Ταξίδι στην χαμένη νιότη

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Περπατούσα στο δρόμο σήμερα , στο κέντρο της Θεσσαλονίκης , έχοντας μόλις πληρώσει τρείς λογαριασμούς ΔΕΗ με δυσθεώρητο κόστος και με ξαλαφρωμένη την τσέπη . Κατευθυνόμουν προς το γραφείο , όταν ο διάολος με τα πολλά ποδάρια , εισήγαγε τον πειρασμό στο μυαλό μου και οδήγησε τα πόδια προς το Μετρόπολις . Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου , αλλά υπάκουσα στον κόκκινο φίλο μας και μπήκα . Και πάλι ο διαολάκος μ’ έκανε να σκύψω στην ντάνα με τα βινύλια , έτσι από περιέργεια , κάτι που είχα πολύ καιρό να κάνω . Είχε ενδιαφέροντα κομμάτια , όμως σε ορισμένα από αυτά οι τιμές ήταν απαράδεκτα υψηλές και όσο και να μου πιπιλούσε το μυαλό ο φιλαράκος με την τρίαινα και τις φλόγες δεν θα ενέδιδα , τουλάχιστον όχι πριν πάρω μια δεύτερη γνώμη . Διότι 36 ευρώ , για δίσκο , τον οποίον ανατύπωσε η Four Men With Beards δεν τα δίνω , γνωρίζοντας τις τιμές που δίνει στα προϊόντα της η συγκεκριμένη εταιρία .

Εφυγα λοιπόν και κατευθύνθηκα προς έτερο κατάστημα του κέντρου . Βρήκα τον φίλο μου τον Σταύρο εκεί και , μετά από ένα μικρό ψάξιμο στην database του καταστήματος του , ως του θαύματος , το ίδιο LP , θα μπορούσε να έρθει στην κατοχή μου έναντι 20-22 ευρώ το πολύ . Τέλεια . Όμως ο διαολάκος δεν έλεγε να ησυχάσει και μ’ έβαζε να ψάχνω ….λίγο απο ‘δώ , λίγο από ‘κεί…Τρωγόμουν βλέπεις να ξελαφρώσω τις τσέπες μου λίγο ακόμη…και ξαφνικά το είδα , χωμένο ανάμεσα σε κάτι Madeleine Peyroux και κάτι Alan Parsons Project.

d75817l1298.jpg

Και εύλογα θα με ξαναρωτήσετε "καλά , δεν το έχεις ξαναδεί;" Μα φυσικά , και ποιός δεν τόχει ξαναδεί ; Αλλά ποτέ με το sticker πάνω στο νάυλον να γράφει 200 gr – Quiex SV-P !!!!!. Αμέσως ρώτησα τον Σταύρο , «ποιος το βγαλε αυτό ;» «Η Classic Records» μου λέει . Σχεδόν την ίδια στιγμή παρατηρώ καλύτερα το sticker και βλέπω πως το γράφει επάνω – όπως σε όλα τα βινύλια της . Ρωτάω για την τιμή , αλλά αμέσως , συνειδητοποιώ ότι δεν με ενδιαφέρει . Θα το πάρω όποια κι αν είναι η τιμή . Κατεβαίνω γρήγορα κάτω να πληρώσω . Στο μυαλό μου έρχονται οι παλιές εποχές και σχεδόν ξαναδοκιμάζω την χαρά των τότε χρόνων , όταν μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες , πέφταμε ξαφνικά πάνω στο αντικείμενο του πόθου μας . Και η συνάντηση ήταν κεραυνοβόλος έρωτας , παράφορο πάθος και δεν υπήρχε χώρος για υλικά ζητήματα ( πόσο κάνει ; ).

Θα μου πείτε , δεν τον έχεις το δίσκο ; Καλά , δεν θέλω χαζές ερωτήσεις . Φυσικά και τον έχω . Σε απλό βινύλιο ελληνικής εκτύπωσης δυστυχώς ( με μονό κουτσουρεμένο εξώφυλλο) , σε απλό cd της Ryko , σε γιαπωνέζικο cardboard sleeve cd ( mini-LP ) . Ε και ; Εδώ μιλάμε για έκδοση Classic records. «Remember the sound?» που τόσο εύστοχα αναγράφει στο site της .

Κάτι τέτοιο , δεν θα το νιώσω ποτέ με κάποιο cd ή με κάποιο mp3 ή flac ή όπως αλλοιώς θα λέγεται στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Για λίγες ώρες έγινα ξανά 18 , 20 χρονών. Ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι και να το ακούσω . Να ζήσω την διττή συγκίνηση που θα μου προσφέρει . Την εξαιρετική ηχητική ποιότητα αφ’ ενός , αλλά και την ψευδαίσθηση ότι «βρήκα» κάτι , βουτώντας στο κουτί με τις μνήμες .

Το βράδυ θα σας μεταφέρω και τις ακουστικές εντυπώσεις

πόσο πλήρωσες στο ταμείο την αίσθηση της χαμένης νιότης?

(για εντυπώσεις δεν ρωτάω, μιά και από όσο ξέρω πικάπ στο γραφείο δεν έχει)

η δική μου χαμένη αίσθηση της νιότης (και πιό συγκεκριμένα χαμένα χρυσά κεφάλαια στη μουσική ήταν αυτή)

Larry%2BCoryell%2B-%2BBarefoot%2BBoy001.jpg

μού κόστισε 15 ευρά στο ebay , ήρθε σε 6 μέρες ήταν σχεδόν σε άριστη κατάσταση και ήταν ένας χαμένος θησαυρός, σαν εκείνη την ιστορία με την Αμελί...

κάπου έξω υπάρχουν διαμάντια (φυσικά του παρελθόντος, σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τέτοιες μουσικές) με την μορφή άκρης νήματος.
Πιάνεις την άκρη και βλέπεις ότι πίσω έχει κι άλλο.
Γιά άλλη μιά φορά συνειδητοποιείς ότι σου είχαν βάλει παρωπίδες στα νιάτα σου, σου προσφέρανε 5-10 mainstream, ενώ το βάζο με το γλυκό ήταν αλλού.

Ας είναι. Κάλλιο αργά...
Δεν γράφω άλλα θα κάνω αφιέρωμα. Καθώς και σε άλλα που έπονται. Μιλάμε γιά καταστάσεις bitches brew πριν από αυτό...
μιλάμε γιά ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ πράγματα γιά να δανειστώ εκφράσεις μουκ και τζιμ...

μωρέ....δεν ξέρω τι είσαι.

τώρα την έκανες τη ζημιά και δεν το 'μολογάς...

Και πάλι ο διαολάκος μ’ έκανε να σκύψω στην ντάνα με τα βινύλια , έτσι από περιέργεια , κάτι που είχα πολύ καιρό να κάνω .

πάντως σε ευχαριστώ...
γλύτωσες τη μέση μου από ένα αχρείαστο σκύψιμο και με έβγαλες από την περιέργεια....:grinning-smiley-043

I'm a little pimp with my hair gassed back
Pair a khaki pants with my shoe shined black

Got a little lady . . . walk the street
Tellin' all the boys that she cain't be beat

Twenny dollah bill (I can set you straight)
Meet me onna corner boy 'n don't be late

Man in a suit with a bow-tie neck
Wanna buy a grunt with a third party check

Standin' onna porch of the Lido Hotel
Floozies in the lobby love the way I sell:
HOT MEAT
HOT RATS
HOT CATS
HOT RITZ
HOT ROOTS
HOT SOOTS

HOT MEAT
HOT RATS
HOT CATS
HOT ZITZ
HOT ROOTS

:a0210: :fahne90: :worshippy: :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Ταξίδι στην χαμένη νιότη

α κατάλαβα....
σε δάγκωσαν

τι να τα κανεις τα λεφτα αμα δεν εχεις μια...:flipout:

παντως μια και το ανεφερε ο δημητρης τα βινυλια που φερνει το σουπερ μαρκετ δεν πρεπει να ειναι και πολυ σοι.
εγω πηρα απο εκει το superfly επειδη το cd που εχω ειναι μαπα,μπας και ειναι καλυτερο.τριχες,χειροτερο ειναι...
τωρα για τα καυτα αρουρια... :grinning-smiley-043
μου φαινεται οτι θα το παρω και γω...

Πολύ καλά έκανες Ντοκ. Για κάτι τέτοια ζούμε όλοι, τρεις λογαριασμούς πλήρωσες να μην χαρείς και λίγο….είναι και δισκάρα, την οποία παρεμπιπτόντως ανακάλυψα χαρακτηριστικά αργοπορημένα στα 37 μου.

Αναμένουμε εντυπώσεις ……

Απάντηση: Re: Ταξίδι στην χαμένη νιότη

I'm a little pimp with my hair gassed back
Pair a khaki pants with my shoe shined black

Got a little lady . . . walk the street
Tellin' all the boys that she cain't be beat

Twenny dollah bill (I can set you straight)
Meet me onna corner boy 'n don't be late

Man in a suit with a bow-tie neck
Wanna buy a grunt with a third party check

Standin' onna porch of the Lido Hotel
Floozies in the lobby love the way I sell:
HOT MEAT
HOT RATS
HOT CATS
HOT RITZ
HOT ROOTS
HOT SOOTS

HOT MEAT
HOT RATS
HOT CATS
HOT ZITZ
HOT ROOTS

:a0210: :fahne90: :worshippy: :ernaehrung004:

Ασε που στο μπάσσο είναι ο Max Bennett. Ο ίδιος που παίζει και στον άλλο "αγαπημένο" μου , τον David Cassidy και τους Ρartridge Family :flipout::flipout::BDGBGDB55::flipout:

Μόλις τελείωσε η α´ ακρόαση. Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ . Οποιος έχει πικαπ και γουστάρει αυτόν τον δίσκο , ΠΡΕΠΕΙ να τον αποκτήσει ΤΩΡΑ .
Για μένα και 50 ευρώ να έδινα, ΤΖΑΜΠΑ θα ήταν.
Μία μόνο παρατήρηση . Περίμενα τουλάχιστον να είνα απόλυτα ίσιος ο δίσκος . Η δικιά μου κόπια δεν είναι . Κακώς . Αλλά την ηχητική μου απόλαυση δεν την χάλασε με τίποτα .

Re: Απάντηση: Re: Ταξίδι στην χαμένη νιότη

Ασε που στο μπάσσο είναι ο Max Bennett. Ο ίδιος που παίζει και στον άλλο "αγαπημένο" μου , τον David Cassidy και τους Ρartridge Family :flipout::flipout::BDGBGDB55::flipout:

pros....-bye-

Έχω ξαναγράψει γι αυτο... Ενα CD του Erich Korngold με έργα για πιάνο. Το είχα δει τοτε που διάβαζα για μουσικές στο Classic CD μια και internet δεν υπήρχε όπως σήμερα. Στο πιάνο έπαιζε η Ingrid Jacoby, αγνωστη για μένα. Το εξώφυλο απο μόνο του έκανε το CD φετιχ για μένα. Πέρυσι, το πέτυχα στο eBay σ'εναν αμερικάνο. Πατησα το "Buy it now" χωρις δευτερη σκεψη και σημερα το CD ειναι στη δισκοθήκη μου. Αυτού του είδους οι αγορές προσφέρουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης μοναδική. Ισως γιατι, παραφράζοντας το αντικαταναλωτικό ρητό, είμαστε αυτό που ακούμε.

Έχω ξαναγράψει γι αυτο... Ενα CD του Erich Korngold με έργα για πιάνο. Το είχα δει τοτε που διάβαζα για μουσικές στο Classic CD μια και internet δεν υπήρχε όπως σήμερα. Στο πιάνο έπαιζε η Ingrid Jacoby, αγνωστη για μένα. Το εξώφυλο απο μόνο του έκανε το CD φετιχ για μένα. Πέρυσι, το πέτυχα στο eBay σ'εναν αμερικάνο. Πατησα το "Buy it now" χωρις δευτερη σκεψη και σημερα το CD ειναι στη δισκοθήκη μου. Αυτού του είδους οι αγορές προσφέρουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης μοναδική. Ισως γιατι, παραφράζοντας το αντικαταναλωτικό ρητό, είμαστε αυτό που ακούμε.[/quote

Off topic. Διάβαζες και σύ το Classic cd?Τι μου θύμισες! το διάβαζα και γώ μανιωδώς όσο ζούσα στην Γερμανία. Μετά ήρθα Ελλάδα, πήγα φαντάροςκαι έχασα την επαφή με το περιοδικό. κατά το 2000, που εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα και οργανώθηκα το έψαξα και ανακάλυψα ότι είχε κλείσει. Κρίμα.Και για να κλείσουμε το Off topic, στα δισκάκια που έδινε το περιοδικό είχα ακούσει αποσπάσματα από δύο εκπληκτικές ηχογραφήσεις, το κοντσέρτο για τσέλο του Ντβόρζακ με τον Φρανς Έλμερσον και τον Νέεμε Γέρβι και την Μίσα Σολέμνις του Beethoven υπό τον Philipp Herreweghe. Και οι δυό κοσμούν πλέον την συλλογή μου.