Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

sandrose2.jpg

sandrose - sandrose (1972)

"Sandrose is a very original French group, that became a legend for its unique 1972 eponymous album. This real masterpiece is considered as one of the ten international Progressive rock classics. Let's notice some beautiful dialogues between the heavy guitar played by Jean-Pierre Alarcen (Le Systeme Crapoutchik, Renaud...) and the elegant Mellotron. Some superb melodies are lightened by Rose Podwojny's powerful and crystal clear voice (Later on, she's going to experience success under the name Rose Laurens...), by the majestic guitar soli and the splendid keyboards sonorities."

Το'χα πάρει κάποτε σε κασσέτα από την υπόγα του Κοντογούρη (γύρω στις αρχές των '90ς). Το αυτί δεν ξεκόλλησε ποτέ από αυτό το αριστούργημα για πολύ καιρό. Ορόσημο στα ακούσματά μου.

Τυχαία το θυμήθηκα πάλι, πέφτοντας πάνω του σε ένα blog με θησαυρούς.

δεκάρι για πάντα

Ο δίσκος είναι εξαιρετικός. Δεν τον γνώριζα σαφώς. Τυχαία έπεσα πάνω του μεσοβδόμαδα, όπου αφού ζήτησα να τον ακούσω, τελικά αποφάσισα να μου κάνω ένα δώρο. Είναι σε βινύλιο μεταχειρισμένο από την Amber Soundroom Records. Με έπιασε αμέσως ίσως και επειδή έχει αυτόν τον χαρακτηριστικό μελαγχολικό ήχο που έχουν και αρκετά γαλλικά soundtracks την αντίστοιχη περίοδο. Νομίζω αν και δεν είμαι ιδιαίτερα καλός στους χαρακτηρισμούς ότι ο δίσκος μουσικά είναι κάπου μεταξύ ψυχεδέλειας και progressive pop.Κιθάρα keyboards κορυφαία, η φωνή κάπως ιδιαίτερη(προσωπικά αυτό το θεωρώ επιπλέον θετικό).

Όποιος θέλει πάντως ευχαρίστως να “βοηθήσω”

Μουκ μπράβο που θυμήθηκες κάτι που δύσκολα θα ανακαλύπταμε χωρίς "καθοδήγηση"

Αγαπημενα ψυχεδελικα

D.R Hooker-The Truth

Fraction-Moonblood

Η Ανατολη και η Δυση των US private.Original πανε πολλα, επανεκδοσεις βρισκονται ευκολα.

Μagical Power Mako-Super Record.Δεν εχει βγει επανεκδοση.Το original δεν ειναι τοσο ακριβο.

Relatively Clean Rivers-s/t.Ο πειρατης της Radioactive ειναι οop.Βρισκεται ομως σχετικα ευκολα.Το orginal παει πολλα και συνηθως οχι σε καλη κατασταση.

Kennelmus-Folkstone Prism.H επισημη της Rockadelic αρκει.

Εrkin Koray-Elektronik Turkuler.

Marconi Notaro-No Sub Reino Dos Metazoarios.Οι επανεκδοσεις της Time Lag ειναι εξαιρετικες ποσο μαλλον γι αυτο το αριστουργημα.Original στον Θεο και συνηθως σε αθλιες καταστασεις.

Shin Jung Hyun and the Men-It's a Lie.Eχει δαιδαλωδη δισκογραφια.Οι επανεκδοσεις της Beatball ειναι κατι σαν best of απο την ψυχεδελικη του περιοδο.Οriginal παλευονται.

Del Jones-Positive Vibes.Tο εχω βρει μονο ως επανεκδοση.Εχω πετυχει original την "εκδοση" με τα πνευστα αλλα ηταν χωματερη.

Mandrake Memorial-Puzzle.Mονο original το οποιο βρισκεται ευκολα και σε χαμηλη τιμη.

Αγαπημενα ψυχεδελικα

D.R Hooker-The Truth

Fraction-Moonblood

Η Ανατολη και η Δυση των US private.Original πανε πολλα, επανεκδοσεις βρισκονται ευκολα.

Μagical Power Mako-Super Record.Δεν εχει βγει επανεκδοση.Το original δεν ειναι τοσο ακριβο.

Relatively Clean Rivers-s/t.Ο πειρατης της Radioactive ειναι οop.Βρισκεται ομως σχετικα ευκολα.Το orginal παει πολλα και συνηθως οχι σε καλη κατασταση.

Marconi Notaro-No Sub Reino Dos Metazoarios.Οι επανεκδοσεις της Time Lag ειναι εξαιρετικες ποσο μαλλον γι αυτο το αριστουργημα.Original στον Θεο και συνηθως σε αθλιες καταστασεις.

Shin Jung Hyun and the Men-It's a Lie.Eχει δαιδαλωδη δισκογραφια.Οι επανεκδοσεις της Beatball ειναι κατι σαν best of απο την ψυχεδελικη του περιοδο.Οriginal παλευονται.

Del Jones-Positive Vibes.Tο εχω βρει μονο ως επανεκδοση.Εχω πετυχει original την "εκδοση" με τα πνευστα αλλα ηταν χωματερη.

Mandrake Memorial-Puzzle.Mονο original το οποιο βρισκεται ευκολα και σε χαμηλη τιμη.

Εκπληκτικό . Το πρωτο ποστ από τότε που είμαι εδώ μέσα , που πειρέχει καλλιτέχνες που όχι μόνο δεν έχω ακούσει τη μουσική τους , αλλά δεν έχω ακούσει καν το όνομα τους .Μονο και μονο γι αυτό :grinning-smiley-043

Εκπληκτικό . Το πρωτο ποστ από τότε που είμαι εδώ μέσα , που πειρέχει καλλιτέχνες που όχι μόνο δεν έχω ακούσει τη μουσική τους , αλλά δεν έχω ακούσει καν το όνομα τους .Μονο και μονο γι αυτό :grinning-smiley-043

+1!!!!!!!!!!!!!!!!!:grinning-smiley-043

Ο Κωστίμπας σας έφαγε....
ήξερε ένα....:grinning-smiley-043

και όχι μόνον, αντιπρότεινε κι όλας...

Καλά, άμα ανεβάσω λίστες και για τα ψυχεδελικά θα σας κουράσω και δεν θέλω-bye-
Δυστυχώς τα βάζουμε στο now playing από καιρό...

Δεν είναι μόνο ένα Δημήτρη...
Κώστα βάλε μας δύσκολα.

D.R Hooker-The Truth
Fraction-Moonblood
Το έχω.
Το έχω.
Το έχω.Πολύ ωραία οργανικά κομμάτια.
Το έχω.
Το έχω.

Re: Απάντηση: Τα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ!

Αγαπημενα ψυχεδελικα

D.R Hooker-The Truth

Fraction-Moonblood

Πολυ ενδιαφερουσα λιστα, αλλα επειδη ειναι αρκετα "δυσκολη" κανε για εμας τους αδαεις και κανενα αλλο σχολιο εκτος απο τη σπανιοτητα!
Απο οσα ξερω το Μagical Power Mako-Super Record ειναι το διαμαντι της λιστας.
Φοβερος ο Γιαπωνεζος ειδικα σαυτο και οχι στο πρωτο του που παιρνει τις καλυτερες κριτικες, εκει παει να μιμηθει τους Faust (αν ειναι δυνατον!), εδω απλα ιδιαιτερος και απιστευτος.
Το Kennelmus ειναι επισης πολυ καλο αλλα ανισο, οσο ειναι ψυχεδελικο καλα, μετα γινεται απλα τραγουδακια
Εrkin Koray - Elektronik Turkuler.
Αν και ειναι το θεωρητικα καλυτερο του, στα αυτια ενος ελληνα ακουγεται σαν μιξη καρσιλαμα και τσιφτετελιου με ηλεκτρικα οργανα. Ειναι υπερεκτιμημενος ο Koray, το τουρκικο αριστουργημα των 70ies είναι το "Benimle oynar misin" του BULENT.

Τον Erkin Koray δεν τον θεωρώ υπερτιμημένο. Θεωρώ ότι δίκαια έχει την φήμη που έχει .Τον είχα σκεφθεί και για τα best albums outside US and UK αλλά είναι και θέμα οπτικής γωνίας που βλέπει κανείς τα πράγματα. Φημολογείται ότι ο τύπος το έχει κάψει παντελώς και είναι πλέον ένθερμος υποστηρικτής των Γκρίζων Λύκων.
Πάντως μια φορά μουσικάρα είναι, ήταν τουλάχιστον.

Δεν έχω κανένα λόγο να μην θεωρώ ότι το Benimle oynar misin που αναφέρει ο συμφορουμίτης ecodrifter είναι “αριστούργημα”. Θα κοιτάξω να το βρω κάπου

Αρχικα να συστηθω μιας και δεν το εκανα στο προηγουμενο post.To oνομα μου ειναι Νικος και χαρηκα για την γνωριμια.Ελπιζω απο τωρα και στο εξης να τα λεμε πιο συχνα.

Λοιπον για τα albums που ανεφερα:

1)Το The Truth θεωρειται απο πολλους ως το καλυτερο private psych.Eγω το παω ενα βημα παραπερα και το θεωρω ενα απο τα καλυτερα albums ever που ανετα στεκεται αναμεσα σε μεγαθηρια τυπου Piper,S.F. Sorrow κτλ.Στιχουργικα ειναι λυρικοτατο πολυ πανω απο τον μεσο ορο.Εχει ενα lounge vibe με καποιες folk αποχρωσεις και πανω απ ολα ειναι η φωνη.Μαλλον Η φωνη.To δευτερο album του (Armageddon) ειναι εξισου σπουδαιο αλλα στο πιο prog.

Το Moonblood απο την αλλη το Holy Grail του Ηeavy Psych.Consept album, εσχατολογικου περιεχομενου στιχοι,brutal φωνητικα, τραχυτητα στην παραγωγη με εμφανη επιρροη απο Doors.Πηρε καιρο να γινω οικειο μαζι του εντουτις η φημη του ειναι απολυτα δικαιολογημενη.

Ο Magical Power Mako ηταν wonder kid και ειναι φημισμενος μουσικος στην Ιαπωνια ακομα και τωρα.Το πρωτο του που ανεφερε ο φιλος ecodrifter ειναι αρκετα ενδιαφερον,καπως avant garde με στοιχεια απο την παραδοση της χωρας του οχι ομως κλωνος των Faust.To εχει γραψει και ο Julian Cope στο βιβλιο του για το Japan Rock και διαφωνω.Οπως ειχε κανει και στο προηγουμενο του για το Γερμανικο rock οπου σε καθε συγκροτημα κοτσαρε και τους V.U ή τους Εlevator ως σημειο αναφορας.Τελοσπαντων στο Super Record o Mako γινεται πραγματικα παγκοσμιος.Εχει ηλεκτρονικα περασματα ειναι κατα βαση folk και εχει ενα απο τα πιο ομορφα ψυχεδελικα εξωφυλλα(το τελευταιο ειναι καπως ασχετο αλλα δεν πειραζει :smile:).

Το R.C.R ειναι rural psych.H παραγωγη για private ειναι εξαιρετικη.Κρυβει ποιηση μεσα του.

Για το Folkstone Prism τα ειπατε μονοι σας.

Ο Κoray πιθανον ειναι ο πιο σημαντικος μουσικος της Αnadulu Pop.Μια σκηνη που εξαντλειται σχετικα ευκολα και κουβαλαει ενα αδικαιολογητο hype.Exει ενα "προσον" ομως:Γινεται ευκολα αγαπητο απο τους ελληνες λογω οικειοτητας.Το Βenimle oynar misin ειναι οντως πολυ καλο.

Ο Marconi Notaro ηταν φημισμενος Βραζιλιανος ποιητης.Εδω μελωποιουνται ποιηματα του απο τον Lula Cortez.Το album ανηκει σε μια ατυπη τριλογια (Satwa και Paebiru τ αλλα δυο) και ειναι wyrd folk.Η πρωτη πλευρα ειναι πιο δομημενη ενω η δευτερη εχει καποιους αυτοσχεδιασμους με "east" πινελιες.

Ο Shin Jung Hyun ειναι Κορεατης κιθαριστας και μια σεβαστη φιγουρα στην χωρα του.Ισως καποιοι να τον ξερετε απο τις συλλογες του Stan Densky.Για οποιον ενδιαφερεται προτεινω ως "εισαγωγη" την cd εκδοση του Ιτ's a Lie οπου εχει τελειως διαφορετικα τραγουδια απο αυτην του βινυλιου που με την σειρα της εχει τελειως διαφορετικα τραγουδια απο την original εκδοση του album.Ατελειωτα jammarισματα,πειραματιζεται καπως με την παραδοση της χωρας του χωρις ομως να χανει τον ελεγχο.Ιδιαιτερα το Woman in the Mist(οπου το εχει "πειραξει" μιας και στο Woman in the Evening Sun ειναι τελειως διαφορετικο) ειναι σαν να ακους τον Roger McGuinn με τον Jimmy Jackson να περπατανε χερι χερι εχοντας για συνοδεια τους NEU!.

Ο Del Jones ειναι ενας ποιητης του δρομου.Εδω εξιστορει ραπαροντας περιπετειες του σε κακοφημους δρομους(ναρκωτικα,φονοι,ληστειες ,η γνωστη θεματολογια του Ghetto) και απο πισω ακουγονται fuzzαρισμενες κιθαρες που φτανουν σε υψος δυσθεωρατο.Funk psych οχι ομως στο υφος π.χ των Sly.Πολυ πιο sinister.Λιγο μετα κυκλοφορησε το ιδιο album με διαφορετικη ενορχηστρωση διαφορετικη παραγωγη και διαφορετικο εξωφυλλο.

To Puzzle ειναι ενας αδικημενος δισκος.Ενω ειναι ευρεως γνωστος στην psych κοινωνια εντουτις αγνοειται συστηματικα απο την mainstream.Ελαφρως πειραματικος,σε καποια σημεια ηλεκτρονικος εχει κλασικες καταβολες και ολα αυτα περικυκλωμενα απο ενα μοναδικο psych feeling.Αξιζει ολη η δισκογραφια τους αλλα σε αυτο το album που ειναι δυστυχως το τελευταιο τους οι Mandrake Memorial οριζουν την ψυχεδελια και θετουν τα αξιωματα της.

Κατάφερα να ακούσω χτες κάποιες από τις προτάσεις σου φίλε HE 6.O Marconi Notaro έχει μεν ένα μουσικό ενδιαφέρον αλλά μάλλον είναι έξω από τις προσωπικές μου αναζητήσεις, τουλάχιστον με το πρώτο άκουσμα και για το συγκεκριμένο δίσκο πάντα . Το Folkstone prism το άκουσα δύο φορές χτες και είναι πάρα πολύ καλό. Ο Del Jones πρέπει λογικά να με αφορά άμεσα αλλά κατάφερα να ακούσω μόνο ένα του κομμάτι, το οποίο μου άρεσε.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση σου και καλώς ήρθες στην παρέα μας -bye-:ernaehrung004:

FRONT.jpg

notaro_marc_nosubrein_101b.jpg

Υ.Γ Έβαλα και τα εξώφυλλα , γιατί νομίζω ότι ειδικά σε ένα thread με θέμα τα καλύτερα ψυχεδελικά Lp επιβάλλεται

Ενδιαφερον album.H Lightyears Away πλευρα ειναι τυπικη early seventies brit acid folk.Η Thundermother πλευρα απο την αλλη εχει ιδεες ομως απο καποιο σημειο και μετα φλυαρει.Αν ηταν πιο "Σπαρτιατες" ισως να ειχε μεγαλυτερη απηχηση.

Γιωργο η φραση "πρεπει λογικα να με αφορα αμεσα" δειχνει "αγαπη" για black rock ή λαθος καταλαβα?

Καλως σας βρηκα.Ωραιο forum εχετε φτιαξει.Πολυσυλλεκτικο με ανθρωπους που "φερουν ευγενεια".