Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Σωτο
Γράψε σε κάποιο νήμα εντυπώσεις για το ενεργειακό σου τζάκι. Σκέφτομαι για το πατρικό.
σε προϋπάρχον τζάκι η καλύτερη λύση είναι αυτή της κασέτας, με ελάχιστα έως καθόλου μερεμέτια, σε μία μέρα έτοιμο, η φούσκα διατηρείται απλά ανοίγονται τρύπες για γρίλιες.
σε νέα κατασκευή ή εάν δεν σε ενδιαφέρει η μανούρα η καλύτερη λύση είναι αυτή του νέου τζακιού με νέα φούσκα από πάνω για να μπορέσεις σίγουρα να κάνεις θερμοθάλαμο εκεί μέσα και να εκμεταλλευτείς ακόμη περισσότερο την καύση.

η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις δύο λύσεις, τεράστια.....

επίσης πρέπει να αποφασίσεις εάν θα πας σε πέλλετ ή σε ξύλο, προσωπικά θα σε συμβούλευα να πας σε ξύλο, ελάχιστες έως καθόλου ζημιές σε σχέση με το πέλλετ που έχει διάφορα θέματα στα ηλεκτρονικά της και στο σετάρισμά της και στην απορρύθμισή της σε σχέση με την ποιότητα του πέλλετ.

οπωσδήποτε το τζάκι θα έχει ανεμιστήρες (1 'η 2).

οπωσδήποτε θα μπει νέα καμινάδα μέσα από την παλιά, ανοξείδωτη με μόνωση ή χωρίς αναλόγως της παλιάς καμινάδας και του ανοίγματός της.

η κατανάλωση σε ξύλα, σε μένα που το έχω σαν κύρια θέρμανση, είναι περίπου η μισή σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι

η απόδοση (με τα μισά ξύλα όπως είπα) του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το ανοιχτό τζάκι, και στα θετικά έχει ότι μπορείς να οδηγήσεις και ένα εύκαμπτο σωλήνα μερικά μέτρα για να θερμάνεις και ένα δωμάτιο ακόμη.

με δύο λόγια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος συγκριτικά τόσο με το ανοιχτό παλαιού τύπου που είχα πριν, όσο και με ένα μαντεμένιο ανοιχτού τύπου που είχα σε ένα σπίτι όταν έμενα στην
Αχαγιά.

Σωτήρη 1.000 ευχαριστώ.

Δύο - τρία πράγματα ακόμα.
Η ατμόσφαιρα γίνεται πολύ ξηρή (υπάρχει πρόβλημα αναπνευστικού σε άτομα στο πατρικό) ?

Υπάρχει θόρυβος - συντονισμός από τα παρελκόμενα ώστε να ενοχλεί το βράδυ ?

Το τζάμι μπροστά λερώνει ώστε να θέλει συχνά καθάρισμα ?

Παππούς Κ.

Σωτήρη 1.000 ευχαριστώ.

Δύο - τρία πράγματα ακόμα.
Η ατμόσφαιρα γίνεται πολύ ξηρή (υπάρχει πρόβλημα αναπνευστικού σε άτομα στο πατρικό) ?

Υπάρχει θόρυβος - συντονισμός από τα παρελκόμενα ώστε να ενοχλεί το βράδυ ?

Το τζάμι μπροστά λερώνει ώστε να θέλει συχνά καθάρισμα ?

Παππούς Κ.

όχι έχει ωραία ατμόσφαιρα, φαντάσου ότι κάπου στα 300 κυβικά αέρα κινούνται από τα fans ανά ώρα.

ο θόρυβος είναι σαν ανεμιστήρας, άντε λίγο δυνατότερος, αλλά λίγο περισσότερο, δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση ακόμη και χωρίς τηλεόραση.
συντονισμός δεν υπάρχει ούτε από τα εσωτερικά σπιράλ, ούτε από τις γριλιες.

το τζάμι λερώνει εύκολα, αλλά το ίδιο εύκολα καθαρίζει....με εφημερίδα βρεγμένη και βουτηγμένη στην στάχτη τρίβεις το τζάμι και δεν μένει τίποτα...είχα δοκιμάσει και άλλους τρόπους αλλά κανένας τόσο αποτελεσματικός όσο αυτός.

βοηθάει στο να μην μαυρίζει πολύ το τζάμι, να είναι τα ξύλα στεγνά, να μην καις πεύκο και εάν είναι εφικτό να ανοιχτεί τρύπα σε εξωτερικό τοίχο που να οδηγεί νωπό αέρα μπροστά στην εστία. (σε μένα έγινε έτσι, φυσικά καλύπτεται με γρίλια και η εξωτερική τρύπα).

έτσι και αλλιώς 1 φορά την βδομάδα κατ' ελάχιστον θέλει καθάρισμα τις στάχτες, οπότε τότε καθαρίζεις και το τζάμι.
για τα δικά μου μεγέθη, με το ανοιχτό τζάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ ήθελα 3-4 ζεμπίλια, με το ενεργειακό θέλω 2....μάλιστα επειδή βάζω το τελευταίο ξύλο κατά της 2 το βράδυ (κλείνω και την εισαγωγή του αέρα εσωτερικά) το πρωί κατά της 9 έχει ακόμη κάρβουνο, οπότε πετάς το ξύλο μέσα και ο κυκλος αρχίζει πάλι....κάθε Κυριακή το αφήνω από το Σάββατο το βράδυ να σιγοκαίει και την Κυριακή έχει καθάρισμα.

στο δικό μου μοντέλο έχει και ένα programmer το οποίο μετράει και σου δείχνει την θερμοκρασία σε μία μεριά του τζακιού, και όταν πιάσει τους 50 βαθμούς αρχίζουν σταδιακά να γυρνάνε οι ανεμιστήρες, πρώτα ο ένας με λίγες στροφές, μετά και ο άλλος, μετά με περισσότερες στροφές, ούτως ώστε όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 50 να μην σου διώχνει τον ζεστό αέρα έξω, και όταν αυξάνει πάνω από 50 να σου προστατεύει το τζάκι σταδιακά και αυξανόμενα.

η καύση σε αυτά τα τζάκια είναι διαφορετική από τα παραδοσιακά, δεν θέλει γέμισμα με ξύλα, βάζεις 2-3 ξύλα στην αρχή με ανοιχτά τους εσωτερικούς αεραγωγούς που έχει η εστία στο κάτω μέρος της, έτσι σε μισή ώρα έχεις ζεστάνει ο χώρος, μετά κλείνεις τους αεραγωγούς στο μισό ή/και περισσότερο (όσο πιο κλειστοί είναι αυτοί τόσο πιο εύκολα μαυρίζει το τζάμι, αλλά κάνεις οικονομία στα ξύλα, άσε που δεν αντέχεται η ζέστη εάν το φουντώνεις συνέχεια) και απλά βάζεις 1 κούτσουρο κάθε 30-45 λεπτά περίπου.

όλα αυτά τα αποφεύγεις με το πέλλετ, αλλά υπάρχουν άλλα προβλήματα με αυτό όπως είπα πριν.

όχι έχει ωραία ατμόσφαιρα, φαντάσου ότι κάπου στα 300 κυβικά αέρα κινούνται από τα fans ανά ώρα.

ο θόρυβος είναι σαν ανεμιστήρας, άντε λίγο δυνατότερος, αλλά λίγο περισσότερο, δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση ακόμη και χωρίς τηλεόραση.
συντονισμός δεν υπάρχει ούτε από τα εσωτερικά σπιράλ, ούτε από τις γριλιες.

το τζάμι λερώνει εύκολα, αλλά το ίδιο εύκολα καθαρίζει....με εφημερίδα βρεγμένη και βουτηγμένη στην στάχτη τρίβεις το τζάμι και δεν μένει τίποτα...είχα δοκιμάσει και άλλους τρόπους αλλά κανένας τόσο αποτελεσματικός όσο αυτός.

βοηθάει στο να μην μαυρίζει πολύ το τζάμι, να είναι τα ξύλα στεγνά, να μην καις πεύκο και εάν είναι εφικτό να ανοιχτεί τρύπα σε εξωτερικό τοίχο που να οδηγεί νωπό αέρα μπροστά στην εστία. (σε μένα έγινε έτσι, φυσικά καλύπτεται με γρίλια και η εξωτερική τρύπα).

έτσι και αλλιώς 1 φορά την βδομάδα κατ' ελάχιστον θέλει καθάρισμα τις στάχτες, οπότε τότε καθαρίζεις και το τζάμι.
για τα δικά μου μεγέθη, με το ανοιχτό τζάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ ήθελα 3-4 ζεμπίλια, με το ενεργειακό θέλω 2....μάλιστα επειδή βάζω το τελευταίο ξύλο κατά της 2 το βράδυ (κλείνω και την εισαγωγή του αέρα εσωτερικά) το πρωί κατά της 9 έχει ακόμη κάρβουνο, οπότε πετάς το ξύλο μέσα και ο κυκλος αρχίζει πάλι....κάθε Κυριακή το αφήνω από το Σάββατο το βράδυ να σιγοκαίει και την Κυριακή έχει καθάρισμα.

στο δικό μου μοντέλο έχει και ένα programmer το οποίο μετράει και σου δείχνει την θερμοκρασία σε μία μεριά του τζακιού, και όταν πιάσει τους 50 βαθμούς αρχίζουν σταδιακά να γυρνάνε οι ανεμιστήρες, πρώτα ο ένας με λίγες στροφές, μετά και ο άλλος, μετά με περισσότερες στροφές, ούτως ώστε όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 50 να μην σου διώχνει τον ζεστό αέρα έξω, και όταν αυξάνει πάνω από 50 να σου προστατεύει το τζάκι σταδιακά και αυξανόμενα.

η καύση σε αυτά τα τζάκια είναι διαφορετική από τα παραδοσιακά, δεν θέλει γέμισμα με ξύλα, βάζεις 2-3 ξύλα στην αρχή με ανοιχτά τους εσωτερικούς αεραγωγούς που έχει η εστία στο κάτω μέρος της, έτσι σε μισή ώρα έχεις ζεστάνει ο χώρος, μετά κλείνεις τους αεραγωγούς στο μισό ή/και περισσότερο (όσο πιο κλειστοί είναι αυτοί τόσο πιο εύκολα μαυρίζει το τζάμι, αλλά κάνεις οικονομία στα ξύλα, άσε που δεν αντέχεται η ζέστη εάν το φουντώνεις συνέχεια) και απλά βάζεις 1 κούτσουρο κάθε 30-45 λεπτά περίπου.

όλα αυτά τα αποφεύγεις με το πέλλετ, αλλά υπάρχουν άλλα προβλήματα με αυτό όπως είπα πριν.
Ακομη πιο απλα και φτηνα βγαινουν τα τυπου φουγιερ χωρις ανεμιστηρες. Φυσικη ροη ζεστης χωρις θορυβους ανεμιστηρων ή ρευματα αερος.

Αν είναι να μεταφερθούν τα σχόλια ας πάει και το δικό μου μαζί.
Λοιπόν
Έχω μερικά χρόνια που σκέφτομαι να βάλω τζάκι αλλά όλο το αναβάλω γιατί βαριέμαι την φασαρία και τα μερεμέτια ...καμινάδες κλπ.
Σκεφτόμουνα για ενεργειακό να το συνδέσω με το κύκλωμα νερού του καλοριφέρ.
Τελευταία όμως μου κάθισε η ιδέα της ξυλόσομπας ...μιλάμε για ντιζαϊνάτο πράγμα όχι τα στυλ "μασινα" που είχαν στα χωριά. Με γυάλινη πόρτα να βλέπω και την φλόγα.
Νομίζω ότι κυκλοφορούν και τέτοιες που τις συνδέεις στο καλοριφέρ.
Υπάρχει τεχνογνωσία γι αυτά τα εργαλεία από κάποιον ???

Ακομη πιο απλα και φτηνα βγαινουν τα τυπου φουγιερ χωρις ανεμιστηρες. Φυσικη ροη ζεστης χωρις θορυβους ανεμιστηρων ή ρευματα αερος.

νομίζω ότι δεν μπορεί να μπει σε υφιστάμενο τζάκι χωρίς επέμβαση στην φούσκα, δεν είναι σαν την κασέτα που είναι επίπεδη στο πάνω μέρος.

προσωπικά πιστεύω ότι την μεγάλη διαφορά στην απόδοση την κάνει ο ανεμιστήρας και η εξαναγκασμένη κίνηση του αέρα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Λοιπόν
Έχω μερικά χρόνια που σκέφτομαι να βάλω τζάκι αλλά όλο το αναβάλω γιατί βαριέμαι την φασαρία και τα μερεμέτια ...καμινάδες κλπ.
Τελευταία όμως μου κάθισε η ιδέα της ξυλόσομπας ...μιλάμε για ντιζαϊνάτο πράγμα όχι τα στυλ "μασινα" που είχαν στα χωριά. Με γυάλινη πόρτα να βλέπω και την φλόγα.
και όχι μόνο, έχουν και χώρο για να μαγειρέψεις (είτε ταψί, είτε σχάρα, είτε πλάκα για πίτσα) , γενικά μου αρέσουν πολύ, είχα δει σε μία έκθεση το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο και είχα μείνει....και από τις τιμές βέβαια.

Λοιπόν

Έχει ο συνέταιρος εδώ και μερικά χρόνια. Ένα γερμανικό (ακριβό) φοβερό τζάκι νερού, που ζεσταίνει 170τμ σπίτι. Το έχει χωρίς buffer και μπήκε στη θέση του παλιού κλασσικού τζακιού. Έχει ζέστη σε όλο το σπίτι, κυριολεκτικά με το φανελάκι, και ζεστό-βραστό νερό. Είναι πολύ ευχαριστημένος και το συστήνει ανεπιφύλακτα, μόνο εάν κάποιος μπορεί να ανεχθεί τους περιορισμούς του: πρέπει να έχεις το ρόλο του willy του μαύρου θερμαστή, να μην βαριέσαι να το καθαρίζεις μία φορά τη βδομάδα, να είσαι stand by για διακοπές ρεύματος (έβαλε και ups πριν μια βδομάδα) κλπ.

Για όσους θέλουν να δουν μια κατασκευή με τζάκι foyer ας κοιτάξουν εδώ post #883 κι έπειτα (τώρα που το σκέφτομαι, έπρεπε να το κάνω ξεχωριστό θέμα).

Για όσους θέλουν να δουν μια κατασκευή με τζάκι foyer ας κοιτάξουν εδώ post #883 κι έπειτα (τώρα που το σκέφτομαι, έπρεπε να το κάνω ξεχωριστό θέμα).

1.000 μπράβο. Πολύ κατατοπιστικό.
Όντως είναι ένα νήμα από μόνο του και τώρα νομίζω αξίζει τον κόπο να ανοιχτεί.
Έτσι όπως είναι μάλλον πάει άδικα παροπλισμένο.

Γειά σας.
Ψάχνω να αγοράσω ένα δισκοπρίονο χειρός, είδα το bosch gks 190, αλλά επειδή αργότερα θα μπει σε πάγκο, κοιτάω για κάποιο με riving knife.
Σαν καλύτερη λύση βλέπω αυτό:
http://www.skroutz.gr/s/273075/Black-Decker-KS1300.html

Μετά από λίγο ψάξιμο, βρήκα τα παρακάτω με το τεράστιο ύψος κοπής, αξίζουν;
Ευχαριστώ.
http://www.skroutz.gr/s/10493486/Hitachi-C9U.html?from=autocomplete&keyphrase=δισκοπριονο+hitachi
http://www.skroutz.gr/s/10572670/Total-TS1142351.html

Γειά σας.
Ψάχνω να αγοράσω ένα δισκοπρίονο χειρός, είδα το bosch gks 190, αλλά επειδή αργότερα θα μπει σε πάγκο, κοιτάω για κάποιο με riving knife.

Ευχαριστώ.
http://www.skroutz.gr/s/10493486/Hitachi-C9U.html?from=autocomplete&keyphrase=δισκοπριονο+hitachi

Το μπος το ειχα για ενα πολυ μικρο διαστημα πολυ δυναμη!!το blackndecker θεωρω οτι ειναι μια οικονομικοτερη λυση που θα την κανεις την δουλεια σου και το riving knife ειναι σημαντικο++ για ασφαλεια.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Γειά σας.

Ευχαριστώ.

Αν δεν σε καίει τόσο το ύψος κοπής πάρε το B&D.

Εγώ θάπαιρνα το Hitachi.
Το ύψος κοπής, κάποιες στιγμές, είναι ανεκτίμητο. Εξαρτάται βέβαια απ´ το τι έχεις σκοπό να φτιάχνεις.

Λοιπόν
Αξιζει να μπεις στον κοπο Νικο.
Επιπλέον απ ότι ειπαν τα παιδια,θελει να φερεις τις σωλήνες της στηλης,βαλβιδα εκτόνωσης και την αποχετευση της και καποια καλωδια απ τον πινακα του λεβητα για υδροστάτες.
Αυτοματισμο για να μην περνει ταυτόχρονα ο λέβητας και ups να σηκωνει τον κυκλοφορητή ετσι ώστε σε διακοπη ρεύματος να μην βρασει.

Τελικά μάλλον θα επιλέξω ξυλόσομπα και αν μπορεί να ζεστάνει και λίγο το κύκλωμα του καλοριφέρ ακόμα καλύτερα.

Όσον αφορά το δισκοπρίονο...καλό είναι να προτείνουμε κάτι που το έχουμε δοκιμάσει και όχι κρίνοντας από την τιμή ... την μάρκα .... ή την γενική μας εντύπωση. -bye-

Last edited:
Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Το Hitachi προτείνω, πέρα από το βάθος κοπής είναι άλλης κλάσης εργαλείο από το B&D

Το συγκεκριμένο Hitachiείναι προ πολλού καταργημένο μοντέλο, και κυρίως για χρήση πάγκου δεν έχει riving knife που είναι απαραίτητο.