Tαχυδρομεία - Τελωνεία

Τους τελευταίους 4 μήνες μου ήρθαν γύρω στα 50 πακέτα από Αγγλία. Σε όλα με όλα ήταν λάθος τα τελωνειακά τέλη.
Βασικά κάνανε τα παρακάτω "λάθη".

1. Τα πακέτα με IOSS τα περνούσαν κανονικά απο τελωνείο και χρεώναν "Τέλη ΕΛΤΑ για εκτελωνισμό" ενώ δεν επιτρέπεται βαση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για να μην κουράζω πολύ λέει στην επίσημη σελίδα (https://ec.europa.eu/taxation_customs/ioss_en):
"The IOSS facilitates the collection, declaration and payment of VAT for sellers that are making distance sales of imported goods to buyers in the EU. The IOSS also makes the process easier for the buyer, who is only charged at the time of purchase, and therefore does not face any surprise fees when the goods are delivered. If the seller is not registered in the IOSS, the buyer has to pay the VAT and usually a customs clearance fee charged by the transporter."

Υπάρχει σε pdf σε όλες τις γλώσσες όλη η συμφωνία, γύρω στις 90 σελίδες.

2. Σε πολλά πακέτα με IOSS χρεώναν και ΦΠΑ επιπλέον το οποιο είναι ακόμα πιο παράλογο. Και σαν να μην έφτανε αυτό πάντα χρεώναν ΦΠΑ 24% όταν πάνω απο τα μισά πακέτα μου ήταν βιβλία που έχουν ΦΠΑ 6%. Το πακέτο έγραφε καθάρά ότι είναι βιβλίο και μάλιστα τα περισσότερα έρχονταν από καταστήματα με ειδικούς φακέλους με το λογότυπο του καταστήματος που δηλώνει ότι είναι βιβλιοπωλείο, πχ ThriftBooks, WeBuyBooks κτλπ. Στο 100% των πακέτων μου με βιβλία χρεώθηκα λάθος ΦΠΑ.

3. Και δεν φτάνει που χρεώναν λάθος ΦΠΑ αλλά το υπολογίζαν λάθος. Πχ 24% * 10 ευρώ αξία το βιβλίο άρα 24 ευρώ ΦΠΑ!!! Και παρότι το αναγνώριζε ο υπάλληλος ότι είναι λάθος δεν δεχόταν να το διορθώσει.

4. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω χρεώναν "Τέλος ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό" με λάθος κλίμακα. Η κλίμακα που την έχω σε αντίγραφο αν κάποιος ενδιαφέρεται (αν και είναι online) λέει οτι για αξία από 0 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το "Τέλος ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό" είναι 2.5 ευρώ. Εμένα μέχρι και 10 ευρώ με χρεώσαν για ένα μουσικό CD αξίας 9.45 ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν σταμάτησα να αγοράζω. Εκεί είναι το άλλο πρόβλημα. Όλα τα πακέτα αυτά κάτσανε στο τελωνείο κοντά 3 μήνες με το προσωπικό μου ρεκόρ να είναι 4 μήνες και 2 μέρες!! Οπότε μέχρι να έρθουν τα πρώτα είχα ήδη 3 μηνών πακέτα στο τελωνείο. Τώρα προφανώς έχω σταματήσει.

Επειδή δεν έβγαζα άκρη με το ταχυδρομείο και τα τελωνεία (δεν απαντούσαν σε email και δεν σηκώναν τηλέφωνα) έκανα μια καταγγελία στον Συνήγορο Του Πολίτη στον οποίο επειδή κρατούσα τα πάντα (και ακόμα τα κρατάω) έδωσα φωτογραφίες μπρος και πίσω από ένα πακέτο για κάθε ένα απο τα 4 προβλήματα που ανέφερα. Μου είπε ο υπάλληλος του Συνήγορου ότι δεν έχει νόημα να του στείλω εκατοντάδες φωτογραφίες.

Τελικά ο Συνήγορος το μόνο που έκανε είναι να κοινοποιήσει τα πάντα στην διεύθυνση του Τελωνείου. Με άλλα λόγια δεν έκανε τίποτα και προφανώς δεν έγινε απολύτως τίοπτα. Έλαβα μόνο μια επίσημη απάντηση από τα Τελωνεία σε pdf η οποία είναι στις φωτογραφίες που παραθέτω.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην περίπτωση των πακέτων με IOSS που χρεώθηκα "Τέλος ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό" τα Τελωνεία επίσημα λένε ότι "τα τέλη στα οποία αναφέρεστε ουδόλως αφορούν την Τελωνειακή Υπηρεσία".

Οπότε προφανώς απευθύνθηκα στα ΕΛΤΑ. Η απάντηση που πήρα επίσημα ήταν να πληρώσω από 12 ευρώ για το κάθε πακέτο για να πάει στα Τελωνεία για επανέλεγχο. Και όταν συνέχισα ενημερώνοντας τους ότι τα Τελωνεία επίσημα δηλώνουν ότι δεν είναι δικό τους θέμα απλά σταμάτησαν να μου απαντάνε.

Για όλα αυτά (και πολλά άλλα μιας και η διαδικασία είχε πολλά πάρε-δώσε email) ενημέρωσα τον Συνήγορο ο οποίος απλά σταμάτησε και αυτός να μου απαντάει μετά από λίγο.

Μετά από ταλαιπωρία δυο μηνών δεν κατάφερα τίποτα. Τα ΕΛΤΑ μαζί με τα Τελωνεία μου έκλεψαν πάνω από 500 ευρώ με παράνομες μικροχρεώσεις 5-10 ευρώ στο πακέτο.

Η ίδια η Διευθύντρια των ΕΛΤΑ της περιοχής μου παραδεχόταν ότι έχω δίκιο και ότι με κλέβουν κατα συρροή αλλά δεν δεχόταν να μου δώσει τα πακέτα αν δεν πλήρωνα το ποσό που είχαν γράψει στο κίτρινο αυτοκόλλητο τα Τελωνεία.

Για όλα αυτά που έχω γράψει παραπάνω μπορώ να παραθέσω φωτογραφίες αν θέλει κάποιος. Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα μιας και το ανέφερα παραπάνω.

Αγόρασα το CD Orian: Extended Edition από το Αγγλικό κατάστημα RareWaves.com (https://www.rarewaves.com/products/5065004055123-orian-extended-edition) λίγο πιο φτηνά από ότι είναι τώρα γιατί τότε ήταν Black Friday και είχα και κουπόνι προσφοράς κτλπ. Ταχυδρομικά ας πούμε δεν είχα γιατί ήταν πολλά στην ίδια αγορά και στο καθένα κομμάτι αντιστοιχούσε περίπου 0.50 ευρώ. Στην πράξη το CD με υπολογισμένο το κουπόνι και τα ταχυδρομικά μου κόστισε 9.45 ευρώ και το ποσό αυτό πράγματι το έγραφε η κανονική ετικέτα του αποστολέα την οποία αν προσέξετε την κάλυψε επίτηδες το αυτοκόλλητο του τελωνείου ώστε να μην μποιρεί να πάει για επανέλεγχο! Υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να πάει για επανέλγχο γιατί δεν είναι πλέον ορατό το αρχικό ποσό όταν το τελωνείο είναι αυτό που το κάλυψε.

Όπως βλέπετε λοιπόν για αξία 9.45 ευρώ με IOSS που δεν θα έπρεπε να πληρώσω τίποτα πλήρωσα 10 ευρώ "Τέλος ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό" όταν ακόμα και αν θα έπρεπε να χρεώθώ σύμφωνα με την αξία του το ποσό θα έπρεπε να ήταν 2.5 ευρώ.

Attachments

• img1.png
    img1.png
    279.9 KB · Views: 25
  • img2.png
    img2.png
    350.5 KB · Views: 28
  • img03.jpg
    img03.jpg
    205.6 KB · Views: 25
  • img04.jpg
    img04.jpg
    2.6 MB · Views: 28
Εγω θα δοκιμαζα συνηγορο καταναλωτη και οχι συνηγορο του πολιτη. Τον χρειαστηκα το 2020 εναντιον του public και αποζημιωθηκα (6 μηνες μετα).

Καταγγελία στην ΕΕΤΤ -πώς λέγεται;
Δικηγόρο και αγωγή για απάτη; Αν έχεις όρεξη να το κυνηγήσεις...

Φίλε μου καλέ Monokuma με περί τα 500 ευρώ χασούρα δεν θα πρέπει με τίποτα να το αφήσεις έτσι. Καλά για το Συνήγορο του Πολίτη δεν το συζητώ, έχει γίνει μεγάλο καφενείο τα τελευταία 2-3 χρόνια (έχω προσωπικές εμπειρίες αυτό το διάστημα), η δε διαμεσολάβησή του είναι το κ@λου (σε μένα πχ έστειλαν μια επιστολή στην υπηρεσία του δημοσίου και μάλιστα με λάθος γραμμένο το επώνυμό μου, που ένα χρόνο μετά δεν μου είχε απαντήσει, εν τέλει η υπηρεσία εξακολουθούσε να μην μου απαντά, και φυσικά ο Συνήγορος δεν ασχολήθηκε ξανά, για τέτοια σοβαρότητα μιλάμε).
Από κει και πέρα γνώμη μου είναι να απευθυνθείς στο Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δίνοντάς τους όλα τα στοιχεία που διαθέτεις, και παράλληλα και στο Συνήγορο του Καταναλωτή και στην ΕΕΤΤ. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί θα ασχοληθούν πολύ πιο σοβαρά από τους χαρτογιακάδες του Συνηγόρου που έχει καταντήσει (δεν ξεκίνησε έτσι) ο πιο άχρηστος θεσμός του ελληνικού κράτους.

παραγγελια κατι dc dc converter απο ebay 30/3 (Κινα)
estimated 18/5
παραλαβη 12/4
εχουν ξεφύγει...
τελικα ηρθε απο Βέλγιο το πακετακι
και στο τρακινγκ οτι ναναι
c3169696b9a9995b31a1a5045b7144d5.jpg

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

απο ebay γερμανιας μεταχειρισμενος εκτυπωτης 3d και μου χρεώνει VAT? πως γίνεται αυτο? δεν εχει ξαναπληρωθει ο φπα?
η το σκεφτομαι λαθος?

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Από την στιγμή που μια επιχείρηση πουλάει, ακόμη και μεταχειρισμένο, ένα προϊόν οφείλει να αποδώσει τον αντίστοιχο φόρο.
Το ίδιο δεν συμβαίνει και στα φυσικά καταστήματα που πουλάνε μεταχειρισμένα προϊόντα;

Εφυγαν δυο δεματα απο Βελγιο με nlpost Παρασκευη 8/4, στις 12/4 Τριτη εφθασαν καί μπλοκαριστηκαν στο αεροδρομιο γιατι τα ΕΛΤΑ εχουν προβλημα με το χακαρισμα του δικτυου τους. Τραγικον!
Οσο για τον ΦΠΑ: τα μαγαζια ειναι υποχρεωμενα να κοβουν αποδειξεις, αρα +ΦΠΑ, ακομη και στα β' χερι εφ' οσον μπαινει αποθηκη. Απο Ελληνικο ποτε δεν πηρα αποδειξη σε αγορα μεταχειρισμενου (εδω δεν παιρνουμε καθολου, ή παιρνουμε "μια μικρη" , στα καινουργια, θα παρουμε εις τα παλαια; τι λετε βρε κυριος😄)

• Like
Reactions: mikemtb
Μολις με πληροφορησαν οτι τέλος του μηνος θα ξεμπλοκαριστουν!!! Ευτυχως που δεν ειναι κανενα πασχαλινο αρνι το δεμα!

Τον ταχυδρομο της γειτονιας τον βλεπω πλεον μια φορα την βδομαδα..και αν!
Μου ειπε οτι κανει δουλεια για τρεις, υπαρχει ελλειψη προσωπικου και πανε ολα πισω οσο και καλη θεληση να υπαρχει απο τους εναπομειναντες.

Και το κατάλαβα ότι κάτι πάει λάθος γιατί αυτή και ακομη παραγγελία που είχαν έρθει Ελλάδα ξαφνικά αυτόματα μπήκαν σε κατάσταση review και ότι έχω παραλάβει!!!Το chat του banggood δεν βλέπει πρόβλημα παντως και λέει ότι έρχονται... Το ένα όμως φαίνεται να κοβει βόλτες στο Βέλγιο πια και τα άλλα δύο λένε ότι παρελήφθησαν από πελάτη εξωτερικού....

Last edited:
απλά ξανά μάζεψαν τις πληροφορίες που έλειπαν όταν έχασαν τους servers, από τους άλλους provides. Αλλα δεν πήραν και τις ημερομηνίες και περάστηκαν με τις ημερομηνίες εισαγωγής στο σύστημα.
Ελτα.....
Το οτι δουλεύουν ακόμα είναι θαύμα

• Like
Reactions: songless_bird
απλά ξανά μάζεψαν τις πληροφορίες που έλειπαν όταν έχασαν τους servers, από τους άλλους provides. Αλλα δεν πήραν και τις ημερομηνίες και περάστηκαν με τις ημερομηνίες εισαγωγής στο σύστημα.
Ελτα.....
Το οτι δουλεύουν ακόμα είναι θαύμα
Αρα να ελπιζω οτι θα ερθουν; Να παω μια βολτα αυριο απο το ταχυδρομειο;

Δεν νομιζω οτι θα εχει ερθει στην περιοχη σου, αλλα δεν χανεις κατι
Ήρθε το ένα δέμα! Πήγα το πρωί και έδωσα τα tracking numbers . Το σύστημα και σε αυτούς μπερδεμένο. Μου έδωσαν το τηλέφωνο από το κέντρο διαλογής. Ούτε εκεί τα βρήκαν και άφησα τηλέφωνο . Με πήραν από το ταχυδρομείο πριν 1 ωρα ότι το ένα βρέθηκε σε αυτούς. Το είχαν στείλει χωρίς να ειναι σκαναρισμενο . Πολύ πιθανό μου λέει να ειναι και το άλλο εκεί αλλά λόγο ημερών δεν ξέρει πότε θα το βρει ... Οποτε ειναι αυτό που είπες. Πέρασαν λάθος τις ημερομηνίες. Στο κέντρο διαλογής μου είπαν ότι ούτε το 31/3 αφιξη στο κεντρο διαλογης είναι σωστό γιατί ούτε τότε είχαν σύστημα....

• Wow
Reactions: Χιωτης
παιδες μια ερωτηση
απο αγορες απο το alibaba.com ειναι οπως απο banggood κλπ?
εννοω οτι πληρωνουμε μονο την τιμη του προϊοντος και τελος?
ή εχουμε μετα τελωνια κλπ? (εννοω σε αγορες μεχρι 50-100 ευρω)