Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD test σε σωμα Z mount

με μια πρωτη ματια, ειναι οτι περιμενα... πολυ καλος φακος, οξυς στο κεντρο ...μαλλον δεν εχεις λογο να τον αλλαξεις εκτος αν θελεις το μεγαλυτερο ευρος.

Αυτος ηταν ενας λογος που ξαναγυρισα σε crop σωμα , ετσι ωστε με τον σιγμα 100-400 να εχω 600mm .

με λιγη επεξεργασια στο LR πηρα μια πολυ ικανοποιητικη εικονα ... μονο με prime θα επαιρνες ισως κατι καλυτερο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σχόλιο κάτω από τη φωτό μου που επεξεργάστηκες και έβαλες στο imgur:

OrkenMork
•31 seconds ago

I grabbed a similar image with my Pixel phone!

Ευχαριστώ ρε, να είστε καλά!!!

Την z6ii δεν έχει νόημα να την δουλέψεις σε crop mode...είναι λίγα τα 10mp.

Άλλος ένας λόγος που πήγα σε crop + πολλά Mp.
Έχεις και μεγαλύτερο εύρος και δυνατότητα crop στο post.

• Like
Reactions: stratigos24
Σχόλιο κάτω από τη φωτό μου που επεξεργάστηκες και έβαλες στο imgur:

OrkenMork•31 seconds ago

I grabbed a similar image with my Pixel phone!

Ευχαριστώ ρε, να είστε καλά!!!
Βλακείες....όσο και καλά να είναι τα κινητά, έχω κι εγώ εξαιρετικό κινητό φωτογραφικά, στα μεγάλα εστιακά μήκη υστερούν.

Δηλαδή αν έχεις απαιτήσεις να βλέπεις το φτέρωμα τρίχα τρίχα σε πουλάκι που είναι σε απόσταση δεν ξέρω αν θα το καταφέρεις, ίσως με πολύ καλό φως σε πολύ κοντινό θέμα αφού εξοικειωθείς καλά με τον φακό.

...Θα έρθει κανείς Πάρνηθα μαζί Κυριακή 05:00 η ώρα το πρωί να του πάρω και εκείνου ενα τέτοιο? :ROFLMAO:

dsvsvd.png

Eκτος του D.A ειδικα σε reviews καμερων και τηλεφακων προτιμω τον περιεργο αλλα αρκετα εμπειρο αφανα .

TAMRON 50-400mm REVIEW: One LENS To Rule Them ALL?​

Jared Polin

Είμαι τελικά πιο πολύ στο να τον κρατήσω το φακό να μη μπλέκω με αλλαγές κλπ αν και έστειλα μήνυμα στην Tamron EU λέγοντας τους αν γίνεται (αν και εφόσον το αποφασίσω) να αφαιρεθεί ο φακός από τον λογαριασμό μου για να κάνω αλλαγή (μέσα στο περιθώριο που έχω βάση του νόμου Ευρωπαικής Ένωσης) με 150-500 Ζ από το μαγαζί που τον πήρα και μου λέει στείλτε μήνυμα στο [email protected] για να αφαιρεθεί ο φακός και να τον επιστρέψετε (και λογικά θα την κάνουν την αφαίρεση φαντάζομαι)

Αυτό που σίγουρα δεν είναι καλό στον φακό ή τουλάχιστον στον φακό της έκδοσης Ζ (γιατί δεν έψαξα για Ε mount τί γίνεται) είναι η σταθεροποίηση, στα μεγάλα mm που έβγαλα κατα βάση. Οκ, ο φακός όταν τον πας 400 γίνεται μπροστόβαρος και χάνεις λίγο σταθερότητα στο κράτημα (όπως λέει ο Αφάνας από πάνω στο review που έβαλε ο kosh.... που λέει στον sigma 100-400 είναι πιο σωστά κατανεμημένο το βάρος αλλα οκ, ναι, ο 50-400 είναι πιο μικρός σαν μέγεθος, κάπου θα υστερεί..) αλλά δεν ειναι λογικό να έχεις σταθεροποίηση στο σώμα και στο φακό και αυτά υποτίθεται να συδιάζονται κιόλας και να πρέπει να έχεις στα 400mm 1/400 για λήψη στο χέρι. Με 1/400 δε χρειάζεται να έχω σταθεροποίηση...

Ο 150-500 δε ξέρω αν έχει καλύτερη σταθεροποίηση. (το chatGPT λέει έχει καλύτερη :ROFLMAO: )

...Θα έρθει κανείς Πάρνηθα μαζί Κυριακή 05:00 η ώρα το πρωί να του πάρω και εκείνου ενα τέτοιο? :ROFLMAO:

View attachment 254194
Πολλά γέλια βλέπω οπότε κατάλαβα ... Όλοι για κάνα πάρκο Τρίτση είστε και πολύ μου είναι ... Χαχα

……

Αυτό που σίγουρα δεν είναι καλό στον φακό ή τουλάχιστον στον φακό της έκδοσης Ζ (γιατί δεν έψαξα για Ε mount τί γίνεται) είναι η σταθεροποίηση, στα μεγάλα mm που έβγαλα κατα βάση. Οκ, ο φακός όταν τον πας 400 γίνεται μπροστόβαρος και χάνεις λίγο σταθερότητα στο κράτημα (όπως λέει ο Αφάνας από πάνω στο review που έβαλε ο kosh.... που λέει στον sigma 100-400 είναι πιο σωστά κατανεμημένο το βάρος αλλα οκ, ναι, ο 50-400 είναι πιο μικρός σαν μέγεθος, κάπου θα υστερεί..) αλλά δεν ειναι λογικό να έχεις σταθεροποίηση στο σώμα και στο φακό και αυτά υποτίθεται να συδιάζονται κιόλας και να πρέπει να έχεις στα 400mm 1/400 για λήψη στο χέρι. Με 1/400 δε χρειάζεται να έχω σταθεροποίηση...

Ο 150-500 δε ξέρω αν έχει καλύτερη σταθεροποίηση. (το chatGPT λέει έχει καλύτερη :ROFLMAO: )
Καθόλου λογικό , κάτι δεν πάει καλά. Τα 400mm δεν είναι κι κανένα τρελό νούμερο για σταθεροποίηση ενός τελε φακού

Σε FF με λίγη καλή τεχνική με μηδέν σταθεροποίηση πρέπει να τραβάς στα 400mm με ταχύτητα 1/400 όπως έγραψες.

Μονο το σώμα θα πρέπει να σου δίνει 2-3 stop και άλλα τόσα ο φακός συνδιαστικα , αν δεν έχεις βελτίωση 4-5 stop ……(1/250…1/125…1/60....1/30...1/15) γνώμη μου τον σουτάρεις ακόμα και αν είναι οπτικά άριστος

Καθόλου λογικό , κάτι δεν πάει καλά. Τα 400mm δεν είναι κι κανένα τρελό νούμερο για σταθεροποίηση ενός τελε φακού

Σε FF με λίγη καλή τεχνική με μηδέν σταθεροποίηση πρέπει να τραβάς στα 400mm με ταχύτητα 1/400 όπως έγραψες.

Μονο το σώμα θα πρέπει να σου δίνει 2-3 stop και άλλα τόσα ο φακός συνδιαστικα , αν δεν έχεις βελτίωση 4-5 stop ……(1/250…1/125…1/60....1/30...1/15) γνώμη μου τον σουτάρεις ακόμα και αν είναι οπτικά άριστος
Είναι γενικό του φακού αυτού ίσως και του 150-500.
Θα πρέπει να τον δω καλύτερα πάντως γιατί εχθές στα 400 και προχθές όλα στο χέρι ήταν και βγήκαν οκ απλά ίσως κάποιες με χαμηλές ταχύτητες 1/100 κλπ να ήθελαν παραπάνω κλείστρο και μου έκανε εντύπωση.
Μάλλον δεν πάει καλά η συνεργασία σώμα φακού σταθεροποίηση με Ζ σώμα (δε ξέρω για Σόνυ.. εκεί ο φακός έχει και φυσικό κουμπί mode 1 mode 2 και off). Κάποιοι λένε σε Ζ στο sport mode τα πάει καλύτερα η σταθεροποίηση

Οκ δεν είναι Νίκον ο φακός, αντίστοιχα με τον 105 κατεβαίνω πολύ σε ακίνητο και δουλεύει άψογα βασικά τρέλα καλά.

ΥΓ. Θα έρθουν και έξτρα τεστ επί τούτου πάντως.

Last edited:
Τι να τις κάνεις τέτοιες ταχύτητες σε τηλεφακο για πουλιά και action;
Εγώ κάτω από 1/100 δε τραβώ ποτέ ούτε σε σπορ ούτε σε birding κλπ
Εννοώ έχεις ένα τοπίο (ή ένα ακίνητο αντικείμενο και το βγάζεις στα 400 πχ) και είσαι στα 300 για τον οποίο λόγο, μην είναι ανάγκη να έχεις 1/250 και άνω, μπορεί να τύχει κάποια στιγμή να μην έχεις πολύ φως μην ανεβάζεις πολύ isο ή αναγκάζεσαι για τρίποδο για να είσαι σίγουρα σταθερός .

• Like
Reactions: kbouk

Δοκιμασες να κλεισεις την σταθεροποιηση του φακου ? ή κλεινει μαζι και η σταθεροποιηση του σωματος ?

Δοκιμασες να κλεισεις την σταθεροποιηση του φακου ? ή κλεινει μαζι και η σταθεροποιηση του σωματος ?
Στην Ζ έκδοση ελέγχεται η σταθεροποίηση μόνο από το σώμα (off, normal, sport) και δεν έχει φυσικό κουμπί πάνω του ο φακός
Βέβαια δε ξέρω αν τα πάει καλύτερα η σταθεροποίηση σε Σόνυ σώματα, θα το ψάξω.

ΥΓ. Σίριαλ έχει γίνει αυτός ο φακός ...

Εξαρτάται και τι χέρι έχεις...εγώ πχ δεν έχω καλό χέρι οπότε δεν το διακινδυνεύω ποτέ .
Καλύτερα περισσότερος θόρυβος που φεύγει εύκολα πια, παρά θολή φώτο λόγω ταχύτητας κλείστρου.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Εξαρτάται και τι χέρι έχεις...εγώ πχ δεν έχω καλό χέρι οπότε δεν το διακινδυνεύω ποτέ .
Καλύτερα περισσότερος θόρυβος που φεύγει εύκολα πια, παρά θολή φώτο λόγω ταχύτητας κλείστρου.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk
Θεωρώ ότι έχω πολύ σταθερό και έχει γίνει ακόμα πιο σταθερό με τις κοντινές λήψεις σε έντομα λουλούδια κλπ με τον 105 και τον Pergear 60.

Σίγουρα βάζεις κάτι παραπάνω να είσαι σίγουρος απλά αν είσαι σούρουπο μην είσαι αναγκασμένος για 1/400 στα 400mm γιατί .. ναι οκ, φεύγει εύκολα ο θόρυβος αλλά δεν είναι αυτό που θα έπαιρνες χωρίς πραγματικά να είχες θόρυβο.

Καλά στα 400 δεν είναι αναγκαστικό ότι θέλεις 1/400 παράδειγμα δίνω θα κάνω πειράματα, αλλά καλό θα ήταν να πας 1/125 πχ μην είσαι μόνιμα ψιλό κλείστρο

Θα τον δοκιμάσω και άλλο.

@pifilos

Ξέχασα να σου πω...
Έβγαλα τον μικρό εχθές μέσα στο σπίτι με φως από το παράθυρο και του φώτιζε ωραία το μισό πρόσωπο και βλεφαρίδες μάτι κλπ ήταν τοπ δεν το περίμενα τόσο καθαρά. Και με ωραία αντίθεση που είχε σκιά το μισό κεφάλι και το υπόλοιπο ωραίο φως. Δηλαδή έγραψε πολύ ωραία την αντίθεση ο φακος

Θα την ανέβαζα αλλά αποφεύγω να ανεβάζω φωτό του μικρού στο ίντερνετ γενικά. Ίσως τη βάλω με κάποιο κροπ ή σβήσιμο σε σημεία .

• Like
Reactions: Kosh
@pifilos

Ξέχασα να σου πω...
Έβγαλα τον μικρό εχθές μέσα στο σπίτι με φως από το παράθυρο και του φώτιζε ωραία το μισό πρόσωπο και βλεφαρίδες μάτι κλπ ήταν τοπ δεν το περίμενα τόσο καθαρά. Και με ωραία αντίθεση που είχε σκιά το μισό κεφάλι και το υπόλοιπο ωραίο φως. Δηλαδή έγραψε πολύ ωραία την αντίθεση ο φακος

Θα την ανέβαζα αλλά αποφεύγω να ανεβάζω φωτό του μικρού στο ίντερνετ γενικά. Ίσως τη βάλω με κάποιο κροπ ή σβήσιμο σε σημεία .
Δε χρειάζεται να τη δούμε εμείς εφόσον αφορά ευαίσθητα δεδομένα. Αρκεί που για σένα είναι οκ.

Για τη σταθεροποίηση της παραπάνω συζήτησης παρόλο που δεν έχω επαφή με διαφορετικά συστήματα και third party φακούς δε μου ακούγεται περίεργο να μη συνεργάζεται άψογα. Ή τουλάχιστον δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζω.

Σε περίπτωση που τελικά τον κρατήσεις και διαπιστώσεις πως κάτι δεν πάει καλά έχεις πάντα την εγγύηση 5 ετών. Το σκέφτομαι βέβαια καθαρά από την σκοπιά των τοπίων που θα ήταν και η αποκλειστική χρήση τέτοιου φακού για τα δικά μου γούστα οπότε μάλλον θα ήταν σε τρίποδο κυρίως.

• Like
Reactions: stratigos24