Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Παιδιά είναι μια χαρά αλλά είναι ίδια με την κόκκινη Einhell η οποία στο χιωτικο κατάστημα είναι κάτω από τα 90 ευρώ.

Με ποια einhell εννοεις ειναι ιδια?Εγω την αγορασα σημερα,με την tc-ss 405e καμια σχεση,πρωτον αρκετα πιο στιβαρη κατασκευη,δευτερον εχει συστημα αναροφησης σκονης,την λαμπα την περναω στα ψιλα,και το βασικοτερο παιρνει και τις λαμες με Τ και χωρις!

Μου φαίνεται παράξενο γιατι και ενα αρχαίο black & decker που έχω και ενα Metabo που πήρα πριν κάποια χρόνια έχουν και δεν το κυνήγησα να έχουν ...
Τι να πω , απλα μου εκατσαν...;...

Επαναφέρω αυτό τό παλιό θέμα,γιατί πρόσεξα ότι η B&D σέ 2 δισκοπρίονα χειρός της πού είδα από κοντά έχει riving knife,ενώ η Bosch παρεμπιπτώντος έχει στό βασικό μοντέλο πού έχω τό PKS 40 αλλά δέν έχει στό PKS 55 πού είδα από κοντά,καί επίσης δέν έχει τό BOSCH - GKS 55 πού είδα πάλι από κοντά,τόσο ακριβό δισκοπρίονο καί μάλιστα μπλέ σειρά μέ παραξένεψε πού δέν έχει riving knife καί έχει η ερασιτεχνική σειρά τό μικρότερο της μοντέλο τό PKS 40.
Tελικά τί ισχύει είναι υποχρεωτικό τό riving knife στά δισκοπρίονα η προαιρετικό ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Επαναφέρω αυτό τό παλιό θέμα,γιατί πρόσεξα ότι η B&D σέ 2 δισκοπρίονα χειρός της πού είδα από κοντά έχει riving knife,ενώ η Bosch παρεμπιπτώντος έχει στό βασικό μοντέλο πού έχω τό PKS 40 αλλά δέν έχει στό PKS 55 πού είδα από κοντά,καί επίσης δέν έχει τό BOSCH - GKS 55 πού είδα πάλι από κοντά,τόσο ακριβό δισκοπρίονο καί μάλιστα μπλέ σειρά μέ παραξένεψε πού δέν έχει riving knife καί έχει η ερασιτεχνική σειρά τό μικρότερο της μοντέλο τό PKS 40.
Tελικά τί ισχύει είναι υποχρεωτικό τό riving knife στά δισκοπρίονα η προαιρετικό ?

Υποχρεωτικό από ποίον Δημήτρη; Μάλλον στη εμπορική πολιτική της κάθε εταιρείας...

Έχω μια υποψία γιατί συμβαίνει αυτό, την οποία θα μοιραστώ στα γρήγορα μαζί σας (είτε θέλετε είτε όχι). Το riving knife δεν είναι απολύτως απαραίτητο όταν κάνεις κοπή στο χέρι, δηλαδή όταν κινείς το δισκοπρίονο πάνω στην προς κοπή επιφάνεια. Εμείς λέμε ότι προτιμούμε την ύπαρξή του προκειμένου για χρήση ως παγκοπρίονο, για την οποία όμως δεν είναι σχεδιασμένα τα εν λόγω προϊόντα.

Τώρα γιατί κάποια φτηνότερα μοντέλα έχουν (όπως και το δικό μου B&D) και άλλα ακριβότερα/καλύτερα όχι (όπως πχ το GKS190), θεωρώ πως οι εταιρείες το βάζουν στα μικρά μοντέλα για να προστατεύσουν τον αρχάριο, ενώ τα ακριβότερα υποτίθεται ότι απευθύνονται σε πιο έμπειρους χρήστες οι οποίοι προσέχουν περισσότερο.

Η τελευταία μου φράση βέβαια φάσκει και αντιφάσκει, καθώς κυκλοφορούν πολλοί, πάρα πολλοί μάστορες με λιγότερα από 10 δάχτυλα... :2thumb22sup:

Με ποια einhell εννοεις ειναι ιδια?Εγω την αγορασα σημερα,με την tc-ss 405e καμια σχεση,πρωτον αρκετα πιο στιβαρη κατασκευη,δευτερον εχει συστημα αναροφησης σκονης,την λαμπα την περναω στα ψιλα,και το βασικοτερο παιρνει και τις λαμες με Τ και χωρις!

Αν μπορουσες να ανέβαζες και μερικές φωτογραφίες κυρίως από την υποδοχή για τις λαμες και γενικά από το εργαλείο θα ήταν ότι καλύτερο !!!!!

Αν μπορουσες να ανέβαζες και μερικές φωτογραφίες κυρίως από την υποδοχή για τις λαμες και γενικά από το εργαλείο θα ήταν ότι καλύτερο !!!!!

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Υποχρεωτικό από ποίον Δημήτρη; Μάλλον στη εμπορική πολιτική της κάθε εταιρείας...

Παναγιώτη είχα διαβάσει ένα post από κάποιο μέλος πού δέν θυμάμαι τώρα,καί ανέφερε ότι ήταν υποχρεωτικό το riving knife,γιαυτό τό ανέφερα,προσωπικά δέν γνωρίζω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλ

Παναγιώτη είχα διαβάσει ένα post από κάποιο μέλος πού δέν θυμάμαι τώρα,καί ανέφερε ότι ήταν υποχρεωτικό το riving knife,γιαυτό τό ανέφερα,προσωπικά δέν γνωρίζω.

Αν ήταν ελληνικές οι εταιρίες κατασκευής σίγουρα θα έκανε η κάθε μια ότι ήθελε. Από ότι διάβασα ήταν οδηγία του οργανισμού UL ο οποίος δίνει πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας των εργαλείων την οποία οδηγία δεν ασπάζονται όλοι οι κατασκευαστές απ' ότι φαίνεται.

το μαχαίρι (riving knife) δυστυχώς δεν είναι υποχρεωτικό , αν και θα έπρεπε να είναι .Από το 2009 η UL είχε πει ότι θα ζητήσει να γίνει υποχρεωτικό , αλλά οι εταιρίες κοιτούν μόνον τα κέρδη τους και τον περιορισμό του κόστους . Το γεγονός ότι το έχουν τα "μικρά" μηχανήματα , έχει να κάνει με το ότι χαρακτηρίζονται "entry lvl" και συνεπώς όχι τόσο αξιόπιστα όσο τα πιο ακριβά. Τρίχες , προσωπικά πιστεύω ότι επειδή ανεβάζει σημαντικά το κόστος ( πιο πολύ υλικό , νέα σχεδίαση κλπ ) οι εταιρείες το αποφεύγουν στις ψιλές τιμές για να μην επιβαρυνθεί κιάλλο το κόστος.
Για παγκοπρίονο δεν το συζητώ καθόλου , απόλυτο must .

Δεν νομίζω οτι έχει να κάνει με entry level η κόστος, κάτι άλλο παίζει αλλά δεν ξέρω τί.
Όταν πχ βλέπω το BOSCH GKS 85 Professional που κοστίζει σχεδόν 400 να μην έχει δεν το λές και entry level, έτσι δεν είναι;

4078_gks%2085%20pro.jpg

Κι ούτε πιστεύω οτι το BOSCH - GKS 85 G Professional είναι ακριβότερο κατα 10 επειδή έχει. Πιστεύω οτι το σκεπτικό τους είναι άλλο, άλλά, όπως είπα και πρίν, δεν το γνωρίζω.

10262_gks-85-g.jpg

το μαχαίρι (riving knife) δυστυχώς δεν είναι υποχρεωτικό , αν και θα έπρεπε να είναι .Από το 2009 η UL είχε πει ότι θα ζητήσει να γίνει υποχρεωτικό , αλλά οι εταιρίες κοιτούν μόνον τα κέρδη τους και τον περιορισμό του κόστους . Το γεγονός ότι το έχουν τα "μικρά" μηχανήματα , έχει να κάνει με το ότι χαρακτηρίζονται "entry lvl" και συνεπώς όχι τόσο αξιόπιστα όσο τα πιο ακριβά. Τρίχες , προσωπικά πιστεύω ότι επειδή ανεβάζει σημαντικά το κόστος ( πιο πολύ υλικό , νέα σχεδίαση κλπ ) οι εταιρείες το αποφεύγουν στις ψιλές τιμές για να μην επιβαρυνθεί κιάλλο το κόστος.
Για παγκοπρίονο δεν το συζητώ καθόλου , απόλυτο must .

Φυσικά και είναι must για παγκοπρίονο δυστυχώς όμως αν κάνεις διάφορες ενώσεις πρέπει να το αφαιρέσεις...

Το δισκοπριονο της bosch που εχει μαχαιρι ισως να βγαινει ετσι για να μπορει να τοποθετειται και αναποδα σε παγκο.

Aλλιως και γω δεν μπορω να βρω αλλη εξηγηση.

Στο παγκοπριονο ο δισκος ειναι σταθερος και το ξυλο κινειται ελευθερα. Το μαχαιρι ειναι απαραιτητο γιατι εμποδιζει το kick back στο ελευθερο ξυλο.
Στο δισκοπριονο χειρος, το ξυλο ειναι σταθερο και το εργαλειο κινειται πανω του. Δυσκολα να υπαρχει φαινομενο kick back, γιαυτο και ισως δεν απαιτειται μαχαιρι.

Το δισκοπριονο της bosch που εχει μαχαιρι ισως να βγαινει ετσι για να μπορει να τοποθετειται και αναποδα σε παγκο.

Ούτε εγώ έχω εξήγηση αλλά κι αυτό περίεργο μου ακούγεται. Θυμάμαι όταν έψαχνα για δισκοπρίονο, το οποίο θα δούλευα και στον πάγκο της Wolfcraft, όλα τα Makita που είδα είχαν μαχαίρι.
Το GKS 190 της Bosch, που ήταν μια απ´ τις επιλογές μου, το απέριψα γί αυτό το λόγο.

Στο παγκοπριονο ο δισκος ειναι σταθερος και το ξυλο κινειται ελευθερα. Το μαχαιρι ειναι απαραιτητο γιατι εμποδιζει το kick back στο ελευθερο ξυλο.
Στο δισκοπριονο χειρος, το ξυλο ειναι σταθερο και το εργαλειο κινειται πανω του. Δυσκολα να υπαρχει φαινομενο kick back, γιαυτο και ισως δεν απαιτειται μαχαιρι.

Το αν χρειάζεται/είναι απαραίτητο ή όχι σε δισκοπρίονο χειρός την απάντηση την δίνει η πορεία του ξύλου μετά από ένα πιθανό kickback ... ....

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Το αν χρειάζεται/είναι απαραίτητο ή όχι σε δισκοπρίονο χειρός την απάντηση την δίνει η πορεία του ξύλου μετά από ένα πιθανό kickback ... ....

Μηπως εννοεις την πορεια του δισκοπριονου χειρος? Διοτι αυτο κινδυνευει να πεταχτει σε τυχον kickback, οχι το ξυλο που ειναι στερεωμενο.

Ισως ο Μιχάλης έχει δίκιο μέ kickback τού ιδίου τού δισκοπρίονου χειρός,αλλά ίσως καί ο Ιωάννης στό σημείο πού τελειώνει η κοπή καί πάει τό δισκοπρίονο νά βγεί έξω,τότε δέν υπάρχει πιθανότητα νά σηκώσει τό κομμένο κομμάτι τού ξύλου πρός τήν μεριά τού χρήστη ?
B&D πού έχω δεί,αλλά καί Makita πού έχει δεί ο Μπάμπης όλα τά δισκοπρίονα χειρός έχουν riving knife,στά Bosch άλλα έχουν καί άλλα όχι.

Η εξηγηση κρυβεται απο τη μια στο ποτε εγινε ο σχεδιασμος του εργαλειου και στο αν υπαρχει δυνατοτητα χρησης του με οδηγο.
Οι "παλιες" σχεδιασεις και οσα εχουν τη δυνατοτητα χρησης με πδηγο κοπης μαλλον ειναι αυτα που δεν εχουν.

Oπως και να'χει το πραμα, καλο ειναι να υπαρχει μαχαιρακι σε ολα.
Οπως επισης καλο ειναι να υπαρχει φρενο που να ακινητοποιει αμεσα τον δισκο οταν αφεθει η σκανδαλη.

Αλλο ειναι να φας στη μουρη ενα δισκοπριονο που ο τροχος ειναι ακινητος και αλλο να γυριζει...

Το λαθος και το επικινδυνο που γινεται στα δισκοπριονα χειρος ειναι στο σημειο που προσπαθουμε να διορθωσουμε την πορεια της κοπης -οταν βγουμε απο το σημαδι της ευθειας που εχουμε χαραξει-στριβοντας το δισκοπριονο.