Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Βάλε και την νέα μπαταρία φωτό.
Σου έδωσε και άλλο φορτιστή;;;
Αυτή είναι η νέα συστοιχία λιθίου. Χθες σύνδεσα το σκουπάκι με τον εξωτερικό του φορτιστή του (όχι, δεν μου έδωσε καινούργιο) και το άφησα καμιά ώρα να φορτίζει. Δεν διαπίστωσα σ' αυτό το διάστημα να ζεσταίνεται η μπαταρία αλλά φυσικά είμαι πολύ επιφυλακτικός μέχρι να σιγουρευτώ ότι όλα είναι οκ. So far, so good...

MONDISS BATTERY_3.jpg

MONDISS BATTERY_4.jpg

Αν έχεις μεγάλο χώρο πάρε το βενζινοκίνητο…
Εγώ με το Makita μπαταρίας έχω 15 λεπτά αυτονομία με 2 μπαταρίες 4Ah. Σχεδόν ποτέ δεν μου αρκεί.
Γενικά είμαι κατά της μπαταρίας σε τόσο ενεργοβόρα μηχανήματα.

• Like
Reactions: teodor_ch
Ενα αλλο θέμα που υπάρχει ειναι οτι το Χ εργαλείο ή συσκευή εαν του αναβαθμίσουμε την δύναμη (ανεβάσουμε τα αμπε΄ρ στις μπαταρίες ) ζορίζετε παραπάνω με αποτέλεσμα να μικραίνει ο χρόνος ζωής του . θελει λοιπόν να έχουμε μια εικόνα τι κάνουμε .

Χωρίς να είμαι ηλεκτρονικός, από αυτά που έχω δει στη θεωρία και στην πράξη, το να βάλεις μπαταρία που δίνει παραπάνω αμπέρ ποτέ δεν είναι κάτι κακό. Κάθε συσκευή "ζητάει" συγκεκριμένα αμπέρ - από εκεί και πέρα η μπαταρία είτε τα δίνει άνετα (η δυνατή μπαταρία με τα πολλά αμπέρ) είτε δίνει όσα μπορεί, ζορίζεται και χαλάει (η αδύναμη μπαταρία).

Πηγα απο αγνωστης δυναμης μπαταριες σε 35Α-αρες, και σιγουρα το εργαλειο θα τα δει ολα εσωτερικα οταν κανω δυσκολα τρυπηματα.
μετα εμαθα οτι τετοιου επιπεδου εργαλεια δουλευουν με 15Α μπαταριες
( να πω οτι στο σαιτ τους ειδα οτι βαζουν επισης 35αρες και σε πιο ταπεινα εργαλεια)

Μεγαλη υποθεση τα εργαλεια μπαταριας κηπου που ειναι απειρως καθαροτερα, σαφως πιο ησυχα και συνηθως αρκετα πιο ελαφρια και μανιτζεβελα απο αυτα της βενζινης. Προυποθεση βεβαια ειναι να διαθετουν την απαραιτητη ισχυ για την δουλεια και βασικοτερο, να διαθετουν καλη αυτονομια.

Τα specs του brushless φυσητηρα της Dewalt με την 5αρα μπαταρια ειναι μεν ικανοποιητικα ως προς την ισχυ (blow speed), ομως ειναι ιδιαιτερως απογοητευτικα αναφορικα με την διαρκεια μπαταριας (με την 5αρα μπαταρια). Ιδια νουμερα δινει και το site της Dewalt.

SPECIFICATION
  • Battery Voltage: 18v
  • Battery Capacity: 5.0 Ah
  • Air Volume: 450 CFM
  • Blow SPeed: 200 Km/h
  • Runtime (No Load): 12 Minutes
  • Charge Time: 75 Minutes
  • Weight: 3.2 kg

Εδω το τσιπικο Ryobi με μεγαλυτερη ταχυτητα 245 Km/h μου βγαζει σταθερα γυρω στα 20 λεπτα με την 5αρα μαιμου μπαταρια!!

Εαν οντως ο χρονος λειτουργιας ειναι τοσο χαμηλος με μια 5αρα μπαταρια δεν αξιζει τον κοπο καν να το σκεφτεις Θοδωρε.
Με τι CFM το Ryobi?

Επειδη εκει ειναι η ουσια.

Απογοήτευση η αυτονομία στους φυσητήρες τελικά.
Μάλλον φταίνε όντως τα 18V που κοιτούσα για να χρησιμοποιήσω τη μπαταρία και σε άλλα εργαλεία αλλά δεν....

Επίσης, μία 4Ah/5Ah σπάνια θα τη χρειάζομαι σαν ερασιτέχνης ΚΑΙ ο φυσητήρας θα της αλλάζει τα φώτα με το να αδειάζει σε 12 λεπτά μία 5άρα!
Απο την άλλη πιθανόν να μου αρκούν τα 12 λεπτά και υποθέτω ότι δεν θα το έχω τέρμα πατημένο συνέχεια.

Να πάω μήπως στο Stihl BGA 57 στα €270 που δίνει και 20 λεπτά χρόνο με την ΑΚ20 μπαταρία?

Χρόνος λειτουργίας με AK 20 λεπτά 6) έως 22

Ένα χορτοκοπτικό μπαταρίας θα το ήθελα και βλέπω ότι το FSA60R αντέχει 30 λεπτά που μου είναι υπέρ-αρκετά συνήθως.

Χρόνος λειτουργίας με AK 20 λεπτά 4) έως 30

Το να πατάω το κουμπί ΟΠΟΤΕ χρειάζομαι έστω και για 1΄ φύσημα είναι μεγάλο θέμα.

Και το βλέπω αρκετά δυνατό.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το συγκεκριμενο το εχω πιασει στα χερια μου,καθως εψαχνα για φυσητηρα και εγω πριν παρω το Bosch το μικρο, και απο αυτονομια ειναι κοντα στις μαμα τιμες....εχει αρκετη δυναμη και δεν θα σε απογοητευσει....
Δεν ειναι ελαφρυ αλλα για την χρηση σε χρονο που το θες νομιζω ειναι μια χαρα....εαν το οικονομικο το εχεις ξεπερασει ειναι μια safe αγορα....

• Like
Reactions: teodor_ch
Χωρίς να είμαι ηλεκτρονικός, από αυτά που έχω δει στη θεωρία και στην πράξη, το να βάλεις μπαταρία που δίνει παραπάνω αμπέρ ποτέ δεν είναι κάτι κακό. Κάθε συσκευή "ζητάει" συγκεκριμένα αμπέρ - από εκεί και πέρα η μπαταρία είτε τα δίνει άνετα (η δυνατή μπαταρία με τα πολλά αμπέρ) είτε δίνει όσα μπορεί, ζορίζεται και χαλάει (η αδύναμη μπαταρία).
δεν εχει να κάνει μονο με το τι ζητάει απο ρευμα αλλα και με το τι παράγει στο τέλος . δηλ αν εχει σχεδιαστεί να λειτουργεί για 10λεπτά σε Χ ενταση και εσύ με τις καινούργιες μπαταρίες το δουλεύεις για 20λεπτά με Χ ενταση καταλαβαίνεις οτι αλλάζεις τον χρόνο λειτουργίας αρα κ την καταπόνηση . Αναλογα την συσκευή πάντα ετσι και τις προδιαγραφές . Τα ανέφερα ως δεδομένα οχι ως αρνητικά των μετατροπών (γιατί εχω κάνει πολλές ) .

Το ίδιο παθαίνει αν έχεις 2η μπαταρία και αλλάζεις όταν αδειάσει η πρώτη. Είναι σαν να λες να "μην δουλεύετε με δύο μπαταρίες".
Πιο πολύ πάντως το έγραψα επειδή πολλοί νομίζουν ότι αν βάλεις πιο μεγάλη/δυνατή σε αμπέρ μπαταρία σε ένα εργαλείο θα καεί από τα "πολλά αμπέρ", πράγμα που δεν ισχύει.

Απλά με τα πολλά Ampere μπορεί να κρατήσει ψηλότερη τάση ευκολότερα και άρα να δουλεύει πιο δυνατά ή καλύτερα όπως ορίζει ο κατασκευαστής.
Αν βάλω στο φυσητήρα της dewalt παραπάνω μία μπαταρία 1Ah εκτός ότι θα δουλέψει πολύ λίγο σε διάρκεια θα είναι και ψόφιος.

Όπως τα λέει ο Δημήτρης...
Απλώς είναι μια ψευδαίσθηση οτι μια 6αρα μπαταρία ειναι πιο δυνατη απο μια 2αρα....

παιδια τα πραγματα ειναι πιο περιπλοκα.
Αν υπαρχει κυκλωμα που να καθοριζει ταση και ενταησ στο μοτερ, τοτε δεν θα δεις διαφορα.
Αν δεν υπαρχει, θα δεις. Γιατι η "πτωση τασης των μπαταριων υπο φορτιο" θα ειναι μικροτερη/
Ακομα και στην 1η περιπτωση θα δεις διαφορα οταν οι μπαταριες πεσουν τοσο που το κυκλωμα δεν μπορει να τραβηξει παραπανω για να δωσει την ιδια τελικη ισχυ.
Και στην επριπτωση μου λεω οτι συμβαινει το αλλο.
Οι μπαταριες ειναι για Α αμπερ, αλλα το κυκλωμα ειναι για Α+ αμπερ. Απολυτως αναμενομενο στα φθηνα εργαλεια που απο παρτιδα σε παρτιδα εχουμε διαφορες στα μερη για λογους διαθεσιμοτηατς/οικονομιας. Ετσι τωρα με τις νεες μπαατριες το μοτερ "ανασανε" και μπορει να παρει αυτα που θελει.

• Like
Reactions: mikemtb
Το πήρα το Stihl τελικά σήμερα το πρωί.
Παρόλο που αρχικά δεν εντυπωσιάζει με τη δύναμη του μου ήταν αρκετό για να κάνω άνετα τη δουλειά μου.

Καταφέρνει και σπρώχνει χωματόπετρα μεγέθους μπουνιάς οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει αρκετή δύναμη.

Για τον κυβόλιθο που το πήρα έκανε άριστη δουλειά και μετέφερε όλα τα πετραδάκια που είχαν μαζευτεί και τα χώματα.
Γλύτωσα τουλάχιστον 2 ώρες δουλειάς με τη σκούπα οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Για την μπαταρία ΑΚ20 δε μέτρησα πόσο κρατάει αλλά δε μου φάνηκε λίγο.
~200τμ κυβόλιθου χρειάστηκε μίαμιση φόρτιση με μπόλικα χώματα/χαλικάκια
Περίπου μισή ώρα δουλειάς.
Για φρεσκάρισμα μία φορά το μήνα πιστεύω σε 10-15 λεπτά θα έχω τελειώσει. Τώρα τα παιδιά το είχαν κάνει χάλια.

Το ίδιο παθαίνει αν έχεις 2η μπαταρία και αλλάζεις όταν αδειάσει η πρώτη. Είναι σαν να λες να "μην δουλεύετε με δύο μπαταρίες".
Πιο πολύ πάντως το έγραψα επειδή πολλοί νομίζουν ότι αν βάλεις πιο μεγάλη/δυνατή σε αμπέρ μπαταρία σε ένα εργαλείο θα καεί από τα "πολλά αμπέρ", πράγμα που δεν ισχύει.
Αναφέρομαι σε συσκευές χωρίς αποσπώμενη μπαταρία εκει "πέφτεις " εκτός προδιαγραφών όσο ποιο απλή υλοποίηση εχει κάνει ο κατασκευαστής δεν ειναι κανόνας φυσικά καποιοι προνοούν . Σαν παράδειγμα ενα δράπανο μπορεί να λειτουργίσει και με 8 μπαταρίες (που εκει δίνει ποιο γραμμικά την ενέργεια ) το θέμα είναι οτι θα ζεσταθεί κλπ.

Καλό ειναι να αναφέρονται αυτά για να υπάρχουν πληροφορίες (οσο ζούμε μαθαινουμε ) κουβεντούλα γινετε ...φυσικά και δεν πρέπει να καεί (εδώ εχει να κάνει με το εαν κόβει τη τραβάει μια συσκευή ή οχι αλλα αυτό είναι αλλο καθώς χωρίς προστασίες κλπ ανετα κάνεις ζημιά ) , Καλό ειναι να μην ξεχνάμε οτι οι περισσότεροι που καταπονούν τα εργαλεία κάνουν και απόσβεση (με αλλα λόγια θα τους πίνουν το αίμα ) .Οπως και το οτι να πετάμε μια συσκευή λογο ματαρίας δεν εχει νόημα . Θα ψάξω αν μπορέσω να βρώ φωτο απο δράπανο μπαταρίας που δούλευε με τροφοδοτικό υπολογιστή που είχε γίνει μετατροπή σε πάγκου (αυτά παθαίνεις οταν είσαι σε χωριο και δε υπάρχει άλλη επιλογή )

ολα ειναι θεμα χρησης. το φυσητηρα τον δουλευω συνηθως στη 2-3 σκαλα και δεν τρωει πανω απο 1/4 των δυο 5ah μπαταριων μου, καθαριζοντας αυλη. Με το υπολοιπο 1/4 κοβω γκαζον περιπου 70m2 και τις βαζω στην ακρη για την επομενη φορα. Σε λιγο θα κοβω και με μεσινεζα τις ακρες και οι μπαταριες θα εχουν υπολογιζω ακομη ενεργεια. Ολα αυτα χωρις να σκεφτω να μη λερωθω, να ασχοληθω με βενζινες, μπαλαντεζες κλπ. Ολα ειναι θεμα τι θες να κανεις.

Μια που συζητάτε για μπαταρίες...
Έχω ένα ταπεινό Bosch κατσαβίδι με μπαταρία Ιόντων Λιθίου 10,8 V. Με υπηρέτησε πιστά για περισσότερο από 15 χρόνια αλλά τώρα η μπαταρία του πέθανε. Δεν φορτίζει πλέον. Έχω σκεφτεί να το λύσω να δω τι μπαταρία ακριβώς φοράει και να πάω στο ΔΗΣΙΟ μήπως έχει και του περάσω μια καινούρια. Θα αξίζει το κόπο άραγε;

20210425_143535.jpg 20210425_143613.jpg

@stfmich λιθίου φοράει, άρα σίγουρα αξίζει να πας να σου τις αλλάξουνε με καινούριες.
(πάντως, αν σκεφτείς να το πετάξεις ειδοποίησέ με να σε απαλλάξω από το βάρος... ☺️ )

• Love
Reactions: stfmich
Οταν το εργαλειο ειναι καλο ...
Εχω το πιστολι θερμοκολλας ESCO απο τις αρχες του 1990, καλα πληρωμενο για την εποχη απο καταστημα με βιομηχανικα ειδη. Μεχρι σημερα πρεπει να εχει ζεστανει (χωρις υπερβολες) περισσοτερες απο 2000 ραβδους, αφου για τουλαχιστον 2 χρονια δουλευε ασταματητα.
Μπορει να αργει να ζεσταθει, λιγο περισσοτερο απο το steinel, αλλα η θερμοκολλα δεν σταζει ποτε και εχει την καλυτερη αισθηση στην σκανδαλη απο οποιοδηποτε αλλο πιστολι εχω χρησιμοποιησει.
Απλα εργαλειο!

θερμοκολλα 1.jpg
θερμοκολλα 2.jpg

@stfmich λιθίου φοράει, άρα σίγουρα αξίζει να πας να σου τις αλλάξουνε με καινούριες.
(πάντως, αν σκεφτείς να το πετάξεις ειδοποίησέ με να σε απαλλάξω από το βάρος... ☺️ )
Σε ευχαριστώ, θα πάω μια από το Δήσιο αν και με τον παλιο-ιό βλέπω ότι οι περισσότερες λιθίου δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Αν αλλάξω γνώμη θα σε έχω υπόψη πάντως.

παιδες τη γνωμη σας

ο κουμπαρος μου επαθε μεταλλαξη :) λογω των τελευταιων αγορων σε dewalt και metabo που τον εβαλα να κανει, και ξεπορτιζει απο το μπλε μαντρι!
θελει ενα μπουλονοκλειδο (οχι οτι το εχει αναγκη κιολας) και παει για το dewalt αδιαφοροντας για το μπλε στρατοπεδο!

επειδη ομως δεν εχει καμια μπαταρια σε dewalt, για να γλυτωσει λεφτα, τον ψηνω για το μπος

στο οποιο μπος η εταιρια κανει δωρο και μια μπαταρια ακομα, procore μαλιστα.
το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει ποικιλια απο καρυδακια 3/4 στην αγορα παρα λιγα οπως
https://www.skroutz.gr/s/25236220/Force-Σετ-Καρυδάκια-Αέρος-3-4-26-38mm-6081-8τμχ.html

επειδη ομως και τα δυο αυτα μπουλονοκλειδα ειναι βαρια, τον ψηνω για εναλλακτικο, και σε αυτο που εχει βαρος μονο 1.3 κιλα

ομως το συγκεκριμενο δεν ειναι τοσο ισχυρο οσο τα δυο πρωτα
το προβλημα με το μεγαλο μπος ειναι οτι εχει 3/4 καρε, οπότε θα θελει να αγορασει νεα καρυδακια, ενω το πρωτο και το τριτο εχουν 1/2 και εκει μπορει να χρησιμοποιησει καρυδακια 1/2 που ηδη εχει. ή να αγορασει αερος σε πιο χρησιμοποιουμενα νουμερα με 20-25 ευρω

στη θεση του θα αγοραζα το τριτο που κανει για ολες τις δουλιες ενος μη επαγγελματια και βασικα ειναι ελαφρυτερο και σιγουρα μπορει να χρησιμοποιηθει και στην εργασια ενος παλμικου με εναν ανταπτορα

το ερωτημα μου ειναι , καλα κανω και τον αποτρεπω απο το dewalt για χαρη του μπος?
εχει κανείς εμπειρια απο μεγαλα μπουλονοκλειδα, απο τα συγκεκριμενα ή παρομοια?
απο καρυδακια 3/4 ?