Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Όσον αφορά τις μετρήσεις στον χώρο πάντως,το θέμα είναι χάος.
Κουνάς έναν πόντο το μετρητικό μικρόφωνο κι αλλάζουν τα πάντα.

Το αντίστοιχο δηλαδή θα ήταν να μένουμε καρφωμένοι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στο ίδιο σημείο που ορίστηκε το σωστό.
(Νέτα-σκέτα το δηλώνω,εγώ δεν μπορώ,κουνιέμαι. :flipout: )

Βεβαίως τα σύγχρονα μετρητικά κάνουν πολλαπλές μετρήσεις σε σημεία κι ανάλογα τον αλγόριθμο προτείνουν καμπύλες.
Αυτό περιέχει μεν το βέλτιστο συμβιβασμό,αλλά συμβιβασμό,μην ξεχνιόμαστε.

Κι όλα αυτά μέχρι τα αυτιά,από τα πτερύγια και πέρα άλλος κόσμος πάλι.
Χωρίς καν να φτάσουμε στην επεξεργασία που πολύ σωστά είπαν πιο πριν οι φίλοι εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Με όλα αυτά,θεωρώ το υποκειμενικό δεδομένο.
Παρ' όλα αυτά,δεν θεωρώ καθόλου παράξενο που αρκετοί μπορεί να κλίνουμε προς το ένα ή το άλλο μηχανάκι,προφανώς υπάρχουν συνταγές επιτυχημένες και ευρέως αποδεκτές.
Κι όσο πιο αποδεκτές είναι τόσο κερδίζουν πόντους μέσα μας πριν καν ακούσουμε.
Κι όταν φτάνει η ώρα,η διάθεσή μας είναι τέτοια που θα το ακούσουμε καλύτερο κι από ότι είναι.

(Το μυαλό που λέγαμε νωρίτερα... )

Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Όσον αφορά τις μετρήσεις στον χώρο πάντως,το θέμα είναι χάος.
Κουνάς έναν πόντο το μετρητικό μικρόφωνο κι αλλάζουν τα πάντα.

Το αντίστοιχο δηλαδή θα ήταν να μένουμε καρφωμένοι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στο ίδιο σημείο που ορίστηκε το σωστό.
(Νέτα-σκέτα το δηλώνω,εγώ δεν μπορώ,κουνιέμαι. :flipout: )

Βεβαίως τα σύγχρονα μετρητικά κάνουν πολλαπλές μετρήσεις σε σημεία κι ανάλογα τον αλγόριθμο προτείνουν καμπύλες.
Αυτό περιέχει μεν το βέλτιστο συμβιβασμό,αλλά συμβιβασμό,μην ξεχνιόμαστε.

Κι όλα αυτά μέχρι τα αυτιά,από τα πτερύγια και πέρα άλλος κόσμος πάλι.
Χωρίς καν να φτάσουμε στην επεξεργασία που πολύ σωστά είπαν πιο πριν οι φίλοι εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Με όλα αυτά,θεωρώ το υποκειμενικό δεδομένο.
Παρ' όλα αυτά,δεν θεωρώ καθόλου παράξενο που αρκετοί μπορεί να κλίνουμε προς το ένα ή το άλλο μηχανάκι,προφανώς υπάρχουν συνταγές επιτυχημένες και ευρέως αποδεκτές.
Κι όσο πιο αποδεκτές είναι τόσο κερδίζουν πόντους μέσα μας πριν καν ακούσουμε.
Κι όταν φτάνει η ώρα,η διάθεσή μας είναι τέτοια που θα το ακούσουμε καλύτερο κι από ότι είναι.

(Το μυαλό που λέγαμε νωρίτερα... )

Πρώτον είπες ότι οι θέσεις μέτρησης δεν είναι μία αλλά πολλές. Το οποίο δεν θα έλεγα ότι αποτελεί συμβιβασμό ακριβώς αλλά κάτι που λαμβάνει υπ' όψη ένα ευρύτερο sweet spot. Συνεπώς για να έχουμε ένα ευρύτερο sweet spot, αλλάζουν και τα δεδομένα του στενού sweet spot (προσπαθώντας να το πω με απλά λόγια).
Δεύτερον και σημαντικότερο, και χωρίς τη μέτρηση, πάλι επέρχεται το χάος εάν κουνηθείς ένα εκατοστό. Άρα και πάλι συμβιβασμός.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Πρώτον είπες ότι οι θέσεις μέτρησης δεν είναι μία αλλά πολλές. Το οποίο δεν θα έλεγα ότι αποτελεί συμβιβασμό ακριβώς αλλά κάτι που λαμβάνει υπ' όψη ένα ευρύτερο sweet spot. Συνεπώς για να έχουμε ένα ευρύτερο sweet spot, αλλάζουν και τα δεδομένα του στενού sweet spot (προσπαθώντας να το πω με απλά λόγια).
Δεύτερον και σημαντικότερο, και χωρίς τη μέτρηση, πάλι επέρχεται το χάος εάν κουνηθείς ένα εκατοστό. Άρα και πάλι συμβιβασμός.

Για να μην παρεξηγηθώ,είμαι 100% υπέρ των μετρήσεων.
Και μάλιστα the good old way,με την μπουρού και την σκάστρα και αρχιτεκτονικό πρόγραμμα,αλλά και με το REW μόνος μου,δεν διαθέτει AV ενισχυτή με αυτόματες τέτοιες ευκολίες το κατάστημα άλλωστε.:flipout:

(Και τώρα που το λέμε,χρωστάω έναν διαχύτη στο χώρο,να δω πότε θα αξιωθώ να τον τοποθετήσω... )

Το μόνο πράγμα που οφείλει να είναι αντικειμενικό και πρέπει να είναι, είναι η ιχνογράφηση, και κατ επέκταση ο ηχολήπτης τα μηχανήματα του το στούντιο του. Φυσικά αυτή η αντικειμενικότητα δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με το πως πρέπει να ακούγεται η τι είναι ο φυσικός ήχος η τι είναι καλύτερο για τα γούστα του.

Υποκειμενικός είναι πάντα ο ακροατής ο ποίος θα κρίνει τι είναι καλό για τα αφτιά του και τι όχι με τα κριτήρια που αυτός θα θέση. Από εδω και περά όλοι είμαστε υποκειμενικοί για στις απόψεις μας. Φυσικά ναι υπάρχει η εμπειρία άλλα και αυτή υποκειμενική εξακολουθεί να είναι, αφού πάντα θα βασίζεται στο γούστο και τον αόριστο απροσδιόριστο παράγοντα φυσικότητα και όχι σε μετρίσιμα στοιχεία.

Φυσικά άποψη έχουν και η κουφοί και η άπειροι και ο όποιος θέλει να την εκφράσει. Και φυσικά αυτοί που αρέσκονται να παίζουν με equalizer και dsp, οι όποιοι μπορεί να πάσχουν όχι από μόνιμη άλλα από ανατρέψιμη κώφωση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Για να μην παρεξηγηθώ,είμαι 100% υπέρ των μετρήσεων.
Και μάλιστα the good old way,με την μπουρού και την σκάστρα και αρχιτεκτονικό πρόγραμμα,αλλά και με το REW μόνος μου,δεν διαθέτει AV ενισχυτή με αυτόματες τέτοιες ευκολίες το κατάστημα άλλωστε.:flipout:

(Και τώρα που το λέμε,χρωστάω έναν διαχύτη στο χώρο,να δω πότε θα αξιωθώ να τον τοποθετήσω... )

Δεν είπα ότι δεν είσαι. Απλά όλα γίνονται στην προσπάθεια να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται το σύστημα. Μη νομίζεις ότι χωρίς eq μπορεί να αποδώσει το σύστημα τα μέγιστα. Βασικά στις μεγάλες εντάσεις φαίνεται περισσότερο η διαφορά. Εκεί που λόγω μη ισοστάθμισης τα ηχεία π.χ. αρχίζουν να εμφανίζουν θέματα. Είναι και η γραμμική συμπεριφορά σημαντική. Αυτά δεν φαίνονται εύκολα σε μέσες εντάσεις με κουαρτέτα εγχόρδων. Στα πολλά φαίνεται τι ψάρια πιάνει το σύστημα. Χωρίς eq εκεί φτάνεις πολύ γρήγορα σε όρια που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα.
Φαντάσου να προσπαθείς να φτάσεις ένα όριο dB και κάμποσο πριν από αυτό το όριο να έχει αρχίσει το γούφερ να κάνει τα δικά του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το μόνο πράγμα που οφείλει να είναι αντικειμενικό και πρέπει να είναι, είναι η ιχνογράφηση, και κατ επέκταση ο ηχολήπτης τα μηχανήματα του το στούντιο του. Φυσικά αυτή η αντικειμενικότητα δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με το πως πρέπει να ακούγεται η τι είναι ο φυσικός ήχος η τι είναι καλύτερο για τα γούστα του.

Υποκειμενικός είναι πάντα ο ακροατής ο ποίος θα κρίνει τι είναι καλό για τα αφτιά του και τι όχι με τα κριτήρια που αυτός θα θέση. Από εδω και περά όλοι είμαστε υποκειμενικοί για στις απόψεις μας. Φυσικά ναι υπάρχει η εμπειρία άλλα και αυτή υποκειμενική εξακολουθεί να είναι, αφού πάντα θα βασίζεται στο γούστο και τον αόριστο απροσδιόριστο παράγοντα φυσικότητα και όχι σε μετρίσιμα στοιχεία.

Φυσικά άποψη έχουν και η κουφοί και η άπειροι και ο όποιος θέλει να την εκφράσει. Και φυσικά αυτοί που αρέσκονται να παίζουν με equalizer και dsp, οι όποιοι μπορεί να πάσχουν όχι από μόνιμη άλλα από ανατρέψιμη κώφωση.

To stereo imaging είναι ένα είδος DSP και η τοποθέτηση των ηχείων είναι ένα είδος EQ. Για να μην έχεις αυταπάτες, η αναπαραγωγή είναι μια αυταπάτη.

Η ιχνογράφηση τι είναι;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

η αναπαραγωγή είναι μια αυταπάτη.

Όσο και αν πονάει, έτσι ακριβώς είναι...
εκτός αν κάποιος στήνει ορχήστρα στο μεταβλητών διαστάσεων σαλόνι του.

Να πω επίσης ότι ο υποκειμενισμός είναι θαυμάσιο πράγμα. Η απόδειξη της ελευθερίας στη κοινωνία μας. Το ανοιχτό μυαλό, η σκέψη που εξελίσσεται, ο πλουραλισμός.
Κάποιες άλλες κοινωνίες που ζουν με άμεσους ή έμμεσους καταναγκασμούς και στερεότυπα, αναγκάζουν τους πιο "ευάλωτους" να πάρουν τα όπλα και να σκοτώνουν τα παιδιά στα σχολεία.
(sorry για το off topic)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Όσο και αν πονάει, έτσι ακριβώς είναι...
εκτός αν κάποιος στήνει ορχήστρα στο μεταβλητών διαστάσεων σαλόνι του.

Να πω επίσης ότι ο υποκειμενισμός είναι θαυμάσιο πράγμα. Η απόδειξη της ελευθερίας στη κοινωνία μας. Το ανοιχτό μυαλό, η σκέψη που εξελίσσεται, ο πλουραλισμός.
Κάποιες άλλες κοινωνίες που ζουν με άμεσους ή έμμεσους καταναγκασμούς και στερεότυπα, αναγκάζουν τους πιο "ευάλωτους" να πάρουν τα όπλα και να σκοτώνουν τα παιδιά στα σχολεία.
(sorry για το off topic)

Θυμάσαι που το συζητούσαμε αυτό πέρυσι μετά την έκθεση; Ποια ήταν τα ηχεία για τα οποία διαφωνούσαμε; Καταλήξαμε πουθενά; Όχι. Και οι δύο είχαμε δίκιο. Εσύ έβρισκες υπερβολική την εικόνα, εγώ δεν τη χόρταινα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

To stereo imaging είναι ένα είδος DSP και η τοποθέτηση των ηχείων είναι ένα είδος EQ. Για να μην έχεις αυταπάτες, η αναπαραγωγή είναι μια αυταπάτη.

Η ιχνογράφηση τι είναι;

Και ο άνθρωπος ταξινομικά ανήκει στο είδος Homo sapiens αλλά να χαρακτηριστεί κιόλας σαν πίθηκος είναι μάλλον υπερβολή.

Αλλά αν μπορείς τεκμηρίωσε το γιατί δεν το έπιασα.

Ιχνογράφηση: είναι η λέξη οφθαλμαπάτη, αφού είχε την έννοια της ηχογράφησης

Για να μην έχεις αυταπάτες, η αναπαραγωγή είναι μια αυταπάτη.

Επίσης, αυταπάτη τι είναι, και που κολλά με την αναπαραγωγή?

Είναι αποδοχή ως πραγματικού κάτι που δεν είναι.
πχ ότι παίζει απο ένα όργανο μέχρι μια μεγάλη ορχήστρα στο σαλόνι σου.

Δεν είπα ότι δεν είσαι. Απλά όλα γίνονται στην προσπάθεια να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται το σύστημα. Μη νομίζεις ότι χωρίς eq μπορεί να αποδώσει το σύστημα τα μέγιστα. Βασικά στις μεγάλες εντάσεις φαίνεται περισσότερο η διαφορά. Εκεί που λόγω μη ισοστάθμισης τα ηχεία π.χ. αρχίζουν να εμφανίζουν θέματα. Είναι και η γραμμική συμπεριφορά σημαντική. Αυτά δεν φαίνονται εύκολα σε μέσες εντάσεις με κουαρτέτα εγχόρδων. Στα πολλά φαίνεται τι ψάρια πιάνει το σύστημα. Χωρίς eq εκεί φτάνεις πολύ γρήγορα σε όρια που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα.
Φαντάσου να προσπαθείς να φτάσεις ένα όριο dB και κάμποσο πριν από αυτό το όριο να έχει αρχίσει το γούφερ να κάνει τα δικά του.

Μη φοβάσαι,έχω το ενεργό κρος και το συγυρίζω καταλλήλως στα χαμηλά,1-1 1/2 dbάκι του το έχω ρίξει κάτω από τους 140,πεινάει λιγάκι για χαμηλό ο χώρος μου,τα ψηλά τα έχω τακτοποιήσει με παθητική απορρόφηση.
Κι έτσι είναι ευχαριστημένα τα αυτιά μου.

Αν παίρνει βελτίωση;Χιλιόμετρα.
Αλλά δεν βιάζομαι.

(Λένε βρε σε κανίβαλο άνθρωπο για κουαρτέτο εγχόρδων;Στην αγγελία ζήτησης που είχα βάλει κάποτε για ηχεία,η οδηγία για τεστ ήταν με το "Lights"(live) των Archive και δυνατά. :flipout: )

Και ο άνθρωπος ταξινομικά ανήκει στο είδος Homo sapiens αλλά να χαρακτηριστεί κιόλας σαν πίθηκος είναι μάλλον υπερβολή.

Αλλά αν μπορείς τεκμηρίωσε το γιατί δεν το έπιασα.

Ιχνογράφηση: είναι η λέξη οφθαλμαπάτη, αφού είχε την έννοια της ηχογράφησης

Φυσικά και είναι διαφορετικό είδος που προέκυψε από την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής (και κάτι αλλαγές στο DNA).

Ιχνογράφηση δεν γνώριζα ότι σημαίνει αυταπάτη. Το μυαλό μου πήγε στην καταγραφή του ίχνους.

Stereo imaging refers to the aspect of sound recording and reproduction concerning the perceived spatial locations of the sound source(s), both laterally and in depth.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stereo_imaging

Perceived spatial locations. Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αυταπατάσαι προκειμένου να έχεις αυτή την αίσθηση. Stereo εκ του στερεού. Δύο κανάλια το λιγότερο για την αίσθηση αυτή, νομίζω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Είναι αποδοχή ως πραγματικού κάτι που δεν είναι.
πχ ότι παίζει απο ένα όργανο μέχρι μια μεγάλη ορχήστρα στο σαλόνι σου.

Ο επόμενος..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Θυμάσαι που το συζητούσαμε αυτό πέρυσι μετά την έκθεση; Ποια ήταν τα ηχεία για τα οποία διαφωνούσαμε; Καταλήξαμε πουθενά; Όχι. Και οι δύο είχαμε δίκιο. Εσύ έβρισκες υπερβολική την εικόνα, εγώ δεν τη χόρταινα.

Γιατί ξύνεις πληγές? θες να το λαμπαδιάσουμε το νήμα? χαχαχαχα

Δυστυχώς πάλι άκρη δεν θα βγει. και γιατί να βγει άλλωστε? άσχημα περνάμε?

Να κρατήσουμε πάντως κάποια αντικειμενικά πραγματάκια που αναφέρθηκαν.
1) το κάθε αυτί μετράει αλλιώς, ο κάθε εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αλλιώς. Μοναδικά για τον καθένα μας.
2) ο ήχος που ακούμε κρίνεται συγκριτικά με ακουστικούς συνειρμούς απο το πραγματικό γεγονός και άλλα συστήματα. Δεν καθορίζεται το αντιληπτικό μας επίπεδο απο τα Hz που ακούμε.
3) ο χώρος είναι μέρος του συστήματος και είναι (πάντα) διαφορετικός από αυτόν που έγινε η παραγωγή (για το πραγματικό γεγονός και τα μέγαρα ούτε που ασχολούμαι)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Γιατί ξύνεις πληγές? θες να το λαμπαδιάσουμε το νήμα? χαχαχαχα

Δυστυχώς πάλι άκρη δεν θα βγει. και γιατί να βγει άλλωστε? άσχημα περνάμε?

Να κρατήσουμε πάντως κάποια αντικειμενικά πραγματάκια που αναφέρθηκαν.
1) το κάθε αυτί μετράει αλλιώς, ο κάθε εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αλλιώς. Μοναδικά για τον καθένα μας.
2) ο ήχος που ακούμε κρίνεται συγκριτικά με ακουστικούς συνειρμούς απο το πραγματικό γεγονός και άλλα συστήματα.
3) ο χώρος είναι μέρος του συστήματος και είναι (πάντα) διαφορετικός από αυτόν που έγινε η παραγωγή (για το πραγματικό γεγονός και τα μέγαρα ούτε που ασχολούμαι)

Είμαστε πυρομανείς και εμπρηστές αν πούμε ότι ένα roll-off στα drums από το δεξί στο αριστερό ηχείο δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο ντράμερ πήρε στην πλάτη τα ντραμς και τα οκτώ μικρόφωνα να κάνει βόλτες στο χώρο, παίζοντας ταυτόχρονα;
Δεν το νομίζω. :-P

Φυσικά και είναι διαφορετικό είδος που προέκυψε από την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής (και κάτι αλλαγές στο DNA).

Ναι αλλά πως συνδέεται με αυτό που έγραψες ότι { To stereo imaging είναι ένα είδος DSP και η τοποθέτηση των ηχείων είναι ένα είδος EQ.}??

Ναι αλλά πως συνδέεται με αυτό που έγραψες ότι { To stereo imaging είναι ένα είδος DSP και η τοποθέτηση των ηχείων είναι ένα είδος EQ.}??

Αυτό κάνουν τα DSP βασικά, stereo imaging. EQ κάνεις και όταν αλλάζεις τη θέση σε ένα ηχείο.

Αυτό κάνουν τα DSP βασικά, stereo imaging. EQ κάνεις και όταν αλλάζεις τη θέση σε ένα ηχείο.

Αυτό που έγραψες είναι μια αυταπάτη.

Και επειδή δεν απάντησες και επειδή εγώ δεν έχω αυταπάτες, η λέξη που έπρεπε να χρησιμοποιήσεις είναι {Ψευδαίσθηση}

Αυταπάτες είναι άλλο πχ, η πλάνη να πιστεύεις ως πραγματικό ή δυνατό κάτι που μόνο ως σφοδρή επιθυμία σου υπάρχει, πχ Να λύσεις όλα σου τα προβλήματα με dsp και equalizers. :flipout:

Αυτό που έγραψες είναι μια αυταπάτη.

Και επειδή δεν απάντησες και επειδή εγώ δεν έχω αυταπάτες, η λέξη που έπρεπε να χρησιμοποιήσεις είναι {Ψευδαίσθηση}

Αυταπάτες είναι άλλο πχ, η πλάνη να πιστεύεις ως πραγματικό ή δυνατό κάτι που μόνο ως σφοδρή επιθυμία σου υπάρχει, πχ Να λύσεις όλα σου τα προβλήματα με dsp και equalizers. :flipout:

Α, συγνώμη δεν ήξερα τη διαφορά. Μάλλον σαν την ιχνογράφηση είναι κι αυτό. :afro::flipout:Δεν μου πήγε στο μυαλό να πω ότι "ψευδεσθίζεσαι" για να είμαι σωστός. :flipout:

Ξαναδές τι έγραψα και πως και μην αλλάζεις αυτά που γράφω.

EQ κάνεις και όταν μετακινείς ένα ηχείο. Για την ακρίβεια αυτό πρέπει να κάνεις πρώτα πριν την ηλεκτρονική διόρθωση. Η οποία σαφώς δεν είναι δια πάσαν νόσον. Αλλά αυτό απέχει από το να έχεις την ψευδαίσθηση πως χωρίς αυτή είναι καλύτερα.
Δεν είπε κανείς ότι μπορεί να κάνει κάτι η ισοστάθμιση αν το δεξί ηχείο το έχεις πίσω σου και το αριστερό μπροστά σου.

Last edited:
Εν τω μεταξύ,για να λέμε και τίποτα για το θέμα μας,εδώ έχει ένα πολύ απλό και κατατοπιστικό τεστ ακοής,παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι γιατροί.

Μόνο διαβάστε καλά πρώτα τι πρέπει να κάνετε,από κει και πέρα είναι πολύ απλό.