Τα ζώα στις πόλεις την εποχή της κρίσης... (προσοχή! "σκληρές" φωτογραφίες)

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Γυρνώ μέσα στην πόλη, την πόλη ΜΟΥ, και δεν τη γνωρίζω. Μου φαίνεται σα να έρχεται από το κακό παρελθόν, από μια εποχή που δεν έζησα. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να συνηθίσω ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον σε χειρότερη κατάσταση από τη Σόφια της Βουλγαρίαςόπου έζησα για ένα χρόνο.

Μου είναι πολύ δύσκολο τώρα που ξαναγύρισα να τριγυρνώ με τη μεγάλη τη μηχανή και να τραβώ φωτογραφίες. Φοβάμαι μήπως με κλέψουν; Όχι δεν είναι αυτό... ηθικά είναι κάτι χειρότερο.

Τις πρώτες μέρες που έκανα βόλτα μόνος μου στα τουριστικά μέρη προσπαθώντας να πάρω κάποια καλά πλάνα τα απογεύματα φαίνεται ότι έμοιαζα για ξένος. Από άλλη χώρα. Έτσι διαπίστωσα ότι οι ντόπιοι μου φέρονται σαν ξένο. Κι έτσι μέσα στις 3-4 μέρες με πλησίασαν έμποροι κρακ και πρέζας, έμποροι λευκής (και μαύρης σάρκας) ακόμη και γυναίκας μιας κάποιας ηλικίας που μου προσφέρονταν για 10 ή και 5 ευρώ. Όταν αυτό σου συμβαίνει μια δυο φορές, το ανέχεσαι. Όταν όμως ξεπερνά τις 6-7 περιπτώσεις την ημέρα κάθε μέρα, τότε σε φθάνει στα όριά σου. Εκεί που χτύπησα κόκκινο όμως ήταν όταν αναγνώρισα στο πρόσωπο και μάλλον στο σώμα μια πρώην συμμαθήτριά μου. Εκείνη δεν με κατάλαβε... εγώ όμως γνώρισα τη φωνή, την ιδιαίτερη φωνή, το γύρισμα του αριστερού ποδιού προς τα μέσα και κάποια άλλα πράγματα. Δεν ήταν όμως ο άνθρωπος που ήξερα. Τώρα ήταν κάτι άλλο. Και σίγουρα δεν ήταν πρεζόνι. Είχε φθάσει όμως στα κάτω κάτω σκαλοπάτια αφού πλέον δίνεται για λίγα ευρώ σε τουρίστες από τις πρώην ανατολικές χώρες.

Έτσι είπα να αρχίσω να τραβώ άλλες καταστάσεις. Π.χ ζώα, τα ζώα της πόλης μας. και τότε είδα και τα ζώα... Ποιά ζώα, που έχουν λιγοστέψει εξαιρετικά. Ούτε τα μισά έχουν απομείνει (εκτός από τα πετούμενα). Κι αυτά σε άθλια κατάσταση. Τόσο που απορροφημένοι από το προσωπικό μας δράμα δεν βλέπουμε τί γίνεται γύρω μας, στα πόδια μας.

Πάρτε μερικές λήψεις....

στις πρώτες που τράβηξα με το κινητό καθώς σε όποια μηχανή ο σκύλς αγρίευε, έχουμε ένα γνωστό σκύλο που γυρνά κοντά στο πανεπιστήμιο. Φαίνεται ότι πεινά. Έτσι μια μέρα πυ περίμενα στη στάση το λεωφορείο, τον βλέπω να σέρνει μια γάτα, μάλλον ήταν σκοτωμένη από πριν και να την ξεσκίζει. Η πείνα του φαινόταν μεγάλη.

2013-11-29 10.59.53_1.jpg

2013-11-29 10.59.44_1.jpg

2013-11-29 10.59.31_1.jpg

Η φύση όπως δεν τη γνωρίσαμε και δεν την περιμένουμε. Κι όμως δίπλα μας.

Re: Τα ζώα στις πόλεις την εποχή της κρίσης...

Μόνο απο το βλέμμα του στη δεύτερη φωτογραφία καταλαβαίνεις σε τι κατάσταση έχει φτάσει το ζώο.

Που τράβηξες τη φωτογραφία;

Σήμερα περιμένοντας τους φοιτητές στην Πλατεία Ελευθερίας για να τους πάω σε κάποιο μέσο ενημέρωσης βλέπω ένα περιστέρι να τριγυρνά μακριά από τα άλλα. Έψαχνε... συνέχεια. Όλο και κάτι έψαχνε. Μια γιαγιά πριν ανεβεί στο λεωφορείο έριξε μια μικρή χούφτα σπόρους στην άσφαλτο. Ώπα λέω εδώ είμαστε... θα το τσακώσω τώρα που τρώει. Κι έρχεται το καημένο στους σπόρους. Κι αρχίζει να τρώει με τέτοια λύσσα που δεν βλέπει ή δεν αντιλαμβάνεται τα αυτοκίνητα. Ένα κορνάρει και κάνω στην άκρη να περάσει. Και το περιστέρι, αυτό το πεινασμένο περιστέρι αντί να πετάξει προτιμά να μείνει πάνω στο φαγητό. Το αποτέλεσμα;;;

IMG_0535_1.jpg

IMG_0537_1.jpg

και μένω παγωτό!! Πότε ρε γαμώτο ξανά είδαμε ζώα μέσα στις πόλεις, δίπλα μας, να φέρονται όπως στη φύση; Πότε είδαμε πουλί να προτιμά να πεθάνει παρά να αφήσει το φαγητό; Εγώ έχω να το δω από το χειμώνα του 1990 οπότε και είδα πουλί να εφορμά σε κάδο σκουπιδιών και να φεύγει μαζί με το περιεχόμενο του κάδου σε απορριματοφόρο. Μόνο που ήταν στη Ρουμανία την εποχή της μεγάλης κρίσης και πείνας. Και τώρα ανά στην πόλη μου;

Δεν ξέρω αν σας χαλώ την όποια χριστουγεννιάτικη διάθεση, αλλά η μηχανή μου αποθανατίζει πράγματα ζόρικα, πολύ ζόρικα. Πράγματα που πίστευα ότι δεν θα ζήσω και τα ζω. Πράγματα από το μακρινό παρελθόν. Είπα να τα θάψω κι εγώ, αλλά πλέον νιώθω ότι πρέπει να τα κάνω φωτογραφίες.. κάπως να τις μοιραστώ. Γι αυτό και το θέμα.

Αν νομίζουν οι διαχειριστές ότι είναι ζόρικο και πρέπει να το διαγράψουμε έχει καλώς. Αν πάλι θέλουμε να το σβήσουμε απλώς από τη μνήμη μας άς το αφήσουμε να πέσει προς τα πίσω. Αλλιώς ... έχω υλικό για να συνεχίσω.

φιλικά αλλά με πολύ βαριά καρδιά
Βλάσης

Μόνο απο το βλέμμα του στη δεύτερη φωτογραφία καταλαβαίνεις σε τι κατάσταση έχει φτάσει το ζώο.

Που τράβηξες τη φωτογραφία;

Εγνατία 154 απέναντι από το ψηλό κτήριο του Πολυτεχνείου, στη διασταύρωση με την 3η Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

καρακέντρο...

και τη δεύτερη στην Πλατεία Ελευθερίας στην αφετηρία των λεωφορείων.

Κοντά στη γειτονιά μου. Περισσότερες γάτες βλέπω στους δρόμους γύρω απο τη Ροτόντα παρά σκύλους. Είδα όμως αρκετούς στο γκαζόν της Αριστοτέλους. Εκει τουλάχιστον κάποιοι είχαν αφήσει φαγητό και νερό.

Ισως χρειαζεται μια μικρη ειδοποιηση στον τιτλο του νηματος (σκληρες φωτο)

Re: Τα ζώα στις πόλεις την εποχή της κρίσης... (προσοχή! "σκληρές" φωτογραφίες)

Συγκλονισμένος, έβαλα την σχετική προειδοποίηση στον τίτλο. Νομίζω ότι επιβάλλεται να μείνει ανοιχτό το νήμα, εξάλλου η Φωτογραφία κυρίως αυτό είναι: στιγμές, καλές και κακές...

Απάντηση: Τα ζώα στις πόλεις την εποχή της κρίσης... (προσοχή! "σκληρές" φωτογραφίες)

Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται να αναβάζει κανείς ζωντανά ζώα της πόλης, εν μέσω κρίσης πάντα, σε στιγμές ευτυχίας, όπως γάτος με γάτα, σκύλος με σκύλα, κ.λ.π.

φυσικά μπορείς να σηκώσεις όποια φωτογραφία θέλεις με ζώα και σε αυτό το θέμα. Αλλά υπάρχει κι άλλο θέμα με τίτλο οι φίλοι μας τα ζώα.

Προσωπικά αηδίασα με την φωτογραφία που δείχνει το περιστέρι. Χωρίς φυσικά να θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά το περιστέρι δεν είναι απλά σκοτωμένο αλλά ξεκοιλιασμένο !!

Και γω δε βρίσκω το λόγο που ανέβηκε το περιστέρι..Ο λόγος μου φάνηκε ανεπαρκής...

Να αρχίσουμε να ανεβάζουμε και φωτο από ανθρώπινα πτώματα από δυστυχήματα... Είναι το ίδιο πράγμα αλλά σαφώς πιο φρικτό να το βλέπεις..