Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

εγινε μπερδεμα μου φενετε ..
στο δικο μου πχ εχει 2 σκαλες βιδωματος και στον ελενχο τις δυναμης στο τελος εχει και το σφυρακι που ειναι το κρουστικο για να τρυπησεις με διαμαντι μπετο κτλ.
εαν δεν το βαλω στο κρουστικο δεν κανει δουλεια σε μπετο.
αυτο με εχει βολεψει αφανταστα γιατι δεν βγαζω το πνευματικο μου για μικρες(6mm-8mm)και λιγες τρυπες.

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Τα δραπανοκατσάβιδα του lidl ΔΕΝ έχουν κρουστικό.

Χιώτης άλλο το σκαπτικό που λειτουργεί χωρίς περιστροφή. Η κρουστική διάτρηση είναι περιστροφική και συνήθως είναι η ένδειξη με το σφυράκι. Η διαφορά είναι ότι κάνει εκείνο το τάκα τάκα όπως το σκαπτικό αλλά με τρυπάνι. Και χρησιμοποιείται για να τρυπάμε σκληρά υλικά που τρίβονται. πχ μπετόν.

Η απλή διάτρηση δεν είναι κρουστική και έχει συνήθως ένδειξη ένα τρυπάνι.

Τα δραπανοκατσάβιδα του lidl έχουν απλά 2 ταχύτητες.

χαχα, ναι ετσι ειναι, εγω το κανω κρουστικο χτυπωντας το τρυπανι στο υλικο που θελω να τρυπησω και με ζοριζει.

Μπερδεμα με τις ορολογιες..

Παιδιά το δραπανοκατσάβιδο του LIDL θα μπορεί να τα βγάλει πέρα σε τρυπήματα σε τούβλο μέχρι 8mm διάμετρο;
Με ενδιαφέρει κυρίως για χρήση ως βιδολόγου αλλά θέλω να κάνει και τις διατρήσεις που ανέφερα λόγω της φορητότητας του.

Για μεγαλύτερες δουλείες έχω πνευματικό πιστολέτο Makita ρεύματος που καλύπτει ότι ανάγκη χρειαστεί.

Θα είναι παίδεμα και θα σου ζεσταίνει πολύ τα τρυπάνια χωρίς κρούση. Αν πετ'υχεις και καμιά κολώνα...

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παιδιά το δραπανοκατσάβιδο του LIDL θα μπορεί να τα βγάλει πέρα σε τρυπήματα σε τούβλο μέχρι 8mm διάμετρο;
Με ενδιαφέρει κυρίως για χρήση ως βιδολόγου αλλά θέλω να κάνει και τις διατρήσεις που ανέφερα λόγω της φορητότητας του.

Για μεγαλύτερες δουλείες έχω πνευματικό πιστολέτο Makita ρεύματος που καλύπτει ότι ανάγκη χρειαστεί.

Όταν ο τοίχος αποτελείται από πλίνθους με οπές με πορώδες υλικό ή πορώδη τούβλα, τότε το τρύπημα γίνεται μόνο στη λειτουργία περιστροφής (δηλ. χωρίς κρούση).

Tη δουλεια σου θα την κανεις, εστω και με λιγο ζορι οπως λεει και ο Dim παραπανω.
Θα σου παρει πιο πολυ χρονο και πρεπει να βρεχεις το τρυπανι σε ενα ποτηρακι νερο καθε λιγο.

Και μπετον να σου τυχει, παλι με υπομονη, ενα καλο τρυπανι και με το ποτηρακι το νερο παντα διπλα, θα εισαι οκ.

Μου εχει συμβει ουκ ολιγες φορες :)

Για οσους θελουν εναν on-line χαρακα για mm και inches.
χρησιμο καποιες φορες που θες να δεις σε πραγματικο μεγεθος ποσο ακριβως ειναι τα 1 3/4 της ιντσας ειτε καποια εκατοστα.

ισως χρειαστουν καποιες ρυθμισεις για να δειχνει σωστα στην οθονη σας :))

http://www.ginifab.com/feeds/cm_to_inch/actual_size_ruler.html

Last edited:

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις απαντήσεις τους.

Θα μεταθέσω για αργότερα την αγορά του επαναφορτιζόμενου, μέχρι το LIDL να κυκλοφορήσει πάλι το μοντέλο των 24V ή αν οι οικονομικές συγκυρίες είναι καλύτερες, να προμηθευθώ κάποιο επώνυμο.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις απαντήσεις τους.

Θα μεταθέσω για αργότερα την αγορά του επαναφορτιζόμενου, μέχρι το LIDL να κυκλοφορήσει πάλι το μοντέλο των 24V ή αν οι οικονομικές συγκυρίες είναι καλύτερες, να προμηθευθώ κάποιο επώνυμο.

μπορείς όμως να πάρεις το 18βολτο με τσοκ SDS (στα 80) που κάνει τη δουλειά που θες. Είναι ελάχιστα πιο ογκώδες (αλλά και πάλι ελαφρύ σε σχέση με τα επώνυμα γιατί έχει μικρότερη μπαταρία). Δέχεται τα κανονικά στρογγυλά τρυπάνια μέσω αντάπτορα.

Ωραίο φαίνεται το 24βολτο, αλλά 1μιση χρόνο τώρα που παρακολουθώ το lidl δεν τό χει φέρει ποτέ...

Το SDS με αντάπτορα δημιουργεί διάφορα εργονομίας και σταθερότητας. Ειδικά για κατσαβίδι δεν θα βολεύει καθόλου. Για μένα δεν αξίζει...

Ωραίο φαίνεται το 24βολτο, αλλά 1μιση χρόνο τώρα που παρακολουθώ το lidl δεν τό χει φέρει ποτέ...

Το SDS με αντάπτορα δημιουργεί διάφορα εργονομίας και σταθερότητας. Ειδικά για κατσαβίδι δεν θα βολεύει καθόλου. Για μένα δεν αξίζει...

SDS για κατσαβιδι ειναι σα να τρως μακαρονια με την πιρουνα για τα αχυρα..ΜΟΝΟ για εκτακτη αναγκη κανει.. αλλιως ειναι πολυ κουραστικο..
Απτην αλλη το 24αρι του Lidl μου φαινεται γκουμουτσα .. οπως γκουμουτσα μου φαινεται και το 18αρι, αλλα και ενα περιστροφικο τριβειο που πηρε ενας φιλος... sorry αλλα τα εργαλεια μου τα θελω λιγο συματζεβελα... πχ το 10.8V Bosch μου δε τ αλλαζω με τιποτα...

SDS για κατσαβιδι ειναι σα να τρως μακαρονια με την πιρουνα για τα αχυρα...

Φοβερή παρομοίωση.. .ακριβώς έτσι ένιωθα όσο είχα το SDS 18V με τον αντάπτορα...

Για το γκουμούτσα του 24 συμφωνώ. Είναι και η λαβή του που δείχνει σαφή προσανατολισμό για πιο χοντρές δουλειές. Αλλά είναι και θέμα εργονομίας. Το 18άρι το δραπανοκατσάβιδο είναι τέλειο για μένα. Είναι λες και κουμπώνει στο χέρι, και είναι φοβερά ζυγισμένο για τρύπημα. Για βίδωμα και γώ προτιμώ το ηλεκτρικό κατσαβίδι, αλλά όταν χρειάστηκε να βιδώσω στριφόνι σε ξύλο, τα 18V έκαναν τη διαφορά, ακόμα και με προτρυπημένο ξύλο.

Για τοίχους κλπ έχω μεγάλο καλωδιάτο

Last edited:

ααααν όμως έβγαινε το 18βολτο με απλή κρουστική λειτουργία (με περιστροφή, όχι σκαπτική) ώστε να μη χρειάζεται SDS (όπως αρκετά επώνυμα άλλωστε), θα βόλευε πάρα πολύ...

Δλδ βρε παίδες, για ένα μπαταρίας κατα 80% για βίδωμα σε ξύλο, άντε και κάποιο τρύπημα πάλι σε ξύλο, για να μην τραβάω καλώδια, τι είναι βολικό;

Λοιπον για να βαζουμε μια σειρα... Τι τρυπημα και τι Βιδωμα?.. ΑΝ μιλαμε για τρυπηματα καθε φυσης σε ξυλο μεχρι ας πουμε με τρυπανακι 8-10mm, και παρομοια σε μεταλο, ενα 10.8V ειναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟ απο θεμα δυναμης. Το ιδι ισχυει και στα βιδωματα. Αν συνηθως βιδωνετε βιδες 2-5cm τοτε το 10.8 ειναι ΣΟΥΠΕΡ, αρκει να χει 2 ταχυτητες, ωστε να χεις και ταχυτητα αν σηκωνει αλλα και ροπη αν θελουμε δυναμη.. Αν ομως καποιος βιδωνει στριφωνια η μεγαλες βιδες, η αν θελει διατρεησεις μεγαλου μεγεθους, πχ με τρυπανακια φτερου πχ 20mm, εκει απαιτειται δυνατο εργαλειο, οποτε ενα πχ 18v ειναι μονοδρομος. Αλλη φοβερη λυση για τετοια βιδωματα ειναι ενα παλμικο δραπανο, οπου εκει ακομα και ενα 10.8v ξεσκιζει...

ΑΝ μιλαμε πχ για πολλα διαδοχικα τρυπηματα τοτε απλα χρειαζεστε οποσδηποτε 2η μπαταρια (Η αν μπορειτε μεγαλυτερης χωρητικοτητας) και ισως να επιλεξετε ενα εργαλειο που ο φορτιστης του να ναι γρηγορος, δηλαδη την αδεια μπαταρια να την γεμιζει σε μιση ωρα με 3 τεταρτα..

ΑΝ θελετε διατρηση σε μπετο-τουβλο κτλ, θα παρετε δραπανο που να χει οποσδηποτε κρουστικο.. ξεχαστε την διατρηση σε τουβλο με απλο τρυπανι διχως κρουστικο. Αντε το πολυ μεχρι κανενα αλφαμπλοκ. Τρυπα σε σοβα η τουβλο διχως κρουστικο ειναι μονο για καμια εκτακτη αναγκη που ισως δεν εχεουμε μαζι μας το κρουστικο.. Η διαφορα ενος ιδιου εργαλειου με κρουστικο με αυτο διχως κρουστικο ειναι συνηθως οτι το κρουστικο ειναι λιγακι ποιο βαρυ και ισως λιγακι μεγαλυτερο-μακρυτερο. Για καποιον που το χρισημοποιει περιστασιακα το εργαλειο, αυτο δεν ειναι καθολου προβλημα. Εγω πχ που καθε μερα χρισημοποιω το επαναφορτιζομενο για τρυπουλες 2-4mm , εχω βασικο στοχο το να ειναι οσο δυνατον ποιο ελαφρυ το εργαλειο. αρα δε θα παιρνα με κρουστικο.. Ενα λοιπον επαναφορτιζομενο με κρουστικη λειτουργια ειναι υπερ αρκετο για εναν ερασιτεχνη που μια στο τοσο θελει να κανει 1-2 τρυπες σε τουβλα, μπετο κτλ, εργασιες απαραιτητες στο σπιτι κτλ κτλ.. Αν δε σκοπευει να τρυπησει ποτε τουβο/μπετο τοτε ενα διχως κρουστικο ειναι υπερ αρκετο..

Περι κρουστικων τωρα.. Υπαρχουν δυο ειδη κρουστικα δραπανα. Τα κλασικα κρουστικα και τα "πνευματικα".. Τα κλασικα κρουστικα ειναι υπερ αρκετα για περιστασιακη/ερασιτεχνικη χρηση. Μπορει να αργει λιγακι πχ να κανει μια τρυπα με 10αρακι τρυπανακι, αλλα μια στο τοσο που θα το χρειαστει καποιος θα την κανει την δουλεια του... Τα πνευματικα δραπανα, επαναφορτιζομενα η ρευματος, σχεδον παντα ερχονται με φορεα SDS. Πνευματικου τυπου δραπανο χρειαζεται καποιος ΜΟΝΟ οταν εχει να κανει περισσοτερες διατρησεις σε τουβλο/μπετο μιας και εκει τρυπανε πολυ ταχυτερα και ευκολοτερα συγκριτηκα με τα απλα κρουστικα. Τα πνευματικα δραπανα δε τα σπρωχνεις με δυναμη για να τρυπησουν, το κανουν μονα τους. Τα κλασικα κρουστικα θελουν σπρωξιμο. Τα πνευματικα δραπανα ειναι σχεδον παντα αρκετα ποιο ογκωδη και βαρυτερα απο ενα δραπανο με κλασικη λειτουργια κρουσης, και πολες φορες ενα πνευματικο δραπανο εχει λειτουργια καλεμισματος, δηλαδη κρουση διχως περιστροφη, σα μικρο κομπρεσερακι.
ΔΕΝ αγοραζουμε πνευματικο για να κανουμε ψιλοτρυπουλες 2-3mm. Ουτε για να βιδωνουμε. Δε βολευει.. ειναι γαιδουρι.. οπως επισεις δεν αγοραζουμε απλο κρουστικο για να κανουμε τρυπανιες σε μπετο με 12αρι τρυπανι. Θα αργησει πολυ και θα ζεματισει...

Last edited:

μήπως το συγκεκριμένο ποστ να γίνει sticky; είναι πολύ χρήσιμο για άσχετους σαν και μένα.

... Αλλη φοβερη λυση για τετοια βιδωματα ειναι ενα παλμικο δραπανο, οπου εκει ακομα και ενα 10.8v ξεσκιζει...

Οντως εκπληκτική περίπτωση το παλμικό μ ένα μόνο πρόβλημα. ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΘΟΡΥΒΟ!

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσε κάποιος εν συντομία να εξηγήσει και τις διαφορές μεταξύ τους...
πχ τί σημαίνει κρουστικό τι σημαίνει παλμικό και τι πνευματικό εργαλείο. Πολλοί γνωρίζουν τους όρους αλλά όχι τις μεταξύ τους διαφορές.