Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Καλοκατελητα που λέμε στο χωριό μου Ορέστη!!!!! Πιστεύω θα μας βγάλουν δουλειές για χρόνια!

Σαν ΤΙΡ να βαζεις το χρησιμοποιημενο τρυπανι αναποδα απο τα αλλα για να το ξεχωριζεις!!!

Last edited:

Τα χοντρά τρυπάνια σίγουρα Κυρίακο!!! Τα μικρά όμως θέλουν τεράστιαααααα προσοχή.. σιγά-σιγά, χωρίς μεγάλη πίεση, με λαδάκι ή σαπουνόνερο..

Ειδικά αυτά τα 1mm και 1.5mm, τα έχω τσακίσει............. :HTEHETH63: φοβάμαι και να τα κοιτάξω που λένε...... :smash:

Μερσί για το τιπ!!!!!!! μέχρι τώρα, τα σκορπούσα δεξιά-αριστερά!!!!!

Crash Test...μια που μιλαμε για τρυπανια!

Εδω 2 τρυπανια/φρεζοτρυπανα Parkside -για ξυλο. Απο δυο διαφορετικα σετακια που κατα καιρους βγαζει το Lidl.

Το δεξι τρυπανι τσακισε.. Το αριστερο φρεζοτρυπανο ανοιξε την τρυπα απροβληματιστα. Η δοκιμη πανω στο γνωστο ξερο και σκληροτατο κλαδακι καρυδιας.

Το bit δεν θα παει χαμενο. Θα τροχιστει, αν δεν μπορει να ισιωσει, και θα μπει παλι στο σετακι για δουλεια σε πιο μαλακα ξυλα.
Επισης το ξυλινο κλαδακι του τεστ δεν θα παει χαμενο. Θα το κανω μινι κουπα του καφε :)

Η αληθεια ειναι οτι τα bits ζοριστικαν οσο δεν παιρνει για χαρη του τεστ.

12055651423_6a6b6afc9a_c.jpg

Μα τα forstner είναι πολύ καλύτερα από τα φτερά! Αλλά και πάλι δε το περίμενα να φάει τέτοια ήττα το φτερό!!!!

Βεβαια ειναι καλυτερα, ειναι ιδανικα για σκληρα ξυλα και πιο καθαρες διατρησεις.
Το τρυπανι φτερου επειδη εχει μεγαλο κεντραδορο ειναι πιο πολυ για διαμπερεις τρυπες -σε μαλακα ξυλα.

Το τεστ ομως το εκανα για να δω την αποτελεσματικοτητα του καθενος στο τρυπημα, και οχι τοσο για να τα συγκρινω μεταξυ τους.

Θεωρητικα την ιδια δουλεια κανουν.

Crash Test...μια που μιλαμε για τρυπανια!

Εδω 2 τρυπανια/φρεζοτρυπανα Parkside -για ξυλο. Απο δυο διαφορετικα σετακια που κατα καιρους βγαζει το Lidl.

Το δεξι τρυπανι τσακισε.. Το αριστερο φρεζοτρυπανο ανοιξε την τρυπα απροβληματιστα. Η δοκιμη πανω στο γνωστο ξερο και σκληροτατο κλαδακι καρυδιας.

Το bit δεν θα παει χαμενο. Θα τροχιστει, αν δεν μπορει να ισιωσει, και θα μπει παλι στο σετακι για δουλεια σε πιο μαλακα ξυλα.
Επισης το ξυλινο κλαδακι του τεστ δεν θα παει χαμενο. Θα το κανω μινι κουπα του καφε :)

Η αληθεια ειναι οτι τα bits ζοριστικαν οσο δεν παιρνει για χαρη του τεστ.

12055651423_6a6b6afc9a_c.jpg

Μήπως ξέχασες ότι έχει μακρύ οδηγό και το κοπάνισες στο τραπέζι ή στη μόρσα από κάτω ενώ είχε ήδη διαπεράσει το ξύλο? πολύ περίεργο στράβωμα χωρίς λογική. Ή μήπως τό πίεσες πριν κάνει τρύπα καλη ο οδηγός?

Tι να πω βρε Κυριακο, εγω θα πηγαινα κατ'αρχας με το μεγιστο βαθος κοπης που θα ηθελα και μετα με την ισχυ που θα χρειαζομουν. Toσα χρονια ξερω λιγο πολυ τι χρειαζομαι/τι θα χρειαστω.

Δεν θα στεκομουν στην μαρκα, αρκει να ειναι αξιοπιστη γενικα. Αν με βολευε ενα parkside, αυτο θα επαιρνα. Σαν γνησιος ερασιτεχνης :))

Εσυ ομως εισαι αλλη περιπτωση, εσυ φιλε μου κινεισαι επικινδυνα στα ορια του επαγγελματισμου, αρα τα κριτηρια σου ειναι ανεβασμενα :))

Μήπως ξέχασες ότι έχει μακρύ οδηγό και το κοπάνισες στο τραπέζι ή στη μόρσα από κάτω ενώ είχε ήδη διαπεράσει το ξύλο? πολύ περίεργο στράβωμα χωρίς λογική. Ή μήπως τό πίεσες πριν κάνει τρύπα καλη ο οδηγός?

Απολυτως οχι.
Τρυπουσα το αρχικο κομματι, που το ειχα πιασει στην μεγγενη, μηκους 30 εκατοστων. Μετα εκοψα αυτο που βλεπεις στην εικονα.

Οντως εχεις δικιο, δεν εχει λογικη το στραβωμα. Αυτο που μπορω να σκεφτω ειναι το το πιεζα δεξια αριστερα οταν κολλουσε. Στα πρωτα 2-3 εκατοστα πηγαινε μια χαρα.

H αληθεια ειναι οτι τα τρυπανια φτερου δεν ενδεικνυνται για σκληρα ξυλα, αυτο ειναι γνωστο. Ειναι γνωστο ομως επισης οτι μου αρεσει να φερνω στα ορια τα εργαλεια μου :))

Το μηνυμα που πρεπει να περασει ειναι οτι πρεπει να χρησιμοποιουμε τα καταλληλα εργαλεια. Το τρυπανακι δεν φταιει, εγω φταιω που το ζορισα ενω δεν επρεπε, ελεω crash test!

Μιχάλη με το σχόλιο σου έχω ψηλώσει 3 πόντους!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!!!!!!

Μιχάλη ο Ντέτσικας έχει έκθεση εργαλείων στην έδρα του????
Μπορώ να πάω από εκεί να τα δω?

Καλημερα! Να'σαι καλα.

Ναι, εχει εκθεση ο Ντετσικας και μπορεις να τα δεις εκει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!

Τους πηρα τηλεφωνο και θα παω το απογευματακι!

Δεν τα εχουν ολα ανοιχτα στην εκθεση αλλα μου ειπε το παλικαρι πως μπορω να τα δω!

Χθες περασα μια βολτα απο το Praktiker και ενθουσιαστηκα καθως τα επιραπεζια δισκοπριονα των 150+ ευρω που ειχε δεν πιανουν μια μπροστα στην κατασκευη μας!

Last edited:

Τους πηρα τηλεφωνο και θα παω το απογευματακι!

Δεν τα εχουν ολα ανοιχτα στην εκθεση αλλα μου ειπε το παλικαρι πως μπορω να τα δω!

Χθες περασα μια βολτα απο το Praktiker και ενθουσιαστηκα καθως τα επιραπεζια δισκοπριονα των 150+ ευρω που ειχε δεν πιανουν μια μπροστα στην κατασκευη μας!

ειναι αληθεια οτι αν δεν πας σε καλο επιτραπεζιο τα φθηνα ειναι για τα κλαμματα...τζογοι παντου...

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Δύο ερωτήσεις αρκετές από κάποιον που μαθαίνει τα όσα αφορούν το ξύλο. Οι ερωτήσεις προκύπτουν γιατί προφανώς μπορούν διαφορετικά εργαλεία να αξιοποιηθούν για την ίδια δουλειά με τα σωστά προσαρτήματα / βάσεις.

1. Αντί για δισκοπρίονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά γωνιακός τροχός με τον κατάλληλο τροχό, προσαρμοσμένος σε μια βάση σαν αυτή που βγάζει το lidl;

http://www.lidl-service.com/cps/rde...5&rdeLocaleAttr=el&title=Βάση γωνιακού τροχού

2. Ενώ νομίζω έχω καταλάβει τις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σέγας και μιας σπαθοσέγας δεν είμαι και τελείως σίγουρος. Μια σέγα ειδικά με ταλάντωση λογικά βολεύει για κοπές μεγαλύτερης ακρίβειας με το χέρι. Μια σπαθοσέγα σίγουρα δεν προσφέρεται για λεπτοδουλειές στο χέρι όμως έχει μεγαλύτερη δύναμη και πάχος κοπής. Αν μια σπαθοσέγα προσαρμοστεί σε βάση με τα σωστά πριονάκια μπορεί να πετύχει καλή λεπτομέρεια στην εργασία ώστε να υπερκαλύπτει την χρήση της σέγας; Επίσης στην περίπτωση της σέγας, αν αυτή τοποθετηθεί σε βάση, έχει νόημα η δυνατότητα ταλάντωσης;

Τέλος να πω ότι το σκ έψαχνα (όχι για μένα) για έναν γωνιακό τροχό με ρύθμιση στροφών αντίστοιχο με αυτόν που είχε βγάλει το Lidl με 25 ευρώ. Να πω ότι ο φθηνότερος με ρύθμιση που βρήκα σε praktiker και le roi merlin ήταν κοντά στα 100 ευρώ. Επίσης ψάξιμο για κατσαβίδι στα λεφτά που είχε αυτό με τα 7.2 V με την μπαταρία λιθίου το lidl δεν κατέληξε πουθενά - με παραπάνω λεφτά έβρισκα στην μισή τάση. Θα πάρω τηλέφωνο το lidl αν έχουν ξεμείνει πουθενά τεμάχια. Πάλι καλά που είχα αγοράσει και από τα 2 όταν είχαν βγει.

Γιωργο σε θεμα Value for Money τα Lidl δεν παιζονται.

Για παραδειγμα ο σταθερος διδιμος τροχος με τταινιολειαντηρα που αγορασα απο τα Lidl και ειναι στην ουσια Einhell κοστιζει 40 ευρω ενω στο φθηνοτερο του σκρουτζ 52!!!

Οσο για το ξυλο η εκκεντρη ταλαντωση στις σεγες δινει ταχυτητα στο κοψιμο αλλα και περισσοτερες σκληθρες.

Επισης οι σεγες ειδικα οι σταθερες σε βαση σου δινουν ευελιξια στις καμπυλες τομες την οποια οι σπαθοσεγα λογω και πλατους της λεπιδας της δε θα καταφερει ποτε!

Οσο για τον γωνιακο τροχο με δισκο κοπης ξυλου απλα σκεψου πως τα δισκοπριονα με 190 χιλιοστα δισκο εχουν ευχερια κοπης 58 χιλιοστα!
Φαντασου ενα τροχουδακι με 115 αντε και 125 δισκακι ποσα χιλιοστα θα εχει δυνατοτητα και μαλιστα με τον περιορισμο της βασης.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Επισης οι σεγες ειδικα οι σταθερες σε βαση σου δινουν ευελιξια στις καμπυλες τομες την οποια οι σπαθοσεγα λογω και πλατους της λεπιδας της δε θα καταφερει ποτε!

Οπότε ακόμη και τα μικρότερα σε μήκος πριονάκια για μια σπαθοσέγα δεν μπορούν να έχουν πολύ λεπτό πλάτος της λεπίδας για καλές καμπύλες τομές (που εκεί χρειάζεται και σταθερό χέρι...). Κατανοητό.

Προφανώς για κάθε εργασία υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο, απλώς - με συμβιβασμούς - μπορείς να κάνεις αποδεκτή ερασιτεχνική δουλειά και με συνδυασμό άλλων εργαλείων.

Το δισκοπρίονο συνήθως χρησιμοποιείται για να κόβει ευθείες σε μεγάλες επιφάνειες, σε συνδυασμό με κάποιο οδηγό. Είτε ράγα, είτε κάποιο ρετάλι, είτε μεταλλικό οδηγό παράλληλης κοπής. Πχ παίρνεις φύλλο κόντρα πλακέ και κόβεις τα κομμάτια που θέλεις.
Η βάση για το γωνιακό τροχό τον μετατρέπει πρακτικά σε φαλτσοπρίονο, που είναι για τελείως διαφορετική δουλειά, πχ για να κόβεις διαγώνιες σε ήδη κομμένα μικρότερα κομμάτια.

Last edited:

Ετσι ακριβως Γιωργο!Η φραση που ειπες στο τελος ειναι η ουσια.

Dim τον μετατρεπει σε μικρογραφια δισκοπριονου καταληλη μονο για μικρα κομματια λογο μικρου δισκου!

Θυμοσαστε παλια το κιτ που εβγαζε η Black & Decker για να μετατρεπει το δισκοπριονο της σε σεγα και δισκοπριονο???

d9841.jpg

Τοτε ισως υπηρχε λογος να γινονται τετοιες μοντιφες λογω κοστους των εργαλειων γαι τους ιδιωτες.

Τωρα τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα.

Dim τον μετατρεπει σε μικρογραφια δισκοπριονου καταληλη μονο για μικρα κομματια λογο μικρου δισκου!

H βάση που πόσταρε ο Γιώργος πρακτικά το μετατρέπει σε φαλτσοπρίονο, όχι δισκοπρίονο

http://www.lidl-service.com/cps/rde...5&rdeLocaleAttr=el&title=Βάση γωνιακού τροχού

Νομιζω οτι το φαλτοπριονο ειναι λιγοτερο χρησιμο εργαλειο σε σχεση με το δισκοπριονο...για τον ερασιτεχνη...
ΝΟΜΙΖΩ (ξαναλεω) οτι το δισκοπριονο ειναι πιο ευελικτο εργαλειο...μπορεις σχετικα ευκολα να το προσαρμοσεις σε μια βαση...και να εχεις ενα τραπεζοδισκοπριονο...ή και να διαχειριστεις μεγαλυτερα/φαρδυτερα κομματια ξυλου πιο ευκολα...
με τις καταλληλες προσθηκες μπορεις να κοψεις φαλτσα κτλ κτλ...

Ξανα λεω νομιζω... :)