Τεχνικές και εξοπλισμός για Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Πρώτες εντυπώσεις από τις smallrig (RM03 & cube), για φωτογραφίες βλέπε το νήμα "μάκρο".
Το κυβάκι είναι καλό, αλλά τα περισσότερα έξτρα είναι μάλλον gimmick παρά χρηστικά.
Με το απλό άσπρο diffuser έκανε τη καλύτερη δουλειά.
Κατά τα άλλα είναι "what it says on the tin" που λεν οι αμερικάνοι. Κάνει καλή δουλειά σε πολύ μικρό μέγεθος.
Εάν βρει κάποιος άλλο κινέζο-αντιγραφή, φαντάζομαι θα κάνει ίδια καλή δουλειά.

Το RM03 είναι κυριολεκτικά ότι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει σε LED για μάκρο.
Πήγαινε παντού και στεκόταν σε τρελές γωνίες που στις κλασσικές περιπτώσεις θα έπρεπε να κρατάω το φως στο χέρι με την ελπίδα ότι δεν θα άλλαζα το φωτισμό.
Μεγάλη διαφορά στο να στήνεις τα φώτα σε focus bracketing επί του πεδίου.
Επίσης το να μπορείς να αλλάζεις τη κεφαλή ώστε να έχεις λιγότερο ή περισσότερο "κοφτή" γωνία φωτισμού είναι μεγάλο ατού.
Το αρνητικό είναι ότι λόγω μάκρους πρέπει να βρεις δημιουργικούς τρόπους να το βάλεις στη τσάντα δίχως να το διπλώνεις πάρα πολύ.
Το προτείνω 100% και ίσως είναι από εκείνα τα έξτρα που καλό είναι να πληρώσεις το αυθεντικό.
Ωραίος, ευχαριστούμε για την ενημέρωση .

Θα ήθελες άλλο 1-2 RM03, θα σου χρειαζόταν ή με ένα θεωρείς ότι ήσουν καλά?

• Like
Reactions: LongTom
Ωραίος, ευχαριστούμε για την ενημέρωση .

Θα ήθελες άλλο 1-2 RM03, θα σου χρειαζόταν ή με ένα θεωρείς ότι ήσουν καλά?
Ένα δεν αρκεί με αυτά που είδα σήμερα.
Βέβαια εάν δεν έχεις άλλο και μόνο LED πάνελ (όπως έχω τώρα), φυσικά μπορείς να κάνεις δουλειά, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.
Προσωπικά είδα μεγάλη διαφορά στην ευκολία στησίματος του φωτισμού.
Πάνε οι φορές που το πάνελ πέφτει (και καταστρέφει) τα μανιτάρια ή απλά δεν έχει χώρο να το βάλω και πρέπει να το κρατάω σε περίεργη γωνία (με ανάμικτα αποτελέσματα).
Κατά καλοκαίρι-φθινόπωρο 2026, τότε που είναι τα μανιτάρια στα πάνω τους, μάλλον θα αγοράσω ένα έξτρα σετ και θα αποσύρω τα λοιπά πάνελ.

Όσον αφορά αυτό VS λύσεις αλά adaptalux/JJC 10, θα έλεγα ότι προσωπικά θα αγόραζα δύο φορές το RM03.
Έχεις πολύ καλύτερη επιλογή στο να στήσεις το φως όπως ορίζει η σκηνή και το κάδρο.
Όταν έχεις μια βάση είσαι περιορισμένος που θα τη βάλεις ώστε να μη φαίνονται τα καλώδια και να έχει και σωστό φωτισμό.
Κάτι που σε δάσος με τα μανιτάρια να είναι σε πέτρες ή κλαδιά είναι μάλλον δύσκολο.
Βέβαια, ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο καθένας.
Σε στούντιο φυσικά λύσεις αλά adaptalux είναι πολύ καλύτερες.

• Like
Reactions: stratigos24
Ένα δεν αρκεί με αυτά που είδα σήμερα.
Βέβαια εάν δεν έχεις άλλο και μόνο LED πάνελ (όπως έχω τώρα), φυσικά μπορείς να κάνεις δουλειά, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.
Προσωπικά είδα μεγάλη διαφορά στην ευκολία στησίματος του φωτισμού.
Πάνε οι φορές που το πάνελ πέφτει (και καταστρέφει) τα μανιτάρια ή απλά δεν έχει χώρο να το βάλω και πρέπει να το κρατάω σε περίεργη γωνία (με ανάμικτα αποτελέσματα).
Κατά καλοκαίρι-φθινόπωρο 2026, τότε που είναι τα μανιτάρια στα πάνω τους, μάλλον θα αγοράσω ένα έξτρα σετ και θα αποσύρω τα λοιπά πάνελ.

Όσον αφορά αυτό VS λύσεις αλά adaptalux/JJC 10, θα έλεγα ότι προσωπικά θα αγόραζα δύο φορές το RM03.
Έχεις πολύ καλύτερη επιλογή στο να στήσεις το φως όπως ορίζει η σκηνή και το κάδρο.
Όταν έχεις μια βάση είσαι περιορισμένος που θα τη βάλεις ώστε να μη φαίνονται τα καλώδια και να έχει και σωστό φωτισμό.
Κάτι που σε δάσος με τα μανιτάρια να είναι σε πέτρες ή κλαδιά είναι μάλλον δύσκολο.
Βέβαια, ανάλογα τις ανάγκες που έχει ο καθένας.
Σε στούντιο φυσικά λύσεις αλά adaptalux είναι πολύ καλύτερες.
Μια χαρά.

Και εγώ θα πάρω ένα RM03 κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.
Ελπίζω ότι το jcc θα είναι καλό μιας και είναι διπλό και αναβαθμισμένο από το παλιό μοντέλο με 10 επίπεδα έντασης (με δυνατότητα διαφορετικής αν θες έντασης σε κάθε άκρη). Νομίζω ότι θα στήνεται καλά και αυτό και άσχετα που δεν καρφώνεται στο έδαφος πχ μπορείς φαντάζομαι να το ακουμπησεις εύκολα κάπου και με τα 2 "πλοκάμια" να φωτίσεις όπως θες. Για να δούμε.....
Κοντεύει να έρθει και αυτό και το ulanzi l2 cob που πήρα. Ένα από τα 2 είναι στο αεροδρόμιο εδώ .

• Like
Είσαι ωραίος.
Δε βλέπω diffuser στα λεντάκια όμως.
Έχουν τίποτα έξτρα, ή το αφήνουν στο πελάτη;
Στον πελάτη χαχα
Μέσα στο κουτί του είχε μόνο manual και καλώδιο φόρτισης.

Για 25 ευρώ μια χαρά είναι , δεν ζητάω πολλά , όταν το παλιό με λιγότερες επιλογές και μπαταρία CR2025 κάνει Ελλάδα πλέον 35 ευρω και είχε πιο ακριβά παλαιότερα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τώρα θα πρέπει η αλήθεια είναι να σκεφτώ τι θα βάλω για diffuser αν χρειάζεται. Θα το δω στην πράξη σήμερα / αύριο.

• Like
Τώρα θα πρέπει η αλήθεια είναι να σκεφτώ τι θα βάλω για diffuser αν χρειάζεται. Θα το δω στην πράξη σήμερα / αύριο.
Με σκέτο LED είναι απαραίτητο νομίζω.
Δες το και έτσι, αλλά δεν πιστεύω να αποφύγεις τη πατέντα με λευκό πλαστικό ή άλλο ημιδιαπερατό άσπρο υλικό ως diffuser...

• Like
Reactions: stratigos24
Δες το και έτσι, αλλά δεν πιστεύω να αποφύγεις τη πατέντα με λευκό πλαστικό ή άλλο ημιδιαπερατό άσπρο υλικό ως diffuser...
Το λέω από την άποψη ότι αφού έχει 10 σκάλες και η πρώτη είναι τέρμα απαλή μπορεί να το πας κοντα με πολύ απαλό και να είναι μαλακό , θα το δω πάντως.

Εύκολη πατέντα θα είναι ... Θα φτιάξω μίνι σκουφάκι μάγειρα χαχα

Έλα όλα καλά

Βαζακι από ultra levure... 🤣

Θα του βάλω μέσα στα τοιχώματα εσωτερικά χαρτί μαγειρέματος και όλα οκ χαχα

Attachments

• IMG_20251230_154309350_HDR.jpg
    IMG_20251230_154309350_HDR.jpg
    1.2 MB · Views: 4
Υπάρχουν αρκετές λύσεις στο youtube για DIY flashlight diffusers.
Α ναι τώρα είδα όντως μοιάζουν με αυτό.
Και υπάρχουν και πιο ελαφριά πλαστικά μπουκαλάκια που είναι ήδη θολά και θα μου έκαναν κατευθείαν... Μια χαρά.

• Like
Reactions: toupia
Από τη σημερινή προσπάθεια να πάρω μάκρο από φυτά στο πάγο.
Δύσκολη κατάσταση και βλέπω τώρα πως να "καθαρίσω & λειάνω" το πάνω μέρος του πάγου ώστε να είναι οπτικά καθαρότερος...

Attachments

• PXL_20251230_092247684.jpg
    PXL_20251230_092247684.jpg
    967 KB · Views: 11
Στον πελάτη χαχα
Μέσα στο κουτί του είχε μόνο manual και καλώδιο φόρτισης.

Για 25 ευρώ μια χαρά είναι , δεν ζητάω πολλά , όταν το παλιό με λιγότερες επιλογές και μπαταρία CR2025 κάνει Ελλάδα πλέον 35 ευρω και είχε πιο ακριβά παλαιότερα.

Καλησπέρα. Περιμένουμε περισσότερες εντυπώσεις από τη χρήση του στο πεδίο.

Το είχα σκεφτεί παλιότερα (το είχα βάλει ως εναλλακτική επιλογή και σε κάποια σελίδα πίσω) αλλά το έβλεπα μπαμπατσικο στο κουβάλημα και μάλλον αδύναμο για σοβαρή δουλειά ημέρα. Βεβαια σε σκιερά μέρη μέσα σε δάσος ή νωρίς το πρωί ή προς το σούρουπο μπορεί να είναι μια χαρά και το κόστος του είναι τέτοιο που δεν θα κλάψεις αν τελικά δεν τα καταφέρει.

Τώρα το ξανασκέφτομαι γιατί έχει αυτά τα φοβερά μακριά εύπλαστα πλοκάμια που είναι ιδανικά αν κάνεις χρήση μακρύ τηλεφακού που κάνει και macro.

Με την πρόσφατη αγορά του 50-200/2.8 που φθάνει σε 1:1 σε macro με τον διπλασιαστή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κουμπώνει (στη θεωρία) πολύ καλά με το μήκος του τηλεφακού.

Καλησπέρα. Περιμένουμε περισσότερες εντυπώσεις από τη χρήση του στο πεδίο.

Το είχα σκεφτεί παλιότερα (το είχα βάλει ως εναλλακτική επιλογή και σε κάποια σελίδα πίσω) αλλά το έβλεπα μπαμπατσικο στο κουβάλημα και μάλλον αδύναμο για σοβαρή δουλειά ημέρα. Βεβαια σε σκιερά μέρη μέσα σε δάσος ή νωρίς το πρωί ή προς το σούρουπο μπορεί να είναι μια χαρά και το κόστος του είναι τέτοιο που δεν θα κλάψεις αν τελικά δεν τα καταφέρει.

Τώρα το ξανασκέφτομαι γιατί έχει αυτά τα φοβερά μακριά εύπλαστα πλοκάμια που είναι ιδανικά αν κάνεις χρήση μακρύ τηλεφακού που κάνει και macro.

Με την πρόσφατη αγορά του 50-200/2.8 που φθάνει σε 1:1 σε macro με τον διπλασιαστή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κουμπώνει (στη θεωρία) πολύ καλά με το μήκος του τηλεφακού.
Ναι θα σου πω απόδοση.

Αν είναι μέρα , δε θα κάνει όπως δεν κάνει κανένα μικρό (ακόμα και το Vl49pro ulanzi δε φτουραει σε φως ημέρας) εκτός αν είναι κοντά "μεγάλο" πάνελ σαν παλάμη μέγεθος.

Το θέμα είναι ότι και σε φως ημέρας που δε θα φτουραει να σου κάνει φωτισμό , θα μπορεί να δίνει φως σε σκιερά συγκεκριμένα μέρη του μανιταριού (μιλάω για δική μου χρήση γι'αυτό αναφέρω μανιτάρια) ή να σου δώσει λίγο φως σε κάποιο σημείο στο χορτάρι μπρος ή πίσω ανάλογα που θες. Ανάλογα την ένταση από το φυσικό φως θα το βάλεις πιο κοντά ή μακριά για να σου κάνει κάποια δουλειά. Είναι βέβαια το τι τραβάς.

Δεν το σκέφτομαι προσωπικά για πάνω στη μηχανή (όχι ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα βόλευε) , θα το στήνω στο έδαφος ή πάνω σε κάποιο τρίποδο και θα πηγαίνω τα πλοκάμια στα σημεία που θέλω.

Στα θετικά του ότι παίζουν αυτόνομα σε όποια ένταση θέλεις το ένα με το άλλο πλοκάμι και έχουν και ένα καλό μήκος.... Μη σου πω ότι μπορεί να το ήθελα και μακρύτερο , αλλά μετά δε θα βόλευε σε μεταφορά.

Αν θες σου μετράω διαστάσεις μαζεμένο και βάρος.

Για να μετρησεις αποδοση πρεπει να την μετρησεις με φωτομετρο. Σε συγκεκριμενη αποσταση παντα και με την ιδια ενταση (αν συγκρινεις κι αλλα φωτα μεταξυ τους)

Και κυριως σε τι γωνια δινουν αυτην την ενταση.

Για να μετρησεις αποδοση πρεπει να την μετρησεις με φωτομετρο. Σε συγκεκριμενη αποσταση παντα και με την ιδια ενταση (αν συγκρινεις κι αλλα φωτα μεταξυ τους)

Και κυριως σε τι γωνια δινουν αυτην την ενταση.
Οχι, δε θα μετρούσα απόδοση, δε θα γίνω εργαστήριο χαχα, διάσταση και βάρος αν σχολιασες για αυτό.

Άσε με εσύ τώρα γιατί βλέπω πολλές φωτό μου το φως είναι καλό και βλέπω ότι είναι ώρας σούρουπο εξού και έγινε ένας Α φωτισμός....
Άρα καλά έλεγες, πρέπει να σκοτεινιάζω το θέμα μου αν πηγαίνω μερα (και δε μου αρέσει το φως εκεί αν είναι άπλετο το φυσικό) και μετά να φωτίζω στοχευμένα τι θέλω και πως θέλω.

• Like
Reactions: Kosh
Ειναι η αρχη της φωτογραφιας με τεχνητο φωτισμο αυτη.

Ελεγχεις το φως και το κοντραστ. Προτιμας να κοβεις και να προσθετεις παρα να προσπαθεις να ελεγξεις το απλετο φως.

Ναι θα σου πω απόδοση.

Αν είναι μέρα , δε θα κάνει όπως δεν κάνει κανένα μικρό (ακόμα και το Vl49pro ulanzi δε φτουραει σε φως ημέρας) εκτός αν είναι κοντά "μεγάλο" πάνελ σαν παλάμη μέγεθος.

Το θέμα είναι ότι και σε φως ημέρας που δε θα φτουραει να σου κάνει φωτισμό , θα μπορεί να δίνει φως σε σκιερά συγκεκριμένα μέρη του μανιταριού (μιλάω για δική μου χρήση γι'αυτό αναφέρω μανιτάρια) ή να σου δώσει λίγο φως σε κάποιο σημείο στο χορτάρι μπρος ή πίσω ανάλογα που θες. Ανάλογα την ένταση από το φυσικό φως θα το βάλεις πιο κοντά ή μακριά για να σου κάνει κάποια δουλειά. Είναι βέβαια το τι τραβάς.

Δεν το σκέφτομαι προσωπικά για πάνω στη μηχανή (όχι ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα βόλευε) , θα το στήνω στο έδαφος ή πάνω σε κάποιο τρίποδο και θα πηγαίνω τα πλοκάμια στα σημεία που θέλω.

Στα θετικά του ότι παίζουν αυτόνομα σε όποια ένταση θέλεις το ένα με το άλλο πλοκάμι και έχουν και ένα καλό μήκος.... Μη σου πω ότι μπορεί να το ήθελα και μακρύτερο , αλλά μετά δε θα βόλευε σε μεταφορά.

Αν θες σου μετράω διαστάσεις μαζεμένο και βάρος.
Καλημέρα και καλή χρονιά

Το μήκος στα πλοκάμια είναι 29 εκ από ότι είδα , αν δεις το βάρος κι πόσο χώρο πιανει μαζεμένο θα ήθελα να ξέρω. Η προδιαγραφή είναι για θερμοκρασία φωτός στα 5600K με ένταση στα 24000 lux (8 cm). Δοκίμασε να δεις όταν φορτίζει αν ταυτόχρονα μπορείς να το χρησιμοποιείς γιατί η built-in 600 mAh lithium battery δεν είναι και τεράστια

1767248974886.jpeg

Last edited:
20
Καλημέρα και καλή χρονιά

Το μήκος στα πλοκάμια είναι 29 εκ από ότι είδα , αν δεις το βάρος κι πόσο χώρο πιανει μαζεμένο θα ήθελα να ξέρω. Η προδιαγραφή είναι για θερμοκρασία φωτός στα 5600K με ένταση στα 24000 lux (8 cm). Δοκίμασε να δεις όταν φορτίζει αν ταυτόχρονα μπορείς να το χρησιμοποιείς γιατί η built-in 600 mAh lithium battery δεν είναι και τεράστια

View attachment 263645
20x20 (χοντρικά) είναι μαζεμένο όπως το έχω βάλει στις φωτό σαν σουπιά που μοιάζει χαχα .

Φορτίζει και δουλεύει ταυτόχρονα.

Ναι, 29 εκατοστά τα πλοκάμια.

• Like
Reactions: kbouk and LongTom