Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

(y) (y) (y)
Και μια χαζή ερώτηση: αυτός ο τύπος σου βγάζει Nm ή θέλει καί άλλη μετατροπή;
Έχω 2-3 δυναμόκλειδα αλλά έχω να τα τεστάρω πολυυύ καιρο, οπότε μάλλον με έσωσες :)
Ακριβως. Δεν θελει αλλη μετατροπη. Στη συγκεκριμενη περιπτωση ηταν 7,7kg X 0,21m X 9,81
και σου βγαζει τα Nm που πρεπει να βαλεις στο δυναμοκλειδο για να κανεις τη δοκιμη.
Αναλυτικοτερα εδω

Ακριβως. Δεν θελει αλλη μετατροπη. Στη συγκεκριμενη περιπτωση ηταν 7,7kg X 0,21m X 9,81
και σου βγαζει τα Nm που πρεπει να βαλεις στο δυναμοκλειδο για να κανεις τη δοκιμη.
Ευχαριστώ!!!
Με μπέρδεψε λίγο το m/s2 αλλά είναι θαύμα που θυμάμαι ακόμα και αυτό :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: nickolas
Μπορει να εχεις δικιο για την εγκοπη στην λαμα (αυτη που δειχνουν τα βελακια) αλλα ουσιαστικη διαφορα δεν εχω δει με το 3D printed που εφτιαξα.

Το εργαλειακι απο Τεμου στα αριστερα ειναι πιο βολικο και στιβαρο. Το ασπρο, το εκτυπωμενο αλλαζει ευκολα κοινες λαμες χωρις εργαλειο.
Προτιμω του Τεμου σαν πιο μαζεμενο, οχι για αλλο λογο.
μαλιστα.... αφου με βολψε παντψς το αριστερο, δεν το αλλαζω.....

Αναλυτικοτερα εδω

Αφού μιλάμε για δυναμόκλειδα, ένα ενδιαφέρον video για την σωστή χρήση με αντάπτορες και άλλα.

Επι τη ευκαιρια επικειμενης αλλαγης μπουζι στο αυτοκινητο, ελεγχος και ρυθμιση (φτηνου) δυναμοκλειδου
βασει του τυπου [ κιλα Χ μετρα Χ 9,81= newton/meter ]. Μια χαρα ητανε τελικα, δεν ηθελε και πολλα πραγματα.

oO6G8ug.jpeg
Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν πρόκειται για μπουζί σε κεφαλή κινητήρα με σχετικά "ταλαιπωρημένες" (αλουμινένιες) βόλτες σπειρωμάτων, να είσαι φειδωλός ως προς την εφαρμογή των ονομαστικών ΝΜ ροπής σύσφιξης (αυτά που αναγράφει το manual), και ακόμα περισσότερο με φτηνό δυναμόκλειδο (η τεχνική τσεκαρίσματος που δείχνεις εκτιμώ ότι δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη εργασία, ειδικά όταν όπως προανέφερα οι βόλτες των σπειρωμάτων στην κεφαλή είναι ταλαιπωρημένες, βλ. πολλές αλλαγές μπουζί, ιδίως αν κάποιες έχουν γίνει όχι από σένα, πχ σε τυπικό ελληνικό συνεργείο).
Επίσης πάντα οι ονομαστικές ροπές στα εγχειρίδια αφορούν μπουζί καινούρια (που η ροδέλα τους, αν τα μπουζί είναι με ροδέλα κι όχι με κωνική απόληξη, δεν έχει ξανασυμπιεστεί). Κατά συνέπεια αν πρόκειται για αφαίρεση και ξανατοποθέτηση του ίδιου μπουζί για κάποιο λόγο (ενδεικτικά πχ για μέτρηση συμπίεσης στους κυλίνδρους), πάλι δεν παίζουν οι ονομαστικές τιμές ροπής για ασφαλή σύσφιξη.

• Like
Reactions: skysound and newbie
Άνοιξες μεγάλο θέμα Λαζαρε. Για την ακρίβεια του τύπου κιλα x μετρα x 9,81 δεν έχω ιδέα, αλλά για τα μπουζί μεχρι τώρα δεν έχω βρει καμμία σοβαρή αναφορά.
Όσα service manual έχω, αναφέρουν μόνο το παρακάτω. Σίγουρα θα χρειαστεί να ελέγξουμε κάποια στιγμή τα μπουζί, ειδικά στα μηχανάκια, οπότε τι κάνουμε; Ακολουθούμε τον "κανόνα" των συνεργείων δηλ τερματίζουμε με το χέρι και μετά με το κλειδί 1/4 ή 1/3 ή υπάρχει κάποιος άλλος κανόνας;

1761285069131.png

Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν πρόκειται για μπουζί σε κεφαλή κινητήρα με σχετικά "ταλαιπωρημένες" (αλουμινένιες) βόλτες σπειρωμάτων, να είσαι φειδωλός ως προς την εφαρμογή των ονομαστικών ΝΜ ροπής σύσφιξης (αυτά που αναγράφει το manual), και ακόμα περισσότερο με φτηνό δυναμόκλειδο (η τεχνική τσεκαρίσματος που δείχνεις εκτιμώ ότι δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη εργασία, ειδικά όταν όπως προανέφερα οι βόλτες των σπειρωμάτων στην κεφαλή είναι ταλαιπωρημένες, βλ. πολλές αλλαγές μπουζί, ιδίως αν κάποιες έχουν γίνει όχι από σένα, πχ σε τυπικό ελληνικό συνεργείο).
Επίσης πάντα οι ονομαστικές ροπές στα εγχειρίδια αφορούν μπουζί καινούρια (που η ροδέλα τους, αν τα μπουζί είναι με ροδέλα κι όχι με κωνική απόληξη, δεν έχει ξανασυμπιεστεί). Κατά συνέπεια αν πρόκειται για αφαίρεση και ξανατοποθέτηση του ίδιου μπουζί για κάποιο λόγο (ενδεικτικά πχ για μέτρηση συμπίεσης στους κυλίνδρους), πάλι δεν παίζουν οι ονομαστικές τιμές ροπής για ασφαλή σύσφιξη.

Οντως ο κινητηρας ειναι αλουμινενιος, και τα μπουζι ειναι καινουργια και κωνικα.
Και σαφως χρειαζεται μεγαλη προσοχη με τα φτηνα δυναμοκλειδα αλλα και γενικα
στην αντικατασταση των μπουζι

Παντως την τελευταια φορα που αλλαξα στην αντιπροσωπεια τα κανανε θαλασσα
Δεν σφιξανε αρκετα ενα μπουζι με αποτελεσμα να υπερθερμανθει και να ραγισει, να καει το μπουζοκαλωδιο,
και φυσικα να ρεταρει ο κινητηρας. (ελπιζω να μην εγινε αλλη ζημια με το σπειρωμα)
Το ωραιο ειναι οτι παροτρυνα τον "μαστορα" να χρησιμοποιησει δυναμοκλειδο
και αυτος μου απαντησε με υφος τεχνικου της NASA οτι το χερι του ειναι καλυτερο απο δυναμοκλειδο.
Να παρεις το δυναμοκλειδο και να τον κοπανας στο κεφαλι.:)

ΥΓ Αυτο το δυναμοκλειδο ειναι ταμπου ακομα και στις αντιπροσωπειες.
Μια αλλη φορα που ζητησα σε αντιπροσωπεια συσφιξη με δυναμοκλειδο
το ειχανε καλα κρυμενο στο γραφειο του γενικου διευθυντη.

Last edited:
Να παρεις το δυναμοκλειδο και να τον κοπανας στο κεφαλι.:)

:unsure: (y)(y)

Αυτό το "εγω ξέρω καλύτερα από το δυναμόκλειδο" σε φέρνει πολλές φορές στα όρια. Αν πάμε και στα βουλκανιζατέρ....... Να θες να αλλάξεις λάστιχο στον δρόμο, να ανεβαίνεις επάνω στο μπουλονόκλειδο και πάλι να μην λύνει. Να έρχεται η οδική, να βάζει σωλήνα και μέχρι να λύσει να σε τρώει η αγωνία μήπως και χαλάσει το μπουλόνι και ψάχνεις για συνεργείο.

• Like
Reactions: skysound and KOSSTV
Ωραιο το wd40, αλλα το ρουξουνακι συνηθως πεφτει και χανεται, ...και εχω 5-6 μπουκαλια τριγυρω.
Fbs8U43h.jpg

Καθαρισα την οπη με οινοπνευμα και εριξα λιγο υγρο γυαλι. Αν δουλεψει και κρατησει, θα το κανω σε ολα τα αντιστοιχα φιαλιδια.
eG3uVv8h.jpg

• Like
Reactions: KOSSTV
πλέον για WD40 παίρνω μονο αυτο που εχει ενσωματωμένο το ρουξουνι.
εχω όμως αλλα που δεν εχουν αυτην την πατεντα. εκει με βλεπω να το κανω και εγω με κολλα

Ωραια τα εργαλεια μπαταριας. ομως υπαρχουν και καποια χρησιμα εργαλεια ρευματος τα οποια δεν δουλευουν χωρις ...ρευμα!
Χτες ειχε μια μεγαλουτσικη διακοπη ρευματος πανω που γυαλιζα καποια εργακια απο υγρο γυαλι, με τα τριβεια ρευματος της Proxxon.

Κατα την διακοπη ρευματος λοιπον, επιασε δουλεια ενα φωτιστικο Ryobi και ενα πανχρησιμο εργαλειο μπαταριας που λεγεται inverter.
lWvd052h.jpg

Βαζεις μια 20βολτη μπαταρια στο ινβερτερακι της Ryobi και σου βγαζει 220v! Σηκωνει λεει μεχρι 150w. Τα συγκεκριμενα τριβεια της Proxxon ειναι 100w και δουλευουν τελεια.
DBhVvFZh.jpg

Το inverter αυτο μου εχει φανει ιδιαιτερως χρησιμο και με εχει εξυπηρετησει πολλες φορες, οχι μονο σε διακοπες ρευματος, αλλα και οταν θελω μια πριζα σε μερος που δεν υπαρχει.
Να πω εδω ομως, οτι καποιες συσκευες τις σηκωνει ανετα αλλα με καποιες αλλες εχει δυσκολια, ας ειναι κατω απο τα 150w που λεει οτι σηκωνει. Εχει 2 USB ports και λαμπα/φως led.

Εδω το inverter απο Αμαζον.

απο την Αμερικη ολα τα περιμενεις και ολα τα σκεφτονται

δισκος λειανσης με παραθυρα για να βλεπεις την πορεια λειανσης.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

επισης υπαρχουν και δισκοι φτερου που συνδαζουν τμηματα λειανσης με τμηματα γυαλισματος για εργασια 2 σε 1!

και ενα ακομα κατσαβιδακι με μαγνητη στην λαβη....

Σε βιντεο το ειδα να το χρησιμοποιει για να τραβα βιδες απο εσοχες.

SDD224O.jpg

• Like
Reactions: lazarefa
Αυτο το SDS εξαρτημα επρεπε να ειχα πριν λιγα χρονια που μου ειχε ζητηθει να ανοιξω μια τρυπα σε τοιχο για πριζα.

Άραγε κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά κάτι ανάλογο;

Αυτο το SDS εξαρτημα επρεπε να ειχα πριν λιγα χρονια που μου ειχε ζητηθει να ανοιξω μια τρυπα σε τοιχο για πριζα.

Νομίζω ότι το βίντεο το κάνει αισιόδοξο...
Δεν φενεται ότι είναι για πολλοί σκληρές επιφανιες όπως μπετο και σκληρό σοβα με τουβλο και η τιμή τα λέει όλα..
Να το πάρουμε να το δοκιμάσουμε αλλά αμφιβάλω για τις δυνατότητες του..

Εάν μιλάμε για στρογγυλο κουτί πριζας ένα ποτηροτρυπανο μπετου Φ68 η Φ75 είναι ότι πρέπει..

Εάν μιλάμε για διάνοιξη ηλεκτρολογικου κουτιού διακλαδώσης τότε ένα πλατόκαλεμο φαρδύ κάνει ανετα και γρηγορα την δουλειά. (..Ίσως και για πρίζα να κάνει κάνοντας τετράγωνη τρυπα)..

Last edited:
Δεν θυμαμαι να βρηκα κατι εδω, αλλα αν βρισκοταν το ιδιο (κινεζικο) θα ηταν σε πολλαπλασια τιμη. Eβαλα ενα στο καλαθι για δοκιμη...

Προχτες πχ. εψαχνα ενα φραγμα νερου, μια λωριδα σιλικονης ενος μετρου που αποτρεπει το νερο και το βρηκα εδω 8 ευρω συν μεταφορικα και στο Τεμου απο 2 ευρω, κριμα!

• Like
Reactions: KOSSTV
Δεν θυμαμαι να βρηκα κατι εδω, αλλα αν βρισκοταν το ιδιο (κινεζικο) θα ηταν σε πολλαπλασια τιμη. Eβαλα ενα στο καλαθι για δοκιμη...

Προχτες πχ. εψαχνα ενα φραγμα νερου, μια λωριδα σιλικονης ενος μετρου που αποτρεπει το νερο και το βρηκα εδω 8 ευρω συν μεταφορικα και στο Τεμου απο 2 ευρω, κριμα!
link Γιατι θελω και εγω.
Στα τελειωματα τι εβαλες για να κραταει το νερο;