Τα μυστικά των επαγγελματικών φλας

(για να αποφύγεις τους καταψύκτες και τα ηθικά διλήμματα)

το ξανασκέφτηκα, και κατέληξα πως οποιοδήποτε ζώο εισέρχεται στη φωλιά άλλου (βλ σπίτι μου) το κάνει ιδίω κινδύνω. Θα βάλω το χέρι μου στην κυψέλη και θα πω τη μέλισσα κακιά που θα με τσιμπήσει? :flipout:

το ξανασκέφτηκα, και κατέληξα πως οποιοδήποτε ζώο εισέρχεται στη φωλιά άλλου (βλ σπίτι μου) το κάνει ιδίω κινδύνω. Θα βάλω το χέρι μου στην κυψέλη και θα πω τη μέλισσα κακιά που θα με τσιμπήσει? :flipout:

Η λέξη κλειδί είναι η λέξη "ζώο"... :smile:
Σωστό όμως αυτό -το ότι είμαστε ζώα αν και νομίζουμε ότι είμαστε κάτι άλλο.. (Είμαστε το μόνο ζώο που νομίζει ότι δεν είναι ζώο! Η πραγματικότητα βέβαια, καθημερινά μας διαψεύδει και μας προσγειώνει ανωμάλως...)

Όμως υπάρχουν άλλα προβλήματα εκτός από τα ηθικά διλήμματα. Όταν ένα έντομο είναι νεκρό, παίρνει μια στάση αφύσικη, "νεκρική". Είναι δύσκολο να διορθώσεις αυτή τη στάση και να το κάνεις να φαίνεται ζωντανό. Επίσης το νεκρό έντομο θα πρέπει να έχει διατηρηθεί άψογα. Αν δημοσιεύσεις τέτοιες φωτογραφίες και πεις ότι το έντομο ήταν νεκρό, θα σοκάρεις κάποιους φυσιοδίφες. Αν πεις ότι είναι ζωντανό, κάποιοι έμπειροι αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν και το πιθανότερο είναι ότι θα στιγματιστείς σαν φωτογράφος φύσης. Αυτές είναι οι απόψεις που επικρατούν απ' ότι μαθαίνω. Συστήνουν επίσης την προσέλκυση και φωτογράφηση του εντόμου στη φύση σε ειδικές κατασκευές, γιατί μετά το στούντιο, λένε ότι συνήθως δεν επανεντάσσεται!

Πάντως και εμένα προσωπικά, οι φωτό καρφιτσωμένων και νεκρών εντόμων (όταν αυτό φαίνεται) με απωθούν. Τι πιο ωραίο από το να αποθανατίζεις τη φύση χωρίς να την καταστρέφεις; Έστω και ένα μικροσκοπικό έντομο 5 χιλιοστών. Είναι μάλλον κάτι σαν τιμή και σεβασμός...

Δεν κάνω κήρυγμα τώρα βέβαια, πληροφοριακά τα αναφέρω γιατί και εγώ τα συνεδητοποίησα πρόσφατα μελετώντας macro. :smile:

Last edited:
Δεν δοκίμασα ακόμη να δω πόσο φαίνεται.... Εξάλλου η φωτογραφία δεν λέμε πως απαθανατίζει μια στιγμή?
Ε, εγώ το προχωρώ και ένα βήμα παρακάτω, δεν κάνω μισές δουλειές!