Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD test σε σωμα Z mount

Βάζω και ένα λινκ για να δουμε φωτό που έχουν βγει με αυτον το φακό https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=tamron_50-400vc

Μια χαρα δειγματα βλεπω εγω του φακου αυτου, πολυ καλυτερα απο οτι πιστευα.

Για το μπατζετ του δεν βλεπω προβληματα. Αν θες την παρουσα στιγμη καλυτερο φακο πας στον κορυφαιο Nikon Nikkor Z 180-600mm f/5.6-6.3 αλλα ειναι αλλης κατηγοριας φακος :

* αλλο κοστος
* αλλο βαρος και ογκος
* αλλη χρηση μιας και η ευελιξια του 50-400 τον κανει πιο user firendly και το ευρος του ειδικα στο κατω ακρο ειναι πολλες φορες ευεργετικη για το θεμα του κουβαληματος ενος και μονο φακου
* Αλλη αποδοση σαφως καλυτερη υπερ του 180-600 αλλα με κοστος στην μεταφορα , κουραση στο χερι κλπ.

Αν δεις οτι θελεις "κι αλλο" reach πας σε αυτον. Η διαφορα τιμης δεν ειναι τρομερη απλα δεν θα εχει την ευκολια χρησης του 50-400.

@Γιαννης Σπυρου
Τον δίνει ένας 3500 ευρώ μεταχειρισμενο άριστο χαχα
Καλά δεν ακουμπάω τέτοιες τιμές.. ούτε σταθερά mm να πω την αλήθεια.. εδώ τώρα βλέπω πουλί να πετάει και κάνω ξεζοομ στα 50-100 να το δω και μετά ζοομ να το τραβήξω ...

@LongTom
Θα προσπαθήσω για καλύτερες συνθήκες και ρυθμίσεις και τεχνική να δούμε.

@Kosh
Η διαφορά είναι 1000 ευρώ χαχα με τον 180-600

• Like
Reactions: Kosh
@Γιαννης Σπυρου
Τον δίνει ένας 3500 ευρώ μεταχειρισμενο άριστο χαχα
Καλά δεν ακουμπάω τέτοιες τιμές.. ούτε σταθερά mm να πω την αλήθεια.. εδώ τώρα βλέπω πουλί να πετάει και κάνω ξεζοομ στα 50-100 να το δω και μετά ζοομ να το τραβήξω ...

@LongTom
Θα προσπαθήσω για καλύτερες συνθήκες και ρυθμίσεις και τεχνική να δούμε.

@Kosh
Η διαφορά είναι 1000 ευρώ χαχα με τον 180-600
Έχω σκεφτεί 2-3 φορές να πάρω τον Sigma 100-400 που είναι σούπερ φακουδακι στο όριο του 1,2 κιλά περίπου όσο ο Tamron σου στην S1R που έχει 45mpx και μετά φοράω τον 100-400 που είναι ίδια κιλά και πάνω κάτω ίδιος φακός στην ΟΜ1 και πάω μεμιας στα 800mm και προσγειώνομαι.

Για να πιάσω αυτά τα mm με την ίδια ποιότητα ή και καλύτερη σε FF πρέπει να έχω και αχθοφορο μαζί . Και κανονικά θα ήθελα και πιο μακρύ φακό π.χ. τον 150-600 σε m43 (300-1200mm) , τον δοκίμασα μια χαρά αρχείο και σταθεροποίηση αλλά τα 2 κιλα σχεδόν θα τα υπέφερα μόνο αν ήμουν 25 χρόνια νεωτερος.

Οι δοκιμές σε προσγειώνουν και τελικά το ζητούμενο είναι να χαίρεσαι το hoby σου όχι να το συχτηριζεις. Οπότε κατέληξα να έχω ως επιλογή για τηλεφακό το crop σύστημα και με ένα φακό που είναι οριακός στο τι μπορώ να έχω μαζί μου.

Last edited:
Test αν την εμφανίζει.

Είναι πρόχειρα δείγματα χωρίς καθόλου κροπ ή επεξεργασία, τα έχω ονομάσει ανάλογα με τα στοιχεία λήψεις, δε ξέρω αν σας φαίνονται τα ονοματα για να καταάβαινετε τί settings είχα.

iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (2).jpg

Attachments

• iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (5).jpg
    iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (5).jpg
    2.3 MB · Views: 17
  • iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (4).jpg
    iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (4).jpg
    2.2 MB · Views: 18
  • iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (3).jpg
    iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250 (3).jpg
    2.2 MB · Views: 16
  • iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250.jpg
    iso 400, 400mm, f6.3, 1pros1250.jpg
    822.4 KB · Views: 17
  • iso 160 400mm f6.3 1pro1250.jpg
    iso 160 400mm f6.3 1pro1250.jpg
    1.5 MB · Views: 19
  • 400mm iso 450 f6.3 1pros500.jpg
    400mm iso 450 f6.3 1pros500.jpg
    2.5 MB · Views: 19
  • f11 400mm iso 280 1 pros 500.jpg
    f11 400mm iso 280 1 pros 500.jpg
    3.3 MB · Views: 19
  • iso100 362mm f8 1pros640.jpg
    iso100 362mm f8 1pros640.jpg
    1.2 MB · Views: 18
Test αν την εμφανίζει

View attachment 254167

Την εμφανίζει μια χαρά.

Εξακολουθεί να μου φαίνεται μια χαρά :P

Y.Γ. τον βάζω στα υπόψιν για όταν με πιάσει κάψα για τηλεφακό, πρέπει πρώτα να ασχοληθώ με ευρυγώνιο ζουμ

Την εμφανίζει μια χαρά.

Εξακολουθεί να μου φαίνεται μια χαρά :P

Y.Γ. τον βάζω στα υπόψιν για όταν με πιάσει κάψα για τηλεφακό, πρέπει πρώτα να ασχοληθώ με ευρυγώνιο ζουμ
Ανέβηκαν και άλλες, στις δείχνει οκ και αυτές?
Από ότι είδα φαίνονται τα ονοματα για να δειτε στοιχεία λήψης.

Ανέβηκαν και άλλες, στις δείχνει οκ και αυτές?
Από ότι είδα φαίνονται τα ονοματα για να δειτε στοιχεία λήψης.

Ναι τις εμφανίζει μαζί με τα ονόματα.

Πάντως σαν ένα τελικό σχόλιο ,εκ μέρους μου τουλάχιστον, αντιλαμβάνομαι τους ενδοιασμούς σου. Μπορεί να είναι "φθηνός" για ένα σύγχρονο mirrorless σύστημα FF συγκριτικά με το τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο ασχέτως εταιρείας, αλλά για τον μέσο χρήστη όπως εγώ παραμένει ένας τσιμπημένος φακός, δεν ξέρω το εισόδημα του καθενός και το τι έχει σκοπό να διαθέσει.

Σε συνδυασμό με το βάρος και το μέγεθος που οκ αναγκαστικά τον καθιστούν μάλλον πιο ειδικού σκοπού σε σχέση με τους κλασικούς φακούς που θα χρησιμοποιήσει κάποιος μέσα στη μέρα, ειδικά για εμάς που μένουμε Αθήνα, οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Δηλαδή αν λες "Ρε γμτ τον πλήρωσα τόσο, είναι και μπαμπάτσικος, θέλω να είναι άψογος" είναι λογικό. Επειδή όμως για την αγορά παραμένει μια πιο budget friendly λύση, σίγουρα έχει τους περιορισμούς του. Πάντως ειλικρινά για αυτό που είναι, μου φαίνεται κομπλέ χωρίς αυτό να έχει κάποια αξία για σένα, κατανοητό.

Κλείνω εδώ την αμπελοφιλοσοφία με μια ερώτηση. Είναι out of camera jpegs τα παραπάνω αρχεία ή είναι τα RAW που απλώς έγιναν export σαν jpeg χωρίς να πειράξεις κάτι ; Αν έχεις τη διάθεση να ανεβάσεις κάποια RAW ίσως βοηθούσε και τα άλλα μέλη να σου πουν κάτι παραπάνω.

Ναι τις εμφανίζει μαζί με τα ονόματα.

Πάντως σαν ένα τελικό σχόλιο ,εκ μέρους μου τουλάχιστον, αντιλαμβάνομαι τους ενδοιασμούς σου. Μπορεί να είναι "φθηνός" για ένα σύγχρονο mirrorless σύστημα FF συγκριτικά με το τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο ασχέτως εταιρείας, αλλά για τον μέσο χρήστη όπως εγώ παραμένει ένας τσιμπημένος φακός, δεν ξέρω το εισόδημα του καθενός και το τι έχει σκοπό να διαθέσει.

Σε συνδυασμό με το βάρος και το μέγεθος που οκ αναγκαστικά τον καθιστούν μάλλον πιο ειδικού σκοπού σε σχέση με τους κλασικούς φακούς που θα χρησιμοποιήσει κάποιος μέσα στη μέρα, ειδικά για εμάς που μένουμε Αθήνα, οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Δηλαδή αν λες "Ρε γμτ τον πλήρωσα τόσο, είναι και μπαμπάτσικος, θέλω να είναι άψογος" είναι λογικό. Επειδή όμως για την αγορά παραμένει μια πιο budget friendly λύση, σίγουρα έχει τους περιορισμούς του. Πάντως ειλικρινά για αυτό που είναι, μου φαίνεται κομπλέ χωρίς αυτό να έχει κάποια αξία για σένα, κατανοητό.

Κλείνω εδώ την αμπελοφιλοσοφία με μια ερώτηση. Είναι out of camera jpegs τα παραπάνω αρχεία ή είναι τα RAW που απλώς έγιναν export σαν jpeg χωρίς να πειράξεις κάτι ; Αν έχεις τη διάθεση να ανεβάσεις κάποια RAW ίσως βοηθούσε και τα άλλα μέλη να σου πουν κάτι παραπάνω.
Καλά κάνεις και λες την άποψη σου και το πώς σου φαίνεται εσένα . Τις ανεβάζω για να γίνει συζήτηση.

Είναι οι φωτό περασμένες στο lightroom σαν raw και κατευθείαν export σε jpg σε limit file size 10mb και ανέβασμα εδώ. Τώρα δε ξέρω πόσο και αν τις κόβει εδώ για να ανέβουν.

Οσον αφορά το χρηματικό κομμάτι και για μένα δεν είναι ότι καλύτερο να δίνω 1000+ για φακό αλλά αφού επέλεξα ότι θέλω FF και έγινε η αρχή του πρώτου (για μένα ακριβού φακού) 105 Ζ είπα δώσε άλλη μια αλλά τόσα και πάρε και έναν ακόμα για να έχεις εύρος που τώρα δεν έχεις και έχει και μια κάποια δυνατότητα λόγω mm για κάνα πουλάκι που θελω να κάνω περιστασιακά.
Ίσως περίμενα κάτι περισσότερο με βάση το κόστος του για το πώς το έχω εγώ στο μυαλό μου το τι θεωρώ ακριβό και τι υπερβολικά ακριβό για φακό αλλά οκ ίσως θέλει να τον μάθω και άλλο και να βελτιώσω την τεχνική μου. Σήμερα κάπως καλύτερα τα αποτελέσματα στα μάτια μου, φυσικά πάλι όχι ιδανικές συνθήκες τόσο ή φως αλλά οκκ.

Last edited:
Το θέμα (υποσυνείδητα) είναι ότι μάλλον με τρώει η περιέργεια αν αποδίδει καλύτερα ο 150-500 από τον 50-400 και αν θα έπρεπε να είχα πάει σε εκείνον (δεν τον είχε βέβαια το κατάστημα τότε, μόνο για Sony, θα τον φέρει πάντως γιατί του είχε τελειώσει) με περισσότερα μμ στο τελε άκρο και ας είναι πιο βαρύς.. :ROFLMAO:

Σίγουρα στη χρήση ο 50-400 με βολεύει πιο πολύ, είναι πιο ευέλικτος.

ΥΓ: Μίλησα και με τον αντιπρόσωπο της Τάμρον στην Ελλάδα για το αν μπορεί (αν το αποφασίσω) να γίνει η αλλαγή τώρα που τον έχω δηλωσει το φακό στο account μου στην Tamron EU κλπ και μου είπε από ότι ξέρουμε αυτό δε γίνεται. Αν στείλετε μια επιστολή στην Tamron eu και το κάνει εκείνη κατ'εξαίρεση, τότε ναι, μιλάτε μετά αφού μας ενημερώσει η Tamron με το κατάστημα που τον πήρατε για να γίνει η αλλαγή.
Δε με βλέπω να το κάνω, απλά γράφω τί μου είπαν να έχετε μια εικόνα γενικά.

ΥΓ2: Δε θα έπρεπε κανονικά να δίνουν κολάρο και για τον 50-400 όπως δίνουν στην αρχική συσκευασία του 150-500? Τί λέτε?

Last edited:
με μια πρωτη ματια, ειναι οτι περιμενα... πολυ καλος φακος, οξυς στο κεντρο ...μαλλον δεν εχεις λογο να τον αλλαξεις εκτος αν θελεις το μεγαλυτερο ευρος.

Αυτος ηταν ενας λογος που ξαναγυρισα σε crop σωμα , ετσι ωστε με τον σιγμα 100-400 να εχω 600mm .

με λιγη επεξεργασια στο LR πηρα μια πολυ ικανοποιητικη εικονα ... μονο με prime θα επαιρνες ισως κατι καλυτερο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
  • Love
Reactions: stratigos24
με μια πρωτη ματια, ειναι οτι περιμενα... πολυ καλος φακος, οξυς στο κεντρο ...μαλλον δεν εχεις λογο να τον αλλαξεις εκτος αν θελεις το μεγαλυτερο ευρος.

Αυτος ηταν ενας λογος που ξαναγυρισα σε crop σωμα , ετσι ωστε με τον σιγμα 100-400 να εχω 600mm .

με λιγη επεξεργασια στο LR πηρα μια πολυ ικανοποιητικη εικονα ... μονο με prime θα επαιρνες ισως κατι καλυτερο.

Ευχαριστώ για το δείγμα!

ποσα και ποια σωματα εχεις τωρα ?

Αν θες να φτασεις πιο ψηλα σε ευρος και να τον κρατησεις, ισως να δοκιμαζες να παρεις ενα crop σωμα Nikon z... εγω αυτο θα εκανα μαλλον.

ΥΓ... τωρα ειδα στην υπογραφη σου οτι εχεις την z6 ii και z5.... μαλλον θα εδινα την z5 και θα πηγαινα σε μια crop πχ την z50 ii
Έτσι θα έχεις και μια καλή FF και μια καλη crop για τον τηλεφακο

Last edited:
ποσα και ποια σωματα εχεις τωρα ?

Αν θες να φτασεις πιο ψηλα σε ευρος και να τον κρατησεις, ισως να δοκιμαζες να παρεις ενα crop σωμα Nikon z... εγω αυτο θα εκανα μαλλον.

ΥΓ... τωρα ειδα στην υπογραφη σου οτι εχεις την z6 ii και z5.... μαλλον θα εδινα την z5 και θα πηγαινα σε μια crop πχ την z50 ii
Έχω μόνο Ζ6 II.
Έδωσα Ζ5 + Χρηματική διαφορά για τον εν λόγω 50-400 :LOL: (Καλά που είπες υπογραφή, να την φτιάξω)

Μπορώ σε καμιά δύσκολη φάση να τη δουλέψω Z6 II σε crop mode 10mp, δε ξέρω κατά πόσο θέλώ να παω σε κροπ σώμα έστω και για 2ο γιατί αναγκαστηκά μόνο στο 1000άρικο πρέπει να παιξω (Ζ50 ΙΙ). Αλλά και πάλι, δε με ψήνει πολύ το κροπ σώμα. Φυσικά, αυτή η θέση μου μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. :P

Κολλάρο δεν δίνει ούτε η sigma με τον 100-400 αλλά δεν το έχω χρειαστεί , είναι σχετικά ελαφρύς και δεν χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς τρίποδο, πολύ σπάνια

Αλλά μπορείς να βρεις after market σχετικά φτηνά φαντάζομαι...για τον sigma πχ υπάρχει με 40 ευρώ περίπου.