Να γράψω και τη δική μου περίπτωση. Ίσως μεταχειρίζομαι τα αυτοκίνητα πιο σκληρά από όλους εδώ μέσα. Διότι δεν φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί που κάνουν περισσότερα από 60.000 χλμ. το χρόνο με το δικό τους αυτοκίνητο, με θερμοκρασίες από -20 (σύνηθες) μέχρι +48 (όχι συνήθως, αλλά τελικά έτυχε να οδηγώ περισσότερες από 150 μέρες με τέτοιες θερμοκρασίες και υγρασία 70% ή περισσότερο, εκτός Ελλάδος). Φυσικά πάγος, αέρας, αλάτια, τα θεωρώ μέρος της καθημερινότητάς μου, όπως επίσης και τα 1000-1500 χλμ. με 400+ κιλά φορτίο.
Τελευταίο μου αυτοκίνητο ένα OPEL ZAFIRA 1.8. Αγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2001 ως πολυτεκνικό. Πωλήθηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε με 248.000 χλμ. Προβλήματα με τα ηλεκτρονικά δεν είχα. Άλλαξα βέβαια 3-4 λάμπες στο ίδιο φωτιστικό σώμα, αλλά αυτό οφειλόταν σε κακή σύνδεση των ηελκτρικών του κοτσαδόρου στην WESTFALIA. Μια ακόμη λάμπα μπροστά. Άλλαξα μια φορά καταλύτη και εξάτμιση από πολλαπλή μέχρι πίσω και μια φορά καζανάκι. Άλλαξα δυο φορές αμορτισέρ (κι έβαλα μια φορά ΚΟΝΙ κόκκινα και μια φορά τα δικά του) άλλαξα τρεις φορές λάστιχα καλοκαιρινά και δυο φορές χειμερινά στην ίδια διάσταση.
Άλλαξα και κινητήρα στα 140.000 χλμ. καθώς με ευθύνη του συνεργείου δεν γέμισαν επαρκώς τα λάδια σε αλλαγή λαδιών στις 135.000 χλμ. και το κατάλαβα 300 χλμ. μετά όταν είδα τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και να μην κατεβαίνει. Αν πρέπει να περαστεί στα προβλήματα του αυτοκινήτου ή των συνεργείων, αποφασίζετε εσείς. Πάντως δεν αναγνώρισαν λάθος, καθώς για να ισχύει κάτι τέτοιο έπρεπε στο τιμολόγιο που έκοψαν να ανέφεραν ότι έβαλαν τη συγκεκριμένη ποσότητα κι όχι τα 4 λίτρα που έπρεπε.
Ποιότητα πλαστικών μέτρια στην όψη. Αρκετοί τριγμοί, αλλά μιλούμε για πολυμορφικό του στυλ Lego στο οποίο ποτέ δεν μπήκε π.χ. εταζέρα. Το εσωτερικό 8 χρόνια μετά δεν είχε σημάδια ταλαιπωρίας, παρότι το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε σκληρά και πολλές φορές μετέφερε και πολλά πιτσιρίκια (μερικές φορές 5-6 κάτω των 4 ετών για πολλά χλμ.). Μοναδικό σημείο που δεν άντεξε το μπράτσο ανάμεσα στα δυο καθίσματα από τα συνεχή χοροπηδητά του μικρού Αλέξη (τότε 4 ετών).
Αδύνατα σημεία: Το αυτοκίνητο είναι κουραστικό για τον οδηγό και τους επιβάτες όταν κάνει πολλά χλμ. Δηλ. ελάχιστοι μπορούν να κάνουν περισσότερα από 1200 χλμ. σε μια μέρα. Εγώ έκανα μέχρι 1600 χλμ. με καλές καιρικές συνθήκες και μετά αισθανόμουν πτώμα.
Ο κλιματισμός του (μοντ. 2001) δεν επαρκούσε για την τρίτη σειρά καθισμάτων με θερμοκρασίες 40+.
Δυσκολεύεται να κρατήσει ρελαντί αμέσως σε θερμοκρασίες μικρότερες από -25 C, αλλά στα -23 C δεν έδειχνε να έχει πρόβλημα.
Εμφανής πτώση της απόδοσης σε υψόμετρο πάνω από τα 2800 μ. Απαγορευτική η χρήση του κλιματισμού σε τέτοια υψόμετρα. Μου φαίνεται όμως ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα.
Κακή συμπεριφορά στους πλάγιους ανέμους στον αυτοκινητόδρομο. Πραγματικά όταν κινείσαι χειμώνα με πολύ έντονους πλαγιους ή πλαγιομετωπικούς ανέμους δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 100 χλμ. Βέβαια μιλούμε για ακραίες περιπτώσεις αλλά το NISSAN ALMERA 1600 του πεθερού μου πηγαίνει στις ίδιες συνθήκες με 110, ενώ οι XANTIA I/II περνούν και με 140. (αντίθετα τα ΚΙΑ SEED δεν αντέχουν σε τέτοιες συνθήκες να κρατούν ούτε τα 70+ χλμ.)
αν θέλετε να μάθετε και τα καλά του σε άλλο μήνυμα.