Παλαιοτερα οταν με ειχες ρωτησει σχετικα με αυτο το προβλημα των 3601 ειχα γραψει οτι δεν παρακολουθω αγωνες ποδοσφαιρου (και καλυτερα εχω ξενοιασει απο εφημεριδες, νοβες, κασκολ, καζουρα, βροχη, διαρκειας, στοιχηματα και αλλες καταθεσεις χρηματων υπερ μπαλας, εχω αλλα βιτσια και τα δινω σε αλλα) αλλά αγωνες Formula 1 και δεν ειχα παρατηρησει το παραμικρο.
Σε σχεση με το συγκριτικο που εκει εγραψα οτι δεν του αρεσει κακη μεταδοση προγραμματος, π.χ ταινιες λες και παιζουν μεσω VHS, ισως εκει ειναι η διαφορα. Στην Formula 1 η εικονα που ερχεται ειναι αψογη παντα για 720*576, η μεταδοση ειναι πολυ καλη και η εικονα που δειχνει ο δεκτης ειναι
αψογη χωρις ιχνος κακης κινησης ή judder.
Στους ολυμπιακους αγωνες επισης δεν ειχε κανενα προβλημα.
Οπου υπαρχει προβλημα το εχω αναφερει και ειδικα εχω κανει πολλακις αναφορά για τις ταινιες που προβαλλει το STAR. Οι πιο πολλες ειναι λες και ξεθαψαμε το VHS και η εικονα ειναι απαραδεκτη ετσι και αλλιως σε οποιονδηποτε δεκτη. Δεν το θεωρω προβλημα εικονας του δεκτη παντως αυτο.
Πιθανοτατα ο δεκτης λογω του πως εχουν ρυθμισει το συστημα φιλτραρισματος της εικονας δεν αρεσκεται σε υλικο σαβουρα. Το ιδιο συμβαινει και στην τηλεοραση μου, τοπ μοντελο της εποχης, και το de-noise αντι να θολωνει την εικονα οπως σε αλλες τηλεορασεις δημιουργουσε το φαινομενο που περιγραφεις και κοστιζε τοτε μια περιουσια.
Με ενεργο το de-noise ομως επαιρνες εικονα ανταξια της ψηφιακης εκπομπης, χωρις κοκκο ή αλλα ψεγαδια. Απλα αν το προγραμμα ηταν σαβουρα καλυτερα να ηταν ανενεργο, γι`αυτο και το ειχα ρυθμισει σε μια μεση κατασταση, στην ρυθμιση χαμηλο ενω ειχε και μετριο και υψηλο βαθμο.
Το ζητουμενο ομως ειναι η εικονα να ειναι καλη, χωρις κοκκο που εχει ο 2205. Η εικονα του 2205 σε σχεση με του Opticum ειναι σαν να βλεπεις m-tv και skai αντιστοιχα. Οτι κοκκο εχει το m-tv το παιρνεις σε ολα τα καναλια με τον 2205.
Αν λοιπον εχεις ενα μαγαζι και θελεις να δωσεις εικονα σε μια ή περισσοτερες τηλεορασεις, ποιον θα εβαζες;
Εναν δεκτη με κοκκο; Με κακη αποδοση χρωματων;
Οποτε οπου εχω προτεινει τον STB HD N1 για δεκτη με καλη ποιοτητα εικονας τον εχω προτεινει επειδη εχει καλη ποιοτητα εικονας, σε συγκριση με δεκτες που δεν εχουν αλλά και σε συγκριση με δεκτες που εχουν. Και δεν τον προτεινα ως τον μοναδικο, αν εχεις δει τον προτεινα μαζι με τον BOXHDA1 & T65, αν και δεν τους εχω και δεν τους εχω δει κιολας.
Εκτος και αν μιλαμε για συγκεκριμενο θεμα. Ποδοσφαιρο και νομιζω πως εχω ακουσει αρκετα κακα σχολια για μεταδοσεις του Αντ1 με ποιοτητα εικονας της πλακας. Να σου πω την αληθεια για μενα ο Αντ1 εχει καλη εικονα και τσαμπα μαλλον το νημα
Ποιότητα εικόνας ΑΝΤ1
Εχω ακουσει για βυσματα, καλωδια και αλλα για τον Αντ1 αλλά για μενα εχει καλη ποιοτητα εικονας για τα δεδομενα, αλλά δεν βλεπω ποδοσφαιρο.
Θα συμφωνησω στο οτι αν δεις ποδοσφαιρο απο καναλι που εκπεμπει υλικο σαν τις μερικες κακες προβολες ταινιων του STAR, που ευτυχως δεν ειναι ολες ετσι, τοτε ο δεκτης δεν ενδεικνυται.
Πολύ ωραία πάει η κουβέντα για την εικόνα. Και χωρίς εντάσεις. Γιαυτό ας την συνεχίσω.
Την τηλεόραση μου την έχω ρυθμίσει με τον πρώτο μου δέκτη. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο καλιμπραρίσματος εικόνας.
http://www.avsforum.com/t/948496/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration
Είναι αναγνωρισμένο και ποιοτικό δωρεάν πρόγραμμα καλιμπραρίσματος εικόνας. Η έκδοση που μας ενδιαφέρει είναι η MP4. Εγώ κατέβασα την MP4 (.7z), την αποσυμπίεσα με το 7z (αυτό σημαίνει το 7z της παρένθεσης) και με τα βιντεάκια που έχει με την βοήθεια του manual ρύθμισα την τηλεόραση. Η τηλεόραση μου δεν έχει περίπλοκα φίλτρα. Η τηλεόραση των γονιών μου για παράδειγμα είδα ότι έχει πολύ περισσότερες ρυθμίσεις. Αλλά τα περισσότερα είναι αυτοματοποιημένες τιμές πάνω στα πέντε βασικά ρυθμιστικά που παραδέχονται όλα τα προγράμματα ρύθμισης και καλιμπραρίσματος εικόνας, όπως το παραπάνω που έγραψα, αλλά και άλλα που όμως δεν είναι δωρεάν. Και όλα ζητάνε απενεργοποίηση των περίεργων φίλτρων που έχουν πολλές τηλεοράσεις.
Οι δύο πρώτοι δέκτες μου F&U 2205 με επεξεργαστή NEC και XORO 7600 με επεξεργαστή M-Star 7828 είχαν πολύ κοντινή εικόνα. Η ίδια ρύθμιση αρκούσε και για τους δύο.
Όλοι οι ALI 3601 που χρησιμοποίησα έχουν δύο προβλήματα.
Το πρώτο είναι η εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις σε φωτεινότητα, αντίθεση και κορεσμό χρωμάτων. Έπρεπε με την βοήθεια του προγράμματος (για απλά βιντεάκια mp4 πρόκειται που το καθένα σου λέει ρύθμισε πχ την φωτεινότητα μέχρι να εμφανιστεί το τάδε, το άλλο σου λέει ρύθμισε την αντίθεση μέχρι εκεί που είναι εμφανές και αρχίζει να χάνεται το δείνα, κτλ) να ρυθμίσω πάλι την τηλεόραση. Και να κρατήσω σε ένα χαρτάκι τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης για τους NEC και M-Star, και σε ένα άλλο τις ρυθμίσεις για τους ALI 3601.
Όταν έβαζα ALI ρύθμιζα την τηλεόραση μου και όταν έβαζα άλλον επεξεργαστή άλλαζα πάλι τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης. Στην ουσία από ALI σε F&U θέλει καμία δεκαριά θέσεις (στις εκατό) μείωση της φωτεινότητας, καμία δεκαριά θέσεις (στις εκατό) αύξηση της αντίθεσης, και μερικές θέσεις (3-5 στις εκατό) αύξηση του κορεσμού των χρωμάτων.
Δηλαδή οι ALI 3601 έχουν πιο σκοτεινή και πιο έντονη σε αντίθεση και χρώματα εικόνα.
Αυτό φαίνεται από ότι έχω καταλάβει να μην ισχύει στην περίπτωση του Opticum. Μάλλον έχουν επέμβει οι τεχνικοί της Opticum που έχουν παραμετροποιήσει περισσότερο από άλλους ALI 3601 τον δέκτη τους και έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις. Αφού λέει ο audiov ότι ο F&U 2205 που και αυτός έχει, αντίθετα από άλλους ALI 3601 δεν έχει πιο φωτεινή εικόνα από τον Opticum, σημαίνει ότι κάτι έχουν αλλάξει οι τεχνικοί της Opticum. Έχω πει από την αρχή ότι οι Opticum έχουν άλλες δευτερεύουσες ρυθμίσεις εικόνας. Αυτό εννοούσα.
Αλλά οι ALI έχουν και ένα άλλο, δεύτερο πρόβλημα. Και αυτό μου φαίνεται ότι είναι δομικό των λογισμικών τους και δεν νομίζω να έχει λυθεί και εδώ.
Οι ALI γενικά έχουν γενικά πιο βρώμικη εικόνα. Η εικόνα τους έχει ψηφιακό θόρυβο. Σημαδάκια δηλαδή, σαν να υπάρχει μία κουρτίνα μπροστά στην εικόνα. Όπως λέει ο audiov είναι πιο έντονο όσο πιο άσχημη είναι η εικόνα του καναλιού. Σε δελτίο ειδήσεων πχ που έχει live εικόνα, ή διαφήμιση που έχει σύγχρονη εικόνα, μπορεί να μην δεις καμία διαφορά με δέκτες με άλλους επεξεργαστές. Αλλά στα σήριαλ δεκαετίας (ή εικοσαετίας) που παίζουν πια όλα τα κανάλια, ή σε ταινία με την γνωστή επεξεργασία μετατροπής τους σε 4:3 οι ALI έχουν πιο βρώμικη εικόνα.
Και δυστυχώς τώρα πια όλα τα κανάλια τέτοια προγράμματα παίζουν.
Άρα αν ένας δέκτης σε μερικά προγράμματα έχει την ίδια σχεδόν εικόνα, αλλά σε πάρα πολλά έχει εμφανώς χειρότερη εικόνα, τότε μπορείς να πεις ότι ο δέκτης γενικά έχει χειρότερη εικόνα. Γιατί ας πούμε να μην πάρεις έναν M-Star και να έχεις καλύτερη εικόνα και στα παλιά σήριαλ; Πρόκειται για δέκτη που θα παίξει τα πάντα. Αν μιλάμε για καλή εικόνα πχ μόνο σε mkv υψηλής ανάλυσης, δείχνουμε μόνο μία πτυχή του δέκτη.
Αυτό με την καθαρότητα αλλάζει αρκετά ανάλογα με την ανάλυση που βάζεις. Οι ALI έχουν άλλη εικόνα αν βάζεις i (interlaced) ανάλυση και άλλη αν βάλεις p (progressive) ανάλυση. Οι διαφορές τους από i σε p είναι μεγαλύτερη από ότι σε δέκτες με άλλους επεξεργαστές. Οι i έχουν πιο καθαρή εικόνα, αλλά οι p πιο εντυπωσιακές και γυαλιστερές, αλλά λιγότερο καθαρές.
Το δεύτερο σκέλος του δεύτερου αυτού προβλήματος της εικόνας των ALI είναι ότι δεν έχουν ομαλή κίνηση σε ανάλυση μεγαλύτερη της στάνταρ του καναλιού. Δηλαδή η κίνηση δεν είναι απόλυτα ομαλή και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται σαν να είναι με σκαλοπατάκια. Κάτι σαν παιχνίδι σε υπολογιστή με χαμηλό frame rate.
Τα δύο αυτά σκέλη του δεύτερου προβλήματος, στους δικούς μου ALI 3601 δεν υπάρχουν σε ανάλυση 576i σε SD κανάλια και 1080i στο ΕΡΤHD. Αν βάζεις τον δέκτη να κάνει upscaling και μετατροπή από i σε p τότε η εικόνα και γίνεται λίγο πιο βρώμικη (αλλά και πιο γυαλιστερή) αλλά κυρίως η κίνηση δεν είναι πια ομαλή. Πιο έντονα φαίνεται και εδώ σε πιο βρώμικο υλικό από το κανάλι και αυτό εξηγεί γιατί πολλοί το βλέπουν και πολλοί όχι.
Το ποδόσφαιρο το χρησιμοποιώ για δοκιμή. Είναι πολύ καλό υλικό για δοκιμή. Στο παρασκήνιο υπάρχει ένα σταθερό πλάνο. Το χορτάρι. Όταν κινείται η κάμερα το πόσο γρήγορα το χορτάρι ξαναγίνεται χορτάρι και όχι μία πράσινη μουτζούρα δείχνει ένα ποσοστό ικανότητας του δέκτη. Στα ψηλά μέρη της εικόνας (από την μέση και πάνω) συνήθως φαίνεται και λίγο κερκίδα. Το μαύρο χρώμα της δείχνει πόσο καθαρή είναι η εικόνα, και αν αντιλαμβάνεσαι σημαδάκια ψηφιακό θόρυβο κτλ. Αλλά το κυριότερο η κίνηση της μπάλας. Αν η μπάλα κινείται πάντα ομαλά είναι ένα κριτήριο για το αν υπάρχει αυτή η περίεργη σπαστή κίνηση (judder). Αν το δω εκεί είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα το δω και σε κάποια άλλη εικόνα, κυρίως παλιό σήριαλ κτλ όπως είπα και πιο πάνω.
Η χρήση της εξέτασης εικόνας ποδοσφαίρου είναι συγκριτική. Δηλαδή δεν πειράζει αν θα είναι ANT1 ή NET. Δεν εξετάζουμε την καθαρότητα της ίδιας της εικόνας. Αλλά αν αλλάξουμε ανάλυση τι διαφορές θα έχει στον ίδιο δέκτη. Γιαυτό χρησιμοποιώ πάντα εγγραφή (ΝΕΤ καλού κακού), και προβάλλω πάντα την ίδια φάση. Για να βλέπω διαφορές στην ίδια εικόνα. Έτσι όλοι οι ALI 3601 που έχω δοκιμάσει έχουν την συμπεριφορά με διαφορετικές αναλύσεις που έγραψα παραπάνω. Αλλά την ίδια ακριβώς φάση αν την βάλω στον ALI 3801 μου βλέπω ότι δεν έχει πουθενά judder.
Από ότι διαβάζω και για τον Opticum υπάρχει judder. Αν κάνω την ίδια δοκιμή που έχω κάνει και στους δικούς μου ALI 3601 είμαι σίγουρος ότι θα δω το ίδιο judder.
Για την καθαρότητα της εικόνας, ο audiov λέει ότι ο Opticum του είναι πιο καθαρός από τον F&U 2205. O δικός μου F&U 2205 είναι πιο καθαρός από όλους τους ALI 3601 που έχω αλλά και λίγο ακόμα και από τον ALI 3801 που έχω, που έχει γενικά πολύ καλύτερη εικόνα από τους ALI 3601. Δεν θέλω να τον αμφισβητήσω, αλλά τόσο τεράστια διαφορά για έναν μόνο ALI 3601 και μάλιστα για ένα μόνο λογισμικό του δεν μπορώ να την καταλάβω. Δεν αμφισβητώ τα μάτια του φίλου audiov, αλλά έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον F&U του. Οι F&U 2205 γενικά έχουν πολλά προβλήματα λογισμικού και το λογισμικό πολλές φορές πατάει περίεργα. Δεν μπορεί ένας δέκτης που γενικά φημίζεται για την πολύ εικόνα που έχει, να έχει χειρότερη εικόνα από έναν δέκτη που όλοι οι άλλοι δέκτες με τον ίδιο επεξεργαστή δεν φημίζονται για την ποιότητα της εικόνας του. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.
Πάντως το μάγο πρόβλημα που είχα εγώ ήταν η ομαλή κίνηση. Αυτό με ενδιέφερε. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα προγράμματα, αλλά ξέρω ότι κάποια στιγμή θα το έβλεπα. Γιαυτό μόλις διάβασα για judder, κατάλαβα και αποφάσισα.