Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

http://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_ss...panische+säge&rh=n:80084031,k:japanische+säge

Δες παραπανω.
Εχω αρκετα απο αυτα, και μικρα και μεγαλα. Απλα καταπληκτικα.
Το παχος της τομης, αναλογα το πριονι, ειναι απο 0.6 εως 0.8χιλιοστα.
Και 0.1 και 0.3 έχει. Υπάρχει κάποια ομαδική για τέτοια πριονια ; νομίζω υπήρχε ένα ενδιαφέρον πριν κάποιους μήνες. http://www.amazon.de/Kataba-Super-H...ie=UTF8&qid=1434718570&sr=8-6&keywords=kataba αυτό εδώ με ενδιαφέρει και γενικά να μην έχει την ενίσχυση σε όλη τη λαμα που περιορίζει το βάθος κοπής.
 
http://youtu.be/aj3_hR7UvQs
Τελικα δεν εχει μονο το δικο μουναυτη τη ταλαντωση. Ισως μονο τα πολυ pro να μη την εχουν.
Ειναι στη φυση του μηχανηματος αλλα καιτου υλικου.
 
Γι αυτό σε ρώτησα Νεκταριε πιο πισω αν είχες βάλει το ξύλο στην μεγγενη . Κάποιες ανοχές ειναι λογικές . Ακόμα και το ίδιο το τρυπανακι μπορεί να ειναι ελάχιστα στραβό . Καλα έκανες και έβγαλες την μεγγενη . Ενα κομμάτι ξύλου απο κάτω βοηθάει , προσωπικά βιδωσα σταθερό στην βαση ενα κομμάτι μελαμινης 25x25 . Ετσι ρυθμισα με ροδελες και την καθαρότητα στο μπρος-πίσω που δεν ρυθμίζεται .
 
Απο κατω βιδωσα ενα σανιδι και στο πισω ακρο του εβαλα μια σανιδα με στερεωση στη μια ακρη ωστε να περιστρεφεται. Το ειδα καπου στο νετ, νομιζω ο swan το εκανε..
 
Ισχυουν συνδιαστικα και τα δυο, μικρη διαμετρος υψηλες στοφες, μεγαλη διαμετρος λιγες στροφες, στο ξυλο λιγο περισσοτερες στροφες απο οτι στο μεταλλο.

drill%20speed_zps4ans9mu8.jpg

Και λίγο λαδάκι για τα μέταλλα κακό δεν κάνει. Κάνει πιο γρήγορη την κοπή και προστατεύει τα τρυπανάκια.
 
Γι αυτό σε ρώτησα Νεκταριε πιο πισω αν είχες βάλει το ξύλο στην μεγγενη . Κάποιες ανοχές ειναι λογικές . Ακόμα και το ίδιο το τρυπανακι μπορεί να ειναι ελάχιστα στραβό . Καλα έκανες και έβγαλες την μεγγενη . Ενα κομμάτι ξύλου απο κάτω βοηθάει , προσωπικά βιδωσα σταθερό στην βαση ενα κομμάτι μελαμινης 25x25 . Ετσι ρυθμισα με ροδελες και την (καθαρότητα*****) στο μπρος-πίσω που δεν ρυθμίζεται .

*****Καθετοτητα ήθελα να γράψω ...
 
Η βαση δεν ειναι καθετη στο τρυπανι? δεν το ελεγξα, δεν μπορω κιολλας...

Στο δικό μου Νεκταριε που το μετρησα έχανε λιγο , έγερνε προς τα μπρος . Ελάχιστο αλλα αφού υπάρχει λύση το διορθωσα .
 
Εκςνα ξανα τις δοκιμες μου.
Καταρχην αυξησα τις στροφες για τρυπημα στο ξυλο με 3-4 τρυπανι σιδηρου. Αποτελεσμα βελτιωμενο.
Τρυπημα ξυλου με τρυπανι ξυλου, 3 σε ξυλο, ¨αγγιζει τη τελείοτητα¨το αποτελεσμα.
Μειωσα τα τις στροφες στο ελαχιστο, τρυπημα σε μεταλλο παχους 1cm με 10mm τρυπανι της πλακας, αβιαστο αποτελεσμα.
Δηλωνω καινπαλι εντυπωσιασμενος και βλεπω τι εχανα. Δουλειες που τις θεωρουσα αδυνατες σε οικιακη βαση, πλεον μπορω να τις κανω.
(Αμα μαθω να ηλεκτροσυγκολλω και σωστα, θα ειναι ακομη καλητερα).
Συστηνεται!



 
Μια χαρα βλεπω την κατασκευη σου, μια βελτιωση ειναι στο κεντρο εκει που θα τρυπαει το καθε τρυπανι σου να βαλεις ενα κομματι ξυλου για να μπορεις να το αλλαζεις συχνα γιατι μετα απο αρκετα τρυπηματα διαλυεται.
 
Μπράβο Νεκταριε , ήμουν σίγουρος ότι θα την βρεις την άκρη γιατι αξίζει το μηχανάκι .
 
Για λάδι λίπανσης ελπίζω να μην βάζεις το WD40 που φαίνεται..
Και δεν συμφέρει και τόσο λεπτό που είναι καίγεται σχεδόν αμέσως.
Καλύτερα βάζε ένα 10αράκι ή 30άρι από το απλό (2-3 ευρώ το λίτρο) μέσα σε ένα λαδικό και είσαι κομπλέ.

Φιλική συμβουλή σε όλους (το ξέρετε βέβαια οι περισσότεροι), πάντα όταν τρυπάμε μετάλλα ασκούμε την ελάχιστη δυνατή πίεση στο τρυπάνι και λιπαίνουμε τακτικά και χωρίς τσιγκουνιές.
Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η διάρκεια ζωής του τρυπανιού, η οπή γίνεται καλύτερη και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος το τρυπάνι να σπάσει.
Επίσης που και που τα τρυπάνια καλό είναι να τροχίζονται ελαφρώς (σε δίδυμο τροχό ή με κανένα πολυεργαλείο τύπου dremel είναι ακόμα καλύτερα).
 
Νικο εγω πιστευω πως αν μπει τρυπανι σε διδυμο τροχο για λειανση θα βγει χειροτερο απο οτι μπηκε.
Ειδικα οταν οι περισσοτεροι εχουν πετρες 60 και 80.

Με πολύ ελαφρύ τρίψιμο και ειδικά σε μεγάλα μεγέθη δεν νομίζω να υπάρχει θέμα.
Καλύτερα βέβαια με ένα πολυεργαλείο ή με συσκευή λείανσης τρυπανιών (είναι σχετικά φτηνές πλέον).
 
Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Νικο εγω πιστευω πως αν μπει τρυπανι σε διδυμο τροχο για λειανση θα βγει χειροτερο απο οτι μπηκε.
Ειδικα οταν οι περισσοτεροι εχουν πετρες 60 και 80.


+1. Πολύ δύκολο να τροχιστεί σωστά τρυπάνι σε δίδυμο τροχό, σχεδόν ακατόρθωτο με χοντρή πέτρα. Για το τροχιστούν σωστά τρυπάνια χρειάζεται είτε το ανάλογο εργαλείο τροχίσματος τρυπανιών ή να γίνει οδηγός που θα προσαρμόζεται σε σταθερή γωνία ακμής ως προς τον δίδυμο τροχό και πάντα με λεπτή πέτρα ακονίσματος.
 
Αυτο ειχα διαθεσιμο, συνηθως βαζω ελαιολαδο:ernaehrung004:.οσο για το ακονισμα που συζητατε, οι σωστες μηχανες ακονισματος ειναι ακριβες. Ισως ενας τροχος χειρος να κανει αλλα αμα ξεφυγει, ρο χασες ρο κορμι πατριωτη.
 
Αυτο ειχα διαθεσιμο, συνηθως βαζω ελαιολαδο:ernaehrung004:.οσο για το ακονισμα που συζητατε, οι σωστες μηχανες ακονισματος ειναι ακριβες. Ισως ενας τροχος χειρος να κανει αλλα αμα ξεφυγει, ρο χασες ρο κορμι πατριωτη.

Για κατάσταση ανάγκης καλός είναι πάντως... :)

Όσο για το ελαιόλαδο, ελπίζω να μην κάνεις το ίδιο και στο αλυσοπρίονο...
Θα κάψεις αντλία και μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις!!!
 
Λόγω δουλειάς τροχίζω κάθε μέρα τρυπάνια σε δίδυμο τροχό,τα οποία μετά δουλεύουν τέλεια ακόμα και σε cnc. Θέλει εξάσκηση. Επίσης το λάδι δεν είναι το καλύτερο για διάτρηση. Αν θέλετε να ψαχτείτε πάρτε να δοκιμάσετε σαπουνέλαιο.