Tαχυδρομεία - Τελωνεία

Ολες οι εμπειριες ανεξαιρετως, ειτε καλες ειτε κακες, ειναι πολυτιμες και μαθηματα ζωης.
Μη σου πω οτι καποιες αρνητικες εμπειριες μπορουν να αποβουν πολυ πιο χρησιμες απο καποιες θετικες.

• Like
Reactions: KOSSTV and mixalio
..

Αν και το ποσο ειναι ευτελες, θα παω στο ταχυδρομειο μονο και μονο απο περιεργεια, ετσι για την εμπειρια, να δω πως θα αντιμετωπισουν το ζητημα και πως θα γινει η επιστροφη του αχρεωστητως καταβληθεντως ποσου.

Μου έχει συμβεί και εμένα με συναλλαγή από Αμερική, όπου είχα πληρώσει τον ΦΠΑ και στην παραλαβή του δέματος το ξαναπλήρωσα.

Ανοιξα ένα case στο ebay, ανέβασα την απόδειξη που πλήρωσα στην Ελλάδα τον ΦΠΑ και μου το επέστρεψε αμέσως το ebay.

Nαι αλλα στην περιπτωση μου το VAT εχει πληρωθει, αναφερεται μαλιστα και ο αριθμος πληρωμης του πανω στον φακελο.

Οποτε το eBay δεν εχει ευθυνη αφου το τελωνειο αγνοησε την σημανση πληρωμης. Τι να ζητησω απο το eBay, την ευθυνη για τα χαλια των ΕΛΤΑ?

Nαι αλλα στην περιπτωση μου το VAT εχει πληρωθει, αναφερεται μαλιστα και ο αριθμος πληρωμης του πανω στον φακελο.

Οποτε το eBay δεν εχει ευθυνη αφου το τελωνειο αγνοησε την σημανση πληρωμης. Τι να ζητησω απο το eBay, την ευθυνη για τα χαλια των ΕΛΤΑ?
Ακριβώς το ίδιο έγινε και σ΄εμένα πριν από 1 μήνα.Αγορά από ebay με πωλητή από Ιαπωνία.Μάλλον ισχύει αυτό που έγραψε ο Τάσος πιο πάνω."Ότι βλέπετε εκτός ΕΕ,να κολλάτε χαρτάκι".

To ebay εισπράτει το ΦΠΑ και το αποδίδει στο Ελληνικό κράτος. Εαν τα ΕΛΤΑ εισπράτουν για δεύτερη φορά το ΦΠΑ τότε το ebay το επιστρέφει στον αγοραστή. Το αναφέρει και στους όρους συναλλαγών. Κάνε λοιπόν ένα claim στο Customer Service του ebay και σε 5 ημέρες θα σου επιστραφεί το ΦΠΑ.

Γράψε και δυο λόγια, ανέβασε και τα στοιχεία σου και θα είσαι Ok.

Στείλε τα εξής

- Local Customs declaration - VAT amount paid
- Payment receipt
- Ebay invoiced amount

Πρωτα απ'ολα θελω να παω στα ΕΛΤΑ που ειναι και ο υπαιτιος, γιατι ειμαι πολυ περιεργος πως θα το αντιμετωπισουν το θεμα.

Μπορει να μου πουν να παω και να τα ζητησω απο το eBay ασχετως αν τα εισεπραξαν δευτερη φορα :)

• Like
Reactions: lazarefa
Απο τα ΕΛΤΑ με χρεωσαν τον ηδη ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΦΠΑ για αγορα που εκανα απο eBay Ιαπωνιας.
Το μονο καλο ηταν οτι η πληρωμη δεν εγινε στα καταστηματα των ΕΛΤΑ η στο τελωνειο οπως παλαιοτερα, αλλα επι τοπου με καρτα/κινητο NFC στον ταχυδρομο.

Εδω το πακετακι με την σημανση..
YN05AeCl.jpg

...παρ'ολο που ξεκαθαρα αναγραφοταν οτι ο ΦΠΑ εχει πληρωθει!!
WJqtfl1h.jpg

Δεν το παρατηρησα οταν μου εδωσε τον φακελο ο ταχυδρομος. Πιστευα οτι οντως ειχε γινει λαθος και δεν το ειχε πληρωσει ο πωλητης του eBay καθως γινεται και αυτο.

Τι να πεις τωρα? Ειτε δεν γνωριζουν Αγγλικα, ειτε δεν το προσεξαν, ειτε οτι δεν τους ενδιαφερει.. Σε καθε περιπτωση ειναι απαραδεκτοι.

Αν και το ποσο ειναι ευτελες, θα παω στο ταχυδρομειο μονο και μονο απο περιεργεια, ετσι για την εμπειρια, να δω πως θα αντιμετωπισουν το ζητημα και πως θα γινει η επιστροφη του αχρεωστητως καταβληθεντως ποσου.
Απαράδεκτοι.
Μετα σου λεει θα σωθουν.

Έχω την αίσθηση, το λέω με κάθε επιφύλαξη, ότι ο πωλητής δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία. Όφειλε να κολλήσει αυτό το αυτοκόλητο συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα στοιχεία.

Attachments

• s-l1600.png
    s-l1600.png
    35.8 KB · Views: 22
Ολα τα στοιχεια υπαρχουν στον φακελλο και εννοω το νουμερο ΙΟSS το οποιο αρχιζει παντα με 'ΙΜ', την ενδειξη PAID και τα στοιχεια μου.

Μήπως απαιτείται το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο, κι όχι απλά η αναγραφή των στοιχείων;

Δεν θυμαμαι ποτε να ειδα συγκεκριμενο αυτοκολλητο σε αντιστοιχες περιπτωσεις που εχω παραλαβει απο τριτες χωρες απο eBay.

Σε μια αλλη περιπτωση που πληρωσα παλι ΦΠΑ (αν και τον ειχα πληρωσει στο eBay), o αριθμος IOSS δεν αναγραφοταν στον φακελο.

Δεν θυμαμαι ποτε να ειδα συγκεκριμενο αυτοκολλητο σε αντιστοιχες περιπτωσεις που εχω παραλαβει απο τριτες χωρες απο eBay.

Σε μια αλλη περιπτωση που πληρωσα παλι ΦΠΑ (αν και τον ειχα πληρωσει στο eBay), o αριθμος IOSS δεν αναγραφοταν στον φακελο.
Δυστυχως μιχαλη, τις τελευταιες 2 φορες που αγορασα απο καναδα, αν και ο αριθμος γραφοτανε.... στη τρελα τους και οτι γραφοτανε....

Δεν ειναι μονο απαραδεκτο επαγγελματικά αλλα και απιστευτα εκνευριστικο να σου λενε αναληθως τα ΕΛΤΑ courier στο tracking οτι ηρθανε και δεν σε βρηκανε... Ενω δεν ηρθαν ποτε!!
Επισης ειναι τραγελαφικο να αναφερουν στο tracking οτι το ταδε προιον θα παραληφθει στις 4 Δεκεμβριου οταν αυτο εχει ΗΔΗ παραληφθει!!!
Θα ηταν πιο τιμιο να σε παρουν τηλεφωνο, οπως το κανουν καμμια φορα, και να σε ενημερωσουν οτι μπορεις να πας να παρεις το δεμα σου απο τα γραφεια τους αλλιως θα καθυστερησει λιγο η παραλαβη.

Εχω λοιπον δυο παραλαβες οι οποιες δηθεν ηρθαν και δεν με βρηκαν, μια παραλαβη που θα ερθει 4 Δεκεμβριου αλλα την εχω στα χερια μου και δυο παραλαβες που θα ερθουν εως τις 4 Δεκεμβριου.
Ειμαι σχεδον βεβαιος οτι οταν ερθει η 4η Δεκεμβριου, θα λαβω μηνυμα οτι οι δυο αυτες παραγγελιες ΔΕΝ θα μπορεσουν να παραδοθουν γιατι δεν θα με βρουν...
Και θα αναγκαστω να παω να παραλαβω εγω απο το τοπικο καταστημα, ως συνηθως. Το εργο το εχουμε ξαναδει και το σεναριο το εχουμε μαθει πια απ'εξω.

Αυτη η αθλια κατασταση διαιωνιζεται ολο το 2024 και αν κατι δεν αλλαξει, θα συνεχισει να ταλαιπωρει χιλιαδες πελατες των ΕΛΤΑ. Η αγανακτηση και οι συζητησεις των παθοντων στις ουρες των γραφειων τους περιμενοντας να παραλαβουν τα δεματα τους ειναι γλαφυρες και περιγραφικοτατες!! Εγω παντως αυτη τη φορα εκανα το χρεος μου και ενημερωσα γραπτως και απολυτως τεκμηριωμενα το Αmazon.de.

Ανάλογα με το υποκατάστημα. Εμένα με καλούν την ίδια μέρα και με ρωτούν αν μπορούν να παραδώσουν.
Επειδή κανείς δεν είναι το πρωί στο σπίτε περνώ και το παραλαμβάνω εγώ μετά τη δουλειά.

Γενικά έχει στρώσει η κατάσταση με όλες τις μεταφορικές χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις.

Nαι σιγουρα εχει να κανει με το υποκαστημα αλλα αυτο δεν αλλαζει ιδιαιτερα κατι καθως ενα υποκαταστημα μπορει να εξυπηρετει/ταλαιπωρει χιλιαδες πελατες.
Οντως η κατασταση εχει βελτιωθει σε ολες τις μεταφορικες, ακομα και στην Γενικη, ομως στα ΕΛΤΑ η κατασταση γενικοτερα, απεχει πολυ απο την ομαλοποιηση, κατα την γνωμη μου.