Teac - UD-501 PCM & DSD USB DAC

Για ορισμένα από αυτά που οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν, ναι. Όπως συνέβη με τα δικά μου ηχεία πριν τ' αγοράσω.
Το καλύτερο είναι να τους κάνεις ένα τηλέφωνο...
+1 εχω πάρει κ εγω μηχάνημα που αντιπροσωπευουν!!!

Πέρασα μια εβδομάδα με το UD-501 και μπορώ να πώ ότι μου άρεσε ιδιαίτερα. Σαν τεχνολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από το μικρότερο μοντέλο της Teac, χρησιμοποιεί τις ίδιες λύσεις στο receiver και στο dac, αλλά έχει custom USB software αντί για το Tenor. Και φυσικά ξεκλειδώνει όλες τις δυνατότητες των τσιπ. Έχει επίσης αναβαθμισμένο αναλογικό στάδιο και έναν αξιοπρεπή ενισχυτή ακουστικών.

Έχει γεμάτο ήχο, πολύ ελκυστικό, και πέρα από μια έλλειψη ανάλυσης στα μεσοχαμηλά και στα μεσοϋψηλά δεν του βρήκα κάτι μεμπτό. Η εικόνα είναι πιο στενή απ' ότι θα ήθελα, αλλά δεν είναι περιορισμένη. Ο ήχος είναι ξεκούραστος, με ήπια πρίμα, πλούσια μπάσα και πολύ ισορροπημένα μεσαία, γενικά ήχος χωρίς εξάρσεις μα και αρκετά δυναμικός. Θυμίζει Esoteric, πράγμα που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει λόγω της συγγένειας -ξαδελφάκια είναι!

Είπα να κάνω και μια δοκιμή: κατέβασα από το avmentor τα 24/96 αρχεία που έχει γράψει ο Σταματάκος στο Tascam από την έξοδο των μετατροπέων. Προσπάθησα να κάνω ABX δοκιμή με τα ακουστικά ανάμεσα στο UD-501 και HD-01. Τζίφος... Ή μήπως όχι; Θέλω να πω ότι το αποτέλεσμά μου δεν ήταν τελείως random, συστηματικά νόμιζα ότι ο HD-01 ήταν ο UD-501. Αυτό για μένα σημαίνει ότι κάτι πρέπει να άκουγα, αν και δεν καταλάβαινα ακριβώς τι... Οπότε συνέδεσα το UD-501 στο στερεοφωνικό. Η διαφορά είναι δύσκολο να περιγραφεί, αλλά θα έλεγα ότι το HD-01 ήταν πιο άδειο, κούφιο. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ξεχωρίσετε τα καρπούζια από τον ήχο τους; Ο UD-501 είχε αυτό το χορταστικό χτύπημα του ώριμου καρπουζιού, ενώ το HD-01 ήταν άγουρο. Είπα να βάλω στο παιχνίδι και τα αρχεία από το Mytek. Ο 192DSD είχε πολύ πιο πλήρη ήχο, με περισσότερες λεπτομέρειες κυρίως στα μεσαία και μεσοχαμηλά. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβεις ότι έχει λόγο που είναι ακριβότερο. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι διαφορές ανάμεσα σε Mytak και Teac ήταν ακουστές και με το Meridian Explorer, ενώ ανάμεσα στα δύο Teac όχι. Αν αποφασίσετε να κάνετε κι εσείς τη δοκιμή προσέξτε τον θόρυβο που υπάρχει στην αρχή των track. Μην κλέβετε επειδή κάποια αρχεία έχουν περισσότερο θόρυβο από άλλα, προσπαθήστε να καταλάβετε από τη μουσική!

Πέρα από τον υπολογιστή, το δοκίμασα σαν 16/44 DAC σε ένα Rega Apollo. Δεν μπορώ να πω ότι ο ήχος βελτιώθηκε... Το Rega προσέφερε πιο φαρδιά σκηνή, το TEAC λίγο καλύτερα πρίμα, αλλά μέχρι εκεί.

Το βασικό καλό του Teac είναι ότι είναι ένας ελβετικός σουγιάς: παίζει PCM έως 384, DSD έως 128, έχει XLR και RCA εξόδους, ενισχυτή ακουστικών... Αν συνυπολογήσουμε και την τιμή του, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αγορά.

Έχοντας ακούσει το HD-01 στο σύστημα μου θα έλεγα ότι το κυριότερο πρόβλημα του, είναι η ασάφεια της στερεοφωνικής εικόνας και μιας έλλειψης σαφήνειας (resolution) σε σχέση με το δικό μου DAC (ODAC sabre9023/Salas)...

Άκουσες κάτι τέτοιο με το UD-501 να υπερτερεί (σε σχέση με το UD-01) ή τα βρήκες τα ίδια σε αυτή την παράμετρο?

Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι εντυπώσεις του ln(). Είναι όντως πολύ καλή επιλογή το Teac - UD-501, πλήρες δυνατοτήτων φίλτρα κλπ. αλλά μάλλον θα πρεπει να κοιτάξω σε ανώτερη κατηγορία τιμής για να βελτιώσω τον ήχο στα ψηφιακά μου.

Στα κλιπ του Σταματάκου υπήρχε μόνο ένα κοινό για όλους τους μετατροπείς που δοκίμασα. Ίσως ένα πιο απαιτητικό κομμάτι να αποκάλυπτε περισσότερες διαφορές. Εάν είχα το UD-H01 (το έγραψα σωστά τώρα;) θα μπορούσα να πω με σιγουριά. Από την άλλη η διαφορά του Mytek φαίνονταν και σε αυτό το ένα κλιπ.

Σήμερα έβαλα να ακούσω τον νέο δίσκο της Goldfrapp μέσω του UD-501. Και λέω κάτι δεν πάει καλά, τι έκανε εδώ ο ηχολήπτης; Στο πρώτο κομμάτι πριν αρχίσει η φωνή άρχιζε ο θόρυβος. Και σταματούσε λίγο μετά τη φωνή. Τώρα, αυτό δεν είναι παράξενο όταν έχεις κάνει πολυκάναλη ηχογράφηση με gates να ανοιγοκλείουν, αλλά ρε παιδάκι μου, πώς του ξέφυγε τόσο και δεν το διόρθωσε στο pro-tools; Κοιτάω την οθόνη του Teac και λέει ORG. Τι διάολο είναι αυτό; Κοιτάω το manual και σημαίνει "upsample off". Τα πιτσιρίκια είχαν μπει στο μενού και το είχαν αλλάξει. Το γύρισα σε UPC, δηλαδή "upsample on" και ο ήχος άλλαξε προς το καλύτερο.
Η απορία μου είναι όμως η εξής: Ήταν ο αυξημένος θόρυβος αποτέλεσμα του κωδωνισμού (pre- και post- ringing) του φίλτρου sharp όταν εφαρμόζεται σε χαμηλή δειγματοληψία; Ή το upsampling στην πραγματικότητα κρύβει κάτι; Άρχισα τις δοκιμές. Τελικά ο συγκεκριμένος θόρυβος ακούγεται πολύ περισσότερο με φίλτρο SHARP και upsamping OFF, παρότι με φίλτρο OFF και upsampling ON. Το φίλτρο SLOW είναι κάπου στη μέση.
Από το παράδειγμα αυτό φαίνεται τα απότομα φίλτρα πρέπει να συνδυάζονται απαραίτητα με υπερδειγματοληψία. Θα μου πεις τώρα για νέο μας το λες; Όχι, ήταν μιας πρώτης τάξη επανάληψη (που είναι η μήτηρ της μαθήσεως). Και που το είχα ξεχάσει τώρα που το 24/96 είναι στάνταρ σε όλα τα μηχανάκια.

1) Δές αν το αρχείο δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
2) Σιγουρέψου οτι ο θόρυβος που σε εννοχλεί δεν είναι απλά μέρος της παραγωγής (ειδικά αν αυτό συμβαίνει σε μεμονωμένα κομμάτια). Στις σύγχρονες παραγωγές, είδικά με ηλεκτρονικούς ήχους ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, την έχω πατήσει και εγώ..

Ειμαι προ αλλαγης στρατοπεδου. Ειπα απο τη σαυρα του mdac να περασω σε burrbrown. Οχι τοσο ως ραγδαια αναβαθμιση αφου τα δυο DACs πανω κατω ιδια κατηγορια ειναι, οσο για το διαφορετικο πλασαρισμα της μουσικης. Το χαρακτηρα. Πιστευω πως οι απωλειες σε αναλυση δεδομενου του συστηματος δε θα ειναι χαοτικες (PMC fb1i, adcom gfp 750 & gfa555se) αλλα θα χασω σε μεγεθος σκηνης κερδιζοντας ελπιζω σε μουσικοτητα, ζεστασια και φυσικα σε νεα φορμα και σε καλυτερο ενισχυτη ακουστικων.
Ο Σταματακος στο σχετικο ριβιου δειχνει να το συμπαθησε το μηχανακι και γενικα οι αναφορες σε αυτο ειναι θετικες. Σιγουρα ενα αλλο της κλασσης του psaudio η του benchmark απο σαυροειδη θα ηταν πολυ καλυτερη φαση αλλα ετσι μπορει να βαζω μεγαλυτερο μπελα μπαινοντας σε τριπακια αναβαθμισης βαρια. Αλλωστε το συγκεκριμεν με τιμη στο Θωμα κατω απο 700 φανταζει περιπτωσαρα. Πως το βλεπετε το ντακιδιον; να το δρομολογησω;

Για μένα είναι πολύ καλή περίπτωση το Teac και εάν κρίνω από το μικρό αδερφάκι του, η μουσικότητα, η ισορροπία και ο γλυκός, ζεστός και ξεκούραστος ήχος θα είναι σίγουρα στο μενού του.

Περίπου τον ίδιο χαρακτήρα που λες λένε πως έχει το ifi micro.(Και δυο κατοστάρικα λιγότερα αν δεν κάνω λάθος. )
Δεν ρίχνεις και σε αυτό ένα αυτί όταν έρθει η ώρα;

Τελικά έπεσε παραγγελία από Θωμά. Θεωρητικά (αχρείαστο να ναι) το μαγαζί έχει πολιτική δικαιώματος επιστροφής εντός 30 ημερών με μοναδική επιβάρυνση τα έξοδα αποστολής στην έδρα τους στη Γερμανία με δυνατότητα πίστωσης του συνολικού ποσού στην πιστωτική μου κάρτα. Σε αναμονή λοιπόν.

Το ifi micro το απέρριψα λόγω έλλειψης balanced συνδέσεων. Αν και θα εκτιμούσα πολύ τη φορητότητα του και τον ενισχυτή ακουστικών του, δυστυχώς το σετ προενισχυτή τελικού μου όταν το άκουσα στο σπίτι του συμφορουμίτη Αtofios (τον οποίο ευχαριστώ και πολύ) με το mambo dac που είναι unbalanced δεν έπαιξε καθόλου. Μα καθόλου ένα πράμα. Δε μπορούσε να σηκώσει εντάσεις. Πιθανώς λόγω κάποιου mismatch στις αντιστάσεις μεταξύ πηγής - προενισχυτή και τελικού που παρότι ομόσταυλοι δείχνουν να τραβάνε ζόρι μεταξύ τους. Σημειωτέον ότι έχοντας συνδέσει τον τελικό με παθητικό προενισχυτή της electrocompaniet και ενεργό προενισχυτή της psaudio έπαιρνα πολύ μεγαλύτερες εντάσεις από τα ηχεία και στις δύο περιπτώσεις.

Ποιον προενισχυτή έχεις τώρα;
Παράξενο να μην μπορεί να παίξει σωστά με είσοδο 2v που είναι οι περισσότερες unbalanced συσκευές της αγοράς....

Απάντηση: Re: Teac - UD-501 PCM & DSD USB DAC

Ναι. Βεβαια δεν επαιζε με τα ηχεια μου αλλα με τα neat του ατοφιου που εχουν 84 db, αλλα και παλι

Κατάλαβα.
Πολύ καλή επιλογή τότε,καλώς να τα δεχτείς!