Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Αν εχεις κανενα κυλινδρακι ευκαιρο δεν κανεις εσυ το πειραμα?
Γιατι με βλεπω να κοβω κυλινδρακια απο το φτυαρι και την τσαπα που εχω στον κηπο :)))

Σκεφτομαι να κανω λιγη οικονομια και αντι να αγορασω το φαλτσοπριονο του lidl, να παρω ενα μοντερνο πλαστικο της stanley :))

11 ευρουδακια απο το κεντρο βιδας, και με το πριονακι μεσα!

boite-a-coupe-holster-en-plastique-scie-a-dos-integree-stanley-1-19-800-3645596.jpg

http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=3867

Θα ταλαιπωρηθείς...

Είχα φαλτσόκουτο αρκετό καιρό... Σιχτιρίζεις άσχημα πολλές φορές... Είτε γιατί δεν χωράει το ξύλο, είτε γιατί μαγκώνει το πριόνι...

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ειπα να δοκιμασω να φτιαξω αυτο το ξυλινο κυλινδρικο bit με γυαλοχαρτο με αξονα που να ταιριαζει στα δραπανα. Να δω αν δουλευει η ιδεα επι της αρχης τουλαχιστον.

Ειχα προχειρο ενα σκουποξυλο απο το οποιο εκοψα ενα κομματι 3.5 εκατοστα (διαμ. 22μμ) και το τρυπησα στη μεση με το κολωνατο και με τρυπανι 9μμ.
Εκανα την διαγωνιο με πριονακι/σεγα χειρος και προσαρμοσα μια λαμαρινοβιδα 8μμ, ενα γκροβερακι και ενα παξιμαδι.

12310324934_8d1b206eff_c.jpg

Μετα εκοψα ενα κομματακι γυαλοχαρτο και το περασα στην εγκοπη. Λιγο δυσκολο λογω του μικρου μεγεθους του ξυλινου κυλινδρου.
12310480086_8da6cb04c7_c.jpg

Ετοιμο το bit το οποιο εκατσε μια χαρα στη φωλια του δραπανου
12310045833_e2c49e0cea_c.jpg

Απο κει και περα το δοκιμασα στις φουλ στροφες του βιδωματος του δραπανου και σε λιγα δευτερολεπτα το γυαλοχαρτο εφυγε απο τη θεση του...

Πορισμα:
H ιδεα μπορει να πετυχει μονο αν το 'κουμπωμα' στην εγκοπη αγγιξει την τελειοτητα..
Αυτο μπορει να γινει χρησιμοποιωντας μεγαλυτερο κυλινδρο (δυνατοτητα βαθυτερης εγκοπης, αρα καλυτερου κρατηματος)
Ισως χρησιμοποιωντας και ταινεια διπλης οψης που πανω της θα κολλησει το γυαλοχαρτο.
Ισως χρησιμοποιωντας γυαλοχαρτο χριτσ χρατς που δεν χρειαζεται ουτε εγκοπες ουτε τιποτα. Κολλας γερα τη βαση velctro στον κυλινδρο και αλλαζεις το γυαλοχαρτο.

Πολυ προσοχη με αυτο. Το ξυλο ειναι πολυ light γιαυτη τη δουλεια, ειδικα αυτο του σκουποξυλου. Σε πολλες στροφες η και σε υπερθερμανση απο το τριψιμο, μπορει να διαλυσει.

Μην ανησυχεις.
Ενα ενδεικτικο πειραμα ηταν, οχι για μονιμη χρηση, και εγινε για να τσεκαρω επι της αρχης κατα ποσο καλα μπορει να κουμπωσει ενα γυαλοχαρτο στον κυλινδρο.

Επισης, ποσες ειναι οι πολλες στροφες? 700 rpm ειναι πολλες? Σε δραπανοκατσαβιδο το χρησιμοποιησα οχι σε γωνιακο τροχο. Αμφιβαλλω αν υπαρχει θεμα σοβαρης υπερθερμανσης.

Αν το εβαζα σε dremel με 10-30000 στροφες, θα υπηρχε θεμα, αλλα δεν θα προλαβαινε καν να υπερθερμανθει καθως θα σκορπιζε παραυτα στα εξ' ων συνετεθη :))

Ένα μέτριο entry level κολωνάτο άντε να φτάσει 2000 στροφές.

Είχα φαλτσόκουτο αρκετό καιρό... Σιχτιρίζεις άσχημα πολλές φορές... Είτε γιατί δεν χωράει το ξύλο, είτε γιατί μαγκώνει το πριόνι...

also @ Nασσο

Εξαρταται τι παχος ξυλου κοβεις συχνα και τι λαμα εχεις.

πχ. Εχω ενα φαλτσοπριονο χειρος εδω και χρονια στον παγκο μου, με το οποιο δεν ειχα ποτε θεμα με ξυλο παχους εως 6 εκατοστα. Παραπανω δεν εχω χρειαστει να κοψω.
Το μαγκωμα ειναι μεσα στο παιχνιδι. Εδω μαγκωνουν τα δραπανα και τα dremel αν λειπουν στροφες ειτε ο σωστος τροπος κοψιματος/διατρησης:))

faltsopriono_42641137043756151af37b9313b4.jpg

Αυτο ειναι το φαλτσοπριονο που εχω.

Το φαλτσοκουτι της stanely κυριως το θελω για μικροκατασκευες, καμμια κορνιζουλα και γενικα κατι απλο που δεν χρειαζεται απαραιτητως σεγα η κατι μεγαλυτερο.

Για το θεμα της οικονομιας που ελεγα, εκανα πλακα. Αν πραγματι το χρειαζομουν, σιγουρα θα το επαιρνα. Η τιμη του lidl ειναι σουπερ.
Αν και σαφως θα προτιμουσα την ακριβοτερη εκδοση, αυτη των 1700w, που το φαλτσοπριονο τραβιεται και εξω πανω στον αξονα.

να ρωτήσω, έχει κανείς την ηλεκτρική σκούπα υγρών/στερεών του λιδλ; σας φαίνεται ότι αξίζει για σκόνες τριψίματος και χυμένα νερά; για άντληση;

Την ειχα βαλει στο ματι πριν κανα δυο χρονια, για το εργαστηρι μου στο υπογειο, επειδη προσαρμοζεται και σε εργαλεια για τη σκονη, αλλα τελικα πηρα αλλα εργαλεια :))
Παντως ειχα διαβασει καλες κριτικες τοτε απο χρηστες. Οτι λεει το βιντεακι διαφημισης, αν υπαρχει, το κανει. Λιγο μπλεξιμο με τα φιλτρα θυμαμαι, αλλα εχει και αναρροφηση υγρων.
Αν ποτε παρω τετοια σκουπα για το υπογειο, θα ειναι αυτη. Η τιμη της δεν συγκρινοταν με παρομοιες. Ουτε και η εγγυηση επιστροφης χρηματων για 3 χρονακια.

Αυτοσχεδιο ξυλινο προσαρτημα τριβειο για δραπανα

Πηρα εναν υπνακο το απογευματακι, μιας και ξενυχτισα χτες, και σκεφτομουν τον ξυλινο κυλινδρο με το γυαλοχαρτο..:)))

Ξυπνησα λοιπον με ιδεα!! Καμμια φορα η λυση ειναι μπροστα στα ματια μας αλλα δεν την βλεπουμε, τουλαχιστον αμεσως.

Το ερωτημα ηταν πως να συγκρατηθει το γυαλοχαρτο και να μη φευγει. Η λυση ειναι με μια καθετη τομη μεχρι την τρυπα στο κεντρο του κυλινδρου.
Ουτε εγκαρσιες κοπες, ουτε υπολογισμος γωνιας της τομης ουτε τιποτα.

12327610564_aae9fa3f5b_b.jpg

Οταν μπουν τα γυαλοχαρτα στο κεντρο, τα πιεζεις με ενα καρφι/κατσαβιδι για να παρουν σχημα και κατσουν καλα οταν μπει η βιδα. Βλεπε φωτο.

Τρια σημεια προσοχης.
-Το τρυπημα στο ξυλο, οταν γινεται η κεντρικη τρυπα πρεπει να ειναι ακριβως στο κεντρο, αλλιως το bit θα δουλευει εκκεντρα και ειναι ενοχλητικο. (Βλεπε φωτο:)
-To τσακισμα του γυαλοχαρτου πρεπει να ειναι ακριβως στην καθετη τομη, εκει που μπαινει μεσα, για να μην φθειρεται ευκολα.
-Οι ακρες της τομης στο ξυλο πρεπει να λειανθουν λιγακι και να μην ειναι αποτομες/καθετες εκει που λυγιζει και μπαινει μεσα το γυαλοχαρτο.
Καλο θα ηταν να μετρησουμε ακριβως το μηκος του γυαλοχαρτου ετσι ωστε να μην περισσεψει η λειψει τιποτα. Και τα δυο ακρα πρεπει να ειναι καλα μεσα στην οπη
για να συγκρατουνται απο τη βιδα.

Ετοιμο το πολυβασανισμενο bit απο το σκουποξυλο!
12327314133_252918b412_c.jpg

Η βιδα πλεον, λογω της παρουσιας γυαλοχαρτων στην τρυπα, βιδωνεται σιγα σιγα. Κανενα προβλημα.

Crash test και τελικο πορισμα!

Το ξυλινο bit δοκιμαστηκε σε δραπανο, στη γρηγοροτερη λειτουργια τρυπηματος, στις 1300 στροφες για περιπου 3 λεπτα.
Παρολο που το bit δεν ηταν τρυπημενο στο κεντρο (περισσοτερη ταλαιπωρια για το bit), λειτουργησε αψογα!!
Καμμια υπερθερμανση και κανενα προβλημα. Το γυαλοχαρτο παρεμεινε στη θεση του, αταραχο και περηφανο :)

12327612184_7d8e6b7a49_c.jpg

Για του λογου το αληθες!

Πιστευω οτι το συγκεκριμενο τσιπικο ξυλινο bit δεν θα εχει προβλημα για ακομα περισσοτερες στροφες.
Αν το ξυλο που χρησιμοποιουσα δεν ηταν..σκουποξυλο και ηταν πχ. καρυδια, θα μπορουσε να αντεξει μια ζωη.

Θα βελτιωσω λιγο το σχεδιο και θα προσπαθησω να προσαρμοσω κατι σε μικροτερο αξονα (~3mm) και ανθεκτικοτερο για τα εργαλεια τυπου dremel.

ΥΓ
Μερος της εμπνευσης πρεπει να πιστωθει στον Ασωτο που ποσταρε μια φωτογραφια με την ιδεα του ξυλινου bit απο το ιντερνετ!

Χιωτης φορ πρεζιντεντ λεμε...

Δεν βαριέσαι ποτέ να βρεις λύση...μπράβο...

Re: Αυτοσχεδιο ξυλινο προσαρτημα τριβειο για δραπανα

-Το τρυπημα στο ξυλο, οταν γινεται η κεντρικη τρυπα πρεπει να ειναι ακριβως στο κεντρο, αλλιως το bit θα δουλευει εκκεντρα και ειναι ενοχλητικο. (Βλεπε φωτο:)

Παιρνοντας αφορμη απο την παραπανω παραγραφο του Χιωτη, για οσους δεν το ξερουν υπαρχει εργαλειο που βρισκει το κεντρο, και λεγεται "κεντροχαρακτης". Εγω εχω το παρακατω της Facom,
4923120-17.jpg

αλλα υπαρχει και αυτου του τυπου:

preis10.jpg

Ενας αλλος τροπος ειναι ο παρακατω μαθηματικος (το βιντεο)
http://eisatopon.blogspot.gr/2011/06/blog-post_9993.html

Και τελος για ευρεση κεντρου οταν θελουμε να κανουμε τρυπα καθετα σε μια σωληνα π.χ. υπαρχει το παρακατω, αν δεν εχουμε "v-blocks".
13119981.jpg

Τα παραπανω τα χρειαστηκα στην κατασκευη με το καροτσι που εκανα, και χρειαστηκε να τρυπησω "κεντρα" απο σωληνες και στρογγυλο πολυμερές πολυαμίδιο (Ερταλόν).

Υ.Γ. Χιωτης το ερταλον ισως ειναι καλυτερο υλικο απο το ξυλο, για να φτιαξεις τα κυλινδρακια νομιζω. Ψαξε και προς αυτη την κατευθυνση.

εκανα την καταθεση και εγω σημερις στο Lidl...
πολυεργαλειο...

ουτε το εχω ανοιξει...ειμαι στο γραφειο...

και μια εκπληξη με περιμενε...πηγε συναδελφος στα τοπικα του Lidl στην Ελευσινα...για το πολυμηχανημα...και βρηκε κατσαβιδιερες 18αρες...με ρωτησε (αν ηθελα) και παρελαβε μια και για εμενα...απο οτι του ειπαν εχουν και Σπατα, Μαρκοπουλο Κερατεα...οποιος ειναι κοντα...ας περασει...
Δεν την εχω ακομα στα χερια μου αλλα μεχρι αυριο θα την εχω...μιας και ειμαι σε αλλο γραφειο σημερα...

τελικα στο Lidl σημερα εχει τα κομπρεσερ αερος; τα ειδε κανεις;

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

έκανα κι εγώ την καταθεσούλα μου σήμερα, πήρα το πολυεργαλείο με τα 39,99.

Πολύ χρήσιμο εργαλείο και φαίνεται ποιοτικό.

Νομίζω ότι κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο από τα πιο επώνυμα αλλά...

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

εκανα την καταθεση και εγω σημερις στο Lidl...
πολυεργαλειο...
ουτε το εχω ανοιξει...ειμαι στο γραφειο...

έκανα κι εγώ την καταθεσούλα μου σήμερα, πήρα το πολυεργαλείο με τα 39,99.
Πολύ χρήσιμο εργαλείο και φαίνεται ποιοτικό.
Νομίζω ότι κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο από τα πιο επώνυμα αλλά...

Τρεις μέχρι τώρα (me, included)
Δεν δoκιμάστηκε ακόμα (περιστασιακή θα είναι η χρήση του) αλλα όταν το αντίστοιχο επώνυμο Bosch (με 190 watt έναντι 280 του Parkside) έχει σχεδόν 100, τα 40 "φωνάζουν" ευκαιρία!!!

Το πήρα και εγώ !
Θα το δοκιμάσω το Σ/Κ που θα υπάρχει χρόνος...

πετυχε κανενας αλλος την 18αρα κατσαβιδιερα...???