Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χαχαχαχα δε παιζεσαι!
Τελικα μοιαζουμε πολυ στον αυθορμητισμο εμεις!
Μαλλον φταιει η νησος μας!

Τα μεταφορικα απο το EBW ποσα ειναι?

Χαχαχαχα δε παιζεσαι!
Τελικα μοιαζουμε πολυ στον αυθορμητισμο εμεις!
Μαλλον φταιει η νησος μας!

Τα μεταφορικα απο το EBW ποσα ειναι?

1.2 αντικαταβολη, 1.5 μεταφορικα μεχρι 2 κιλα.
Εδωσα ομως 3.5 ευρω για το πριονακι που ειναι πανω απο δυο κιλα προφανως με τη συσκευασια. Λογικες τιμες.

Για το αλλο, ετσι ειναι..αμα λαχταρησουμε κατι, τελειωσε...:))

Last edited:
Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Εχω αλλαξει εκατονταδες τετοιες μπαταριες στα ups της εταιριας!
Μαλιστα τις αλλαζω με 9αρες στα Aμπερ για καλυτερη αποδοση!

Προχθες πηρα δυο 12v 18Α για να υλοποιησω ενα φωτοβολταικο μικρης κλιμακας για το εξοχικο με Led σποτακια αυτονομου φωτισμου.

Για ΑΠΕ να ξέρεις ότι για να δουλέψει σωστά και να κρατήσει χρόνια θέλει oversizing αυτών των μπαταριών γιατί συνήθως δεν έχεις διατάξεις ελέγχου...σε κάτι τόσο μικρό θα ήταν ίσως ενδιαφέρουσα και η διερεύνηση για λιθίου μιας και δεν έχουν τόσο θέμα με βαθιές εκφορτίσεις.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Εχω αλλαξει εκατονταδες τετοιες μπαταριες στα ups της εταιριας!
Μαλιστα τις αλλαζω με 9αρες στα Aμπερ για καλυτερη αποδοση!

Φίλε μπαταρίες για τα UPS από που προμηθεύεσαι, γιατί έχω ένα APC που έχει κλείσει τετραετία και πρέπει να προετοιμάζομαι.

Φίλε μπαταρίες για τα UPS από που προμηθεύεσαι, γιατί έχω ένα APC που έχει κλείσει τετραετία και πρέπει να προετοιμάζομαι.
Me too!!

Γιωργο τι εννοεις oversizing???

Φιλε Στελακη εχω αρκετους προμηθευτες εδω. Παντως προτιμω τις Sunlight αλλα εχω και Leoch οπως του Μιχαλη αλλα και ULTRACELL!

Εισαι Θεσσαλονικη ομως ε?

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Οι μπαταρίες ανάλογα με χημεία τους προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις. Η χωρητικότητά τους μετριέται σε Ah και μάλιστα συνοδεύεται από τις ώρες εκφόρτισης για τις οποίες αντιστοιχεί η χωρητικότητα αυτή. Στις περισσότερες αυτού του τύπου η χωρητικότητα αλλάζει σημαντικά με το χρόνο εκφόρτιστης. Δίνω τα στοιχεία για μια τυπική ηλιακή μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης πως μεταβάλλεται η χωρητικότητα με το χρόνο εκφόρτισης. Η ονομαστική είναι 200 Ah και είναι τύπου OPzS (2 βολτο)

[TABLE="class: grid, width: 500, align: center"]
[TR]
[TD]Ώρες εκφόρτισης[/TD]
[TD]240
[/TD]
[TD]120
[/TD]
[TD]96
[/TD]
[TD]72
[/TD]
[TD]48
[/TD]
[TD]24
[/TD]
[TD]10
[/TD]
[TD]8
[/TD]
[TD]6
[/TD]
[TD]5
[/TD]
[TD]4
[/TD]
[TD]3
[/TD]
[TD]2
[/TD]
[TD]1
[/TD]
[TD]0.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Χωρητικότητα (Ah)[/TD]
[TD]312
[/TD]
[TD]300
[/TD]
[TD]296
[/TD]
[TD]288
[/TD]
[TD]268
[/TD]
[TD]240
[/TD]
[TD]206
[/TD]
[TD]204
[/TD]
[TD]191.4
[/TD]
[TD]182.5
[/TD]
[TD]171.2
[/TD]
[TD]156.3
[/TD]
[TD]137.2
[/TD]
[TD]106
[/TD]
[TD]72
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Επίσης ο βαθμός απόδοσης για κύκλο φόρτισης εκφόρτισης είναι για τις μικρές μπαταρίες κοντά στο 75% και πιο κάτω. Οι κορυφαίες βαθιάς εκφόρτισης ξεπερνούν οριακά το 85%.

Έτσι αν η λάμπα σου είναι 20 W και θέλεις να μένει αναμένη για 10 ώρες κάθε βράδυ χρειάζεσαι 20*10=200 Wh αποθήκη ενέργειας
Επειδή ο συσσωρευτής σου έχει βαθμό απόδοσης 0.75% η ενεργειακή χωρητικότητά σου θα πρέπει να είναι 200 Wh/0.75= 266 Wh.
Επίσης δεν θα πρέπει να εκφορτίζεις το συσσωρευτή κάτω από 40% (αυτό το δίνει ο κατασκευαστής, στις κορυφαίες φτάνει μέχρι 30% περίπου). Έτσι η πραγματική χωρετικότητα θα είναι 266/0.6=444
Αν έχεις ρυθμιστή φόρτισης από το φωτοβολταϊκό θα έχει και αυτός ένα βαθμό απόδοσης έστω 97%, οπότε πάλι αυξάνεται η χωρητικότητά σου γίνεται 444/0.97=457 Wh
Μετά αποφάσίζεις για την τάση της γραμμής DC ας πούμε για κάτι τόσο μικρό ότι θα είναι 12 V, οπότε τα Ah που θέλεις θα είναι 457/12=38 Ah
Επειδή η εκφόρτιση είναι για 10 ώρες θα πρέπει από τα αναλυτικά στοιχεία του κατασκευαστή να βρεις την αντίστοιχη τιμή για της ώρες αυτές. Θέλει προσοχή γιατί έχω δει κατασκευαστές να δίνουν ονομαστική χωρητικότητα την χωρητικότητα για εκφόρτιση 100 ωρών και αν αγοράσεις με αυτό το στοιχείο θα πέσεις έξω.
Αν είχες κάνει την απλή διαίρεση 200/12=16.6 Ah και αγόραζες και με λάθος χωρητικότητα προφανώς το σύστημα θα κατέρρεε κάθε μέρα και οι συσσωρευτές θα ήταν για πέταμα σε λίγο καιρό...

Στις μπαταρίες λιθίου η χωρητικότητα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη είτε την εκφορτίσης σε 100 ώρες είτε σε 1...και επίσης το βάθος εκφόρτισης είναι πολύ χαμηλότερο από το 30-40% των μολύβδου οξέως...

Last edited:
Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Με την απλή μεθοδολογία που σου είπα πιο πάνω μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς μόνος σου...
Για μεγάλα συστήματα ΑΠΕ που χρησιμοποιούμε πολύ πιο εξελιγμένα λογισμικά προσομοιώσεων με βελτιστοποιήσεις μην φανταστείς ότι βγάζουν τρελές διαφορές για τα απλά μικρά συστήματα με τους εμπειρικούς τρόπους προσέγγισης.
Ξεκινάς με τον εμπειρικό κανόνα ότι η μπαταρία πρέπει να καλύπτει για 3 μέρες το φορτίο, πας με τα βήματα που σου είπα πιο πάνω και μετά για να διαστασιολογήσεις το φωτοβολταϊκό σου θα παίξεις αναγκαστικά με ισοδύναμες ώρες πλήρους ηλιοφάνειας και την ονομαστική του φωτοβολταϊκού σου για να βγάλεις μια άκρη.
Ή απλά κατεβάζεις ένα δωρεάν λογισμικό σαν το HOMER
https://homerenergy.com/download.html
τρως 2-3 ώρες να μάθεις τα βασικά του και κάνεις αντίστοιχους υπολογισμούς με τις περισσότερες εταιρίες στο χώρο (μη σου πω ότι υπάρχουν εταιρίες που τα βγάζουν στο χέρι ακόμη)...

Με μια πρωτη περιηγηση στο προγραμμα ειδα οτι βγαζει κοστη και πριβαντολογικες επιπτωσεις και ενα σψρο αλλα χρησιμα στοιχεια.
Μπορει ομως να μας πει δεδομενων των αναγκων (φορτιο), των συνθηκων ηλιοφανειας κλπ τι στοιχεια PV και συσωρευτων χρειαζομαι ?

Να ξεφύγουμε λιγο απο τα εργαλεία και να πάμε στο πρακτκό μέρος του θέματος.

2 Ερωτήσεις - Project

A. Η πόρτα της κουζίνας (ξύλινη κλασσική εσωτερική, λευκού ματ χρώματος ) εχει ξεφτίσει στο κάτω μέρος της στα τελειώματα. Ποιος ειναι ο ενδεδειγμένος τρόπος γιατρειάς ; (εννοείται οτι θα την βγάλω και θα δουλέψω στο μπαλκόνι, ελλείψει αυλής)

Β Σε ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας (μελαμίνη βαμμένη σε χρώμα εκρού-κρεμ) έχει φύγει η "φλούδα" σε ενα σημείο στο πάνω μέρος.
Αυτό διορθώνεται και πώς ;

Τριβιακι εκκεντρο κατα προτιμηση, 240 γυαλοχαρτακι, ξυλοστοκος και σπατουλιτσα, τριψιμο ολη η πορτα και ρεπουλινη νερου σε οοοολη την επιφενεια για να γινει καινουργη!

Στο δευτερο εννοεις εχει φυγει το σοκορο???
Αν ναι πας σε ενα πρακτικερ η ξυλουργο η καταστημα με επιπλα κουζινας και παιρνεις μια ταινια του ιδιου χρωματισμου.
Ξυλωνεις την παλια και περνας την νεα με χρηση του σιδερου που σιδερωνει τα ρουχα η συζηγος η η μαμα!

Αν εχει σπασει ομως η επιφανεια του ντουλαπιου μαλλον θα θελει αντικατασταση το φυλλο.

Μπορούμε να ρωτάμε και για μαστορέματα - μερεμέτια ή μόνο για τα εργαλεία;

Μήπως να φτιαχτεί ένα καινούργιο τόπικ;

Εχουμε γραψει και για μαστορεματα και μερεμετια, νομιζω ειναι μια χαρα εδω.

Μου ηρθε απο Αμαζον Γερμανιας σημερα ενα ωραιο γκατζετακι της bosch, μετρητης αποστασεων με λειζερ -μεχρι 50 μετρα.

10994664204_ceac623f16_z.jpg

Ελαχιστο σε διαστασεις, κατω απο 10 εκατοστα υψος, και φοβερα ποιοτικη κατασκευη!
Πρωτα σκοπευεις με το λειζερ το ακριβες σημειο που θες να μετρησεις και μετα ξαναπατας το κουμπι και σου δειχνει την αποσταση.
Αυτο ειναι καλο οταν υπαρχουν εσοχες/εξοχες σε τοιχο που με μετρητη υπερηχων δεν γινεται δουλεια. Η οταν θελεις να μετρησεις αποσταση απο κολωνα σε κολωνα.

Υπαρχει λειτουργια συνεχους μετρησης, δηλαδη σκοπευεις γυρω γυρω και ξαναυπολογιζει την αποσταση χωρις να πατας κουμπι.
Μετρα και υψη κτισματων (υπολογιζοντας τη γωνια), περα απο εμβαδον και ογκο. Εχει και ενα μικρο αλφαδακι στη γωνια αν στοχευεις ορθιος. Παιρνει 4χΑΑΑ.

Στην Ελλαδα υπαρχει σε πολυ ανταγωνιστικη τιμη εδω http://www.ebw.gr/el/product/87148/PLR50-Bosch-0603016300-Laser-Rangefinder-3165140532501

Καλησπερα παιδια, χτιζοντας σιγα σιγα την εργαλεοθηκη μου εφτασε η στιγμη της λιμας. Ποια η γνωμη σας για τις nickolson? αλλη ειναι για σοδερο αλλη για ξυλο και αλλη για πλαστικο;

Για εμενα ειναι κορυφαιες!
Ο παππους μου ο Μαστρο Μιχαλης τις χρησιμοποιει απο το 1950 σαν σαγματοποιος στην Χιο!
NicholsonFileSign.jpg

000002395.JPG

Καλησπερα παιδια, χτιζοντας σιγα σιγα την εργαλεοθηκη μου εφτασε η στιγμη της λιμας. Ποια η γνωμη σας για τις nickolson? αλλη ειναι για σοδερο αλλη για ξυλο και αλλη για πλαστικο;

Καλως τον!
Αν οι επιλογες σου στα υπολοιπα εργαλεια ειναι αντιστοιχες οπως στην λιμα (Nickolson), θα εισαι και ο πρωτος, by far..!!

Tις εφερνε απο τα βαπορια ο πατερας μου :))