Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Πάντως για να έχεις φτιάξει υπολογιστή για να βάλεις το mac os x, τότε κ εσύ καταλαβαίνεις ότι το λειτουργικό αυτό είναι ανώτερο...:BDGBDGB53:

Όπως ξαναέγραψα το εγκατέστησα για να το δουλέψω και να μπορώ να το υποστηρίξω σωστά στους πελάτες μου. Όταν έχεις να υποστηρίξεις πελάτες όπου υπάρχουν 7-8 iMac μεταξύ άλλων Η/Υ, πρέπει να το κατέχεις το θέμα.

Όσο για το υλικό, απλώς έγινε λίγο πιο προσεκτική η αγορά των εξαρτημάτων ώστε να είναι όσο γίνεται συμβατά και με MacOSX.

Δεν ενστερνίζομαι το χαρακτηρισμό "ανώτερο". Έχει σίγουρα κάποια πράγματα που εκτιμώ (ανέφερα ήδη μερικά) και που δεν υπάρχουν σε άλλα λειτουργικά.

Δεν υπάρχει "ανώτερο" λειτουργικό, γιατί πολύ απλά οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν. Για μένα που χρησιμοποιώ τόσο MacOSX, όσο και Windows αλλά και Linux, δεν υπάρχει κάποιο από τα τρία που να το χαρακτηρίσω "ανώτερο".

Προσωπικά χρησιμοποιώ κυρίως Linux (για όποιον ενδιαφέρεται), αλλά κάνω σχεδόν καθημερινή χρήση και του MacOSX και των Windows (version 7 πλέον) ώστε να είμαι πάντα ενημερωμένος με τις ιδιαιτερότητες της κάθε πλατφόρμας.

Last edited:
Δειξε μου κι εσυ λοιπον ενα προγραμμα PC που να μπορει να κανει REAL TIME αυτο που κανει το motion ...
Απλα δεν υπαρχει !!!
Μιλαμε για 3d compositing , high definition me πολλαπλα layer , text animation , particles generators κλπ.
Και ολ αυτα χωρις render !!!
Το after effects της Adobe φυσικα, για καθε καρε , χρειαζεται καμποση ωρα για να κανει preview ενα καρε !!!
Αυτο για να καταλαβεις τι εστι καλογραμμενο προγραμμα .

attachment.php

Attachments

• Screen shot 2010-02-09 at 3.50.58 μ.μ..jpg
    Screen shot 2010-02-09 at 3.50.58 μ.μ..jpg
    58.7 KB · Views: 45
Το motion το κάνει αυτό επειδή τρέχει σε Mac, ή επειδή απλά είναι καλογραμμένο και ιδιαίτερα ψαγμένο/εξελιγμένο; Διότι πολύ πιθανό αν υπήρχαν εκδόσεις του για Windows ή Linux να είχε παρόμοια χαρακτηριστικά. Μπορείς να το αποκλείσεις;

Το video viewing δεν ειναι καθολου απαιτητικο σε windows. Σε mac ειναι αρκετα απαιτητικο οταν μιλαμε για 1080p mkv videos.
Πχ δεν μπορεις ανετα να δεις ενα απαιτητικο 1080p mkv video των 30mb/sec , ενω ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κανεις video transcoding.
Σε windows που εκμεταλλευονται καλυτερα το hardware το κανεις και μαλιστα με χαμηλο cpu usage.

Επιμένεις σε ένα argument για το hardware acceleration που κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα. Αποδεικνύει πως υπάρχει μία συγκεκριμένη δυνατότητα όπου το MacOSX υστερεί. Βέβαια το Snow Leopard υποστηρίζει OpenCL οπότε σύντομα δε θα υστερεί. Πέραν τούτου ουδέν.

Φυσικά και μπορείς να παίζει βίντεο 1080p και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να κάνεις transcoding, δοσμένης ικανής cpu. Αν ρυθμίσεις σωστά τα process priorities, δηλαδή το transcoding να δουλεύει σε χαμηλότερο priority, μια χαρά θα παίζει το βίντεο. Απλώς το transcoding θα γίνεται πολύ αργά.

Στην καθημερινή χρήση ενός Η/Υ, πιο σημαντικό είναι να μη γίνεται "μη λειτουργικό" το σύστημα αρχείων σου (πράγμα που συμβαίνει συχνά στο NTFS) από το να έχεις GPU acceleration.

Δειξε μου κι εσυ λοιπον ενα προγραμμα PC που να μπορει να κανει REAL TIME αυτο που κανει το motion ...
Απλα δεν υπαρχει !!!

Μία εξαιρετικά γραμμένη εφαρμογή μπορεί να κάνει παπάδες σε οποιοδήποτε λειτουργικό.

Μία εξαιρετικά γραμμένη εφαρμογή για το Ψ λειτουργικό δε πιστώνει το λειτουργικό για την επιτυχία της.

Συγκρίνουμε λειτουργικά ή εφαρμογές;

Απλα δεν υπαρχει !!!
Μιλαμε για 3d compositing , high definition me πολλαπλα layer , text animation , particles generators κλπ.
Και ολ αυτα χωρις render !!!
Το after effects της Adobe φυσικα, για καθε καρε , χρειαζεται καμποση ωρα για να κανει preview ενα καρε !!!
Αυτο για να καταλαβεις τι εστι καλογραμμενο προγραμμα .

attachment.php

Φιλε, εγω δεν θα διαφωνησω.
Το motion (ασχετα απο το λειτουργικο) απο οτι ξερω ειναι κορυφαιο προγραμμα. Μακαρι να εβγαινε για ολα τα λειτουργικα. Δεν ειμαι κανενας τυφλος που πχ θα καθομαι και θα λεω πχ οτι το Photoshop ειναι αηδια.

Αυτο ομως δεν σημαινει οτι επειδη ενα προγραμμα(που μαλιστα δεν υπαρχει σε αλλο λειτουργικο) ειναι καλυτερο σε mac os x , σημαινει οτι το mac os x πχ εκμεταλλευται καλυτερα το hardware και σε 3d design εφαρμογες (βλεπε quadro καρτες και επιδοσεις σε maya κλπ κλπ) ή σε απλο video transcoding ή ακομα και σε παιχνιδια ..

Δεν ειναι μονο ασπρο ή μαυρο..

Σιγουρα υπαρχουν εφαρμογες που τρεχουν καλυτερα σε mac os x , οπως συμβαινει και το αντιθετο..
Για τα λειτουργικα μιλαμε ομως κυριως..

Επιμένεις σε ένα argument για το hardware acceleration που κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα. Αποδεικνύει πως υπάρχει μία συγκεκριμένη δυνατότητα όπου το MacOSX υστερεί. Βέβαια το Snow Leopard υποστηρίζει OpenCL οπότε σύντομα δε θα υστερεί. Πέραν τούτου ουδέν.

Οταν και αμα.Απλα σε windows το απολαμβανεις ηδη την καλυτερη εκμεταλλευση του hardware.. (τοσο σε mkv viewing, οσο και σε video transcoding ή flash video acceleration ή αλλες εξειδικευμενες εφαρμογες)

Φυσικά και μπορείς να παίζει βίντεο 1080p και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να κάνεις transcoding, δοσμένης ικανής cpu. Αν ρυθμίσεις σωστά τα process priorities, δηλαδή το transcoding να δουλεύει σε χαμηλότερο priority, μια χαρά θα παίζει το βίντεο. Απλώς το transcoding θα γίνεται πολύ αργά.
"Αν", "δοσμενης", "ρυθμισεις".
Σε windows δεν εχεις τετοια προβληματα, ουτε το transcoding θα γινεται πιο αργα και θα εχεις και χαμηλο cpu usage για να κανεις κατι ακομα.

Αλλα συμφωνω μαζι σου οτι δεν ειναι απαραιτητα το πιο σημαντικο πραγμα. Το περιεργο βεβαια ειναι οτι οι mac users μας λενε οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα!!! Εκει ειναι η ενσταση μου.

Last edited:
Οποτε καταληγουμε , οτι σε καθε λειτουργικο υπαρχουν πραγματα που ο καθενας βρισκει αυτο που θελει.
Το motion ειναι κορυφαιο προγραμμα γιατι το φτιαχνει η Apple και δε μπορει να υπαρξει σε αλλη πλατφορμα (οπως το final cut κλπ).
Εχω πολλα pc , στο σπιτι και στη δουλεια... σαφως και τα εκτιμω - υπολογιζω.
Αλλα , τελικα, δεν νομιζω οτι μπορουμε να αρνηθουμε οτι το mac osx ειναι γενικα ενα πιο user friendly, και σταθερο συστημα.

Οταν και αμα.Απλα σε windows το απολαμβανεις ηδη την καλυτερη εκμεταλλευση του hardware..

"Αν", "δοσμενης", "ρυθμισεις".
Σε windows δεν εχεις τετοια προβληματα, ουτε το transcoding θα γινεται πιο αργα και θα εχεις και χαμηλο cpu usage για να κανεις κατι ακομα.

Και στο Linux το "απολαμβάνω" ήδη. Τι σημαίνει αυτό για το λειτουργικό;

Αυτό που λέω είναι πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι τίποτα ουσιώδες. Για αρχή, ο μέσος χρήστης δεν κάνει transcoding σε HD content. Τα κατεβάζει έτοιμα από το τορρεντάδικο της γειτονιάς του. Δεύτερον, ο μέσος χρήστης δε βλέπει hd ταινίες στον Η/Υ του. Ο μέσος χρήστης σερφάρει σε σελίδες, γράφει κανένα κείμενο σε κειμενογράφο, βλέπει βιντεάκια SD ποιότητας σε Youtube και παρόμοια site.

Δε διαφωνώ πως ήταν μία αδυναμία του MacOSX (ήταν, γιατί το Snow Leopard έχει πλέον το API - μένει να παρουσιαστεί και η πρώτη εφαρμογή που να το υποστηρίζει), απλώς δεν είναι τόσο σημαντική, κατά τη γνώμη μου.

Οποτε καταληγουμε , οτι σε καθε λειτουργικο υπαρχουν πραγματα που ο καθενας βρισκει αυτο που θελει.
Το motion ειναι κορυφαιο προγραμμα γιατι το φτιαχνει η Apple και δε μπορει να υπαρξει σε αλλη πλατφορμα (οπως το final cut κλπ).

Τεχνολογικά μπορεί. Απλώς δε θέλει.

Αλλα , τελικα, δεν νομιζω οτι μπορουμε να αρνηθουμε οτι το mac osx ειναι γενικα ενα πιο user friendly, και σταθερο συστημα.

Αυτό η γενίκευση μπορούσε να απουσιάζει. Το "user friendly" είναι τελείως υποκειμενικό και εξαρτάται από το επίπεδο του κάθε χρήστη. Ακόμα κι αν ισχύει (δε το ενστερνίζομαι) για το μέσο χρήστη, είναι πιθανό να μην ισχύει για κάποια άλλη κατηγορία χρηστών.

Όσο για το σταθερό, και εδώ λίγο γενικεύεις. Το ίδιο σταθερά μπορεί να είναι τα Windows ή το Linux, ανάλογα την περίσταση. Η σταθερότητα εξαρτάται από το hardware (προβληματικό hardware δημιουργεί προβληματική συμπεριφορά στο software) αλλά και από το επίπεδο της κάθε εφαρμογής. Υπάρχουν καλογραμμένες και κακογραμμένες εφαρμογές σε όλες τις πλατφόρμες.

Βρε φιλε μου, δεν καταλαβαινω πως εξισωνεις ετσι αβιαστα τα λειτουργικα: Εγω που δουλευω και στα δυο, διαπιστωνω μεγαλες διαφορες υπερ του Macosx σε θεμα σταθεροτητας, αποκρισης και ευχρηστιας, οποια εφαρμογη και αν τρεχω.
Σιγουρα δεν αναφερομαι σε εφαρμογες που τρεχουν αποκλειστικα σε μια εκ των πλατφορμων, αλλα σε εργασιες που εκανα παλια σε win και κανω πλεον σε mac. Τι να πω, αν δεν παραδεχεστε την ευκολως αντιληπτη υπεροχη του Macosx στο θεμα user friendly, τοτε μιλαμε σε αλλη γλωσσα..

Και στο Linux το "απολαμβάνω" ήδη. Τι σημαίνει αυτό για το λειτουργικό;
Οτι εχει σωστους drivers και apis..

Αυτό που λέω είναι πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι τίποτα ουσιώδες. Για αρχή, ο μέσος χρήστης δεν κάνει transcoding σε HD content. Τα κατεβάζει έτοιμα από το τορρεντάδικο της γειτονιάς του. Δεύτερον, ο μέσος χρήστης δε βλέπει hd ταινίες στον Η/Υ του. Ο μέσος χρήστης σερφάρει σε σελίδες, γράφει κανένα κείμενο σε κειμενογράφο, βλέπει βιντεάκια SD ποιότητας σε Youtube και παρόμοια site.

Μην απορριπτουμε βεβαια υπαρκτα πλεονεκτηματα αλλων λειτουργικων για να μην δουμε οτι το mac os x εχει καποια μειονεκτηματα..

Δεν μιλησα για transcoding σε hd, αλλα transcoding σε mp4 ωστε να μπορεσει πχ να δει τις ταινιες του στο iPhone.
Και δεν θα διαφωνησω οτι ο μεσος χρηστης δεν τα κανει αυτα και για αυτο του αρκει ενα μηχανακι των 400 (χωρις οθονη) με 3 χρονια εγγυηση και δεν χρειαζεται να δωσει τα διπλασια, με μικροτερη εγγυηση και ακριβοτερα ανταλλακτικα/service κλπ.

Αλλα εδω ακουσαμε οτι τα mac ειναι φθηνοτερα και οτι πχ το Photoshop ειναι αηδια.

Last edited:
Αγαπητέ xistoforos η συμπεριφορά που δείχνεις στα τελευταία ποστ σου, είναι συμπεριφορά fanboy....

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή κατ'εμέ.

Καλό θα είναι να την περιορίσεις, γιατί εδώ δεν κάνουμε μάχη ιερή υπέρ μιας εταιρείας.

Αυτού του είδους τα μηνύματα, είναι μηνύματα που θυμίζουν ανούσιες μάχες μεταξύ xbox 360 & ps3, lcd tv & plasma tv, highend & hifi κτλ.

Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Ενδεικτικα:

καθαρο screenshot που φαινονται οτι ολα τα video παιζουν και φαινεται οτι δεν χανει καρε, μιας και φαινεται το framerate(κοκκινο βελακι).

98722502.jpg

Το video viewing δεν ειναι καθολου απαιτητικο σε windows. Σε mac ειναι αρκετα απαιτητικο οταν μιλαμε για 1080p mkv videos.
Πχ δεν μπορεις ανετα να δεις ενα απαιτητικο 1080p mkv video των 30mb/sec , ενω ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ κανεις video transcoding.
Σε windows που εκμεταλλευονται καλυτερα το hardware το κανεις και μαλιστα με χαμηλο cpu usage.

Πχ:
captureoy.jpg

ρε χριστιανέ μου στο imac MOY παίζουν νερό και χαλαρά!!!

στο τετραπυρινο pc MOY απλά αδυνατεί !!

δεν καταλαβαίνεις χριστό !! ότι από τη μία μιλάμε για ένα διάτρητο προβληματικό λειτουργικό καρφωμένο πάνω σε τυχάρπαστες κάρτες απο την ταιβαν

και απο την άλλη ενα μελετημένο υπέροχο σύστημα hardware-software

το ξέρεις ότι είχα πληρώσει 1200 ευρώ για κάρτα που υποστήριζε real time dv μοντάζ , και πάλι μου έβγαζε την ψυχή !!

και καπάκι μετά την αγορά ειδα mac που δούλευε native real time dv !!!!

και θα μου πεις ότι τα ρημάδια είναι φτηνά !!

και ναι ότι γράφει adobe στο mac δεν είναι ότι καλύτερο

παρόλα αυτά το encore dvd μόνο στο μακ κατάφερα να δουλέψω με σχετική αξιοπιστία

στα win ΚΑΡΚΙΝΟΣ !!

Re: Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

ρε χριστιανέ μου στο imac MOY παίζουν νερό και χαλαρά!!!

στο τετραπυρινο pc MOY απλά αδυνατεί !!

δεν καταλαβαίνεις χριστό !!
Ακομα να το δουμε οτι γινεται στον iMac σου, ενω ειδαμε οτι γινεται πανευκολα σε pc των 500 .
ενω σε mac ειναι αρκετα απαιτητικο οταν μιλαμε για 1080p mkv videos.

Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αγαπητέ xistoforos η συμπεριφορά που δείχνεις στα τελευταία ποστ σου, είναι συμπεριφορά fanboy....

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή κατ'εμέ.

Καλό θα είναι να την περιορίσεις, γιατί εδώ δεν κάνουμε μάχη ιερή υπέρ μιας εταιρείας.

Αυτού του είδους τα μηνύματα, είναι μηνύματα που θυμίζουν ανούσιες μάχες μεταξύ xbox 360 & ps3, lcd tv & plasma tv, highend & hifi κτλ.
Αγαπητε Μιχαλη, συμφωνω οτι δεν κανουμε μαχη υπερ μιας εταιριας και δεν χρειαζεται να την υπερασπιζομαστε ακομα και για κατι που η ιδια εχει παραδεχθει (οτι πχ ειναι ακριβοτερη). Τετοιες συμπεριφορες θυμιζουν fanboyισμο.

Ταυτοχρονα, μηνυματα του στυλ "ελεος", "μηπως εχεις μετοχες" ,"ρε χριστιανε μου", "δεν καταλαβαινεις χριστο " συμφωνω και επαυξανω οτι δεν δειχνουν σωστη συμπεριφορα..

Προσπαθω να το αποφευγω αυτα(αν και οι συνομιλητες τα χρησιμοποιουν) και θα προσπαθω να αποφευγω και αλλα μηνυματα που θεωρεις οτι δεν ειναι σωστα.

Last edited:
Για μενα, αν υπολογισεις δυνατοτητες, ποιοτητα κατασκευης και προσφερομενο software ΝΑΙ ειναι πιο φτηνα !!!
Α ... και τα ηρεμηστικα που γλιτωνεις επισης !!!

Επισης, το αηδιες αναφεροταν στην Adobe και στο κακογραμμενο software και χι μεμονομενα στο photoshop (που κι αυτο στην εκδοση cs4 μαζι με το after effects εχουν γινει ΠΟΛΥ βαρια και κολλανε πολυθ πιο ευκολα απο πριν).
Οταν επισης εν ετη 2010 , δεν υποστηριζει πανω απο 4gb ram ( το after effects ,... ) ,νομιζω οτι μονο καποιος πορωμενος μπορει και υποστηριζει το αντιθετο .

Τα 3.2 ειναι ακομη περιοριστικος παραγοντας στα 32 bit (που κυριαρχουν στην αγορα και στο μεσο χρηστη που τοσο σκατε γι αυτον).
Αντιθετως, το mac osx δεν εχει αναγκη να εχει διαφορετικες version ... ολα σε ενα , νυκοκοιρεμενα !