Τα βιβλία του Δημοτικού, δωρεάν στο iPad

Φίλος μου που στέλνει την κόρη του σε ιδιωτικό δημοτικό του είπαν να αγοράσει iPad και ΟΧΙ βιβλία!!

Στο Δημοτικό, εκτός από το Βιβλίο του Μαθήματος υπάρχει και το Τετράδιο Εργασιών (βιβλίο είναι και αυτό) το οποίο περιέχει ασκήσεις οι οποίες πρέπει να γραφούν πάνω στο Τετράδιο.
Με το tablet πώς θα γίνει αυτό;

Και στην εποχή του Γουτεμβέργιου κάποιοι θα λέγανε: ¨τι μαλακίες είναι αυτές με τα τυπωμένα βιβλία... Αν καταργήσουμε τα χειρόγραφα βιβλία, μία μέρα θα ξεχάσουμε και πως να γράφουμε..¨.

Η τεχνολογία είναι αναπόφευκτη και είτε το θέλουμε, είτε όχι αυτή εξελίσσεται. Το ζητούμενο είναι να γίνεται η χρήση της σωστά και με μέτρο και στον σωστό χρόνο. Η τεχνολογία αυτή κάθε αυτή ποτέ δεν φταίει!

Δεν το βρίσκω καθόλου κακό σιγά σιγά να αρχίσουν και τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική γραφή να εισέρχονται στα σχολεία. Αντιθέτως το βρίσκω πολύ θετικό και προοδευτικό από πολλές απόψεις. Αρκεί να γίνεται αυτό σωστά με μέτρο και με έλεγχο, και όχι να καταργήσουμε το κλασικό βιβλίο από την μία στιγμή στην άλλη.

Έτσι και αλλιώς κάποτε το βιβλίο με την μορφή που το ξέρουμε τώρα θα είναι παρελθόν, ακόμα και η γραφή με την μορφή που την ξέρουμε τώρα κάποτε θα καταργηθεί, και κάποτε και η ίδια η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα είναι πολύ διαφορετική. Είναι όλα αυτά μέρος της εξέλιξης του ανθρώπινου πολίτισμού μας αρέσει δεν μας αρέσει, και να είσαστε σίγουροι πως όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες να γίνουν όλα αυτά δεν θα νοσταλγούμε καθόλου το έντυπο βιβλίο γιατί το νέο "βιβλίο" θα είναι πολύ πιο όμορφο και πολύ πιο αποδοτικό στην μάθηση.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι υπό δημιουργία η 'τάξη πραγμάτων' που λες, έχει ήδη δημιουργηθεί και εμείς εξακολουθούμε να είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ακόμη και αν δεχτώ το 'υπό δημιουργία' δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μείνουμε από έξω, για αντίσταση στο σύστημα; και καλά εμείς οι παλιοί να αντισταθούμε και να πάμε στις σπηλιές μας, τα παιδιά τι μας φταίνε;
εν τέλει, ο κόσμος αλλάζει, για άλλους προχωρά για άλλους πάει σε λάθος κατεύθυνση για άλλους οδεύει προς την καταστροφή, σε κάθε περίπτωση όμως το να παρατηρείς τις αλλαγές και να τις απαξιώνεις δεν διαφέρει σε τίποτα από τους σκοταδιστές του μεσαίωνα που δεν ήθελαν να ακούσουν ότι η γη γυρίζει ή και πιο πρόσφατα πριν 20 χρόνια που η ψηφιακή τεχνολογία του barcoding ήταν συνώνυμο του αντίχριστου.
Είμαι στη γενιά των σαραντάρηδων, η γενιά του πάρε του μηδέν, που έπεσε πάνω στη μεγάλη αλλαγή που έφερε ο υπολογιστής στη ζωή μας. Δεν ήμουν από τα παιδιά που έπαιζαν αταρι και δεν είχα ιδιαίτερη επαφή μέχρι τα φοιτητικά μου, όπου για καλή μου τύχη λίγο οι δάσκαλοι μου και λίγο η στήριξη από την οικογένεια μου βρέθηκα με υπολογιστή και αυτό με βοήθησε να βρω εύκολα δουλειά στο ξεκίνημα μου αλλά και στην πορεία (με τα cad applications που έγραψες και εσύ)...δεν ξεχνώ άλλους συμφοιτητές μου που δεν καβάλησαν το κύμα και ακόμη και σήμερα δυσκολεύονται να χειριστούν και για απλές εφαρμογές έναν υπολογιστή.
Εγώ δεν μεγάλωσα στον ίδιο κόσμο με τους γονείς μου και τα παιδιά μου δεν θα δουν τον ίδιο κόσμο που είδα εγώ, από το βάλε-βγάλε το floppy disk για να τρέξει το λειτουργικό μέχρι τα open source OS, και από το πάρε το μηδέν μέχρι το VOIP είναι τεράστια η απόσταση όσο και αν δεν θέλουμε κάποιοι να το καταλάβουμε.

Δεν αμφισβητω τη χρηστικοτητα του υπολογιστη και την ενσωματωση του στο εκπαιδευτικο προγραμμα ακομα και του δημοτικου. Με την αντικατασταση των βιβλιων απο ταμπλετ τα εχω βαλει. Ασε που τα πιτσιρικια θα ειναι ολη την ωρα στο farmville...

Στο Δημοτικό, εκτός από το Βιβλίο του Μαθήματος υπάρχει και το Τετράδιο Εργασιών (βιβλίο είναι και αυτό) το οποίο περιέχει ασκήσεις οι οποίες πρέπει να γραφούν πάνω στο Τετράδιο.
Με το tablet πώς θα γίνει αυτό;
Ε λογικά (!) δεν θα γίνονται τα πάντα με το τάμπλετ!!!

Υποθέτω πως για τετράδια εργασιών, εκθέσεις, διαγωνίσματα κτλ. θα χρειάζονται κλασικά χαρτί/τετράδιο, στυλό/μολύβι κτλ. κτλ....

(Sent from OnePlus One)

Εγω θα περιμένω το Μουντιάλ ποδοσφαίρου που θα γινεται μέσω παιχνιδομηχανων