Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Για όποιν έχει τη DSH σέγα της Proxxon ή και γενικά για τους καλλιτέχνες της σέγας
Κάνω εξάσκηση σε λεπτό κόντρα πλακέ της συμφοράς (κινέζικο), και μου σπάνε οι λάμες, επίσης δύο φορές βγκήκαν από τον κάτω σφιγκτήρα.
Χρησιμοποίησα λάμες χωρίς πειράκια εφόσον δείχνουν ότι σφίγγουν καλά.
Η ερώτηση είναι : Παρατήρησα, εφόσον οι άλλες ρυθμίσεις είναι σωστές (τέντωμα, γώνιασμα) ότι η λάμα έσπασε επειδή δούλευα στη χαμηλή ταχύτητα.
Σκέφτηκα ότι επειδή είναι λεπτό το ξύλο δε θέλει υψηλή. Όταν το δούλεψα στη υψηλή ταχύτητα έκοβε καλύτερα και η λάμα δεν έσπασε. Πρέπει δηλαδή
να τη δουλεύω σε υψηλή ταχύτητα ανεξαρτήτως πάχους ξύλου ; ισχύει κάτι τέτοιο ;

Η λαμα σπαει ειτε επειδη την εχεις τεντωσει πολυ -ανεξαρτητου ταχυτητας, ειτε επειδη την πιεζεις πολυ στο ξυλο-και παλι ανεξαρτητου ταχυτητας.
Η ευθυγραμμιση της λαμας ειναι επισης πολυ σημαντικος παραγοντας, οπως ανεφερες. Η μαρκα της λαμας παιζει επισης ρολο, η ποιοτητα της δηλαδη.

Oταν δουλευεις λεπτο η μαλακο ξυλο καλυτερα να χρησιμοποιεις την μικροτερη ταχυτητα.
Επισης να ξερεις οτι η proxxon βγαζει διαφορα παχη λαμας. Αν κοβεις κατι χοντρο, να βαζεις τις πιο παχιες λαμες για να μην σπανε ευκολα.
Οι λαμες τις proxxon ειναι πολυ καλης ποιοτητας. Oι olsen ειναι απο τις καλυτερες απο οτι διαβαζω, αλλα δεν μου εχει δημιουργηθει η αναγκη να τις αγορασω.

Ευχαριστώ για τις οδηγίες.Proxxon λάμες χρησιμοποιώ, αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από πάχη.
Επίσης, έχω ακούσει ότι οι χαμηλές ταχύτητες είναι για κοπή μη σιδηρούχων μετάλλων και πλαστικού με τις ανάλογες λάμες βέβαια

Ευχαριστώ για τις οδηγίες.Proxxon λάμες χρησιμοποιώ, αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από πάχη.
Επίσης, έχω ακούσει ότι οι χαμηλές ταχύτητες είναι για κοπή μη σιδηρούχων μετάλλων και πλαστικού με τις ανάλογες λάμες βέβαια

Η χαμηλη ταχυτητα που λεω ειναι για καλυτερη λεπτομερεια κοπης σε μαλακο η λεπτο ξυλο. Δεν εχει να κανει με το σπασιμο της λαμας.
Ναι, σε μεταλλα ειναι προτεινομενη η χαμηλη ταχυτητα και πιθανως και η λιπανση της λαμας με λαδακι η αλλο ξηρο λιπαντικο για ευκολοτερη κοπη σε καποια μεταλλα οπως αλουμινιο. Με τις αναλογες λαμες βεβαια.

Δεν θυμαμαι τις διαστασεις των λαμων της proxxon DHS αλλα αν κοιταξεις στο amazon, ebay etc, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις παχυτερες (πιο χοντρες) λαμες για την σεγα.

Άλλη μία ερώτηση . Όταν στρίβεις το κομμάτι ξύλου προκειμένου να κόψεις π.χ καμπύλη, κρατάς τη λάμα στο ήδη κομμένο μέρος και στρίβεις ή
προχωρώντας και κόβοντας στρίβεις το ξύλο ; δε ξέρω αν έγινα κατανοητός

Το δευτερο. Στο πρωτο μαγκωνεις τη λαμα στο ξυλο και δημιουργεις πλαγιες πιεσεις που θα την σπασουν. Εκτος αν εχεις λαμα που κοβει απο ολες τις πλευρες.

Οτι σου ειπε ο songless_bird (μου διαφευγει το ονομα σορρυ)

Με απλα λογια κανεις σημειωτον και στριβεις ομορφα και ωραια.

Δημητρης.

Εδω μερικα tutorial που δειχνουν πως να κανεις κοπες. Προυποθεση η λαμα να ειναι λεπτη. Αυτες τις αποτομες στροφες που κανει αυτος , με την MS51 λαμα τις ξεχνας. Αν δεν σπασει η λαμα , σιγουρα θα στραβωσει και δεν θα κοβει σωστα.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
ΥΓ. Αυτη την σεγα που εχει, οταν κερδισω το Τζοκερ θα την αγορασω. Δεν υπαρχει περιπτωση να αντικαταστησω την dremel με κατι λιγοτερο απο αυτη! :p

@songless bird
Μεχρι τι παχος ξυλο εχεις δουλεψει ανετα γιατι ενδιαφερομαι και εγω για την αγορα της!
Την dremel; Κοντρα πλακε 1cm , ελατο 1.5cm , οχι πολυ γρηγορα. Πολυ ευκολα κοβει κοντρα πλακε 6mm που εκοψα σημερα και πευκο/ελατο στο 1 cm. Η σεγα ειναι για περιτεχνα σχεδια, οχι για να κοβεις κομματια που κανονικα θελουν κορδελα ή παγκοπριονο. Πιο μεγαλες σεγες οπως η excalibur που εχει ο αλλος στα Video κοβει τουλαχιστον τα διπλασια σε παχος με ευκολια και πιο χοντρα αργα. Αλλα εχει και 1000 :p :p

Για να κανω σχεδια την θελω για αυτο ρωταω . Απλα ηθελα να δω μεχρι τι παχος μπορει να δουλευτει για σχεδια. Ειμαι μεταξυ της dremel και Einhell. Dremel για αξιοπιστια και εγγυηση αλλα με μειονεκτημα οτι παιρνει της δικες της μονο λαμες και einhell πλεονεκτημα οτι παιρνει Τ λαμες και ακεφαλες αλλα σαν εγγυηση και αξιοπιστια δεν γνωριζω.

Η einhell εχει και μεγαλυτερη επιφανεια εργασιας και οι ακεφαλες λαμες θα σε βοηθησουν σε πιο περιτεχνα σχεδια. Αν ειναι να παρεις μια καλη σεγα θα σου ελεγα να μαζεψεις λεφτα και να παρεις το μεσαιο μοντελο της proxxon. Την εχουν καποιοι εδω μεσα και εχουν παρουσιασει ομορφες δουλειες σε χοντρα ξυλα.

Δεν εχω ξαναασχοληθει για αυτο ειπα να αγορασω μια με budget περιπου στα 100 ευρω να δω κατα ποσο το εχω (στην τεχνη του ξυλου!!) και ποσο θα ασχοληθω,και αν αργοτερα κολλησω σιγουρα θα κοιταζα για proxxon. Εσυ τι θα προτεινες einhell η dremel ??

Για οποιον ενδιαφερεται, η amazon.de αρχισε να αποστελλει και Ελλαδα το νεο τροχακι της bosch.
Πριν λιγες μερες το ειχε χωρις το l boxx καμμια δεκαπενταρια ευρω φτηνοτερα. Ειμαι βεβαιος οτι θα επανερθει αυτη η προσφορα γυρω στα 115 ευρω χωρις μεταφορικα.

41zAsxosBKL.jpg

http://www.amazon.de/BOSCH-Akku-Win..._UL160_SR160,160_&refRID=0TG4XTA3BCHYKCMM86ZK

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν εχω ξαναασχοληθει για αυτο ειπα να αγορασω μια με budget περιπου στα 100 ευρω να δω κατα ποσο το εχω (στην τεχνη του ξυλου!!) και ποσο θα ασχοληθω,και αν αργοτερα κολλησω σιγουρα θα κοιταζα για proxxon. Εσυ τι θα προτεινες einhell η dremel ??

Αν παρεις dremel, μαλλον σιγουρα θα το αγαπησεις το αθλημα καθως ειναι μοναδικη σεγα στο ειδος της, ευχρηστη, ευκολη, και ικανοτατο εργαλειο/gadget για τα κυβικα του.
Aν παρεις την κινεζικη/einhell θα κοβεις κανα ποντο παραπανω αλλα ισως σε απογοητευσει η γενικη εικονα. Ιδανικα ηταν να επαιρνες την σεγα παγκου που φερνει, οταν φερνει, το Lidl.

Αν παρεις dremel, μαλλον σιγουρα θα το αγαπησεις το αθλημα καθως ειναι μοναδικη σεγα στο ειδος της, ευχρηστη, ευκολη, και ικανοτατο εργαλειο/gadget για τα κυβικα του.
Aν παρεις την κινεζικη/einhell θα κοβεις κανα ποντο παραπανω αλλα ισως σε απογοητευσει η γενικη εικονα. Ιδανικα ηταν να επαιρνες την σεγα παγκου που φερνει, οταν φερνει, το Lidl.

Επειδη καποιος το ειχε ξαναγραψει για την σεγα του lidl και το εψαξα ειδα οτι τελευταια φορα ειχε βγει το 2012. Το ποτε θα την ξαναβγαλει ειναι αγνωστο για αυτο κοιταω να παρω μια τωρα που εχω την "ορεξη". Διαβαζοντας στο αμαζον αναμεικτα reviews για την dremel την ειχα αποκλεισει αλλα εσυ και καποιοι αλλοι εδω μεσα με τις αριστες εντυπωσεις με βαλατε σε πειρασμο. Τελικα καλυτερα ηταν που χαζευα στο τεχνολογικο κομματι του AVCLUB και δεν εμπαινα εδω ...δεν θα μου αφησετε φραγκο στην τσεπη!! :chinese::chinese:
Ασχετα με την πλακα ευχαριστω για τις συμβουλες και την βοηθεια.

Αν εισαι Θεσσαλονικη την βαζω στην βαλιτσα της την dremel , Ερχομαι σπιτι σου δοκιμαζεις με δυο διαφορετικες λαμες που εχω σε μερικα ρεταλια, βλεπεις και την einhell απο κοντα που την εχει στημενη σε praktiker και αποφασιζεις.

Επειδη καποιος το ειχε ξαναγραψει για την σεγα του lidl και το εψαξα ειδα οτι τελευταια φορα ειχε βγει το 2012. Το ποτε θα την ξαναβγαλει ειναι αγνωστο για αυτο κοιταω να παρω μια τωρα που εχω την "ορεξη". Διαβαζοντας στο αμαζον αναμεικτα reviews για την dremel την ειχα αποκλεισει αλλα εσυ και καποιοι αλλοι εδω μεσα με τις αριστες εντυπωσεις με βαλατε σε πειρασμο. Τελικα καλυτερα ηταν που χαζευα στο τεχνολογικο κομματι του AVCLUB και δεν εμπαινα εδω ...δεν θα μου αφησετε φραγκο στην τσεπη!! :chinese::chinese:
Ασχετα με την πλακα ευχαριστω για τις συμβουλες και την βοηθεια.

Τις κριτικες να τις διαβαζεις με ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιφυλακτικοτητα εκτος αν οι αξιολογησεις ειναι στην πλειονοτητα τους ολες σχεδον αριστες ειτε στην πλειονοτητατα τους ολες σχεδον χαλια.

Εχοντας αγορασει αρκετα εργαλεια, παντα παρατηρω εκ των υστερων τις αξιολογησεις ετσι απο περιεργεια.
Εχω καταληξει να πιστευω οτι ορισμενες γραφονται απο ηλιθιους, αλλες απο ασχετους, αλλες απο κακοβουλους και αρκετες βεβαια στα πλαισια της αντικειμενικοτητας.
Kαποιοι δεν εχουν την αισθηση τι αγοραζουν. Αγοραζουν ενα budget προιον και περιμενουν την αποδοση ενος prime, που κοστιζει πολλαπλασια. Δεν βγαζεις ακρη με την υποκειμενικοτητα του καθενος.