Τα 10+ μεγαπίξελς και εμείς...

Απάντηση: Re: Τα 10+ μεγαπίξελς και εμείς...

Την επόμενη εβδομάδα θα έχω στα χέρια μου τον sigma 15-30 σε άρμωση Canon και θα τον τεστάρω στην 5D για να δώ πώς τα πάει στο FF.
Stay tuned -bye-

Λοιπόν, άργησα λίγο αλλά χθές έπεσε στα χέρια μου ο 15-30.
Σήμερα το μεσημέρι έκανα μια μικρή λόγω βροχής βόλτα στα πέριξ και ιδού:

Σε σώμα FF όπως η 5D είναι μέτριος. Οι άκρες του καρέ πάσχουν αρκετά όπως θα δείτε και έχουν αρκετή διαφορά απο το κέντρο.
Προφανώς οι διαφορές αυτές εξανεμίζονται σε σώμα APC.

Εδώ μερικές πρόχειρες λήψεις, τις επόμενες μέρες θα κάνω ευρύτερη δοκιμή

No01.jpg

No05.jpg

No03.jpg

No04.jpg

No06.jpg

Η κιτρινίλα που λέει ο Βλάσης υπάρχει όντως και φαίνεται απο το σκόπευτρο αλλά εξαλειφεται εύκολα όταν οι λήψεις γίνονται σε RAW

H δεύτερη λήψη στα 200iso οι υπόλοιπες στα 400 (δείτε τα exif)

Last edited:
Θέλει αρκετό κλείσιμο για να έρθουν τα άκρα στα ίσια τους, ακόμη και σε μικρό αισθητήρα. Τώρα σε ff σίγουρα θα είναι πιο έντονη η διαφορά. Μιλάμε όμως και για ένα πολύ οξύ κέντρο. Μιλώ ασφαλώς για το δικό μου δείγμα και εν γνώσει ότι λόγω qc υπάρχει μάλλον κάποια διακύμανση από φακό σε φακό.
Ο δικός μου μια φορά ιδιαίτερη κιτρινίλα δεν έχει.

Θα τον κρατήσω και όταν πάω σε ff. Θα μπορούσα να επιχειρήσω και ένα συγκριτικό με τον AF-S 17-35/2.8.

Εγώ παρατηρώ και μια τάση στρέτσινγκ, δηλ. σα να ανοίγεις με το ζόρι το κάδρο, αλλά πρέπει να είναι η οπτική του 15άρη φακού, κι όχι οπτικό σφάλμα.

Όντως έτσι είναι Βλάση. Το τράβηγμα στα άκρα λέγεται και "σκουλήκι"
Εδώ μια λήψη με f/5,6:icon15:. Δείτε πόσο απότομα γίνεται η μετάβαση απο φλού σε νέτ στο πλατανόφυλλο

No02.jpg

Προσωπικά πιστεύω πως οι φακοί για μεγάλους αισθητήρες είναι μετρημένα κουκιά. Ιδιαίτερα οι "μαμήσιοι" των εταιρειών (Canon, Nikon, Pentax κλπ).

Αυτό που θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο προσωπικά, είναι οι κάτοχοι καλών φακών τρίτων κατασκευαστών (Tokina, Tamron, Zeiss κλπ) να προτείνουν - παρουσιάσουν κάποιους από αυτούς για +10-12mp.

Πόσο μάλλον αν είναι προσιτοί και στο οικονομικό. Τι να το κάνω να συζητάω ξανά και ξανά για τον 300VR η τον 16-85VR ή για την σειρά L? Τους ξέρω.

Εσείς με την εμπειρία σας (ξέρετε ποιοί είστε), προτείνετε κάποιον καλό και -σχετικά- οικονομικό φακό. Για χρήση δική μας. Κοινή. Ερασιτεχνική.

Οι φακοί των 800-900 ευρώ είναι λίγο πολύ γνωστοί το τι μπορούν να κάνουν με αυτούς τους αισθητήρες.

Ποιά όμως είναι τα διαμάντια?

Εχω μια σκέψη οτι ο νεος Sigma 24-70 2.8 HSM μπορει να ειναι μια ενδιαφέρουσα υλοποιηση και προσωπικά τον περιμενω για την D60 μου.

Δεν ξερω εαν ειναι διαμαντι αλλά εαν η τιμή του ειναι περιπου οσο ο παλαιος και δεδομένου οτι μιλάμε για νεα σχεδίαση , μαλλον θα ειναι καλή περιπτωση (να ξεκινουσε και λιγο χαμηλότερα στο ευρυγώνιο...)

Re: Απάντηση: Τα 10+ μεγαπίξελς και εμείς...

Όντως έτσι είναι Βλάση. Το τράβηγμα στα άκρα λέγεται και "σκουλήκι"
Εδώ μια λήψη με f/5,6:icon15:. Δείτε πόσο απότομα γίνεται η μετάβαση απο φλού σε νέτ στο πλατανόφυλλο
Εδώ τί έχουμε; Απλώς απότομη πτώση της απόδοσης ή και focus/out of focus?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα 10+ μεγαπίξελς και εμείς...

Εδώ τί έχουμε; Απλώς απότομη πτώση της απόδοσης ή και focus/out of focus?

Έλα ντέ! Επιφυλάσσομαι όμως για να τον μελετήσω καλύτερα γιατί όπως λέει ο Send στο κέντρο είναι πολύ οξύς.

H αλήθεια είναι πώς δεν έχω αντίστοιχο 15αρη για FF. Tα συμπεράσματά μου βγαίνουν απο την αντίστοιχη σύγκριση του 10-20 σε σώμα Nikon - όπου 10mm σε μικρό φορμα ισοδυναμούν με 15mm σε FF. Ίδια απόδοση έχουν περίπου δηλαδή κακά άκρα και αρκετά καλύτερη απόδοση του 15-30 στο κέντρο.

Θυμάμαι κάποτε είχα δοκιμάσει τον Nikkor 15mm f/3,5 και είχα πάθει πλάκα. ...prime βλέπεις.

H αλήθεια είναι πώς δεν έχω αντίστοιχο 15αρη για FF. Tα συμπεράσματά μου βγαίνουν απο την αντίστοιχη σύγκριση του 10-20 σε σώμα Nikon - όπου 10mm σε μικρό φορμα ισοδυναμούν με 15mm σε FF. Ίδια απόδοση έχουν περίπου δηλαδή κακά άκρα και αρκετά καλύτερη απόδοση του 15-30 στο κέντρο.

Θυμάμαι κάποτε είχα δοκιμάσει τον Nikkor 15mm f/3,5 και είχα πάθει πλάκα. ...prime βλέπεις.

Μήπως έχεις άποψη για τον 15-30 σε σχέση με άλλους υπερευρυγώνιους για μοντούρα ΝΙΚΟΝ;

Εάν έχεις τον 17-35 f/2,8 και σε καλύπτει, τότε δεν κοιτάς άλλο ζούμ. Άν πάμε σε primes υπάρχει π 14άρης που απ ότι έχω διαβάσει έχει την ίδια σχεδίαση με τον αντίστοιχο Tamron.

Τώρα άν ψάξεις για τον παλιό εξαιρετικό MF 15 f/3,5 κοίτα πόσο πάει εδώ

Το ρωτώ γιατί μπορεί με το μικρό φορμά να έχουμε συνηθίσει στη νέα σειρά υπερευρυγωνίων ζουμ (Sigma 10-20, Canon 10-22, Nikkor 12-24, Tokina 11-16, 12-24, Tamron 11-18, 10-24), αλλά στο πλήρες φορμά οι εναλλακτικές είναι πολύ συγκεκριμένες. Η Canon δεν φτιάχνει καν τόσο ευρυγώνιο ζουμ. Ο 16-35 αρχίζει από τα 16mm (και 1mm σε τόσο μικρά εστιακά μήκη έχει διαφορά) και πέραν αυτού, κοστίζει 1200 ευρώ (παραπάνω από 4πλάσια τιμή δηλαδή). Ο πιο προσγειωμένος σε τιμή 17-40/4L (2-2,5 φορές σε τιμή σε σχέση με τον 15-30, με τις τρέχουσες τιμές) και αρκετά λιγότερο ευρυγώνιος είναι (2 ολόκληρα mm) και εν τέλει υποδεέστερος σε οπτική απόδοση (κυκλοφορεί ένα πρόχειρο συγκριτικό στα 21mm μεταξύ 15-30, 17-40 και Zeiss Distagon 21mm). Η Nikon μέχρι πρόσφατα είχε μόνο τον πανάκριβο AF-S 17-35/2.8 (5,5-6 φορές την τιμή του 15-30), ο οποίος όμως καίτοι εξαιρετικός, πάλι είναι λιγότερο ευρύς. Μόνο τώρα που έβγαλε τον καταπληκτικό 14-24 έχει τόσο ευρυγώνια πρόταση, φυσικά καμία σχέση σε απόδοση, αλλά ασφαλώς και σε τιμή. Μόνο ο 18-35 υπάρχει ως πιο οικονομική πρόταση, αλλά μιλάμε για λιγότερο ευρυγώνιο φακό, σε σημαντικό μάλιστα βαθμό, και πάλι για τα διπλά λεφτά.

Ειλικρινώς, κάποιος που έχει φτάσει να πάρει μία ψηφιακή ff μηχανή, τι εναλλακτικές έχει για υπερευρυγώνιο ζουμ, δίχως να ξοδέψει ξανά περίπου όσα του κόστισε η μηχανή;

Τάσο προσωπικά μιλώντας εάν πήγαινα σε σώμα FF Nikon θα έμενα με τον 17-35. Με καλύπτει και με το παραπάνω.

Τώρα για το τελευταίο πού λές δεν αντιλέγω, τη στιγμή που ο 15-30 βρίσκεται και με 200 .
Εδώ που τα λέμε άν χρειαστεί σε βγάζει απο δύσκολη θέση κιόλας;)

παλια ειχαμε εναν 24mm το πολυ αντε και καναν 21mm αμα ειμασταν βιρτουοζοι.

Τωρα βλεπω οτι το αν ο 16mm -που ειναι fisheye στην ουσια και εχει γινει καραμελα - απουσιαζει απο το οπλοστασιο μας παθαινουμε κατι.

Προσωπικα με εναν αντιστοιχο 18αρη η αντε και 21αρη ειμαι μια χαρα.

Τα υπολοιπα ειναι για ψυχολογικους λογους.