Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χρόνια Πολλά κύριοι!!! με υγεία!!

και... καλές κατασκευές!! :HTEHETH63:

Kαλημερα σας αγαπητοι συναδελφοι!

Η πιο ομορφη και παραδοσιακη Κυριακη του χρονου!!
Διαχειριζομαι απο το πρωι 2 αρνακια λαχταριστα :))

Χριστος Ανεστη, καλα γλεντια και παντα δυνατοι!

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χρονια Πολλα Χριστος Ανεστη

Τελικα εχει προβλημα ο διακοπτης, και σημερα τα ιδια εκανε, μαλλον κανενα υπολειμμα ξυλου θα μπηκε μεσα και δημιουργει αυτο το προβλημα, η πλανη δουλευει αλλα θελει συγκεκριμενη θεση κρατησης του διακοπτη.

Χρόνια πολλά παιδιά.

Amilo δεν την πας για αντικατάσταση?

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χρονια Πολλα Χριστος Ανεστη

Τελικα εχει προβλημα ο διακοπτης, και σημερα τα ιδια εκανε, μαλλον κανενα υπολειμμα ξυλου θα μπηκε μεσα και δημιουργει αυτο το προβλημα, η πλανη δουλευει αλλα θελει συγκεκριμενη θεση κρατησης του διακοπτη.

Άρα εχει ελάττωμα γιατί δεν την πας πίσω με την πρώτη ευκαιρία...???

οκ λοιπον, εχουν σπαθοσεγα απο αυριο στα λιδλ. τωρα για καποιον που θελει να μαθει περισσοτερα, μπορουμε να συζητησουμε για ποια χρηση ενδεικνυται το καθε εργαλειο καλυτερα; σπαθοσεγα vs σεγα vs φαλτσοπριονο vs πολυεργαλειο (ταλαντωσης) vs γωνιακος τροχος.

οκ, με το γωνιακο δε θα κοψω ξυλα συνηθως, αλλα ας πουμε μεταλλικούς σωληνες μπορω να κοψω με όλα, σωστα; αν εχω καταλαβει καλα η σπαθοσεγα κ το πολυεργαλειο κανουν καλυτερα σε περιπτωσεις που δεν αφαιρουνται ευκολα τα προς κοπη υλικα απο τοιχους κλπ, ενω το φαλτσοπριονο ισως να ειναι πιο γρηγορο αλλα ειναι εργαλειο παγκου (αν κ βλεπω στο νετ οτι υπαρχει κ μικρη εκδοση χειρος, πχ http://www.toolsnob.com/archives/2008/12/craftsman_3_saw.php ).

αν εχω πχ μερικες κοιλοδοκους (ατσαλι 1.5-3mm), ποιο εργαλειο θα προτιμουσατε για να τις κοψετε;

επίσης, υπαρχει λογος που η σπαθοσεγα δεν παιρνει καποιου ειδους παραλληλο οδηγο για να κοβει ισια οπως η κανονικη σεγα;

Προσωπικα νομιζω οτι γενικοτερα για σωληνες η σπαθοσεγα βολευει περισσοτερο.
Αναλογα τη διαμετρο του σωληνα, μπορεις να χρησιμοποιησεις και γωνιακο τροχο με λεπτο δισκο κοπης μεταλλου. Ακομα και σεγα.
Επισης εχω κοψει ατσαλινη βεργα 10 χιλιοστων με dremel, καθως δεν βολευε κανενα αλλο εργαλειο λογω στενου χωρου.

Παραλληλος οδηγος για σπαθοσεγα δεν υπαρχει γιατι το εργαλειο δεν ειναι σχεδιασμενο για να κανει δουλεια σεγας. Κοβει κυριως οριζοντια, οπως κοβεις με ενα πριονι, οχι καθετα οπως η σεγα οπου ο παραλληλος οδηγος εχει νοημα.
Παιρνει μεγαλυτερες λαμες και ειναι ισχυροτερο εργαλειο. Μπορεις να το χρησιμοποιησεις και σαν κλαδευτηρι, για κλαδια εως περιπου 8εκ.

Καθε εργαλειο εχει τον σκοπο του, οπου σε καποιες περιπτωσεις το ενα μπορει να επικαλυψει το αλλο. Ομως καποιο απ'ολα ειναι πιο ειδικο η/και πιο βολικο απο τα υπολοιπα, αναλογα για τον σκοπο που το θελεις.

Χριστός Ανέστη και Χρονια Καλα (Πολλα) σε ολα τα παιδια εδω.
Οντως ο Χιωτης εχει δικιο. Η σπαθοσεγα (ή αλεποουρά) ειναι για συγκεκριμενα πραγματα. Μπορεις π.χ. να "κοψεις" ενα αυτοκινητο με σβουρακι, αλλα με σπαθοσεγα κανεις πιο κυριλατη δουλεια, χωρις σπινθιρες και φωτιες. Απο την αλλη μπορεις να κλαδεψεις μικρα κλαδια με σπαθοσεγα, αλλα πολλες φορες ειναι πιο ευκολο να εχεις ενα μεγαλο κλαδευτηρι, αυτο με την προεκταση στις λαβες και το μοχλικο.
Βεβαια σε περιπτωση αναγκης μπορεις να δοκιμασεις τα παντα. Εγω εχω κοψει βιομηχανικο πλαστικο με λαμα σιδηροπριονου στη σπαθοσεγα, σε φαλτσοκουτι, γιατι εκεινη την στιγμη δεν ειχα αλλη λυση.
Κοιλοδοκους το σβουρακι ειναι πιο γρηγορο. Η σπαθοσεγα θα σου βγαλει την ψυχη. Μια πατεντα που ειχα κανει με κοιλο δοκο 40χ60 4mm παχος ηταν να πιασω με σφυγκτηρα 4 ισια ταβλακια, απο 2 στις δυο 60αρες πλευρες, ωστε να κανουν οδηγο για την λαμα και να κοπει η δοκος σχετικα ευθεια. Τοτε δεν ειχα τη βαση του γωνιακου τροχου.

Last edited:

Καλημερα και χρονια πολλα στην παρεα!!!

Ισως το μοναδικο εργαλειο που μου λειπει και δεν επιδειωξα να αγορασω ειναι η σπαθοσεγα και τα οξυγονα.

Δε ξερω γιατι αλλα με βλεπω να αγοραζω τα οξυγονα πριν την σπαθοσεγα.

Βεβαια μετα την αγορα του ΚΕΟ και την ευκολια του ισως αλλαξα λιγο γνωμη αλλα και παλι το ΚΕΟ ειναι αυτονομο χωρις καλωδια.
Εχω δισκοπριονα και κανονικη σεγα και κανω ολες τις δουλειες που θα μπορουσε να κανει η σπαθοσεγα οποτε κρινω πως δε μου χρειαζεται.

Ερωτηση:
Ειδα στο γαλλικο λιντλ που εβαλε ενας φιλος παραπανω πως το radial δισκοπριονο παγκου ειναι στα 1400 βατ.
Στην Ελλαδα δεν ειχε ερθει και μια εκδοση 1700 βατ???

Τί προτείνετε για κλάδεμα στον κήπο κορμών κυρίως 5 εκατοστών και το πολύ να φτάσει πού και πού 10 εκατοστά?
Ρεύμα έχουμε με μπαλατέζα.

Περιστασιακή χρήση. 3 στρέμματα περίπου.

Τρια στρεμματα ειναι αρκετα για να δικαιολογησουν αυτο!

http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=2735

HUSQVARNAT435-400x400.jpg

Και θα το καταευχαριστηθεις πιστεψε με για πολλα πολλα χρονια!

Το Husqvarna που λέει ο Κυριάκος είναι εργαλείο καλό.

Για πιο οικονομικό - μιας και υπάρχει ρεύμα - και ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο θα κάνει μια χαρά δουλειά. Πήρα πρόσφατα ένα bosch AKE 35 S (ηλεκτρικό) και κυριολεκτικά ξυρίζει....ολόκληρο - μικρό - πεύκο (κορμός γύρω στους 30 πόντους διάμετρο) και το κατάφερε αρκετά ξεκούραστα (μιλάμε για τεμαχισμό ολόκληρου του πεύκου). Τα ηλεκτρικά πριόνια έχουν πλεονέκτημα στην ροπή του κινητήρα (μέγιστη ροπή από τις 0 στροφές).

Κατά τη γνώμη μου, αφού υπάρχει ρεύμα (και δεν υπάρχει απαίτηση για δουλειά σε άλλο χώρο, π.χ. κόψιμο σε δάσος), το ηλεκτρικό είναι η βέλτιστη λύση.

Θελω να παω να αγορασω αυτο το σετακι λαμες καθως πιστευω η δευτερη ειναι πολυ ενδιαφερουσα οδοντωση.
95871_02_f.jpg

Τις εχει δοκιμασει κανεις????

Για ακομα πιο οικονομικο, και αφου προκειται για περιστασιακη χρηση για κλαδακια κυριως 5 εκατοστων, να δεις και την σπαθοσεγα του Lidl που εχει σημερα με 39 ευρω.
Η συσκευασια εχει και λαμες για ξυλο μεσα και εισαι ετοιμος. Κανει και για τα πιο μεγαλα κλαδια των 10 εκατοστων που λες παραπανω.

Για την χρηση που το θες νομιζω οτι το (κορυφαιο) αλυσοπριονο που προτεινει ο Κυριακος ειναι μαλλον πλεονασμος αφου δεν το θες για ζορικη δουλεια.
Αν θες αλυσοπριονο, ενα ηλεκτρικο μου παει καλυτερα για τις αναγκες που περιγραφεις.

Για ακομα πιο οικονομικο, και αφου προκειται για περιστασιακη χρηση για κλαδακια κυριως 5 εκατοστων, να δεις και την σπαθοσεγα του Lidl που εχει σημερα με 39 ευρω.
Η συσκευασια εχει και λαμες για ξυλο μεσα και εισαι ετοιμος. Κανει και για τα πιο μεγαλα κλαδια των 10 εκατοστων που λες παραπανω.

Για την χρηση που το θες νομιζω οτι το (κορυφαιο) αλυσοπριονο που προτεινει ο Κυριακος ειναι μαλλον πλεονασμος αφου δεν το θες για ζορικη δουλεια.
Αν θες αλυσοπριονο, ενα ηλεκτρικο μου παει καλυτερα για τις αναγκες που περιγραφεις.

Αυτό σκεφτόμουν και εγώ και έψαχνα δικαιολογία να το πάρω :)
Το θέμα είναι...κόβει? Ή θα κολλάει συνέχεια?
Το έχει κανείς?

Κυριακο η δευτερη λαμα νομιζω οτι ειναι λαμα κυριως για κλαδεμα. Η για ξυλα που δεν χρειαζεσαι κοπη ακριβειας.
Αν και δεν εχω δοκιμασει τετοιου τυπου λαμα, πιστευω οτι το κοψιμο με αυτη ειναι γρηγοροτερο/ευκολοτερο απο τις υπολοιπες.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Έτσι το υπολογίζω από την οδόντωση που βλέπω. Είναι σχεδιασμένη για αποτελεσματικό ξεφουμάρισμα των ροκανιδιών.

Αυτό σκεφτόμουν και εγώ και έψαχνα δικαιολογία να το πάρω :)
Το θέμα είναι...κόβει? Ή θα κολλάει συνέχεια?
Το έχει κανείς?

Το εχω και το εχω χρησιμοποιησει παντου, ακομα και κοψιμο κλαδιων.
Για τα κλαδακια 3-6 εκατοστων δεν θα εχεις κανενα προβλημα. Για των 10 εκατοστων, λογικο ειναι οτι θα θες λιγη προσπαθεια.
Αν παρεις καλη λαμα (bosch) θα ειναι ακομα ευκολοτερη η δουλεια σου. Επισης δες την δευτερη λαμα απο το σετ που εβαλε ο Κυριακος παραπανω απο το Lidl. Ειναι για αυτη τη δουλεια.

Ναι για κλαδεμα την θελω και μαλιστα στο ΚΕΟ.
Θα την αγορασω και μαλιστα σκεφτομαι να την "φτιαξω" σε μεγεθος σαν τις μικρες.

Τα δοντια της μοιαζουν με τα samurai πριονια που εχω για χλωρο ξυλο.

Καπως ετσι.

recip-saw-blades-02-0102-lgn.jpg

Μπραβο Κυριακο, πολυ καλη ιδεα να την κοψεις για το ΚΕΟ, για κλαδεμα και χλωρο ξυλο γενικοτερα !!