Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

@songbird σε ευχαριστω για την προταση και το εκτιμω αλλα ειμαι λιγο μακρια ............Κρητη !!

@χιωτης Εχεις δικιο σε αυτο που εγραψες ειδικα με τους ασχετους και αυτους που δεν εχουν γνωση του τι παιρνουν.
Παραδειγμα εγω ειχα παρει ενα dremel trio το οποιο ειναι απιθανο εργαλειο αλλα για ψιλοδουλειες . Στην αρχη που το πηρα νομιζα οτι θα εκοβα τα παντα αλλα δεν ηταν ετσι και απογοητευτηκα αλλα οσες φορες το χρησιμοποιησα σε ψιλοδουλειες ηταν αστερι!!

Αν και δεν θελω να υποτιμησω τις αλλες σεγες του εμποριου. Αν καποιος θελει επαγγελματικες κοπες παει σε επαγγελματικη σεγα. Το πρωτο πραγμα που με ρωτησε επαγγελματιας οργανοποιος ειναι τι σεγα εχω. Μιλαμε για σχεδια περιτεχνα που πρεπει να βγουν με την πρωτη κοπη σε ξυλα παχους εως 2cm που κοστιζουν και σε και σε χρονο αν κατι παει λαθος.
fcc7c381b02d4a332c251bd0ca08d5fb.jpg

Το κονταρι της κιθαρας βγαινει μονοκοματο μεχρι πισω, το κομματι με τα κουρδιστηρια?
Αν ναι, θελει πριονοκορδελα για το κοψιμο του τεμαχιου κατα μηκος και σεγα για τα κοψιματα κατα πλατος, καπως ετσι?

Το μπρατσο θελει κορδελα κατα μηκος, οπως το λες ή ...με το χερι. Οι τρυπες του καραολου ( headstock ) γινονται με σεγα ή και ρουτερ. Τα περιτεχνα μονο με σεγα.
Το καραολο κοβεται απο το αρχικο μαδερι του μπρατσου υπο γωνια ( συνηθως 12 μοιρες ) και το κολλας αναποδα για να εχει την κλιση προς τα πισω. Η κοπη αυτη γινεται ή με πριονι χειρος και υπομονη ή σε κορδελα με υψος κοπης τουλαχιστον 9 ποντους.

2833874727_c27ba11c47.jpg

Τhanks for the info!
Σκεφτομαι να κανω μια κιθαρα μινιατουρα, μαξιμουμ 10 ποντους μηκος, και θα ηθελα να ξερω καποιες λεπτομεριες, οπως ακριβως η γωνια των 12 μοιρων που ανεφερες για το headstock.

Εγώ παιδιά νομίζω ότι η κιθάρα πάει εξολοκλήρου (μιλάω για τις φτηνές όχι τις πανάκριβες) στο cnc και βγαίνει με ακρίβεια χιλιοστού.
Μετά στο χέρι με λίγα τριψίματα ολοκληρώνεται.

Εγώ παιδιά νομίζω ότι η κιθάρα πάει εξολοκλήρου (μιλάω για τις φτηνές όχι τις πανάκριβες) στο cnc και βγαίνει με ακρίβεια χιλιοστού.
Μετά στο χέρι με λίγα τριψίματα ολοκληρώνεται.
Δεν εχεις αδικο για τις μαζικης παραγωγης. Καλουπια που κανουν την δουλεια ημερων σε λιγες ωρες. Εγω πχ για να φτιαξω τον οπλισμο (τα μικρα ξυλακια που βρισκονται κατω απο το καπακι για τον ηχο και την στατικοτητα) τα εφτιαξα σε 1 εβδομαδα και μου πηρε τρεις μερες να τα κολλησω. Σε ενα εργοστασιο αυτα στα κοβει το μηχανημα, ο εργατης τα βαζει σε ενα καλουπι και τα κολλανε πανω στο καπακι με vacuum presure σε λιγα δευτερολεπτα...
Αλλα που ειναι η χαρα της δημιουργιας και του χειροποιητου ; :)

uploadfromtaptalk1454001749464.jpg

Κάποια στιγμή είχα πάρει τα τρυπάνια της φώτο από το lidl! Βασικά δεν κατάλαβα τη δουλειά ακριβώς κάνουν!! Το στρογγυλό έχω την εντύπωση ότι κάνει καβιλιες χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος!! Μπορεί να με διαφωτίσει καποιος;

Όντως αυτό κάνει το στρογγυλο.
Για να φτιάχνεις καβιλιες από το ίδιο το ξύλο που δουλεύεις και να μην έχεις χρωματικές διάφορες!
Το δεύτερο αναρωτιέμαι και εγώ τι κάνει.

Συμβαίνει πολλές φορές αυτό, ( και ειδικά για εργαλεία από Lidl), ας το πάρω και κάπου θα χρειαστεί. Τα συγκεκριμένα πάντως είναι χρήσιμα εφόσον είναι
για καβίλιες και τάπες

Κάνουν δουλειά αυτά ή είναι για να είχαμε να λέγαμε?

Τα δικα μου που τα εχω παρει απο την κινα ειναι μαπα. Τσαμπα τα ολιγα γροσσια που εδωσα.
Εκτιμω οτι και του lidl θα ειναι παρομοιας ποιοτητας...αν τα εχει καποιος ας κανει μια δοκιμη. Προφανως καλυτερα με κολωνατο η με δραπανο σε βαση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δηλαδή και τα δύο κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά. . Thanks!!

Ναι και τα δυο ακριβως την ιδια δουλεια κανουν. Νομιζω οτι αυτο με τις δαγκανες δινει μια μικρη κωνικοτητα στην αρχη της καβιλιας για να εισχωρει καλυτερα στην τρυπα που θελεις να καλυψεις.
Το αλλο το στρογγυλο παραγει ισιες καβιλιες (ταπες για την ακριβεια), τελειο κυλινδρο δηλαδη.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

ς
Βλεπω γενικως οτι η πετρα ειναι το κορυφαιο υλικο για ακονισμα. Οι καλες ομως ειναι ακριβες. Και πρεπει να αγορασεις και 3-4 διαφορετικα grit. Θες και λαδακι η νερο...
Το διαμαντοακονιστηρι αυτο ερχεται κοντα σαν φιλοσοφια. Ειναι σαν μια πετρα και αυτο. Ουτε τροχος, ουτε λιμοειδες, ουτε χιαστι κολπα ουτε τιποτα. Σαν πετρα.
Μπορει το υλικο -η διαμαντοσκονη- να μην συγκρινεται πιθανως με την ειδικη πετρα, αλλα αν ξερεις να τροχιζεις σωστα, το αποτελεσμα θα ειναι κοντα.

Για το grit 600 που λες οτι δεν ειναι αρκετο, εχεις δικιο με την εννοια οτι δεν κανει την λαμα ξυραφι (κυριολεκτικα μιλωντας).
Την κανει οπως σου ηρθε, ο victorinox πχ., απο το εργοστασιο. Δηλαδη με μια εξαιρετικα κοφτερη λεπιδα. Oχι ξυραφι.

Δεν νομιζω οτι θα ηθελα τα Victorinox μου να κοβουν 'σαν ξυραφι'. Περαν απο το οτι θα ηταν πολυ ευαισθητα, δεν θα ηταν και χρηστικα.
Κοφτερα πολυ ναι, ξυραφι ομως δεν θελω. Τα θελω οπως τα αγορασα. Oυτε τα μαχαιρια κουζινας, θα ηταν επικινδυνα σε καθε επαφη.

Αν ερθουμε τωρα στα εργαλεια, νομιζω οτι τα σκαρπελα κλπ. δεν θελουν κατι παραπανω απο 600. Και το 600 ειναι πολυ νομιζω.

Ισως το grit 1000 να ηταν χρησιμο σε καποια μικροεργαλεια ξυλογλυπτικης η χαρτοκοπτικης. Και σιγουρα σε λεπιδες ξυρισματος :))

Αρα δεν ειναι μειονεκτημα κατα την γνωμη μου που το διαμαντακονο του lidl ερχεται μεχρι grit 600. To παραπανω πιστευω οτι ειναι πλεονασμος για γενικη χρηση.

Βρηκα και μια γιαπωνεζικη πετρα ακονισματος τις προαλλες, θαμενη στα εργαλεια στο υπογειο. Θα την ειχε φερει ο πατερας μου απο κανενα ταξιδι.
Εχει 2 διαφορετικες βαθμιδες grit σε καθε απο τις 2 μεγαλες πλευρες και πρεπει σιγουρα να ειναι πανω απο 600. Στη στενη ραχη το grit ειναι περιπου 600 αν μπορω να το καταλαβω καλα.

12529551354_de9f41aaed_b.jpg

Θα την δοκιμασω και αυτη.
Οπως εγραψα και αλλου, σημερα το φαρδυ σκαρπελο μου της powerfix, ςκανε ενα δοντι σαν του δοντα απο τον james bond.
Πως να το συνεφερω? να το βαλω στο...τροχο και μετα να παρω μια τετοια πετρα?

Τα δικα μου που τα εχω παρει απο την κινα ειναι μαπα. Τσαμπα τα ολιγα γροσσια που εδωσα.
Εκτιμω οτι και του lidl θα ειναι παρομοιας ποιοτητας...αν τα εχει καποιος ας κανει μια δοκιμη. Προφανως καλυτερα με κολωνατο η με δραπανο σε βαση.

Ναι και τα δυο ακριβως την ιδια δουλεια κανουν. Νομιζω οτι αυτο με τις δαγκανες δινει μια μικρη κωνικοτητα στην αρχη της καβιλιας για να εισχωρει καλυτερα στην τρυπα που θελεις να καλυψεις.
Το αλλο το στρογγυλο παραγει ισιες καβιλιες (ταπες για την ακριβεια), τελειο κυλινδρο δηλαδη.
Εχω δοκιμασει τα πρωτα. Δεν αξιζουν, πολυ χοντροκομενα.

Εγώ τα έχω κι έχω χρησιμοποιήσει το ένα. Δεν είναι οτι καλύτερο, δεν κόβουν ιδιαίτερα καλα με το ανάλογο αποτέλεσμα στην τάπα. Είναι αρκετά καλύτερο απ´ το τίποτε όμως, κι εξαρτάται κι απ´ την ποιότητα τιυ ξύλου.
Αντί να κλείσεις τις τρύπες γεμίζοντάς τη με στόκο βάζεις αυτές τις τάπες. Πάλι θα χρειαστει να στοκάρεις βέβαια αλλά πολύ λιγότερο.

Παιδες, για να βγουνε σωστες οι ταπες πρεπει να χρησιμοποιηθει απαραιτητως κολωνατο δραπανο. Αλλιως δεν γινεται σωστη δουλεια.

Βεβαια εγω με τα κινεζικα bits σε κολωνατο τα δοκιμασα, αλλα και εκει αποδειχτηκαν αχρηστα, απλα δεν κοβουν (και δεν τροχιζονται...)

ς
Οπως εγραψα και αλλου, σημερα το φαρδυ σκαρπελο μου της powerfix, ςκανε ενα δοντι σαν του δοντα απο τον james bond.
Πως να το συνεφερω? να το βαλω στο...τροχο και μετα να παρω μια τετοια πετρα?

Θα ελεγα με γυαλοχαρτο αν το δοντι ειναι μικρο και μετα με πετρα. Οχι σαν αυτη που εχω βαλει, αυτη ειναι για μικρα λαμακια και σουγιαδακια.
Θα παρεις μια πιο μεγαλη ορθογωνια πετρα με δυο οψεις με διαφορετικα grit η καθε πλευρα. Δεν ξερω που υπαρχει στην Ελλαδα. Τις δικες μου τις πηρα απο Κινα και Amazon, παλαιοτερα.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Παιδες, για να βγουνε σωστες οι ταπες πρεπει να χρησιμοποιηθει απαραιτητως κολωνατο δραπανο. Αλλιως δεν γινεται σωστη δουλεια.

Βεβαια εγω με τα κινεζικα bits σε κολωνατο τα δοκιμασα, αλλα και εκει αποδειχτηκαν αχρηστα, απλα δεν κοβουν (και δεν τροχιζονται...)

Θα ελεγα με γυαλοχαρτο αν το δοντι ειναι μικρο και μετα με πετρα. Οχι σαν αυτη που εχω βαλει, αυτη ειναι για μικρα λαμακια και σουγιαδακια.
Θα παρεις μια πιο μεγαλη ορθογωνια πετρα με δυο οψεις με διαφορετικα grit η καθε πλευρα. Δεν ξερω που υπαρχει στην Ελλαδα. Τις δικες μου τις πηρα απο Κινα και Amazon, παλαιοτερα.
883097f1ab4274bd018e90884081077b.jpg

Θα ξεκινησω με λιμα και βλεπουμε...να παρω ομως μια πετρα πρωτα.