Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Picture-111.png

Το παραπάνω σκίτσο τα λέει όλα... $$$$$

Επιτρέψτε μου ένα "ανάγωγο" σχόλιο
(για το οποίο ζητώ πραγματικά συγνώμη και ελπίζω δεν είναι προσβλητικό):

Ακούω για τα προβλήματα υγείας του Στηβ. Εύχομαι ο άνθρωπος να είναι υγιέστατος και να συμβάλει για δεκαετίες ακόμη στον κόσμο της πληροφορικής. Αν όμως κάποια στιγμή ο Φαραώ αποσυρθεί, πιστεύετε πως η αίγλη και λατρεία-θρησκευτική προσήλωση των πιστών στα προϊόντα του θα συνεχίσει το ίδιο;
Από τα τρία "στρατόπεδα" λειτουργικών, open software & Linux - Windows - Mac, μόνο το τελευταίο παραμένει σαφώς προσωποκεντρικό.
Υπάρχει ο "διάδοχος" Γκουρού ή οι συνεργασίες με Intel κλπ δείχνουν ένα άλλο δρόμο;

To παραπανω σκιτσο αν και αστειο, ειναι ανακριβες: Ολα τα updates στα mac ειναι δωρεαν και μαλιστα σε νεωτερες εκδοσεις του λειτουργικου, κανεις upgrade πολυ φθηνα (πέρυσι το snow leorard κοστιζε κανα 30ρι ευρω αν θυμαμαι καλα).

Εγω θυμάμαι κατι Χ.99 για upgrade στο firmware του ipod πχ...

Επισης άλλο το upgrade του MAC OS X (βλ. Service Pack - που στα Win ειναι free) και άλλο νέα έκδοση Win. Καλώς ή κακώς οι διαφορές ειναι σημαντικότατες.

Last edited:
Aν φυγει ο "Steve" ,σιγουρα τα πραγματα δεν θα ειναι ιδια !

Δεν βρισκονται ευκολα πια , ανθρωποι με οραμα...

Οσο για τη γελιογραφια, μονο ως πλακα τη βλεπω... γιατι φυσικα και δεν ισχυει !

Γράφω αυτό το μήνυμα από την εγκατάση dual boot Ubuntu που μόλις τέλειωσα.
Καθόλου άσχημη, για δωρεάν... Μου θυμίζει αρκετά Mac. Και με wubi την κάνει άνετα κι ο πιο άσχετος. Πάντως ακόμη κι αυτή θέλει ειδικές ρυθμίσεις για κάτι τόσο απλό όσο το να έχεις ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου και να αλλάζεις γλώσσα με συνδυασμό πλήκτρων. Τελικά τα windows δεν είναι και τόσο άσχημα...

Όσον αφορά στις χρεώσεις, πριν λίγο καιρό ένα πρόσθετο συγχρονισμού του browser, το X-marks, ήταν δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες εκτός από Mac που ζητούσε 99$ ετήσια συνδρομή (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη), δεν είναι τυχαίο το νούμερο της γελοιογραφίας. Και έχω δει κατά καιρούς αρκετά τέτοια παραδείγματα σε Mac φίλων και γνωστών. Παράγοντας αποτροπής για μένα προσωπικά που δεν πληρώνω software γενικά, για λόγους αρχής! ;)

Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Όσον αφορά στις χρεώσεις, πριν λίγο καιρό ένα πρόσθετο συγχρονισμού του browser, το X-marks, ήταν δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες εκτός από Mac που ζητούσε 99$ ετήσια συνδρομή (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη),

Δεν ισχύει αυτο που λες. Δωρεάν ειναι απο εποχής foxmark. Εγώ απο το 2008 το χρησιμοποιώ σε mac & pc

Βασικά και εμένα μου είχε έρθει το μήνυμα οτι το xmarks(windows) αλλάζει και γίνεται με χρέωση..για αυτό και έβαλα αμέσως το firefox sync..
Αν και τώρα που το βλέπω δεν έχει χρέωση...

 Νίκος;1056023350 said:
Αν είναι επειδή χρησιμοποιείς μόνο free ή open ναι. Αν όμως μιλάς για σπασμένα....
Ο φιλος μαλλον μιλαει για open αλλα δυστυχως πολλοι Ελληνες ειναι αυτης της λογικης (και εννοω τα σπασμενα φυσικα)....

Σήμερα στο PC υπάρχουν δωρεάν προγράμματα για το 90% όσων χρειάζεται κάποιος και πρόκειται για τα καλύτερα συνήθως. Λειτουργικό πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς αγοράζοντας υπολογιστή, laptop κλπ
Θα έλεγε κανείς πως τα παιχνίδια είιναι η ακριβότερη κατηγορία λογισμικού. Επίσης και αρκετά επαγγελματικά προγράμματα, εκεί όμως οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις κερδίζουν πολλά χρησιμοποιώντας τα και δεν νομίζω πως υπάρχει σημαντική πειρατεία.
Παρ' όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα λογισμικού ΔΕΝ είναι θεόσταλτη εντολή... και η λεγόμενη "πειρατεία" δουλεύει προς το συμφέρον όλων!

Γράφω αυτό το μήνυμα από την εγκατάση dual boot Ubuntu που μόλις τέλειωσα.
Καθόλου άσχημη, για δωρεάν... Μου θυμίζει αρκετά Mac. Και με wubi την κάνει άνετα κι ο πιο άσχετος. Πάντως ακόμη κι αυτή θέλει ειδικές ρυθμίσεις για κάτι τόσο απλό όσο το να έχεις ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου και να αλλάζεις γλώσσα με συνδυασμό πλήκτρων. Τελικά τα windows δεν είναι και τόσο άσχημα...

Όσον αφορά στις χρεώσεις, πριν λίγο καιρό ένα πρόσθετο συγχρονισμού του browser, το X-marks, ήταν δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες εκτός από Mac που ζητούσε 99$ ετήσια συνδρομή (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη), δεν είναι τυχαίο το νούμερο της γελοιογραφίας. Και έχω δει κατά καιρούς αρκετά τέτοια παραδείγματα σε Mac φίλων και γνωστών. Παράγοντας αποτροπής για μένα προσωπικά που δεν πληρώνω software γενικά, για λόγους αρχής! ;)

Μα και win να βάλεις, αν δεν είναι κάποιο Ελληνικό πακέτο, πρέπει να κάνεις τα αντίστοιχα...
Πάντως τα win, ακόμα και 7 με AERO, ναι είναι "άσχημα" μπροστά ακόμα και στις πιο απλές ρυθμίσεις του compiz... Και μιλάω για τις default, και όχι για τους περιστρεφόμενους κύβους με τις εφαρμογές να εμφανίζονται μπροστά στις πλευρές του σαν ημιδιάφανα slides, με τα παράθυρα που όταν τα κλείνεις διακτινίζονται, καίγονται ή εκρήγνυνται κλπ...

Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αυτο που εννοεί ειναι μαλλον κατι σαν αυτο: http://www.nosoftwarepatents.com/

Εχει την λογικη του βεβαια αλλα...

Εννοώ πως είναι σχήμα οξύμωρο οι πατέντες λογισμικού όπως τα γράφουν και στην παραπάνω σελίδα, μόνο που εγώ θα τα έλεγα πιο μπακαλίστικα.
Είναι σαν να πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της φωτιάς και μάλιστα σε τιμή ακριβότερη από τα καύσιμα...
Επειδή όμως το παραπάνω είναι "φιλοσοφικό" ζήτημα, ας πούμε πως η πειρατεία δεν τους φαίνεται καθόλου άσχημη όταν την εφαρμόζει η μια εταιρία κολοσσός στην άλλη (πόσο μάλλον στις μικρές καινοτόμες εταιρίες ή άτομα επαγγελματίες) ή όταν "διαρρέουν" κατ' επιλογή τα προϊόντα τους προκειμένου να πολεμήσουν τον ανταγωνισμό και να εξασφαλιστεί μακροχρόνια η θέση στην αγορά ( αυτό που συμβαίνει συγκεκριμένα από τη Microsoft για πολλά χρόνια, εις βάρος της Apple ίσως; ).

Το κακό είναι πως εταιρία πρωτοπόρος σαν την Apple επέλεξε το δρόμο του πανάκριβου προϊόντος που απευθύνεται σε λίγους και "εκλεκτούς" που δεν τους ενοχλεί το εξόφθαλμα υπερτιμολογημένο κόστος και δεν πληρώνουν το εργαλείο που αγοράζουν αλλά την "εμπειρία χρήσης" και το κάνουν αυτό ως θέμα αρχής, με τον ίδιο τρόπο που εγώ αρνούμαι να πληρώνω για software όταν έχω την επιλογή. Και είναι πολύ αρνητικό το ότι βλέπω διάθεση να κατακρίνει η μια κατηγορία χρηστών την άλλη, λες και πρέπει να ισχύσει παγκοσμίως το ένα ή το άλλο...

Το καλύτερο και από τους δύο κόσμους ΙΜΗΟ σαν χρήστης mac και Ubuntu linux είναι Ubuntu Linux μακράν. Παρέχει και σταθερότητα σαν λειτουργικό και συνδεσιμότητα με πάρα πολλές συσκευές και οικονομικό (μόνο hardware πληρώνεις). Παροτρύνω όλους να ασχοληθούν μαζί του για μια εβδομάδα μόνο (έτσι και αλλιώς είναι τσάμπα και κατεβαίνει ταχύτατα). Και μετά να δούμε ποιοι ξαναγύρησαν πίσω....

Εγω στο κατεβαστηρι εχω βαλει ubuntu και το ψιλοψάχνω σιγα σιγά, εχει δυνατοτητες και τα παντα free αλλα κατι δε μου παει καλά, ισως απλα δε κατανοώ την φιλοσοφία του και πελαγώνω οποτε πανω να κανω κατι περα απο τα βασικα.

Εγω στο κατεβαστηρι εχω βαλει ubuntu και το ψιλοψάχνω σιγα σιγά, εχει δυνατοτητες και τα παντα free αλλα κατι δε μου παει καλά, ισως απλα δε κατανοώ την φιλοσοφία του και πελαγώνω οποτε πανω να κανω κατι περα απο τα βασικα.

Κατέβασέ το από εδώ είτε σε Cd είτε σε USB stick. Βάλε το cd στο drive και μόλις φορτώσει το cd έχει μια επιλογή όπου μπορείς να πειριηγηθείς στο λειτουργικό (να δουλέψεις κανονικά για να πάρεις μια ιδέα) χωρίς να το εγκαταστήσεις.

Και εγώ στην αρχή είχα ενδοιασμούς αλλά μόλις το έβαλα τέρμα μετά όλα τα άλλα....