Συζητηση περι του φαινομενου Rainbow

Απάντηση: DLP ή LCD ?

Καταρχην, θα προτιμουσα να μας εξηγουσε ο ιδιος ο Κωστας τι πραγματικα επιτελους πιστευει και να μην προσπαθουμε εμεις να μαντεψουμε τους "χρησμους" του....
Εν πασει περιπτωση, με την λογικη οτι rainbow θα δουμε μονο σε φωτεινους προβολεις με καλο μαυρο, τοτε δεν θα επρεπε να βλεπαμε καθολου πχ στους Infocus οι οποιοι και πολυ φωτεινοι ειναι και μετριο εως κακο μαυρο εχουν! Εδω ομως συμβαινει το αντιθετο! Οι infocus θεωρουνται "πρωταθλητες" στο φαινομενο!

Τωρα Τακη , δεν σε προκαλεσε κανεις να λες για "χρησμους Κεφαλα",. ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοουσα πριν..........

Οσον αφορα τα του Κωστα , συμφωνω. Νιωθω σαν Παναγιωτης τοση ωρα:flipout: ( χιουμορ Παναγιωτη , μη με παρεξηγεις ).

Αυτα που εγραψα απο πανω, ειναι η δικη μου αποψη παντως.

Τακης Σωτηροπουλος said:
Καταρχην, θα προτιμουσα να μας εξηγουσε ο ιδιος ο Κωστας τι πραγματικα επιτελους πιστευει και να μην προσπαθουμε εμεις να μαντεψουμε τους "χρησμους" του....
Εν πασει περιπτωση, με την λογικη οτι rainbow θα δουμε μονο σε φωτεινους προβολεις με καλο μαυρο, τοτε δεν θα επρεπε να βλεπαμε καθολου πχ στους Infocus οι οποιοι και πολυ φωτεινοι ειναι και μετριο εως κακο μαυρο εχουν! Εδω ομως συμβαινει το αντιθετο! Οι infocus θεωρουνται "πρωταθλητες" στο φαινομενο!

Συγνωμη Τακη μου , αλλα παραννοησες.
Διαβασε καλυτερα, ειπα επηρεαζει κι αυτο το rainbow . Καλα ειναι να διαβαζουμε προσεκτικοτερα για να μην δημιουργουνται παρεξηγησεις απο το τιποτα.
Σε καμμια περιπτωση δεν ειπα αυτο που εγραψες παραπανω !

Επισης μια προταση.

Πολλα απο αυτα που γραφτηκαν εδω, εχουν να κανουν με το rainbow.
Μηπως να τα μετεφερες Τακη σε αλλο θεμα , να μην χαθουνε??

Οντως παρανοησα αλλα δεν καταλαβαινω τι εννοεις.

Ειπες: "Εαν ενας προβολεας ειναι πολυ φωτεινος και εχει πολυ καλο μαυρο , τοτε επηρεαζει κι αυτο το rainbow"

Παρακατω λες, οτι: "ο Κωστας θεωρει , οτι ενας πολυ φωτεινος προβολεας, δεν θα εχει τοσο καλο μαυρο. Δηλαδη οσο φωτεινος ειναι τοσο χειροτερο μαυρο, οποτε η αναλογια κρατιεται. Ε τοτε δεν επηρεαζει."

Αρα κατα τον Κωστα:
Ενας πολυ φωτεινος προβολεας, δεν εχει καλο μαυρο, αρα κρατιεται η αναλογια, αρα δεν επηρεαζει το rainbow!
Επανερχομαι στο προηγουμενο μου ποστ: Με αυτη τη λογικη, ενας τυπικος In focus (πολυ φως-μετριο μαυρο) ΔΕΝ θα επρεπε να προκαλει rainbow!
Μπορεις να μου εξηγησεις τον συλλογισμο σου σε παρακαλω?

Browser said:
Επισης μια προταση.

Πολλα απο αυτα που γραφτηκαν εδω, εχουν να κανουν με το rainbow.
Μηπως να τα μετεφερες Τακη σε αλλο θεμα , να μην χαθουνε??

Το θεμα μεταφερθηκε εδω.

Last edited:

Τακης Σωτηροπουλος said:
Οντως παρανοησα αλλα δεν καταλαβαινω τι εννοεις.

Ειπες: "Εαν ενας προβολεας ειναι πολυ φωτεινος και εχει πολυ καλο μαυρο , τοτε επηρεαζει κι αυτο το rainbow"

Παρακατω λες, οτι: "ο Κωστας θεωρει , οτι ενας πολυ φωτεινος προβολεας, δεν θα εχει τοσο καλο μαυρο. Δηλαδη οσο φωτεινος ειναι τοσο χειροτερο μαυρο, οποτε η αναλογια κρατιεται. Ε τοτε δεν επηρεαζει."

Αρα κατα τον Κωστα:
Ενας πολυ φωτεινος προβολεας, δεν εχει καλο μαυρο, αρα κρατιεται η αναλογια, αρα δεν επηρεαζει το rainbow!
Επανερχομαι στο προηγουμενο μου ποστ: Με αυτη τη λογικη, ενας τυπικος In focus (πολυ φως-μετριο μαυρο) ΔΕΝ θα επρεπε να προκαλει rainbow!
Μπορεις να μου εξηγησεις τον συλλογισμο σου σε παρακαλω?

Ευχαριστως.

Παντα μιλαω για το αν η φωτεινοτητα, κατεμε σε σχεση παντα με το μαυρο, επηρεαζει και ΟΧΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Αυτο που λες "ΔΕΝ θα επρεπε να προκαλει rainbow!" ειναι σωστο. Η φωτεινοτητα δεν το προκαλει αλλα εφοσον υπαρχει θα το αναδειξει στα "ματια" που ειναι στο οριο να το δουν.

Οπως ειπαμε κι εσυ κι εγω , δεν το βλεπουμε ευκολα το φαινομενο. Παρολαυτα σε τρανταχτες περιπτωσεις το βλεπουμε , σωστα? Εγω τουλαχιστον ναι.

Ενας τυπικος οπως λες infocus, για παραδειγμα του Κωστα, οντας ισοροπημενος, στα ματια μου δεν βλεπω rainbow.

Ο 7210 που ειδαμε παρεα στο δωματιο του Τασου περισυ αρκετοι απο εμας εβγαζε ματια. Προσοχη, ΔΕΝ ηταν καλιμπραρισμενος, και η λαμπα του ηταν "τουμπανο", οντας θεοφρεσκια. Σου θυμιζω οτι βλεπαμε και πολυ dithering και πολυ motion dithering.

O IN76 , που ειχα πριν καποιους μηνες για τα τοτε "Εκ των εσω.." θεματα που εκανα, σε θεαση του με τον Καστρουνη, παρολο που ηταν φωτεινος , παρολο που ηταν φρεσκος, σε μια mode που δεν θυμαμαι τωρα και συνδεδεμενος με το πισι, ηταν πολυ κοντα στην D65 ρυθμιση αν οχι ιδανικος. Τον μετρησαμε. Ε ουτε σε εκεινον ειδα rainbow, παρολο που ο Καστρουνης ειδε λιγο. Εκεινος ειναι πιο ευαισθητος στο φαινομενο. Anyway μπορει να σας τα πει κι ο ιδιος.

Δεν ξερω αν βοηθησα, παντως αυτα ειδα !

Σορρυ για το "χυμα" αλλα θα το πω......

ΕΕ , εσεις με τους dlp, τι αποψη εχετε? Εχετε δοκιμασει τιποτα ?

Προσωπικά το θέμα rainbow εδώ μέσα μετά φόρουμ εποχή έμαθα τι είναι. Οποτε δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα. Εξάλλου και σε άσχετους με το χόμπι φίλους και γνωστούς που έχουν δει τον dlp μου δεν μου έχει παραπονεθεί κανείς για περίεργα φαινόμενα.

Ας το παρουμε απο μια αλλη βαση μπας και καταληξουμε καπου:
Καταρχην, ο μονος λογος που ΠΡΟΚΑΛΕΙ το φαινομενο ειναι η ιδιομορφια του χρωματικου τροχου στους μονοτσιπους DLP σε αντιθεση με τις υλοποιησης των τριων πανελ. Αυτος ο χρωματικος τροχος ευθυνεται για το γεγονος οτι ενα μονο χρωμα προβαλεται σε μια δεδομενη στιγμη, αντι τριων στις υλοποιησης των τριων πανελ.
Αυτη λοιπον η ιδιοτροπια ειναι η μοναδικη αιτια ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ του φαινομενου RAINBOW σε ανθρωπους που εχουν ευαισθησια στο φαινομενο αυτο.
Τωρα το ποσο εντονα ή οχι θα το δουν οι παθοντες εξαρταται (επηρεαζεται) κατ´εμε απο τους ακολουθους παραγοντες:
1) Την ταχυτητα του τροχου
2) Την σωστη χρωματικη ρυθμιση
3) Την φωτεινοτητα που λαμβανει (ειτε απο προβολεα ειτε λογω οθονης ειτε και λογω των δυο)
4) Το ειδος του υλικου που βλεπει (πχ σε σκηνες μαυροασπρες και με υψηλο κοντραστ η κατασταση χειροτερευει).

Αρα, πιστευω οτι η φωτεινοτητα, οπως αλλωστε και οι υπολοιποι τεσσερεις παραγοντες δεν προκαλουν το φαινομενο, αλλα το επιτεινουν ή αντιστροφως το βελτιωνουν! Επομενως παιζουν αμεσα ρολο στο ποσο αντιληπτο θα ειναι το φαινομενο στον παθοντα ή οχι! Κοινως ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ με το ποσο θα δει καποιος το rainbow σε αντιθεση με αυτα που ισχυριζεται ο Κεφαλας.

ΥΓ Για τον ΙΝ76 εχει παραπονα ο Κτενιδης που τον αγορασε πως βλεπει εντονα rainbow...

Για τον Πανο δεν γνωριζω, αλλα υποθετω οτι δεν θα παιζει με pc , οποτε καταλαβαινεις....

Η γνωμη μου ειναι οτι αν δεν ειναι πολυ ευαισθητος στο φαινομενο, μπορει και να το σωσει.

Πολυ καλη πηγη, και πολυ καλη ρυθμιση D65, σε ολα τα επιπεδα. Και gamma και ισσοροπιας ( το ιδιο δηλ. ) και φωτεινοτητας !

Ολα οσα επηρεαζουν. Με τον τροχο , δυστυχως δεν.

εχω τον benq 5120 στην αρχη που ηταν φρεσκος εβλεπα
τωρα που εχει 130 ωρες αραια και που και ριχνοντας
την λαμπα στο economy εχω να δω κανα μηνα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DLP ή LCD ?

kostas kefalas said:
Κωστη το σωστα ρυθμιζμενος προβολεας το ξερει μονο ο Μανωλης.......
Η οθονη το μονο που κανει ειναι να βοηθαει η οχι εναν προβολεα ....
Ολα παιζουν σε αυτα που ειπες,αλλα δεν εχει καμια σχεση με το raibow...

Κώστα αναφερόμαι στην θετική ή αρνητική επίδραση που επιφέρει μία οθόνη! Όχι στην αιτία!

Το 95% των 'χρηστών', ίσως και παραπάνω, δεν γνωρίζουν τον κύριο Καστρουνή ή κάποιον άλλο επαγγελματία, ή δεν μπορούν να διαθέσουν κάποια χρήματα για να έχουν την ρύθμιση από κάποιον επαγγελματία, συνήθως ο προβολέας που κατέχουν προβάλει με κάποιες πειραματικές διορθώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιώντας κάποιο DVE ή AVIA.

Όταν εστιάζουμε σε κάποια διατύπωση έχουμε κατά νου ότι απευθυνόμαστε στη μεγάλη μάζα του κόσμου που είναι νεοεισερχόμενοι και άπειροι.

Μη έχοντας τη δυνατότητα λοιπόν να εμβαθύνει στο θέμα της ρύθμισης, είναι αναγκασμένος να κουβαλήσει μαζί του όποια κουσούρια συνοδεύουν τον εκάστοτε προβολέα.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΟΙΠΟΝ προβάλοντας με αυτές τις συνθήκες, αναλόγως των περιπτώσεων, πιστεύω και μπορώ να πω ότι είμαι κατά 99% σίγουρος ότι επιλέγοντας οθόνες με διαφορετικά gain 1,0 - 1,2 - 1,3 - 1,5 κ.τ.λ, η συμπεριφορά τους, το αποτέλεσμα καθώς και η 'μείωση' ή 'αύξηση' του ήδη υπάρχων φαινόμενου rainbow θα είναι αισθητή σε κάποιον που έχει πρόβλημα με αυτό!

Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι μιλάμε και συζητάμε στον 'αέρα' για κάτι που πρέπει να δούμε στην πράξη, θα πρότεινα στην διοργάνωση της πρώτης παρουσίασης που θα κάνουμε για την κατηγορία μας να προσπαθήσουμε να έχουμε 2 - 3 οθόνες με διαφορετικό gain και να βρεθούν 3 - 4 εθελοντές που βλέπουν έντονα το φαινόμενο ώστε 'παρέα' με έναν μικρό DLP να διαπιστώσουμε κατά πόσο εντείνεται ή όχι το rainbow μπροστά σε μάτια που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα με αυτό.

Αν συμφωνείτε Θα προσπαθήσουμε μαζί με τον Τάκη να το οργανώσουμε.

εγω να πω μια κουταμαρα ;;;;;;;

αν υποθεσουμε οτι μια καινουργια λαμπα βγαζει ραινμβου.....δηλ. το εντηνει....

τοτε αν αλλαζουμε τη λαμπα μας με μια ελαφρως μεταχειρισμενη ;;;;;;;;.......

η δεν υπαρχουν ;;;;;;

ειπα κοτσανα ε;;;;

Το θέμα είναι φίλε Βαγγέλη ότι αν ένας προβόλέας έχει rainbow ακόμη και με μία λιγότερο φωτεινή λάμπα θα συνεχίζει να έχει, απλά θα είναι λιγότερο έντονο το φαινόμενο.

Από την άλλη αντί να αγοράσεις μία μεταχειρισμένη λάμπα δεν φωνάζεις τον Μανώλη???

Ίσως να στοιχίσει λιγότερο και σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα!
;)

Last edited:
Ρε παιδια κανετε τοση φασαρια για το τιποτα.....
Ειναι τοσο απλα και τα λεω τοσο απλα ο ατιμος....αλλα εσεις......!!!!!!!!
Μην βαζετε φαντασια σε αυτα που γραφω.....
ΕΙΠΑ:
το rainbow εχει να κανει με τον τροχο και το κοντραστ....

Αλλο ειναι η φωτεινοτητα και αλλο το κοντραστ....ετσι δεν ειναι..?
Τακη υπερβαλεις παλι......ακου 2000 ansi.....!!!!!
Υπαρχει τετοιος προβολεας για σπιτι και ταινιες....!!!!!!!!
Με αυτον τον τροπο δειχνεις οτι δεν ξερεις τι να πεις και νομιζεις οτι μιλας με χαζους ανθρωπους......!!!!!!!
Στο σπιτι μου με 1.35 gain και infocus ειδες rainbow.....?????
ΟΧΙ......
Mην πετας "κοτσανες" λοιπον και διαστρεβλωνεις τα πραγματα μια ετσι και μια αλλιως οπως σε συμφερουν.....

Ο Μανωλης τα ειπε μια χαρα......;)
Διαβαστε το κειμενο του Μανωλη(31)και τελειωσε η ιστορια....;)

Μανωλη ριξε κανενα μαθημα στον Τακη γιατι ειναι πισω ρε φιλε....:flipout:

Last edited:
Τακη να με συμπαθας,αλλα εχω τρελαθει στο γελιο με την παρτη σου....;):flipout:
Ασχολησου καλυτερα με την δικηγορια που τα πας καλυτερα....πλακα κανω..;)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DLP ή LCD ?

Κώστας Παπαγεωργίου said:
Κώστα αναφερόμαι στην θετική ή αρνητική επίδραση που επιφέρει μία οθόνη! Όχι στην αιτία!

Το 95% των 'χρηστών', ίσως και παραπάνω, δεν γνωρίζουν τον κύριο Καστρουνή ή κάποιον άλλο επαγγελματία, ή δεν μπορούν να διαθέσουν κάποια χρήματα για να έχουν την ρύθμιση από κάποιον επαγγελματία, συνήθως ο προβολέας που κατέχουν προβάλει με κάποιες πειραματικές διορθώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιώντας κάποιο DVE ή AVIA.

Όταν εστιάζουμε σε κάποια διατύπωση έχουμε κατά νου ότι απευθυνόμαστε στη μεγάλη μάζα του κόσμου που είναι νεοεισερχόμενοι και άπειροι.

Δηλαδη ρε Κωστα θελεις να κατσω και να γραψω τι ειναι κοντραστ..!!!!!
Εδω δεν το καταλαβαινουν ακομα παιδια που ασχολουνται με το αθλημα...και θα κατσω να κανω αναλυση γιατι αυτο και γιατι εκεινο..!!!!!!!

Εαν κανεις ερωτηση.....τι ειναι κοντραστ...εγω πιστευω οτι θα απαντησουν σωστα το πολυ 3-4 ατομα......το ενα ειναι ο Μανωλης το αλλο εγω και το τριτο εσυ......το τεταρτο μαλλον ο Χρηστος....δεν υπαρχει αλλος....
Οτι και να διαβασεις απο τους γκουρου καποια πραγματα δεν τα λενε...

Μην με ρωτησετε τωρα τι ειναι κοντραστ..;)δεν θα πω....:fahne90: :flipout:

Σε καποιο μηνυμα του ο Χρηστος εγραψε οτι πρεπει να ασχοληθητε και με την εικονα μονη σας για να δειτε καποια πραγματα.......ετσι ειναι....οτι και να σας πει ο αλλος εαν δεν τα βλεπετε δεν εχει νοημα......ειναι μια παπαγαλια......

Last edited: