν ανεβαινουν οι ηλεκτρονικαδες στη σκηνη να παιξουν με laptop αναβουν ΠΑΝΤΑ μηλαρακια στο σκοταδι? Ειλικρινα δεν ξερω την απαντηση, αλλα επειδη δεν μπορω να φανταστω οτι δεν υπαρχει το software στα PC, μηπως για να μην τους "κολλησει" σε καποια φαση και γινουν ρεζιλι?
e

Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Μιχάλη, αποκλείεται να μην ξέρεις ότι το πακέτο του OSX που εμφανίζεις είναι upgrade, και τιμολογείται ως τέτοιο. Επίσης προφανώς στην EULA θα αναφέρεται ότι απαγορεύεται η εγκατάστασή του σε νέο σύστημα, στο οποίο δεν προϋπάρχει εγκατεστημένο OSX (άσχετα αν τελικά δεν υπάρχει κάποιο software κλείδωμα). Επίσης, προφανώς και δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή του σε μη-Apple hardware, που σημαίνει ότι το έχει ήδη πληρώσει με το παραπάνω.. :rolleyes:

Βέβαια, παραδέχομαι ότι ως upgrade η τιμή του είναι καλή σε σχέση με τον ανταγωνισμό (πρώτη φορά το λέω αυτό για προϊόν Apple).

BTW, περί domain & active directory ξέρει κανείς τίποτα; Κανείς δεν έχε προσπαθήσει να βάλει mac σε εταιρικό περιβάλλον;