Βλεπω γενικως οτι η πετρα ειναι το κορυφαιο υλικο για ακονισμα. Οι καλες ομως ειναι ακριβες. Και πρεπει να αγορασεις και 3-4 διαφορετικα grit. Θες και λαδακι η νερο...
Το διαμαντοακονιστηρι αυτο ερχεται κοντα σαν φιλοσοφια. Ειναι σαν μια πετρα και αυτο. Ουτε τροχος, ουτε λιμοειδες, ουτε χιαστι κολπα ουτε τιποτα. Σαν πετρα.
Μπορει το υλικο -η διαμαντοσκονη- να μην συγκρινεται πιθανως με την ειδικη πετρα, αλλα αν ξερεις να τροχιζεις σωστα, το αποτελεσμα θα ειναι κοντα.
Για το grit 600 που λες οτι δεν ειναι αρκετο, εχεις δικιο με την εννοια οτι δεν κανει την λαμα ξυραφι (κυριολεκτικα μιλωντας).
Την κανει οπως σου ηρθε, ο victorinox πχ., απο το εργοστασιο. Δηλαδη με μια εξαιρετικα κοφτερη λεπιδα. Oχι ξυραφι.
Δεν νομιζω οτι θα ηθελα τα Victorinox μου να κοβουν 'σαν ξυραφι'. Περαν απο το οτι θα ηταν πολυ ευαισθητα, δεν θα ηταν και χρηστικα.
Κοφτερα πολυ ναι, ξυραφι ομως δεν θελω. Τα θελω οπως τα αγορασα. Oυτε τα μαχαιρια κουζινας, θα ηταν επικινδυνα σε καθε επαφη.
Αν ερθουμε τωρα στα εργαλεια, νομιζω οτι τα σκαρπελα κλπ. δεν θελουν κατι παραπανω απο 600. Και το 600 ειναι πολυ νομιζω.
Ισως το grit 1000 να ηταν χρησιμο σε καποια μικροεργαλεια ξυλογλυπτικης η χαρτοκοπτικης. Και σιγουρα σε λεπιδες ξυρισματος

)
Αρα δεν ειναι μειονεκτημα κατα την γνωμη μου που το διαμαντακονο του lidl ερχεται μεχρι grit 600. To παραπανω πιστευω οτι ειναι πλεονασμος για γενικη χρηση.
Βρηκα και μια γιαπωνεζικη πετρα ακονισματος τις προαλλες, θαμενη στα εργαλεια στο υπογειο. Θα την ειχε φερει ο πατερας μου απο κανενα ταξιδι.
Εχει 2 διαφορετικες βαθμιδες grit σε καθε απο τις 2 μεγαλες πλευρες και πρεπει σιγουρα να ειναι πανω απο 600. Στη στενη ραχη το grit ειναι περιπου 600 αν μπορω να το καταλαβω καλα.
Θα την δοκιμασω και αυτη.