Συζήτηση περί ποιότητας εικόνας των δεκτών

baniko

Senior Member
4 October 2007
558
Katerini
Πριν λίγες ημέρες είχα γράψει:
...
με ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα εικόνας και θέλω ένα δέκτη για τον να τον χρησιμοποιήσω σε μια 42ρα panasonic PX70 με σύνδεση HDMI.
Πρόσφατα δοκίμασα τον Opticum T90 και τον σύγκρινα (με HDMI) με το APPSTREMER TV (που έχει και ψηφιακό δέκτη).
Λοιπόν, το CRYSTAL είναι μια κλάση πάνω σε εικόνα (εννοείται ίδιο κανάλι και ίδιες ρυθμίσεις στην TV). Στο Τ90 απλά δεν υπήρχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες που τις είχε η εικόνα του APPSTREMER TV και δεν πρόκειται για κάτι που διορθώνεται με αλλαγή ρυθμίσεων.
Τελικά μετά τη σύγκριση απλά δεν ήθελα να βλέπω την εικόνα του Τ90.
(Με scart σε CRT 21" το Τ90 ήταν πολύ καλό).

Οπότε έτσι έχω αποκλείσει την καλύτερη ίσως υλοποίηση ALI και ψάχνω για τον καλύτερο Mstar. Ποιός είναι; είναι o Ferguson ariva T65 ή κάποιος άλλος;
...και μετά παρήγγειλα τον ARIVA T65 τον οποίο και παρέλαβα σήμερα και έκανα την ίδια σύγκριση με το APPSTREAMER TV (τον opticum T90 δεν τον έχω πλέων).
Λοιπόν, η εικόνα του ενός είναι πολύ κοντά στο άλλο σε βαθμό που να χρειάζεται αρκετά λεπτομερέστερη σύγκριση για να βγει νικητής (και τόσο χρόνο και διάθεση δεν έχω). Για μένα ίσως έχει λίγο καλύτερη εικόνα το appstreamerTV, για την γυναίκα μου έχει το Ariva T65.
Οπότε πρακτικά για την 42ρα TV μου τα θεωρώ ισάξια (πάντα μιλάμε για την εικόνα ΣΑΝ ΔΕΚΤΕΣ).

Να τελειώσω λέγοντας ότι μεταξύ FERGUSON ARIVA T65 και OPTICUM T90, σε ότι αφορά την ποιότητα εικόνας του δέκτη, το ARIVA είναι ξεκάθαρος νικητής.
Ακόμα, η ταχύτητα αλλαγής καναλιών δεν είναι πιο αργή ή αν είναι, η διαφορά είναι πρακτικά αμελητέα.
Δεν ασχολήθηκα καθόλου με το κομμάτι του media player.
Τέλος το τηλεκοντρόλ του ARIVA είναι πολύ καλό, καλύτερο του επίσης καλού του Τ90.

Last edited by a moderator:
Ο Τ90 έχει επεξεργαστή ALI 3601. Έχουν γραφτεί αρκετά για την ποιότητα εικόνας των ALI 3601. Αυτός έχει μάλλον τις καλύτερες ρυθμίσεις σε δευτερεύουσες παραμέτρους, αλλά όλα δείχνουν ότι στην ALI δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τον πυρήνα των προβλημάτων της εικόνας. Το άφησαν μάλλον για τον νέο τους επεξεργαστή ALI 3801. Δεν νομίζω ότι στην κορυφή της ποιότητας εικόνας μπορεί να τοποθετηθεί ένας ALI 3601. Αλλά μάλλον ο συγκεκριμένος τα καταφέρνει καλύτερα από άλλους ALI 3601. Είναι άδικο να κάνουμε συγκρίσεις εικόνας σε ALI 3601. Αλλά νομίζω και ότι δεν είναι και σωστό να προτείνουμε σε κάποιον που θέλει την καλύτερη ποιότητα εικόνας έναν ALI 3601. Οι ALI 3601 έχουν άλλα χαρακτηριστικά που είναι υπέρ τους.

Μπορει ο Τ90 να έχει επεξεργαστή ALI 3601 αλλά κατι διαφορετικο θα εχει τοτε απο τους αλλους 3601. Εκτος του μενου που εχει προσθετες ρυθμισεις, αλλη εμφανιση και του EPG που ειναι καθετο.
Δεν μπορει να εχει καλυτερη εικονα απο τον 2205 και απο την αλλη εσυ που εχεις 2205 να βλεπεις οτι οι 3601 που εχεις δεν εχουν τουλαχιστον ισαξια εικονα.
Ισως δεν ειναι μονο τα χρωματα, η φωτεινοτητα και η αντιθεση στην διαφορα με τους αλλους 3601 στην εξοδο.
Δεν ξερω αν ολοι οι 3601 εχουν για παραδειγμα εξοδο 1080p24, 1080p25, 1080p50, 1080p60, με ενδιαφερουσα την 1080p24.

Εαν βρω χρονο ισως τραβηξω ενα βιντεακι με την παλια πλεον miniDV και να συγκρινω τον STB HD N1 με τον DTR2205 και το HTPC.
Θελει ομως χρονο τον οποιο δυσκολα θα βρω.

Φίλε audiov, σέβομαι τις προσπάθειες που κάνεις στις δοκιμές των δεκτών, τις γνώσεις σου, και τις απόψεις σου. Γιαυτό δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση με αυτά που γράφεις, όπως και εσύ δεν έρχεσαι σε αυτά που γράφω εγώ. Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί σου, γιαυτό και δεν αντιδρώ στις απόψεις σου. Αλλά αφού γίνεται προσωπική ερώτηση, και το πράγμα γυροφέρνει συνεχώς στο θέμα, θα γράψω μία φορά την άποψη μου, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης.
Δεν πιστεύω ότι ο Opticum έχει καλύτερη εικόνα από τον F&U 2205. Δεν μπορεί ένας δέκτης που όλοι λένε πόσο καλή εικόνα έχει εσύ να τον βγάζεις άχρηστο. Φυσικά δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι ο F&U 2205 σου, τι λογισμικό έχει κτλ.
Επίσης όλοι τελικά λένε ότι παρόλα αυτά που διαβάζουν, σε σύγκριση του Opticum με άλλους δέκτες τελικά δεν βλέπουν τόσο καλή εικόνα όσο διαβάζουν. Έχω καταλάβει ότι ο Opticum για παράδειγμα έχει και αυτός το πρόβλημα με την περίεργη σπαστή κίνηση (judder) που έχουν όλοι οι άλλοι ALI 3601. Ο Opticum έχει από ότι κατάλαβα άλλες ρυθμίσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις (φωτεινότητα κτλ) αλλά στον πυρήνα της εικόνας μάλλον δεν έχει λύσει τα προβλήματα των άλλων ALI 3601. Και όλα αυτά σε μία μόνο μία έκδοση λογισμικού του δέκτη, γιατί στις άλλες και εσύ λες ότι η εικόνα χαλάει.
Φυσικά και έχει άλλες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα έχει προσωποποιημένο μενού, άλλο EPG, κτλ. Αλλά δεν νομίζω κρίνοντας και από άλλες απόψεις ότι τελικά έχει την καλύτερη εικόνα σε δέκτη και ότι θα έπρεπε να προτείνεται σε κάποιον που ζητάει την καλύτερη εικόνα.
Εσύ είσαι πολύ φανατικός οπαδός του Opticum και (δεν ξέρω πως να το πω χωρίς να σε προσβάλλω) δεν κρίνεις τόσο καθαρά τα πράγματα. Γενικά αυτά που διαβάζω για τον Opticum είναι τόσο αποθεωτικά που μάλλον οπαδό ποδοσφαιρικής ομάδας θυμίζουν που όλα στην ομάδα του τα βλέπει τέλεια. Και τον προτείνεις σε όλους και για κάθε χρήση. Ούτε ο καλύτερος media player είναι (όπως όλοι οι ALI 3601 λόγω υποτίτλων, αν και έχουν και αυτοί κάποια θετικά, για παράδειγμα υποστήριξη κάποιων αρχείων που δεν έχουν οι M-Star και υποστήριξη vobsub), και ούτε την καλύτερη εικόνα της αγοράς. Και δεν είναι θέμα εμπάθειας φυσικά στους ALI. Και εγώ 3 ALI 3601 έχω και ένα ALI 3801. Αλλά άλλαζα τους ALI επειδή σε όλους έβλεπα τα ίδια προβλήματα εικόνας που διαβάζω και αλλού, και εδώ. Και δεν ήθελα να πάω σε M-Star 7818 λόγω άλλων που διάβαζα. Αν και τώρα πια τα βασικά που με ενοχλούσαν στους M-Star 7818 τα έχουν λύσει. Αλλά η εμπειρία μου με έναν M-Star 7828 και τον F&U 2205 με έστρεψαν στους ALI.
Αυτά, και συγνώμη για την αντιπαράθεση. Δεν έχω διάθεση για καυγά, γιαυτό και καταλαβαίνω αν αντιδράσεις σε αυτά που έγραψα, αλλά δεν θέλω να το συνεχίσω σε καυγά.

Δεν υπαρχει προβλημα αντιπαραθεσης. Απλα οσο εσυ θεωρεις κατωτερη την ποιοτητα εικονας μονο και μονο κρινοντας απο τον επεξεργαστη, που δεν ξερουμε αν ειναι ιδιο revision ετσι και αλλιως, και ενω δεν εχεις τον δεκτη και απο την αλλη που τον εχω και εχω και αλλους δεκτες (Funai DTR2205 + 2 DVB-T tuners με διαφορετικο receiver & demodulator και διαφορετικο προγραμμα, στο ενα wmc) και ξερω την ποιοτητα εικονας που βγαζει θα υπαρχει διαφωνια.

Τον δεκτη δεν τον προτεινω ως media player. Δεν ειναι media player ετσι και αλλιως. Σε οσους θελουν media player η λυση ειναι ενας media player με 50 , υπαρχουν αφθονοι στο ebay. Καθως και καλωδια HDMI με 1.5 . Ουτε δεκτες πουλαω, ουτε καλωδια, ουτε media players.
Ακομα και αν ο δεκτης παιζει 15Mbps bitrate εικονας (ολικο παιζει μεγαλυτερα bitrate), ακομα και αν δεν εχει προβλημα με header compression, ουτε προβλημα Reference Frames.
Ακομα και αν κανει DTS passthrough.
Ακομα και αν δεν εχει προβλημα να παιξει m2ts 32.9Mbps με τρια stream ηχου, το κυριως stream 7.1 LPCM (αν και δεν το αναπαραγει σαν μην υποστηριζομενο).
Και παλι θα δεις οτι ποτε δεν τον προτεινα σαν media player. Και αναφερα μαλιστα οτι μερικα mkv, λογω mkvmerge, δεν τα παιζει.

Ελπιζω ενα συγκριτικο βιντεο που τραβηξα να δειξει τα δοντια του δεκτη οσο αφορά και το θεμα ποιοτητα εικονας για να τελιωνει και αυτο το ζητημα.
Μιας και τα υπολοιπα τα εχει λυσει.
Ουτε χανει σειρα καναλιων, ουτε κολλαει ή επανεκκινει, ουτε εχει δυσχρηστο EPG, ουτε χανει ή κοβει εγγραφες και ειναι ο μονος με τοσες δυνατοτητες στο κομματι PVR.
Οποτε μαλλον ειναι και αδικημενος ο δεκτης. Με βαση ολα αυτα ακομα και καλη εικονα να μην ειχε, που υπαρχουν τοσοι και τοσοι που πραγματικα δεν εχουν καλη εικονα, και παλι θα ηταν σουπερ.

Απλα δεν μου αρεσει που τον αντιμετωπιζεις σαν "3601".
Αν μου βρεις εναν 3601, 3801, 4502 που να τα κανει αυτα το συζηταμε. Μεχρι τοτε ο μονος και μακαρι να ακολουθησουν αλλοι, σε αυτο ευελπιστω με το να αναφερω τα προτερηματα του, αλλιως θα μεινουμε με 2205 που δεν δουλεψε ποτε...

Επεξεργασία:
Ανεβηκε το συγκριτικο εικονας μεταξυ των Opticum STB HD N1 & Funai DTR2205HDPVR & HTPC ATi KMPLAYER στο νημα του Opticum STB HD N1.

Για τα υπόλοιπα δεν διαφωνώ καθόλου, γιαυτό και δεν έχω διαφωνήσει όποτε τα έγραψες. Πάντως πρέπει να παραδεχθείς ότι έχεις προτείνει τον δέκτη σε όλες τις περιπτώσεις.
Αυτό που ασχολήθηκα είναι η ποιότητα εικόνας. Έχω μάθει να ψάχνω τον μέσο όρο από γνώμες. Για να βρω και εγώ τον 3601 που δεν είχε το πρόβλημα της εικόνας που έβλεπα στους δικούς μου. Και γιαυτό στην ουσία ρωτούσα κάποια πράγματα για την εικόνα σε όλα τα threads των ALI 3601. Πάντα είχα μία ενθουσιώδη απάντηση για άψογη εικόνα, και μερικοί αντιδρούσαν γιατί αμφισβητούσα με τις ερωτήσεις μου την γνώμη τους. Και μετά από λίγο κάποιος περιέγραφε το ίδιο πρόβλημα που έβλεπα και εγώ στους δικούς μου ALI 3601, και που το συγκεκριμένο πρόβλημα ήθελα να αποφύγω. Δηλαδή την ίδια κουβέντα που κάνουμε τώρα την έχω κάνει και άλλη φορά με άλλους φίλους με ALI 3601. Δυστυχώς και για τους Opticum περιγράφονται χαρακτηριστικά εικόνας όλων των ALI 3601. Γιαυτό και δεν αμφισβητώ την γνώμη κανενός σε κανένα thread. Ο καθένας βλέπει με τα δικά του μάτια. Απλά μέσω των ερωτήσεων μάθαινα αυτό που ήθελα χωρίς να τσακώνομαι και με κανέναν. Απλά γλίτωσα από αγορά και άλλων ALI 3601 και των χρημάτων που θα έδινα.
Το βίντεο είναι φυσικά ένα ντοκουμέντο, αλλά εμένα προσωπικά δεν με βοηθάει. Φυσικά δεν αφορά μόνο εμένα γιαυτό είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνεις να προβάλλεις τα χαρακτηριστικά του δέκτη. Αλλά η εγγραφή σε άλλο μέσο και η μεταφορά του σε άλλη συσκευή προβολής από την original μπορεί να αλλοιώσει κάθε λεπτομέρεια. Τέτοιες λεπτές διαφορές μόνο ζωντανά μπορούν να γίνουν αντιληπτές. Γιατί πρέπει φυσικά να πούμε ότι πρόκειται για πολύ λεπτές διαφορές που πολλοί δεν μπορούν καν να αντιληφθούν. Έχω γράψει ότι και εγώ με κόπο κατάλαβα τι περίεργο γινόταν με την εικόνα και μου χτύπαγε άσχημα. Και με αρκετές δοκιμές. Και πάντα το πρόβλημα το έβλεπα μετά από χρήση άλλου δέκτη με άλλον επεξεργαστή. Δηλαδή είναι πρόβλημα περισσότερο συγκριτικό, και όχι άθλια εικόνα που δεν βλέπεται. Γιαυτό και δεν κατηγορώ όποιον κατηγορεί εμένα για υπερβολικό. Αλλά όταν μετά από 3 ALI 3601 κρατούσα ακόμα τον F&U 2205 σε λειτουργία για να δω ζωντανά Euro και μετά Ολυμπιακούς αγώνες (αλλά δεν μπορούσα να κάνω καμία άλλη χρήση σε αυτόν), γιατί δεν μπορούσα να βλέπω την μπάλα να πηγαίνει σαν σε βηματάκια, το μόνο που με αφορούσε και ρώταγα όταν επρόκειτο για ALI 3601 ήταν η εικόνα. Για τα υπόλοιπα και οι δικοί μου ALI 3601 με κάλυπταν για την δική μου χρήση. Ακόμα έχω 2 ALI 3601 σε λειτουργία.

Έχω καταλάβει ότι ο Opticum για παράδειγμα έχει και αυτός το πρόβλημα με την περίεργη σπαστή κίνηση (judder) που έχουν όλοι οι άλλοι ALI 3601
Αυτό είναι κάτι που επίσεις παρατήρησα και εγώ, αλλά μου διεφυγε στις προηγούμενες αναφορές μου.

Παλαιοτερα οταν με ειχες ρωτησει σχετικα με αυτο το προβλημα των 3601 ειχα γραψει οτι δεν παρακολουθω αγωνες ποδοσφαιρου (και καλυτερα εχω ξενοιασει απο εφημεριδες, νοβες, κασκολ, καζουρα, βροχη, διαρκειας, στοιχηματα και αλλες καταθεσεις χρηματων υπερ μπαλας, εχω αλλα βιτσια και τα δινω σε αλλα) αλλά αγωνες Formula 1 και δεν ειχα παρατηρησει το παραμικρο.
Σε σχεση με το συγκριτικο που εκει εγραψα οτι δεν του αρεσει κακη μεταδοση προγραμματος, π.χ ταινιες λες και παιζουν μεσω VHS, ισως εκει ειναι η διαφορα. Στην Formula 1 η εικονα που ερχεται ειναι αψογη παντα για 720*576, η μεταδοση ειναι πολυ καλη και η εικονα που δειχνει ο δεκτης ειναι αψογη χωρις ιχνος κακης κινησης ή judder.
Στους ολυμπιακους αγωνες επισης δεν ειχε κανενα προβλημα.
Οπου υπαρχει προβλημα το εχω αναφερει και ειδικα εχω κανει πολλακις αναφορά για τις ταινιες που προβαλλει το STAR. Οι πιο πολλες ειναι λες και ξεθαψαμε το VHS και η εικονα ειναι απαραδεκτη ετσι και αλλιως σε οποιονδηποτε δεκτη. Δεν το θεωρω προβλημα εικονας του δεκτη παντως αυτο.
Πιθανοτατα ο δεκτης λογω του πως εχουν ρυθμισει το συστημα φιλτραρισματος της εικονας δεν αρεσκεται σε υλικο σαβουρα. Το ιδιο συμβαινει και στην τηλεοραση μου, τοπ μοντελο της εποχης, και το de-noise αντι να θολωνει την εικονα οπως σε αλλες τηλεορασεις δημιουργουσε το φαινομενο που περιγραφεις και κοστιζε τοτε μια περιουσια.
Με ενεργο το de-noise ομως επαιρνες εικονα ανταξια της ψηφιακης εκπομπης, χωρις κοκκο ή αλλα ψεγαδια. Απλα αν το προγραμμα ηταν σαβουρα καλυτερα να ηταν ανενεργο, γι`αυτο και το ειχα ρυθμισει σε μια μεση κατασταση, στην ρυθμιση χαμηλο ενω ειχε και μετριο και υψηλο βαθμο.
Το ζητουμενο ομως ειναι η εικονα να ειναι καλη, χωρις κοκκο που εχει ο 2205. Η εικονα του 2205 σε σχεση με του Opticum ειναι σαν να βλεπεις m-tv και skai αντιστοιχα. Οτι κοκκο εχει το m-tv το παιρνεις σε ολα τα καναλια με τον 2205.

Αν λοιπον εχεις ενα μαγαζι και θελεις να δωσεις εικονα σε μια ή περισσοτερες τηλεορασεις, ποιον θα εβαζες;
Εναν δεκτη με κοκκο; Με κακη αποδοση χρωματων;
Οποτε οπου εχω προτεινει τον STB HD N1 για δεκτη με καλη ποιοτητα εικονας τον εχω προτεινει επειδη εχει καλη ποιοτητα εικονας, σε συγκριση με δεκτες που δεν εχουν αλλά και σε συγκριση με δεκτες που εχουν. Και δεν τον προτεινα ως τον μοναδικο, αν εχεις δει τον προτεινα μαζι με τον BOXHDA1 & T65, αν και δεν τους εχω και δεν τους εχω δει κιολας.
Εκτος και αν μιλαμε για συγκεκριμενο θεμα. Ποδοσφαιρο και νομιζω πως εχω ακουσει αρκετα κακα σχολια για μεταδοσεις του Αντ1 με ποιοτητα εικονας της πλακας. Να σου πω την αληθεια για μενα ο Αντ1 εχει καλη εικονα και τσαμπα μαλλον το νημα Ποιότητα εικόνας ΑΝΤ1
Εχω ακουσει για βυσματα, καλωδια και αλλα για τον Αντ1 αλλά για μενα εχει καλη ποιοτητα εικονας για τα δεδομενα, αλλά δεν βλεπω ποδοσφαιρο.
Θα συμφωνησω στο οτι αν δεις ποδοσφαιρο απο καναλι που εκπεμπει υλικο σαν τις μερικες κακες προβολες ταινιων του STAR, που ευτυχως δεν ειναι ολες ετσι, τοτε ο δεκτης δεν ενδεικνυται.

Καλή η ιδέα για ένα θέμα περί ποιότητας (γιατί η ιδέα περι ερώτησης για την ποιότητα εικόνας ήταν δική μου, αλλά η ιδέα για το θέμα ήταν του διαχειριστή!).
Τώρα μένει, αν ο διαχειριστής ή κάποιος από εμάς έχει το "κουράγιο" να ξεδιαλύνει τις αναφορές για την ποιότητα από το γενικό θέμα και να τα μεταφέρει εδώ.

Αναρωτιέμαι, όλοι οι mstar 7818 δεκτες, εν τέλει έχουν παρόμοια εικόνα σαν δέκτες; ή υπάρχουν καλύτερες και μέτριες υλοποιήσεις; και αν ναι ποιες είναι οι καλές και ποιες οι μέτριες;

Re: Απάντηση: Συζήτηση περί ποιότητας εικόνας των δεκτών

Αναρωτιέμαι, όλοι οι mstar 7818 δεκτες, εν τέλει έχουν παρόμοια εικόνα σαν δέκτες; ή υπάρχουν καλύτερες και μέτριες υλοποιήσεις; και αν ναι ποιες είναι οι καλές και ποιες οι μέτριες;

Όχι, δεν έχουν παρόμοια εικόνα. Ο Lifeview BOXHD π.χ. έχει πιο "ζωντανή" εικόνα σε σύγκριση με τον Ferguson, με καλύτερη αντίθεση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση περί ποιότητας εικόνας των δεκτών

Όχι, δεν έχουν παρόμοια εικόνα. Ο Lifeview BOXHD π.χ. έχει πιο "ζωντανή" εικόνα σε σύγκριση με τον Ferguson, με καλύτερη αντίθεση.
ένα link για να καταλάβω για ποιον Lifeview πρόκειται;!

Παλαιοτερα οταν με ειχες ρωτησει σχετικα με αυτο το προβλημα των 3601 ειχα γραψει οτι δεν παρακολουθω αγωνες ποδοσφαιρου (και καλυτερα εχω ξενοιασει απο εφημεριδες, νοβες, κασκολ, καζουρα, βροχη, διαρκειας, στοιχηματα και αλλες καταθεσεις χρηματων υπερ μπαλας, εχω αλλα βιτσια και τα δινω σε αλλα) αλλά αγωνες Formula 1 και δεν ειχα παρατηρησει το παραμικρο.
Σε σχεση με το συγκριτικο που εκει εγραψα οτι δεν του αρεσει κακη μεταδοση προγραμματος, π.χ ταινιες λες και παιζουν μεσω VHS, ισως εκει ειναι η διαφορα. Στην Formula 1 η εικονα που ερχεται ειναι αψογη παντα για 720*576, η μεταδοση ειναι πολυ καλη και η εικονα που δειχνει ο δεκτης ειναι αψογη χωρις ιχνος κακης κινησης ή judder.
Στους ολυμπιακους αγωνες επισης δεν ειχε κανενα προβλημα.
Οπου υπαρχει προβλημα το εχω αναφερει και ειδικα εχω κανει πολλακις αναφορά για τις ταινιες που προβαλλει το STAR. Οι πιο πολλες ειναι λες και ξεθαψαμε το VHS και η εικονα ειναι απαραδεκτη ετσι και αλλιως σε οποιονδηποτε δεκτη. Δεν το θεωρω προβλημα εικονας του δεκτη παντως αυτο.
Πιθανοτατα ο δεκτης λογω του πως εχουν ρυθμισει το συστημα φιλτραρισματος της εικονας δεν αρεσκεται σε υλικο σαβουρα. Το ιδιο συμβαινει και στην τηλεοραση μου, τοπ μοντελο της εποχης, και το de-noise αντι να θολωνει την εικονα οπως σε αλλες τηλεορασεις δημιουργουσε το φαινομενο που περιγραφεις και κοστιζε τοτε μια περιουσια.
Με ενεργο το de-noise ομως επαιρνες εικονα ανταξια της ψηφιακης εκπομπης, χωρις κοκκο ή αλλα ψεγαδια. Απλα αν το προγραμμα ηταν σαβουρα καλυτερα να ηταν ανενεργο, γι`αυτο και το ειχα ρυθμισει σε μια μεση κατασταση, στην ρυθμιση χαμηλο ενω ειχε και μετριο και υψηλο βαθμο.
Το ζητουμενο ομως ειναι η εικονα να ειναι καλη, χωρις κοκκο που εχει ο 2205. Η εικονα του 2205 σε σχεση με του Opticum ειναι σαν να βλεπεις m-tv και skai αντιστοιχα. Οτι κοκκο εχει το m-tv το παιρνεις σε ολα τα καναλια με τον 2205.

Αν λοιπον εχεις ενα μαγαζι και θελεις να δωσεις εικονα σε μια ή περισσοτερες τηλεορασεις, ποιον θα εβαζες;
Εναν δεκτη με κοκκο; Με κακη αποδοση χρωματων;
Οποτε οπου εχω προτεινει τον STB HD N1 για δεκτη με καλη ποιοτητα εικονας τον εχω προτεινει επειδη εχει καλη ποιοτητα εικονας, σε συγκριση με δεκτες που δεν εχουν αλλά και σε συγκριση με δεκτες που εχουν. Και δεν τον προτεινα ως τον μοναδικο, αν εχεις δει τον προτεινα μαζι με τον BOXHDA1 & T65, αν και δεν τους εχω και δεν τους εχω δει κιολας.
Εκτος και αν μιλαμε για συγκεκριμενο θεμα. Ποδοσφαιρο και νομιζω πως εχω ακουσει αρκετα κακα σχολια για μεταδοσεις του Αντ1 με ποιοτητα εικονας της πλακας. Να σου πω την αληθεια για μενα ο Αντ1 εχει καλη εικονα και τσαμπα μαλλον το νημα Ποιότητα εικόνας ΑΝΤ1
Εχω ακουσει για βυσματα, καλωδια και αλλα για τον Αντ1 αλλά για μενα εχει καλη ποιοτητα εικονας για τα δεδομενα, αλλά δεν βλεπω ποδοσφαιρο.
Θα συμφωνησω στο οτι αν δεις ποδοσφαιρο απο καναλι που εκπεμπει υλικο σαν τις μερικες κακες προβολες ταινιων του STAR, που ευτυχως δεν ειναι ολες ετσι, τοτε ο δεκτης δεν ενδεικνυται.
Πολύ ωραία πάει η κουβέντα για την εικόνα. Και χωρίς εντάσεις. Γιαυτό ας την συνεχίσω.
Την τηλεόραση μου την έχω ρυθμίσει με τον πρώτο μου δέκτη. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο καλιμπραρίσματος εικόνας.
http://www.avsforum.com/t/948496/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration
Είναι αναγνωρισμένο και ποιοτικό δωρεάν πρόγραμμα καλιμπραρίσματος εικόνας. Η έκδοση που μας ενδιαφέρει είναι η MP4. Εγώ κατέβασα την MP4 (.7z), την αποσυμπίεσα με το 7z (αυτό σημαίνει το 7z της παρένθεσης) και με τα βιντεάκια που έχει με την βοήθεια του manual ρύθμισα την τηλεόραση. Η τηλεόραση μου δεν έχει περίπλοκα φίλτρα. Η τηλεόραση των γονιών μου για παράδειγμα είδα ότι έχει πολύ περισσότερες ρυθμίσεις. Αλλά τα περισσότερα είναι αυτοματοποιημένες τιμές πάνω στα πέντε βασικά ρυθμιστικά που παραδέχονται όλα τα προγράμματα ρύθμισης και καλιμπραρίσματος εικόνας, όπως το παραπάνω που έγραψα, αλλά και άλλα που όμως δεν είναι δωρεάν. Και όλα ζητάνε απενεργοποίηση των περίεργων φίλτρων που έχουν πολλές τηλεοράσεις.
Οι δύο πρώτοι δέκτες μου F&U 2205 με επεξεργαστή NEC και XORO 7600 με επεξεργαστή M-Star 7828 είχαν πολύ κοντινή εικόνα. Η ίδια ρύθμιση αρκούσε και για τους δύο.
Όλοι οι ALI 3601 που χρησιμοποίησα έχουν δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι η εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις σε φωτεινότητα, αντίθεση και κορεσμό χρωμάτων. Έπρεπε με την βοήθεια του προγράμματος (για απλά βιντεάκια mp4 πρόκειται που το καθένα σου λέει ρύθμισε πχ την φωτεινότητα μέχρι να εμφανιστεί το τάδε, το άλλο σου λέει ρύθμισε την αντίθεση μέχρι εκεί που είναι εμφανές και αρχίζει να χάνεται το δείνα, κτλ) να ρυθμίσω πάλι την τηλεόραση. Και να κρατήσω σε ένα χαρτάκι τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης για τους NEC και M-Star, και σε ένα άλλο τις ρυθμίσεις για τους ALI 3601.
Όταν έβαζα ALI ρύθμιζα την τηλεόραση μου και όταν έβαζα άλλον επεξεργαστή άλλαζα πάλι τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης. Στην ουσία από ALI σε F&U θέλει καμία δεκαριά θέσεις (στις εκατό) μείωση της φωτεινότητας, καμία δεκαριά θέσεις (στις εκατό) αύξηση της αντίθεσης, και μερικές θέσεις (3-5 στις εκατό) αύξηση του κορεσμού των χρωμάτων.
Δηλαδή οι ALI 3601 έχουν πιο σκοτεινή και πιο έντονη σε αντίθεση και χρώματα εικόνα.
Αυτό φαίνεται από ότι έχω καταλάβει να μην ισχύει στην περίπτωση του Opticum. Μάλλον έχουν επέμβει οι τεχνικοί της Opticum που έχουν παραμετροποιήσει περισσότερο από άλλους ALI 3601 τον δέκτη τους και έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις. Αφού λέει ο audiov ότι ο F&U 2205 που και αυτός έχει, αντίθετα από άλλους ALI 3601 δεν έχει πιο φωτεινή εικόνα από τον Opticum, σημαίνει ότι κάτι έχουν αλλάξει οι τεχνικοί της Opticum. Έχω πει από την αρχή ότι οι Opticum έχουν άλλες δευτερεύουσες ρυθμίσεις εικόνας. Αυτό εννοούσα.
Αλλά οι ALI έχουν και ένα άλλο, δεύτερο πρόβλημα. Και αυτό μου φαίνεται ότι είναι δομικό των λογισμικών τους και δεν νομίζω να έχει λυθεί και εδώ.
Οι ALI γενικά έχουν γενικά πιο βρώμικη εικόνα. Η εικόνα τους έχει ψηφιακό θόρυβο. Σημαδάκια δηλαδή, σαν να υπάρχει μία κουρτίνα μπροστά στην εικόνα. Όπως λέει ο audiov είναι πιο έντονο όσο πιο άσχημη είναι η εικόνα του καναλιού. Σε δελτίο ειδήσεων πχ που έχει live εικόνα, ή διαφήμιση που έχει σύγχρονη εικόνα, μπορεί να μην δεις καμία διαφορά με δέκτες με άλλους επεξεργαστές. Αλλά στα σήριαλ δεκαετίας (ή εικοσαετίας) που παίζουν πια όλα τα κανάλια, ή σε ταινία με την γνωστή επεξεργασία μετατροπής τους σε 4:3 οι ALI έχουν πιο βρώμικη εικόνα.
Και δυστυχώς τώρα πια όλα τα κανάλια τέτοια προγράμματα παίζουν.
Άρα αν ένας δέκτης σε μερικά προγράμματα έχει την ίδια σχεδόν εικόνα, αλλά σε πάρα πολλά έχει εμφανώς χειρότερη εικόνα, τότε μπορείς να πεις ότι ο δέκτης γενικά έχει χειρότερη εικόνα. Γιατί ας πούμε να μην πάρεις έναν M-Star και να έχεις καλύτερη εικόνα και στα παλιά σήριαλ; Πρόκειται για δέκτη που θα παίξει τα πάντα. Αν μιλάμε για καλή εικόνα πχ μόνο σε mkv υψηλής ανάλυσης, δείχνουμε μόνο μία πτυχή του δέκτη.
Αυτό με την καθαρότητα αλλάζει αρκετά ανάλογα με την ανάλυση που βάζεις. Οι ALI έχουν άλλη εικόνα αν βάζεις i (interlaced) ανάλυση και άλλη αν βάλεις p (progressive) ανάλυση. Οι διαφορές τους από i σε p είναι μεγαλύτερη από ότι σε δέκτες με άλλους επεξεργαστές. Οι i έχουν πιο καθαρή εικόνα, αλλά οι p πιο εντυπωσιακές και γυαλιστερές, αλλά λιγότερο καθαρές.
Το δεύτερο σκέλος του δεύτερου αυτού προβλήματος της εικόνας των ALI είναι ότι δεν έχουν ομαλή κίνηση σε ανάλυση μεγαλύτερη της στάνταρ του καναλιού. Δηλαδή η κίνηση δεν είναι απόλυτα ομαλή και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται σαν να είναι με σκαλοπατάκια. Κάτι σαν παιχνίδι σε υπολογιστή με χαμηλό frame rate.
Τα δύο αυτά σκέλη του δεύτερου προβλήματος, στους δικούς μου ALI 3601 δεν υπάρχουν σε ανάλυση 576i σε SD κανάλια και 1080i στο ΕΡΤHD. Αν βάζεις τον δέκτη να κάνει upscaling και μετατροπή από i σε p τότε η εικόνα και γίνεται λίγο πιο βρώμικη (αλλά και πιο γυαλιστερή) αλλά κυρίως η κίνηση δεν είναι πια ομαλή. Πιο έντονα φαίνεται και εδώ σε πιο βρώμικο υλικό από το κανάλι και αυτό εξηγεί γιατί πολλοί το βλέπουν και πολλοί όχι.
Το ποδόσφαιρο το χρησιμοποιώ για δοκιμή. Είναι πολύ καλό υλικό για δοκιμή. Στο παρασκήνιο υπάρχει ένα σταθερό πλάνο. Το χορτάρι. Όταν κινείται η κάμερα το πόσο γρήγορα το χορτάρι ξαναγίνεται χορτάρι και όχι μία πράσινη μουτζούρα δείχνει ένα ποσοστό ικανότητας του δέκτη. Στα ψηλά μέρη της εικόνας (από την μέση και πάνω) συνήθως φαίνεται και λίγο κερκίδα. Το μαύρο χρώμα της δείχνει πόσο καθαρή είναι η εικόνα, και αν αντιλαμβάνεσαι σημαδάκια ψηφιακό θόρυβο κτλ. Αλλά το κυριότερο η κίνηση της μπάλας. Αν η μπάλα κινείται πάντα ομαλά είναι ένα κριτήριο για το αν υπάρχει αυτή η περίεργη σπαστή κίνηση (judder). Αν το δω εκεί είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα το δω και σε κάποια άλλη εικόνα, κυρίως παλιό σήριαλ κτλ όπως είπα και πιο πάνω.
Η χρήση της εξέτασης εικόνας ποδοσφαίρου είναι συγκριτική. Δηλαδή δεν πειράζει αν θα είναι ANT1 ή NET. Δεν εξετάζουμε την καθαρότητα της ίδιας της εικόνας. Αλλά αν αλλάξουμε ανάλυση τι διαφορές θα έχει στον ίδιο δέκτη. Γιαυτό χρησιμοποιώ πάντα εγγραφή (ΝΕΤ καλού κακού), και προβάλλω πάντα την ίδια φάση. Για να βλέπω διαφορές στην ίδια εικόνα. Έτσι όλοι οι ALI 3601 που έχω δοκιμάσει έχουν την συμπεριφορά με διαφορετικές αναλύσεις που έγραψα παραπάνω. Αλλά την ίδια ακριβώς φάση αν την βάλω στον ALI 3801 μου βλέπω ότι δεν έχει πουθενά judder.
Από ότι διαβάζω και για τον Opticum υπάρχει judder. Αν κάνω την ίδια δοκιμή που έχω κάνει και στους δικούς μου ALI 3601 είμαι σίγουρος ότι θα δω το ίδιο judder.
Για την καθαρότητα της εικόνας, ο audiov λέει ότι ο Opticum του είναι πιο καθαρός από τον F&U 2205. O δικός μου F&U 2205 είναι πιο καθαρός από όλους τους ALI 3601 που έχω αλλά και λίγο ακόμα και από τον ALI 3801 που έχω, που έχει γενικά πολύ καλύτερη εικόνα από τους ALI 3601. Δεν θέλω να τον αμφισβητήσω, αλλά τόσο τεράστια διαφορά για έναν μόνο ALI 3601 και μάλιστα για ένα μόνο λογισμικό του δεν μπορώ να την καταλάβω. Δεν αμφισβητώ τα μάτια του φίλου audiov, αλλά έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον F&U του. Οι F&U 2205 γενικά έχουν πολλά προβλήματα λογισμικού και το λογισμικό πολλές φορές πατάει περίεργα. Δεν μπορεί ένας δέκτης που γενικά φημίζεται για την πολύ εικόνα που έχει, να έχει χειρότερη εικόνα από έναν δέκτη που όλοι οι άλλοι δέκτες με τον ίδιο επεξεργαστή δεν φημίζονται για την ποιότητα της εικόνας του. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
Πάντως το μάγο πρόβλημα που είχα εγώ ήταν η ομαλή κίνηση. Αυτό με ενδιέφερε. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα προγράμματα, αλλά ξέρω ότι κάποια στιγμή θα το έβλεπα. Γιαυτό μόλις διάβασα για judder, κατάλαβα και αποφάσισα.

Ακριβως, η εικονα του Opticum STB HD N1 δεν εχει ουτε ιχνος απο ψηφιακο θορυβο/κοκκο ειναι πεντακαθαρη, ενω σε συγκριση με τον DTR2205 ο τελευταιος εχει.
Με λιγα λογια ειναι χωρις θορυβο λεια γυαλιστερη εικονα με βαθος με σωστα χρωματα & φωτεινοτητα/αντιθεση και σε σωστο προγραμμα δεν εχει κανενα θεμα με κινηση ή judder, βλεπε Φορμουλα 1 ή ταινιες ή αλλες εκπομπες. Μονο αν το προγραμμα ειναι κακης ποιοτητας.
Ο DTR2205 εχει δοκιμαστει με την 2.04 και με την 2.06 πολλακις. Εχει περαστει και αλλη ανεπισημη εκδοση. Δυστυχως η εικονα του 2205 αλλαζε απο λογισμικο σε λογισμικο και ειναι γνωστο πως η 2.04 δεν εχει την καλυτερη εικονα που εδινε ο δεκτης.
Και επιπλεον δεν ειχα μονο εναν 2205, ειχα και αλλον.
Ισως στο μελλον αν αλλαξεις καποιον 3601 και εφοσον δεν μπορεις να εχεις αλλον 3801 που σου αρεσει λογω μπερδεματος τηλεχειριστηριου να παρεις εναν να τον δοκιμασεις.

Επεξεργασία:
Εχουμε και αλλο φαινομενο τωρα απο οσο φαινεται.
Εβλεπα απο αναλογικη ληψη τις ειδησεις του Α. Σε καποιο σημειο επαιξαν ενα βιντεο που ειχε τρελο judder. Αντε τωρα να μην εχεις δευτερο δεκτη και να νομιζεις οτι κανει τρελα ο δεκτης σου.

Σημειωση, δεν εχει να κανει με αυτο που λεει ο φιλος ο tolias που για να το λεει θα ισχυει λιγο-πολυ σε ολους τους 3601. Αλλο θεμα να παρουσιαζει ο δεκτης judder και αλλο το καναλι να παιζει εικονα που εχει judder.
Απλα το αναφερα μην τυχον και αρχισει το judder να γινεται ο επομενος εφιαλτης μας σε ολα τα νηματα. Γλιτωσαμε απο τα χιονια, ειδωλλα, παρεμβολες και εχουμε κακης ποιοτητας ταινιες με ξεθωριασμενα χρωματα, κοκκο, αναλυση χειροτερη απο χιλιοπαιγμενη βιντεοκασσετα και τωρα και judder...

Εχει και του πεθερου η CRT, με αναλογικη ληψη. :D Δεν θα μου την γλιτωσει και αυτος, Opticum θα παρει. Παντως δωρο δεν του τον κανω, ας τον να βλεπει Παρνηθα. :Banane0: Και τον 2205 θα τον δωσω στην μανα μου να της παρω τον STB HD N1...

Παντως ασχετα με την εικονα που δινουν οι δεκτες η εικονα που παιζουν ορισμενες ωρες τα καναλια ειναι απαραδεκτη και ξεγυμνωνεται εντελως τωρα που η μεταδοση ειναι ψηφιακη. Παλια ησουν συνηθισμενος σε μετρια εικονα, η κακη δεν σε ενοχλουσε και τοσο, οσο τωρα που η διαφορα ειναι χαοτικη.

Μια καλη περιπτωση με πολυ καλη ποιοτητα εικονας ανταξια του 2205 ειναι ο νεος Opticum STB HD1 με επεξεργαστη Novatec.

Συνυπογράφω και εγώ τα παραπάνω γραφόμενα του φίλου. Κάτοχος κλώνου του 2205, αγόρασα για γνωστό μου τον συγκεκριμένο opticum με τον επεξεργαστή της Novatec χωρίς να ξέρω κάτι για αυτόν. Κατά τον συντονισμό του σε σύνδεση scart μάλιστα έναντι hdmi του 2205 θα έλεγα ότι τον κοντραριζε στα ίσια στην εικόνα.