Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Το πρόβλημά σου πρέπει να ειναι ή κάποιος τζόγος ή ο φράκτης σου έχει αρκετή απόκλιση οπότε όταν πάει να περάσει το κομμάτι το δίσκο αυτό να λοξοδρομεί λόγω του φράκτη και ο δίσκος να το ξαναχτυπάει.

Εγώ είμαι σίγουρος οτι δεν φταίει η καθετότητα. Αν δεν ήταν ακριβώς κάθετος ο δίσκος απλά δεν θα έκοβε κάθετα, δεν θα "μάσαγε" το ξύλο. Δηλαδη μόνο 90" κόβουν σωστά τα δισκοπρίονα;
Πιστεύω οτι φταίει η κατεύθυνση του δίσκου σε σχέση με τον φράχτη. Δεν είναι απόλυτα παράλληλοι κι έτσι ο δίσκος κάνει "παντιές", κωλιές δηλαδή, χειρόφρενα κλπ (έτσι, μπας και καταλάβουν καλύτερα οι κάγκουρες). :ernaehrung004:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

κι έτσι ο δίσκος κάνει "παντιές", κωλιές δηλαδή, χειρόφρενα κλπ (έτσι, μοας και καταλάβουν καλύυτερα οι κάγκουρες). :ernaehrung004:

Με τίποτα δε θα κατάφερνα να το πω έτσι αχαχαχαχαχαχαχα

Ναι, γιατί υπάρχουν κάγκουρες στο φόρουμ. Δεν ξέρω που νομίζετε ότι γράφετε, εδώ είναι το avclub. :flipout:

Νικόλα υποθέσεις κάνουμε, πιθανολογούμε... Σα να σε εξετάζει γιατρός απ´ το τηλέφωνο. :grinning-smiley-043
Αποκλείοντας την πιθανότητα σφαλματος του εργαλείου αυτο μου φαίνεται σαν πιο πιθανό πάντως.

Αγαπη θα κανω αυριο το πρωτο σκελος της περιγραφης σου. Το δευτερο το εκανα σημερα καινειδα αυτο ακριβος το δοντι.
Για τη καθετοτητα καιντη στιβαροτητα του δισκοπριονου το ειχα αναφερεινπαλιοτερα, ο Κυριακος θυμαται. Αλλα νομιζα πως το ειχα διορθωσει, εκτος και αν μου ξεφυγε κατι.
Τη παραλληλοτητα φρακτη/ δισκου τη βελτιωσα αλλα ειναι παλι εντος σφαλματος 0,4mm. Ε του γκει, δεν νομιζω ολα τα diy παγκοπριονα να ειναι 100% ακριβη σε αυτο. Τι να πω.
Ο δισκος ειχε φαει δυο ζορια, οταν εκοβα κοντρα πλακε, ειχα τερμα αναπτυγμενο για ενα παχος κοπης μονο 12mm και θυμηθηκα οτι ειχα βρει καποτε, και με αυτο, σιδερο οταν εκοβα.
Το εχει η μοιρα μου...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν εχω φαινομενο kick back, αν αφησω το κοματι εν μεσω κοπης, δεν κουνιετε καθολου, δεν βρισκει στο δισκο.

Δεν σφηνωνει δηλαδη

Νεκτάριε ο δίσκος σου μπαίνει με τις πόρτες στις στροφές.

Αυτό είναι.

Πάντως θα πρέπει να το ελέγξεις πριν τον βάλεις σε παραγωγή.
Δοκίμασε να τον βγάλεις από τον πάγκο και να κάνεις κοπές σε ένα χοντρό ξύλο να μας πεις αποτέλεσμα.

Οπως σου είπα και πριν αν συνεχίζει το πρόβλημα πιστεύω ότι είναι θέμα φράκτη ή τζόγου (αλήθεια όταν δουλεύει ο δίσκος δε φαίνεται να παίζει καθόλου ε?). Και όπως σωστά είπε και ο Νίκος πρόσεχε γιατί αν ειναι αυτό και δαγκώνει το ξύλο λόγω μη παράλληλης μετατόπισης του κομματιού θα στο φέρει στη μούρη παρά το μαχαίρι που έχεις βάλει πίσω.
Δε ξέρω ρε συ και εγώ έκανα ένα πρόσφατα όχι σταθερό αλλά μικρό και φορητό να το παίρνω να το πηγαίνω είτε αυλή είτε ταράτσα και κόβει καλά φτου φτου μεχρι στιγμής. Απλά πάντα με τα DIY έχουμε διάφορα ρίσκα που παίρνουμε και ίσως τελικά να αξίζει να αγοραστεί ένα πάγκου κανονικό για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.

Μήπως έκοψες κανένα χοντρό κομάτι μεγάλου μήκους;
Το ρωτάω γιατί σ´ αυτή τη περίπτωση συνηθίζουμε να πιάνουμε το ξύλο απ´ την άκρη που δεν πατάει πάνω στον πάγκο και να το οδηγούμε σπρώχνοντάς το. Εκεί, επειδή δεν μπορούμε, και λόγω απόστασης, να ελέγξουμε την ευθεία, αν μας φύγει έστω και λίγο στραβά το ξύλο γίνεται μοχλός, κι από αυτή την απόσταση ο δίσκος στραβώνει για πλάκα.
Της έχω πατήσει σε ένα Stayer διπλής, που εκει δεν στράβωσε ο δίσκος αλλά λυγίζοντας βρήκε στην πλάκα κοπής και την έφαγε.

Το ρωτάω γιατί σ´ αυτή τη περίπτωση συνηθίζουμε να πιάνουμε το ξύλο απ´ την άκρη που δεν πατάει πάνω στον πάγκο και να το οδηγούμε σπρώχνοντάς το. Εκεί, επειδή δεν μπορούμε, και λόγω απόστασης, να ελέγξουμε την ευθεία, αν μας φύγει έστω και λίγο στραβά το ξύλο γίνεται μοχλός, κι από αυτή την απόσταση ο δίσκος στραβώνει για πλάκα.
Της έχω πατήσει σε ένα Stayer διπλής, που εκει δεν στράβωσε ο δίσκος αλλά λυγίζοντας βρήκε στην πλάκα κοπής και την έφαγε.
Αυτο που λες Μπαμπη, εγινε με το κοντρα πλακε. Χοντρα ξυλα μονο καδρονια στο χερι. Και χθες εκοψα μερικα με το παλιο και δεν ειχα καποιο προβλημα παρα μονο το τραχυ κοψιμο. Θα προσπαθησω να δω αυριο το ζυγισμα του παλιου δισκου σε επιφανεια αλφαδιασμενη.

χμμ σωστά μίλησε ο μάστρο-Μπάμπης, εάν κατάλαβα καλά επειδή δεν φτάνει ο πάγκος να στηρίζει όλο το ξύλο και εμείς απλά σπρώχνουμε από πίσω όσο μπορούμε κολλητά το ξύλο στον οδηγό, εάν αυτό μας φύγει λίγο δεξιά-αριστερά λειτουργεί σαν μοχλός στον δίσκο και αυτός στραβώνει...μάλιστα, πολύ ευαίσθητοι τελικά αυτοί οι δίσκοι....δεν θα έπρεπε να μην στραβώσει απλά να κόψει λοξά το ξύλο ? Τι διαφορά έχει αυτό από ένα ξύλο που κόβουμε σε γωνία? εκεί το ξύλο δεν έρχεται σε επαφή με τον δίσκο στραβά?

οπότε είτε έχουμε μεγάλο πάγκο.....είτε χρειάζεται ένα δεύτερο σημείο στήριξης του μεγάλου ξύλου κάθετα προς αυτό και τον οδηγό, δηλαδή κάτι σαν με το άνοιγμα ενός αυλακιού κάθετο στην κίνηση του ξύλου και του οδηγού και εκεί να εφαρμόζετε ένας δεύτερος οδηγός που θα κρατάει το ξύλο στην διεύθυνση κίνησής του χωρίς να μπορεί να αποκλίνει.

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Κατι τετοιο θα κανω.

Το τσοκ κλειδι απο το καθετο δραπανο ειναι απο μαλακο χαλυβα και εχει χαλασει. Ξερει κανεις που καινπως θα βρω ενα ανταλλακτικο ποιοτικοτερο?

Τα τσοκ απο τα αλλα δραπανα δεν ταιριαζουν στο βημα.

ζητα της RoHM

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

χμμ σωστά μίλησε ο μάστρο-Μπάμπης, εάν κατάλαβα καλά επειδή δεν φτάνει ο πάγκος να στηρίζει όλο το ξύλο και εμείς απλά σπρώχνουμε από πίσω όσο μπορούμε κολλητά το ξύλο στον οδηγό, εάν αυτό μας φύγει λίγο δεξιά-αριστερά λειτουργεί σαν μοχλός στον δίσκο και αυτός στραβώνει...μάλιστα, πολύ ευαίσθητοι τελικά αυτοί οι δίσκοι....δεν θα έπρεπε να μην στραβώσει απλά να κόψει λοξά το ξύλο ? Τι διαφορά έχει αυτό από ένα ξύλο που κόβουμε σε γωνία? εκεί το ξύλο δεν έρχεται σε επαφή με τον δίσκο στραβά?
Ο δίσκος κόβει από την μπροστινή πλευρά όταν ασκείς δύναμη ανάποδα από τον φράχτη το κομμάτι του ξύλου που έχει κοπεί ακουμπάει στο σώμα του δίσκου και τον σπρώχνει. Αν ο δίσκος είναι λεπτός ή βάλουμε υπερβολική δύναμη πολύ πιθανό ειναι να στραβώσει.

Αυτο που λες Μπαμπη, εγινε με το κοντρα πλακε. Χοντρα ξυλα μονο καδρονια στο χέρι. Και χθες εκοψα μερικα με το παλιο και δεν ειχα καποιο προβλημα παρα μονο το τραχυ κοψιμο. Θα προσπαθησω να δω αυριο το ζυγισμα του παλιου δίσκου σε επιφάνεια αλφαδιασμενη.

Μέτρησε την απόσταση του δίσκου από τον φράχτη στην μπροστά και στην πίσω πλευρά του δίσκου χωρίς να ακουμπάς δόντι όμως. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεταλλικό χάρακα βάζοντας τον ανάμεσα στο δίσκο (χωρίς να ακουμπάς δόντι του δίσκου) και στον φράχτη για να δεις πόσο παράλληλα είναι.

Θα πρέπει να μην έχεις καθόλου κενό ή ελάχιστο από την πίσω πλευρά του δίσκου. Μπορείς επίσης και με ένα παχύμετρο να μετρήσεις την απόσταση αν έχεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

.

Μέτρησε την απόσταση του δίσκου από τον φράχτη στην μπροστά και στην πίσω πλευρά του δίσκου χωρίς να ακουμπάς δόντι όμως. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεταλλικό χάρακα βάζοντας τον ανάμεσα στο δίσκο (χωρίς να ακουμπάς δόντι του δίσκου) και στον φράχτη για να δεις πόσο παράλληλα είναι.

Θα πρέπει να μην έχεις καθόλου κενό ή ελάχιστο από την πίσω πλευρά του δίσκου. Μπορείς επίσης και με ένα παχύμετρο να μετρήσεις την απόσταση αν έχεις.

Πανω απο δεκα φορες εχω μετρησει με παχυμετρο, καποια δεκατα του χιλιοστου διαφορα με τη πισω πλευρα να ειναι η μεγαλυτερη. Σε αποσταση οσο ο φρακτης περιπου εχω 0,4-0,6 χιλιοστα διαφορα. Διαφορα νομιζω αδιαφορη για την ακριβεια που αποζητω μιας και ειναι σταθερη.

Ερώτηση , έχετε να προτείνετε καμία ταμπακιερα με πολλες θήκες ή σετ 2-3 όπως οι Stanley softmaster που κουμπωνουν μεταξύ τους ; 25-30 θήκες για νοβοπανοβιδες . Έχω καμιά 30αρια διαφορετικά μεγέθη που θέλω να τα έχω μαζι μου .

Ερώτηση , έχετε να προτείνετε καμία ταμπακιερα με πολλες θήκες ή σετ 2-3 όπως οι Stanley softmaster που κουμπωνουν μεταξύ τους ; 25-30 θήκες για νοβοπανοβιδες . Έχω καμιά 30αρια διαφορετικά μεγέθη που θέλω να τα έχω μαζι μου .
Και παραπάνω θήκες να έχουν ακόμα καλύτερα , οσο περισσότερες τόσο καλύτερα... :-)

Εκτός από τις SOFT MASTER υπάρχουν και οι STANLEY FATMAX που είναι πιο μεγάλες και πιο ποιοτικές από τις SOFT MASTER! Πήρα τις προάλλες μια FATMAX για δοκιμή, πολύ βολικες με τα σκαφακια που έχει μέσα αλλά αν τη γεμίσεις με βίδες (όπως και εκανα) γίνετε βαριά και αν ενώσεις 3 μαζί γεμάτες θα σου φύγει η μέση!! Άποψη μου πάντα!!

Εκτός από τις SOFT MASTER υπάρχουν και οι STANLEY FATMAX που είναι πιο μεγάλες και πιο ποιοτικές από τις SOFT MASTER! Πήρα τις προάλλες μια FATMAX για δοκιμή, πολύ βολικες με τα σκαφακια που έχει μέσα αλλά αν τη γεμίσεις με βίδες (όπως και εκανα) γίνετε βαριά και αν ενώσεις 3 μαζί γεμάτες θα σου φύγει η μέση!! Άποψη μου πάντα!!

Οι fatmax ενώνονται μεταξύ τους ;