Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ευλογημενο dremel!

Ανοιξε αναιμακτα και περιποιημενα, σαν κονσερβα, την μπαταρια ενος acer για να δω αν θα αλλαξω τις μπαταριες λιθιου που εχει.
Το καπακι ξανακλεινει ακριβως οπως πριν.

Τα εξαρτηματα που βοηθησαν ηταν το (αθανατο) διαμαντοτροχακι στα αριστερα και στα δεξια ενας μικρος τροχος για τις δυσκολες γωνιες οπου δεν χωρα ο μεγαλος τροχος.

ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ
το ανοιγμα μπαταριας λαπτοπ, διοτι υπαρχει ΜΕΓΑΛΟΣ κινδυνος τραυματισμου των μπαταριων λιθιου.

Ενας οδηγος για το πως ανοιγουμε τετοια ειδη.

http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=65266

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Πάντως πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει θέμα ότι ο ρυθμιστής φόρτισης συγκεκριμένης εταιρίας μέτραγε κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης και όταν έφτανε ένα συγκεκριμένο νούμερο από το εργοστάσιο σταμάταγε να φορτίζει σωστά την μπαταρία και την έδειχνε για αντικατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα είχε πολύ ακόμη ζωή μέσα της. Αν ενδιαφέρει κάποιον να ξεθάψω το υλικό που είχα.

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Επειδη ειναι κομματι της δουλειας μου εχω ανοιξει μπαταριες λαπτοπ!
Απλα θελει μια φαλτσετουλα σα νυστερι.

Δυστυχως ομως δε συμφαιρει η αλλαγη των μπαταριων καθως ξεπερνουν την αξια αγορας νεας απο το e-bay παντα.

Επειδη ειναι κομματι της δουλειας μου εχω ανοιξει μπαταριες λαπτοπ!
Απλα θελει μια φαλτσετουλα σα νυστερι.

Δυστυχως ομως δε συμφαιρει η αλλαγη των μπαταριων καθως ξεπερνουν την αξια αγορας νεας απο το e-bay παντα.

Oπως το λες, δεν συμφερει με τιποτα!
Τσεκαρα τις συγκεκριμενες μπαταριες με τον κωδικο τους και οι φτηνοτερες κοστιζαν $8.5 το τεμαχιο, δηλαδη κοντα $70 οι 8 μπαταριες!!!

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Πάντως πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει θέμα ότι ο ρυθμιστής φόρτισης συγκεκριμένης εταιρίας μέτραγε κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης και όταν έφτανε ένα συγκεκριμένο νούμερο από το εργοστάσιο σταμάταγε να φορτίζει σωστά την μπαταρία και την έδειχνε για αντικατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα είχε πολύ ακόμη ζωή μέσα της. Αν ενδιαφέρει κάποιον να ξεθάψω το υλικό που είχα.
Αν εχω σωστη πληροφορηση αυτο εγινε τον πρωτο καιρο -και με την dell- οταν ακομα επαιρναν φωτια οι μπαταριες των λαπτοπ. Προφανως για να αποφυγουν την περιπτωση καποια μπαταρια να γερασει και να παρει φωτια λογω μεγαλης αντιστασης ή να κανει τις αλλες να υπερφορτιστουν.
Παντως η συνδεσμολογια αυτων των μπαταριων ειναι συνταγη καταστροφης. πολλες μπαατριες λιθιου συνδεδεμενες ΚΑΙ παραλληλα ΚΑΙ εν σειρα...Γιουχου

enduras1
ακριβως..αλλα σε λιγο καιρο μπορει και να το ακνουμε για να βρισκουμε μπαατριες για τις φακουδαρες μας

amilo
δεν φαινονται οι φωτο χωρις εγγραφη

Χιωτης....αν δεν καταλαβες την βρηκες την συνδεσμολογια
4χ2

Ετσι ειναι παιδια, εγω απο λαπτοπ που ειχε λειτουργικη μπαταρια αλλα το ιδιο βγηκε οφ λογο μητρικης κρατησα τα στοιχεια και τα χρησιμοποιω στα φακουδακια μου.

Και η Acer πρεπει να ειχε τετοιο συστημα ρυθμισης διοτι ολες οι μπαταριες που εβγαλα απο μεσα ηταν μεταξυ 3.6 και 3.7 βολτ. Δηλαδη καμμια καμμενη/γερασμενη. Ονομαστικη τιμη της οριτζιναλ (πανασονικ) μπαταριας ειναι 3.6 βολτ.
Μου εβγαζε σημα το laptop οτι επρεπε να αλλαξω συστοιχια.

Δυσκολα θα χρησιμοποιησω ομως unprotected μπαταρια σε φακο. Τις εχω για αλλα μαστορεματα οπου συχνα πυκνα χρειαζομαι διαφορα βολταζ για δοκιμες.

Αυτο που ηθελα να ξερω ομως ειναι αν μπορεις να ανοιξεις το λαπτοπ και να συνδεσεις με εξωτερικη πηγη το +/- που επαιρνε απο την μπαταρια. Εχω αρκετες μπαταριες 10βολτες μηχανης που θα μπορουσα να συνδεσω, ετσι για την πλακα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να παρακάμψεις τελείως το κύκλωμα της μπαταρίας.
Αλλάζεις το βύσμα τροφοδοσίας ρεύματος, συνδέεις εκεί πάνω τη δική σου μπαταρία με το δικό της ρυθμιστή φόρτισης και κύκλωμα σταθεροποίησης της τάσης στην ονομαστική.
Έτσι το λαπτοπ καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μπαταρία συνδεδεμένη και παίρνει απευθείας από πρίζα το ρεύμα, ενώ εσύ διαχειρίζεσαι την αποθήκη ενέργειας.
Βέβαια μεγάλος μπελάς και δεν πιστεύω ότι αξίζει.

Καλη ιδεα μου εδωσες!
Διοτι το προβλημα τωρα με το λαπτοπ χωρις μπαταρια ειναι οτι για να το μεταφερω απο την μια πριζα στην αλλη πρεπει να το κλεισω..

Αυτο που θα προσπαθησω ειναι να φτιαξω μια μπαταρια που θα ειναι συνεχως στην πριζα (θα γεμιζει) και οταν μεταφερω το pc δεν θα πρεπει να το κλεινω.

Τα λεω καλα η χανω κατι ? :)

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Και η Acer πρεπει να ειχε τετοιο συστημα ρυθμισης διοτι ολες οι μπαταριες που εβγαλα απο μεσα ηταν μεταξυ 3.6 και 3.7 βολτ. Δηλαδη καμμια καμμενη/γερασμενη. Ονομαστικη τιμη της οριτζιναλ (πανασονικ) μπαταριας ειναι 3.6 βολτ.

Παντως οταν ειναι φορτισμενες, εχουν ταση 4,2 Volt.
Από τα 3,6 και κατω αρχιζει και πεφτει η δυναμη τους, αναλογα με την ποιοτητα της μπαταριας.
Στα 3,3 έχει αδειάσει εντελώς.
Τις χρησιμοποιω αρκετα στο ηλεκτρονικο τσιγαρο ;)

Ναι, οταν φορτιζονται πανε στα 4.2βολτ.
Αλλα και στα 3.7-3.6 βολτ ειναι πληρως λειτουργικες. Δεν τις ειχα φορτισει οταν τις πρωτομετρησα, απλα ηθελα να δω αν εχει βγει off καποια.

Ομως τωρα που τις τσεκαρα διεξοδικα, 2 απο αυτες ηταν για πεταμα.
Εβαλα ενα δοκιμαστικο λαμπακι επανω και εσβησε στο λεπτο. Εγραφε μεν 3.7βολτ αλλα δεν κρατουσε.
Οι αλλες ειναι οκ.

Λοιπον αυτο που ελεγα παραπανω, γινεται. Μολις το τσεκαρα με τα υλικα που εχω.

Πρεπει να υπαρχει ενας μικρος μετασχηματιστης 220/12βολτ DC του οποιου τα +/- πανε κατευθειαν πανω σε μια 12βολτη μπαταρια για να την φορτιζει (σαν αυτες που φορουν οι μηχανες) και απο τους πολους τις μπαταριας φευγουν 2 καλωδιακια που προσαρμοζονται στο βυσμα που μπαινει στο λαπτοπ.

Θα ανεβασω φωτο το απογευμα αφου φτιαξω καποια βυσματακια για να αποσπαται η μπαταρια απο τον ανταπτορα πιο ευκολα, αν θες να μεταφερεις το pc.

Και τι;
Θα μεταφερεις μαζι και την μπαταρια της μηχανης;
Λιγο μπελας δεν ειναι;

Για μεσα στο σπιτι. Απο δωματιο σε δωματιο, σε εργαστηρι κλπ.
Θα εχω και τον κανονικο φορτιστη, οποιος σε μεγεθος ειναι ηδη πολυ μεγαλος.

Μπαταρια μηχανης ειχα ευκαιρη για το πειραμα, υπαρχουν ομως 12βολτες σε μικροτατο μεγεθος, πολυ μικροτερου του υπαρχοντος φορτιστη.

Εχω και αλλα λαπτοπ, απλα για πλακα το κανω :))

Θα έλεγα να μην δοκιμάσεις απλό τροφοδοτικό για φόρτιση μπαταρίας. Είναι διαφορετικά πράγματα.

Αν κάτι πάει στραβά στο τροφοδοτικό ή στην μπαταρία μπορεί να πάει πολύ στραβά (μέχρι πυροσβεστική).

Ανταπτορακι 220/12βολτ, 5watt και μονο 300μαω ειναι. Δεν βλεπω ιδιαιτερο προβλημα.

Kαι μια καλλιτεχνικη φωτο ενος bit απο βολφραμιο που κατα λαθος παρηγγειλα με αξονα 1/4" αντι 1/8" για το dremel..
Δεν πειραζει, θα το χρησιμοποιησουμε σε καμμια πιο βαρια δουλεια με τα δραπανοκατσαβιδα.

10950181753_286a401717_b.jpg

Αυτο το bit γιατι δουλιτσα ειναι;

Για κοψιμο, χαραξη, φρεζαρισμα, αφαιρεση υλικου στα παντα. Απο σκληρο ξυλο, αλουμινιο, ατσαλι, ανοξειδωτο χαλυβα, πλαστικα, λαστιχα κλπ..!!
Μετα το διαμαντι λενε οτι ειναι αυτο το υλικο σε σκληροτητα (tungsten carbide).