Οι περιορισμοί:
1) μιλάμε για πρωτότυπη ορχηστρική μουσική που δημιουργεί ένας συνθέτης για μια συγκεκριμένη ταινία (όχι συλλογές τραγουδιών, ή κλασικών κομματιών (πχ soundtrack του 2001)
2) καλό θα ήταν να κρίνουμε με βάση ολόκληρο το soundtrack και όχι ένα θέμα.
πχ για μένα το Lawrence of Arabia, έχει καταπληκτικό θέμα αλλά μέχρι εκεί. Σαν ολόκληρο soundtrack δε θα μπορούσα να το βάλω στα 10 αγαπημένα.
3) επίσης καλό θα ήταν να κρίνουμε με βάση τη μουσική και ως μέρος της ταινίας και πως λειτουργεί εκεί, αλλά και ως αυθύπαρκτης μουσικής αποκομμένη από τις εικόνες..
Εγω θα έβαζα και μια 4η προϋπόθεση:
να μπορεί ο κάθε προτείνων να τα τραγουδήσει, μουρμουρίσει, σφυρίξει - και να ρισκάρω λίγο ακόμα - να μπορεί να τα αναγνωρίσει στο ράδιο.
(που σε τελική ανάλυση είναι αυτό που μένει από μιά ταινία - και όχι γενικά να λεμε "ααα η τάδε είχε καλό σκορ").
Πιστεύω ότι ελάχιστοι θα είναι δυνατόν να το πετύχουν.
Μου αρεσαν πολύ οι προϋποθέσεις ειδικα η τελευταια που μου θυμιζει την δεκαετια του 80 που δεν ειχα την δυνατότητα να βρω τα αγαπημενα μου soundtrack και τα έγραφα στο μυαλο μου…
Ετσι δεν θα ξεχάσω το το soundtrack του Indiana Jones αφου μετα την έξοδο μου από τον κινηματογράφο το μουρμούριζα μεχρι να φτασω με τα ποδια στο σπιτι…
Περασαν αρκετα χρονια όταν πλεον ειχα την δυνατότητα να αγοράσω την μουσικη της πρωτη ταινιας αλλα και των αλλων δυο..( το τελευταίο δεν μου εκανε καμια εντύπωση)
Μουσικές που πολλές φορες ακουω σε διαφημίσεις η σε κάποια άσχετα τρειλερ ταινιών η αλλων εκπομπών…
Από τον
John Williams εκτος απο τον Indiana Jones
E.T.
Jaws
Jurassic Park
Από Allan Silvestri
Back To The Future
Forrest Gump
Predator
The Mummy
Contact
The Abyss (Back on the Air και Pseudopod )
Από τον αγαπημενο μου
James Newton Howard ( που δεν βλεπω να εχει αναφερθεί μεχρι τωρα)
The Postman ( ισως το καλύτερο του)
Wyatt Earp
Waterworld
Signs ( ειδικα το τελευταίο επταλεπτο στην τελος της ταινιας)
Fugitive
Dinosaur
Unbreakable ( η σκηνη στο μετρο που αποκαλύπτεται ο Willis - συνδυασμός ορχηστικού με χρώμα από Εnigma)
James Horner
Field Of Dreams - The Place Where Dreams Come True
Braveheart
( μετα απο αυτα τα δυο δεν εκανε τιποτα αλλο απο να επαναλαμβάνει τα ιδια και τα ιδια )
Bill Conti και το κορυφαίο Dances with Wolves
( τοTwo Socks πρεπει να το εχω μουρμουρίσει άπειρες φορες)
Hans Zimmer και
The Last Samurai
Crimson Tide και σίγουρα όχι το Gladiator που είναι επανάληψη παλιων κομματιών του με εξαίρεση το Earth .
David Arnold και φυσικα Stargate
Και τελος το εξαιρετικό Life Is Beautiful του
Nicola Piovani..
Εχει και αλλα η λιστα μου αλλα αυτά προς το παρόν…