Τα πάντα για την αγορά και την ποιότητα του βινυλίου

Θα σας χαλασω το ονειρο παιδια...δεν υπαρχει δυστυχως αυτο που λετε...ολα ψηφιακα η αντε σχεδον ολα. Δεν υπαρχει αναλογικη εγγραφη πλεον....

Αρα τα βινυλια τα καινουρια ειδικα δεν εχουν νοημα. Φετιχισμος ειναι και ειναι και αποδεκτος εννοειται. Αλλα δεν εχει νοημα να παρεις βινυλιο εφοσον παραγεται απο ψηφιακη επεξεργασια.
Μαλιστα ξενερα σκετη γιαυτο ολοι ψάχνουν στα μεταχειρα που εχουν παει στο θεο οι τιμες στο μοναστηρακι

Δεν υπάρχουν tapes πια. Τα 9.5/10 άλμπουμ ηχογραφούνται ψηφιακά. Τη δεκαετία του '80 άρχισαν οι ψηφιακές ηχογραφήσεις δειλά - δειλά, ο M. Jackson ήταν ένας απ' τους πρώτους που πειραματίστηκε. Σήμερα λίγα στούντιο/κόσμο προσφέρουν σοβαρό εξοπλισμό πλήρες αναλογικό και είναι γι' αυτούς που η τσέπη τους αντέχει. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ψηφιακή τεχνολογία είναι πιο διαδεδομένη, είναι φθηνότερη και προσφέρει ευκολίες στον μουσικό και σε ερασιτεχνική βάση (ηχογράφηση σε home computer) και σε studio (pro tools).

Οι δίσκοι για μένα είναι μεγάλη αγάπη μιας και είναι κομμάτι της παιδικής & εφηβικής μου ηλικίας. Το πικάπ και τα περιφερειακά έχουν εξελιχθεί σε φετίχ από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το HiFi. Δε λέω ότι δεν έχει καλό ήχο ένα καλά σεταρισμένο πικάπ (το οποίο δε χρειάζεται να είναι πανάκριβο) αλλά όμως πανέμορφο ήχο που δεν με ενοχλούσε τίποτα έχω ακούσει και από CDP και από Hi Rez files.
Θα σας χαλασω το ονειρο παιδια...δεν υπαρχει δυστυχως αυτο που λετε...ολα ψηφιακα η αντε σχεδον ολα. Δεν υπαρχει αναλογικη εγγραφη πλεον....

Αρα τα βινυλια τα καινουρια ειδικα δεν εχουν νοημα. Φετιχισμος ειναι και ειναι και αποδεκτος εννοειται. Αλλα δεν εχει νοημα να παρεις βινυλιο εφοσον παραγεται απο ψηφιακη επεξεργασια.
συμφωνώ και με τους 2 σας.
και εγώ μια χαρά ακούω από το cdp.. γι'αυτό είπα στον Διονύση πιο πάνω ότι αν είναι πολύ ακριβός ο δίσκος, προτιμώ το cd.
αλλά αυτό που λέτε ότι το digital master tape στο βινύλιο είναι το ίδιο με τα ψηφιακά, δεν έχετε δίκιο.
δεν ξέρω σε τι τιμή πρέπει να κινηθεί ένα ψηφιακό για να "κοντράρει" το πειραγμένο μου technics εδώ στο σπίτι.. το audiolab 8000CD ακόμα και με το V90 της MF δεν μπόρεσε, παρά την απίστευτη για την κατηγορία τους απόδοση.. από τα πιο "αναλογικά" ψηφιακά που έχω ακούσει.
(το kimber που τα σύνδεσε ήταν πιο ακριβό από το ίδιο το dac)
για το marantz 67se, ούτε λόγος φυσικά αλλά όπως είπα δεν έχω πρόβλημα να ακούω από αυτό μιας και το audiolab δεν δουλεύει.. (και το V90 ήταν φίλου και ακούσαμε το δικό μου cdp σπίτι του)

ναι, το πικάπ για να ακουστεί στο μάξιμουμ της απόδοσής του θέλει "λίγο" κόπο......

• Love
Reactions: mparaxir
Vlad εννοειται οτι δεν ειναι ιδιο. Ειναι χειροτερο. Αποψη μου. Δε θελω να κοντραριστουμε αλλωστε.

Θα συμφωνησω ομως οτι το αναλογικο θελει κοπο για να παιξει σωστα.

Παντως απλη φυσικη επιστημη ειναι. Τα βινυλια ακουγονται πιο στρογγυλεμενα στα ακρα και γι αυτο ισως ειναι πιο αρεστα και δινουν την ψευδαισθηση του λαιβ ας πουμε.

Περι ορεξεως....

συμφωνώ και με τους 2 σας.
και εγώ μια χαρά ακούω από το cdp.. γι'αυτό είπα στον Διονύση πιο πάνω ότι αν είναι πολύ ακριβός ο δίσκος, προτιμώ το cd.
αλλά αυτό που λέτε ότι το digital master tape στο βινύλιο είναι το ίδιο με τα ψηφιακά, δεν έχετε δίκιο.
δεν ξέρω σε τι τιμή πρέπει να κινηθεί ένα ψηφιακό για να "κοντράρει" το πειραγμένο μου technics εδώ στο σπίτι.. το audiolab 8000CD ακόμα και με το V90 της MF δεν μπόρεσε, παρά την απίστευτη για την κατηγορία τους απόδοση.. από τα πιο "αναλογικά" ψηφιακά που έχω ακούσει.
(το kimber που τα σύνδεσε ήταν πιο ακριβό από το ίδιο το dac)
για το marantz 67se, ούτε λόγος φυσικά αλλά όπως είπα δεν έχω πρόβλημα να ακούω από αυτό μιας και το audiolab δεν δουλεύει.. (και το V90 ήταν φίλου και ακούσαμε το δικό μου cdp σπίτι του)

ναι, το πικάπ για να ακουστεί στο μάξιμουμ της απόδοσής του θέλει "λίγο" κόπο......
Το τι ακούει ο καθένας είναι υποκειμενικό, αν προτιμάς το Technics σε σχέση με τα (εισαγωγικά) CDP's που το έχεις κοντράρει το καταλαβαίνω. Στο master όμως είσαι λάθος και αυτό είναι αντικειμενικό. Όταν η αρχική πηγή σου (master) είναι μία, οτιδήποτε βγει από εκεί (κασέτα, δίσκος, CD) θα είναι ίδιο συν τις ιδιοτροπίες - ατέλειες του κάθε μέσου. Δηλαδή φθορά δίσκου/βελόνας - όχι άριστο σετάπ κλπ για το πικάπ.

Επίσης, υποκειμενικό αυτό, αλλά το πικάπ θέλει πολύ κόπο. Και μαθηματικά! Αν δεν είχα τη δισκοθήκη μου και δεν είχα το φετίχ στο πετσί μου θα το 'χα παρατήσει και θ' άκουγα μόνο ψηφιακά.

Vlad εννοειται οτι δεν ειναι ιδιο. Ειναι χειροτερο. Αποψη μου. Δε θελω να κοντραριστουμε αλλωστε.

Θα συμφωνησω ομως οτι το αναλογικο θελει κοπο για να παιξει σωστα.

Παντως απλη φυσικη επιστημη ειναι. Τα βινυλια ακουγονται πιο στρογγυλεμενα στα ακρα και γι αυτο ισως ειναι πιο αρεστα και δινουν την ψευδαισθηση του λαιβ ας πουμε.

Περι ορεξεως....
καμία κόντρα... κουβέντα κάνουμε.
θα έλεγα ότι ο δίσκος έχει πιο φυσική χροιά.. είναι πιο κοντά στα "ζωντανά" όργανα, τα ψηφιακά από την άλλη είναι πιο ήσυχα αν ακούς με ακουστικά.
στα ηχεία όταν ο δίσκος δεν έχει γρατζουνιές ή σκόνη, δεν καταλαβαίνεις κάποια αξιόλογη διαφορά.

• Like
Reactions: mparaxir and vsklav
Το τι ακούει ο καθένας είναι υποκειμενικό, αν προτιμάς το Technics σε σχέση με τα (εισαγωγικά) CDP's που το έχεις κοντράρει το καταλαβαίνω. Στο master όμως είσαι λάθος και αυτό είναι αντικειμενικό. Όταν η αρχική πηγή σου (master) είναι μία, οτιδήποτε βγει από εκεί (κασέτα, δίσκος, CD) θα είναι ίδιο συν τις ιδιοτροπίες - ατέλειες του κάθε μέσου. Δηλαδή φθορά δίσκου/βελόνας - όχι άριστο σετάπ κλπ για το πικάπ.

Επίσης, υποκειμενικό αυτό, αλλά το πικάπ θέλει πολύ κόπο. Και μαθηματικά! Αν δεν είχα τη δισκοθήκη μου και δεν είχα το φετίχ στο πετσί μου θα το 'χα παρατήσει και θ' άκουγα μόνο ψηφιακά.
προτιμώ και το clearaudio/audiomods/benz ace L του Τζιμισκή από το esoteric SACD του. :)
έχω σοβαρή υπόνοια ότι και το technics μου με καλή κεφαλή (jico sas, benz, zyx) με το phono του Μιχάλη ή κάποιο ανάλογα καλό, θα το βάλει από κάτω.
δεν είμαι σίγουρος ακόμα και για το αν το technics μου χάσει με το δικό μου εισαγωγικό phono από το cdp των 6Κ, παρά το ότι από jico sas και πάνω δείχνει τις αδυναμίες του.
είμαι σίγουρος όμως ότι θα του πάρει και τα βρακιά με ένα nvo spa one, ακόμα και με πολύ φθηνότερη κεφαλή.
κάποια στιγμή θα την κάνουμε την δοκιμή, έτσι για την πλάκα μας...

Ας είναι οι δίσκοι από digital master tape ή digital remastered

• Love
καμία κόντρα... κουβέντα κάνουμε.
θα έλεγα ότι ο δίσκος έχει πιο φυσική χροιά.. είναι πιο κοντά στα "ζωντανά" όργανα, τα ψηφιακά από την άλλη είναι πιο ήσυχα αν ακούς με ακουστικά.
στα ηχεία όταν ο δίσκος δεν έχει γρατζουνιές ή σκόνη, δεν καταλαβαίνεις κάποια αξιόλογη διαφορά.
Αυτό εξηγώ, ότι δε γίνεται να έχει πιο ζωντανή χροιά εκτός και εννοείς τη παραμόρφωση της βελόνας στην επιφάνεια του δίσκου και τους χρωματισμούς από την επίδραση του όποιου phono stage, κεφαλής, καλωδίων κλπ.

Όταν η μπάντα ηχογραφεί σε ψηφιακή κονσόλα όλος ο αναλογικός ήχος (το σήμα του μικροφώνου από φυσικά & ηλεκτρικά όργανα) μετατρέπεται σε ψηφιακό. Το master είναι σε ψηφιακή μορφή και από κει ότι και να κάνεις δεν αλλάζει. Τις χροιές που είχαν οι μπάντες στα 60'ς - 70'ς δε θα τις βγάλεις εκτός και γράψεις σε αναλογική κονσόλα και το master σου είναι σε ταινία.

Για να το πω αλλιώς... Αν γράψεις υλικό από VHS σε DVD πάλι VHS θα βλέπεις. Δε θα γίνει πιο διαυγείς ούτε η εικόνα ούτε ο ήχος. Αν το bias έχει πρόβλημα ή η ταινία είναι φαγωμένη θα το βλέπεις και στο DVD. Τα χαρακτηριστικά της VHS κασέτας δε φεύγουν όπως δε φεύγουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού ήχου στη βινυλιακή κόπια από ψηφιακό master.

Αυτό εξηγώ, ότι δε γίνεται να έχει πιο ζωντανή χροιά εκτός και εννοείς τη παραμόρφωση της βελόνας στην επιφάνεια του δίσκου και τους χρωματισμούς από την επίδραση του όποιου phono stage, κεφαλής, καλωδίων κλπ.

Όταν η μπάντα ηχογραφεί σε ψηφιακή κονσόλα όλος ο αναλογικός ήχος (το σήμα του μικροφώνου από φυσικά & ηλεκτρικά όργανα) μετατρέπεται σε ψηφιακό. Το master είναι σε ψηφιακή μορφή και από κει ότι και να κάνεις δεν αλλάζει. Τις χροιές που είχαν οι μπάντες στα 60'ς - 70'ς δε θα τις βγάλεις εκτός και γράψεις σε αναλογική κονσόλα και το master σου είναι σε ταινία.

Για να το πω αλλιώς... Αν γράψεις υλικό από VHS σε DVD πάλι VHS θα βλέπεις. Δε θα γίνει πιο διαυγείς ούτε η εικόνα ούτε ο ήχος. Αν το bias έχει πρόβλημα ή η ταινία είναι φαγωμένη θα το βλέπεις και στο DVD. Τα χαρακτηριστικά της VHS κασέτας δε φεύγουν όπως δε φεύγουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού ήχου στη βινυλιακή κόπια από ψηφιακό master.
έχουμε το ίδιο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ψηφιακά, σε cd και σε βινύλιο..
το βινύλιο θα παίξει καλύτερα από το cd.. αυτό λέω.
έχω αρκετά ίδια άλμπουμ και στα 2 φορμά.
εκεί που η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, είναι στα άλμπουμ του '70-'80 που τα έκαναν AAD στο cd.. έχω και απ'αυτά.
έχω και ίδια άλμπουμ με το βινύλιο να είναι πολύ μέτριας παραγωγής, ενώ το cd του φυσάει.. μόλις βάλω zyx bloom 3 στο technics, λέει bye bye στο cd και ας έχω μικρό phono..
μην ξαναλέω τι έγινε όταν είχα για 2 μέρες το nvo του mparaxir εδώ... έφαγε σκόνη η zyx με το Lx2 της MF, από την ΑΤ 3600L με το nvo spa one του Διονύση..
χωρίς πλάκα και χωρίς ίχνος υπερβολής!

• Love
έχουμε το ίδιο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ψηφιακά, σε cd και σε βινύλιο..
το βινύλιο θα παίξει καλύτερα από το cd.. αυτό λέω.
έχω αρκετά ίδια άλμπουμ και στα 2 φορμά.
εκεί που η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, είναι στα άλμπουμ του '70-'80 που τα έκαναν AAD στο cd.. έχω και απ'αυτά.
έχω και ίδια άλμπουμ με το βινύλιο να είναι πολύ μέτριας παραγωγής, ενώ το cd του φυσάει.. μόλις βάλω zyx bloom 3 στο technics, λέει bye bye στο cd και ας έχω μικρό phono..
μην ξαναλέω τι έγινε όταν είχα για 2 μέρες το nvo του mparaxir εδώ... έφαγε σκόνη η zyx με το Lx2 της MF, από την ΑΤ 3600L με το nvo spa one του Διονύση..
χωρίς πλάκα και χωρίς ίχνος υπερβολής!
Δε θα παίξει καλύτερα, θα ακουστεί διαφορετικά για τους λόγους που εξήγησα. Κι εμένα μου έχει συμβεί να προτιμώ δίσκο από CD στο ίδιο άλμπουμ.

Τα phono stages κάνουν μεγάλη διαφορά, το κατάλαβα νωρίς. Ειδικά αυτά που έχουν επιλογή ρυθμίσεων και σου επιτρέπουν να φέρεις τον ήχο εκεί που αρέσει σε σένα, γι' αυτό και ο Χ δίσκος θα παίξει "καλύτερα" από το CD, γιατί επεμβαίνεις όπως θα έκανες με EQ, καλώδια κλπ.

Δε θα παίξει καλύτερα, θα ακουστεί διαφορετικά για τους λόγους που εξήγησα. Κι εμένα μου έχει συμβεί να προτιμώ δίσκο από CD στο ίδιο άλμπουμ.

Τα phono stages κάνουν μεγάλη διαφορά, το κατάλαβα νωρίς. Ειδικά αυτά που έχουν επιλογή ρυθμίσεων και σου επιτρέπουν να φέρεις τον ήχο εκεί που αρέσει σε σένα, γι' αυτό και ο Χ δίσκος θα παίξει "καλύτερα" από το CD, γιατί επεμβαίνεις όπως θα έκανες με EQ, καλώδια κλπ.
δεν ξέρω αν λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά ότι κάνουμε στο πικάπ και την κεφαλή του, έχει σκοπό να πάρει το μάξιμουμ αυτής.
σε διαφορετική περίπτωση έχουμε "υπολειτουργία" της και τα όποια συμπεράσματα, δεν είναι σωστά.

κατά την γνώμη μου δεν ακούγεται ο δίσκος απλά διαφορετικά από το cd..
ακούγεται καλύτερα.

δεν ξέρω αν λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά ότι κάνουμε στο πικάπ και την κεφαλή του, έχει σκοπό να πάρει το μάξιμουμ αυτής.
σε διαφορετική περίπτωση έχουμε "υπολειτουργία" της και τα όποια συμπεράσματα, δεν είναι σωστά....
Σωστό.

κατά την γνώμη μου δεν ακούγεται ο δίσκος απλά διαφορετικά από το cd..
ακούγεται καλύτερα.
Το καλύτερα είναι υποκειμενικό μιας και δε μπορεί να μετρηθεί. Επίσης πολύ γενικό γιατί το κάθε άλμπουμ έχει από μερικές μέχρι δεκάδες εκδόσεις σε δίσκο και CD και συνήθως διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Μετά στην εξίσωση μπαίνουν τα μηχανήματα που θα αναπαράγουν, ποιο πικαπ (συν κεφαλή - phono stage) και ποιο SA(CD)?

Δε καταλήγει πουθενά η κουβέντα, στη μουσική όλα είναι προσωπικό γούστο. Από τις ρυθμίσεις του μπασίστα στον ενισχυτή του στις ρυθμίσεις του ηχολήπτη στη κονσόλα στις ρυθμίσεις του phono stage του ακροατή.

σωστά τα παραπάνω, ειδικά στο ότι δεν καταλήγει πουθενά η κουβέντα.
αλλά απλά κουβέντα κάνουμε.
άλλωστε το είπα και πιο πάνω.. μια χαρά ευχαριστιέμαι και τα cd.
τα players να μην χάλαγαν για ψύλλου πήδημα και τι στον κόσμο.....
πιο πολύ με πόνεσε όταν παρέδωσε πνεύμα το philips 963SA και μου είπαν -δεν βγάζει πια ανταλλακτικό η εταιρία για αυτό, παρά όταν έσπασα ακίδα sas.
τα ίδια ακριβώς και με το audiolab 8000CD.
κάπου στα 450€ το πρώτο, 880€ το δεύτερο.
την ακίδα την άλλαξα με 250€ και έληξε το θέμα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ για την ίδια ψηφιακή εγγραφή, θα έκανα και διαφορετικό mastering αναλόγως της πλατφόρμας αναπαραγωγής που θα καταλήξει. Λέμε τώρα... . :p

• Like
Reactions: superfly
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ για την ίδια ψηφιακή εγγραφή, θα έκανα και διαφορετικό mastering αναλόγως της πλατφόρμας αναπαραγωγής που θα καταλήξει. Λέμε τώρα... . :p

Αυτό είναι το σωστό, γίνεται από κάποιους αλλά είναι η εξαίρεση.

όντως αυτό είναι το σωστό, αλλά εγώ δεν ξέρω αν είναι η εξαίρεση ή ο κανόνας.
δεν το πολυψάχνω να σου πω την αλήθεια...

ακούγεται σωστά ο δίσκος;; τον ευχαριστιέμαι.
δεν ακούγεται;;; Ου να μου χαθεί!! τσάμπα τα λεφτά...

• Haha
Reactions: giahovic
Βασικά υπάρχει λόγος που πολλές φορές ψηφιακές ηχογραφήσεις ακούγονται καλύτερα στο βινύλιο παρά στο cd.
Στα cd κομπρεσάρουν τον ήχο μέχρι θανάτου πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν στο βινύλιο.
Αν έχει γίνει σωστή δουλειά τοτε τα cd ακούγονται μια χαρά.Και όπως είπε και ο Λεωνίδας θέλει άλλο μάστερινγκ το βινύλιο και άλλο το cd.

vsklav από την εμπειρία μου σου λέω ότι το βινύλιο δεν είναι καθόλου στρογγυλεμμένο στα άκρα όπως και ο αναλογικός ήχος γενικότερα.
Η όποια "στρογγυλάδα" οφείλεται περισσότερο στον χαρακτήρα της πηγής (και της κεφαλής ειδικότερα) παρά στο μέσο καθεαυτό.

• Like
Reactions: mparaxir and vlad66
Στο δικό μου σετ απ , μια περίπτωση υπάρχει να ακούσω καλύτερο ήχο από βινύλιο..
Να κατεβάσω άλμπουμ που έχουν γραφτεί με κεφαλές του χιλιάρικου ,να τις γράψω σε cd και να τις ακούσω στο cd player. 😆

Εμένα πάντως την πρώτη φυτιλιά για να πάρω βινύλιο την έφαγα από αυτό εδώ:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον!

• Like
Reactions: vlad66
Στο δικό μου σετ απ , μια περίπτωση υπάρχει να ακούσω καλύτερο ήχο από βινύλιο..
Να κατεβάσω άλμπουμ που έχουν γραφτεί με κεφαλές του χιλιάρικου ,να τις γράψω σε cd και να τις ακούσω στο cd player. 😆
Πάντως στο δικό μου,το cd τρώει ξύλο...Ρίχνει και καμμιά φορά βέβαια....