Τεχνικές και εξοπλισμός για Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Αν έχεις κανένα κινητό να κάθεται υπάρχει τρόπος να το κάνεις με το κινητό.
Αγοράζεις απλά ένα video capture με 20-30 ευρώ.

Αν είναι και θες πες μου να σου πω αναλυτικά, το είχα κάνει στην nikon Z5, μιας και είχα 2-3 κινητά παλαιότερα να κάθονται.
φυσικά το κάνεις και με το κινητό σου, απλά μπορεί εκεί που βγάζεις να σε πάρει κάποιος τηλ και να σε κόψει από αυτό που βλέπεις.
Πάντως εν ολίγης παίρνεις ένα τέτοιο: https://www.skroutz.gr/s/55336239/Ugreen-40189-Video-Capture-gia-kai-syndesi-HDMI.html
Το type c το βάζεις στο κινητό, και στην άλλη μεριά βάζεις hdmi από τη μηχανή σε αυτό πάνω.
Μετά με το πρόγραμμα που θα σου πω σε επόμενο μήνυμα για να ανοίξω εκείνο το κινητό που του έχω το πρόγραμμα (δεν το θυμάμαι δηλαδή τώρα) βλέπεις κανονικά ότι δείχνει το ματάκι ή η οθόνη (ανάλογα ότι κοιτάς την κάθε στιγμή) της κάμερας. Σημ: μάλλον αυτό είναι το app. https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nextcamera&hl=en_US

ΥΓ: Θα χρειαστείς και μια βάση κινητού με υποδοχή βίδα θηλικό από κάτω και ένωση (με αντάπτορα αρσενική βίδα σε αρσενική βίδα πχ. https://www.photoagora.gr/lighting-...BlY-7cFbT_0VGwvgczD1hOcEoabDK6PJYWnr15JMIT2HY) σε κάποια τρύπα του cage.

Last edited:
  • Love
Reactions: aspromavros
φυσικά το κάνεις και με το κινητό σου, απλά μπορεί εκεί που βγάζεις να σε πάρει κάποιος τηλ και να σε κόψει από αυτό που βλέπεις.
Πάντως εν ολίγης παίρνεις ένα τέτοιο: https://www.skroutz.gr/s/55336239/Ugreen-40189-Video-Capture-gia-kai-syndesi-HDMI.html
Το type c το βάζεις στο κινητό, και στην άλλη μεριά βάζεις hdmi από τη μηχανή σε αυτό πάνω.
Μετά με το πρόγραμμα που θα σου πω σε επόμενο μήνυμα για να ανοίξω εκείνο το κινητό που του έχω το πρόγραμμα (δεν το θυμάμαι δηλαδή τώρα) βλέπεις κανονικά ότι δείχνει το ματάκι ή η οθόνη (ανάλογα ότι κοιτάς την κάθε στιγμή) της κάμερας. Σημ: μάλλον αυτό είναι το app. https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nextcamera&hl=en_US

ΥΓ: Θα χρειαστείς και μια βάση κινητού με υποδοχή βίδα θηλικό από κάτω και ένωση (με αντάπτορα αρσενική βίδα σε αρσενική βίδα πχ. https://www.photoagora.gr/lighting-...BlY-7cFbT_0VGwvgczD1hOcEoabDK6PJYWnr15JMIT2HY) σε κάποια τρύπα του cage.
ΥΓ; Μη ξεχάσω, αν θες να δίνεις κλήση στη βάση ώστε το κινητό να κάνει κινήσεις και να μην είναι σταθερά εκεί που το έβαλες, θές και κάτι τέτοιο όπως είχα πάρει και εγώ. https://cdn.store-assets.com/s/404736/i/70515364.png?width=1024&format=webp
Μη κοιτάς που είναι hot shoe, ξεβιδώνει αυτό και μένει τρύπα θηλυκή.

Βάση κινητού παίρνεις οτιδήποτε σε τέτοιο στύλ. https://www.mrbox.gr/34142-baseis-t...rsal-tripod-mount-holder-for-smartphones-sp-8

ΥΓ2: Μπορείς την διαδικασία της λήψης ότι κάνεις να το αποθηκεύει και βίντεο το κινητό.

• Love
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πιο πολύ με απασχολούν τα καλώδια και οι αντάπτορες για να συνδέσω το κινητό με τη θύρα mini hdmi της sony a6700. Πρότεινες ένα καλώδιο αλλά νομίζω ότι χρειάζεται και κάποιο ακόμα για να ολοκληρωθεί η σύνδεση, εκτός και αν κάνω λάθος....

• Like
Reactions: stratigos24
@aspromavros Ένα καλώδιο θες hdmi που βγάζει η μηχανή σε hdmi που δέχεται αυτό.
Αν μηχανή βγάζει mini hdmi τότε ή θα πάρεις καλώδιο όπως εγώ mini hdmi σε hdmi κλασσικό η άλλη άκρη ή θα πάρεις hdmi κανονικό και στην άκρη της μηχανής ανταπτορα.

• Like
@aspromavros
Τώρα είδα ότι πήρες τον laowa 2x.
Έχω τέτοιο πιο φθηνό Κινέζο pergear 60 και είχα βγάλει κάτι μελίγκρες στο χέρι η μηχανή και ένα φωτακι led που είχα αφήσει.

Με υπομονή γίνεται η δουλειά.
Αλλά πιο σταθερός είσαι όταν βλέπεις από το ματάκι και έχεις σωστή στάση από ότι να κρατάς την κάμερα και να κοιτάς την οποία οθόνη. Με το μάτι βλέπεις ακριβώς πότε να κάνεις το κλικ και ότι είσαι εστιασμένος γιατί ένα μικρό κούνημα είσαι τελείως εκτός .

IMG_20240416_220527.jpg

DSC_2776-1.jpgDSC_2826.jpg

DSC_2846.jpg
DSC_2874.jpgDSC_2776.jpg

Attachments

• DSC_2746.jpg
    DSC_2746.jpg
    2.3 MB · Views: 3
Ε, πρότεινε κανένα ντε !!!

Oχι ενα δυο !!!

Σου προτεινω προιοντα εταιρειας της οποιας εχω και εγω και ξερω οτι ειναι καλα και τιμια . Κινεζικα υπαρχουν πολλα πιθανον και καλυτερα.

Για τα λεφτα αυτα και για αυτο που το θες εμενα μια χαρα μου μοιαζουν.

Τα 1000nits δεν ειναι σουπερ αλλα για την χρηση που το θες βαλε ενα αλεξηλιο γυρω απο την οθονη και θα με ευλογας καθε φορα που θα θες να κανεις μακροεστιαση 🎀

• Like
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πιο πολύ με απασχολούν τα καλώδια και οι αντάπτορες για να συνδέσω το κινητό με τη θύρα mini hdmi της sony a6700. Πρότεινες ένα καλώδιο αλλά νομίζω ότι χρειάζεται και κάποιο ακόμα για να ολοκληρωθεί η σύνδεση, εκτός και αν κάνω λάθος....
Δεν δινει η Sony καποιο προγραμμα που συνδεει τη μηχανη με το κινητο μεταφεροντας εικονα με Live View και δυνατότητα λήψης εικονας ταυτόχρονα ?

Σε αυτη την περιπτωση δεν θα χρειαστεις καθολου καλώδια και μπορεις να ειναι η μηχανη χαμηλα και εσυ σε αλλη θεση να εστιαζεις και να πυροβολας . Περιεργο μου φαινεται να μην το εχει προβλεψει.

Στις Olympus (αλλα και στις Panasonic που ειχα παλιοτερα) οχι μονο υπαρχει τετοια διασυνδεση με το OM Share να βλεπεις εικονα Live μεσω Wifi (εστω και με αργη ανανεωση στο macro λιγο ενδιαφερει) αλλα υποστηριζει και ληψη (μεσω ενεργοποιηησης και του Bluetooth επιπλεον) macro stacking λειτουργιας . Εχω ενα παλιο Samsung S10 spare παντα φορτισμενο διαθεσιμο μονο γιαυτη τη δουλεια καθως και για Long exposures ή φωτο με Live TIMe. Live Composite κλπ.

Last edited:
  • Like
Δεν δινει η Sony καποιο προγραμμα που συνδεει τη μηχανη με το κινητο μεταφεροντας εικονα με Live View και δυνατότητα λήψης εικονας ταυτόχρονα ?

Σε αυτη την περιπτωση δεν θα χρειαστεις καθολου καλώδια και μπορεις να ειναι η μηχανη χαμηλα και εσυ σε αλλη θεση να εστιαζεις και να πυροβολας . Περιεργο μου φαινεται να μην το εχει προβλεψει.

Στις Olympus (αλλα και στις Panasonic που ειχα παλιοτερα) οχι μονο υπαρχει τετοια διασυνδεση με το OM Share να βλεπεις εικονα Live μεσω Wifi (εστω και με αργη ανανεωση στο macro λιγο ενδιαφερει) αλλα υποστηριζει και ληψη (μεσω ενεργοποιηησης και του Bluetooth επιπλεον) macro stacking λειτουργιας . Εχω ενα παλιο Samsung S10 spare παντα φορτισμενο διαθεσιμο μονο γιαυτη τη δουλεια καθως και για Long exposures ή φωτο με Live TIMe. Live Composite κλπ.
Και η Nikon το έχει, αλλά μήπως με αυτή τη μέθοδο, πρέπει αναγκαστικά να πατας το κουμπι της λήψεις απο το κινητό?
Και ακόμα, θα έχει ολες τις δυνατότητες επιλογής των ρυθμίσεων?

Έχει όντως εφαρμογή και τη δοκίμασα και δουλεύει όπως λες αλλά έχει κάποια θεματάκια και το κυριότερο δε φαίνεται το focus peaking στο κινητό (εκτός αν κάνω εγώ κάτι λάθος).
Θα το ψάξω λίγο ακόμη, αν και με βλέπω να καταλήγω στη λύση του monitor.....

Και η Nikon το έχει, αλλά μήπως με αυτή τη μέθοδο, πρέπει αναγκαστικά να πατας το κουμπι της λήψεις απο το κινητό?
Και ακόμα, θα έχει ολες τις δυνατότητες επιλογής των ρυθμίσεων?
Ρυθμισεις εχει οτι επιτρεπει το καθε προγραμμα . Μιλω κυριως για χρηση μηχανης σε περιεργες γωνιες οπου θες τηλεχειρισμο και πληρη ελεγχο της χωρις κουνημα (αλλωστε stacking ετσι κανεις συνηθως για να ειναι επιτυχες) αρα την εχεις σταθερη καπου σε τριποδι

Εκει προφανως και πατας κλειστρο απο το κινητο σαν να εχεις τηλεχειριστηριο και ταυτοχρονα εικονα

Για χερατες ληψεις δεν πολυκανει αυτη η λυση , θα πρεπει να φορεσεις το κινητο πανω στην μηχανη στο παπουτσι και να χειριζεσαι απο εκει κλειστρο και ρυθμισεις , δεν ξερω αν βολευει

• Like
Ρυθμισεις εχει οτι επιτρεπει το καθε προγραμμα . Μιλω κυριως για χρηση μηχανης σε περιεργες γωνιες οπου θες τηλεχειρισμο και πληρη ελεγχο της χωρις κουνημα (αλλωστε stacking ετσι κανεις συνηθως για να ειναι επιτυχες) αρα την εχεις σταθερη καπου σε τριποδι

Εκει προφανως και πατας κλειστρο απο το κινητο σαν να εχεις τηλεχειριστηριο και ταυτοχρονα εικονα

Για χερατες ληψεις δεν πολυκανει αυτη η λυση , θα πρεπει να φορεσεις το κινητο πανω στην μηχανη στο παπουτσι και να χειριζεσαι απο εκει κλειστρο και ρυθμισεις , δεν ξερω αν βολευει
Στο παπούτσι το είχα δοκιμάσει αλλά το θεωρούσα λίγο επίφοβο, οπότε έπιασα τη βάση του κινητού στη Ζ5 Μαρκ 1 (που δεν είχε γυριστη σπαστη για κάθετες λήψεις οθόνη) πάνω στο cage και ήταν όλα πολύ άνετα.

• Like
Reactions: kbouk
Έχει όντως εφαρμογή και τη δοκίμασα και δουλεύει όπως λες αλλά έχει κάποια θεματάκια και το κυριότερο δε φαίνεται το focus peaking στο κινητό (εκτός αν κάνω εγώ κάτι λάθος).
Θα το ψάξω λίγο ακόμη, αν και με βλέπω να καταλήγω στη λύση του monitor.....
νομιζω οτι ουτε στις Olympus το βλεπεις , αλλα αν εχεις μεγαλη οθονη με καλη ευκρινεια στο κινητο (παιζει βεβαια ρολο και τι αναλυση σου δινει το app) βλεπεις ευκολα που εχει εστιασει

• Like

Μιλάω για handheld stacking και όχι σε τρίποδο, οπότε αναγκαστικά το κινητό ή το μόνιτορ θα είναι φορεμένο πάνω στο cage της κάμερας. Το monitor το θέλω μόνο για να μπορώ να βλέπω αν έχω εστιάσει σωστά γιατί με την πρεσβυωπία που έχω με το ζόρι βλέπω την οθόνη της κάμερας, πόσο μάλλον το περιεχόμενο της....

• Haha
Reactions: toupia
Μιλάω για handheld stacking και όχι σε τρίποδο, οπότε αναγκαστικά το κινητό ή το μόνιτορ θα είναι φορεμένο πάνω στο cage της κάμερας. Το monitor το θέλω μόνο για να μπορώ να βλέπω αν έχω εστιάσει σωστά γιατί με την πρεσβυωπία που έχω με το ζόρι βλέπω την οθόνη της κάμερας, πόσο μάλλον το περιεχόμενο της....

Η σωστη λυση ειναι μονιτορακι σαν αυτα που προτεινα πανω στο cage. Μακρυα απο κινητα (πως σας ηρθε αυτο πραγματικα )

Δεν θες για κανεναν λογο την ωρα που εισαι πανω στην ληψη του ζουζουνιου που βγαζει την γλωσσα του σπανια να σου χτυπησει το τηλεφωνο και να χασεις την ληψη.

Ομως προτεινω την χρηση τριποδου για καλυτερο ελεγχο.

Η σωστη λυση ειναι μονιτορακι σαν αυτα που προτεινα πανω στο cage. Μακρυα απο κινητα. Δεν θες για κανεναν λογο την ωρα που εισαι πανω στην ληψη του ζουζουνιου που βγαζει την γλωσσα του σπανια να σου χτυπησει το τηλεφωνο και να χασεις την ληψη.

Ναι είναι ένα θέμα αν χρησιμοποιήσεις το main σου κινητό... Εκτός αν το βάλεις λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.
ή βάζεις κινητό που έχεις στην άκρη και κάθεται.

• Like
αστεια κατασταση το κινητο παιδες.

ρωτηστε τους φουκαραδες που πριν πολλα χρονια η dji εκανε το ιδιο πραγμα στα controller της τι προβληματα ειχαμε.....ευτυχως εστριψαν και πηγαν σε πιο σοβαρη λυση δηλαδη ανεξαρτητο μονιτορ και controller μαζι.

Αλλωστε για το κοστος που προτεινα πιο πανω δεν αγοραζεις κινητο....χωρια που αυτα εχουν πανω τους και ενα καρο καλουδια για βοηθηματα εστιασης και εκθεσης δεν ειναι απλα μια οθονη.

• Like
αστεια κατασταση το κινητο παιδες.

ρωτηστε τους φουκαραδες που πριν πολλα χρονια η dji εκανε το ιδιο πραγμα στα controller της τι προβληματα ειχαμε.....ευτυχως εστριψαν και πηγαν σε πιο σοβαρη λυση δηλαδη ανεξαρτητο μονιτορ και controller μαζι.

Αλλωστε για το κοστος που προτεινα πιο πανω δεν αγοραζεις κινητο....χωρια που αυτα εχουν πανω τους και ενα καρο καλουδια για βοηθηματα εστιασης και εκθεσης δεν ειναι απλα μια οθονη.
Δεν έχω δουλέψει , δε ξέρω , φυσικά πιο σωστή λύση θα είναι γιατί είναι για αυτό το σκοπό, πάντως με το κινητό με τον τρόπο που είπα παραπάνω όπως το δούλευα έχω ήταν μια χαρά χωρίς κολλήματα κλπ, για αυτό και το πρότεινα.

• Like
Reactions: kbouk
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αν η καμερα δεν εχει συστημα βοηθησης εστιασης το κινητο δεν εχει απο μονο του τετοια οπως τα μονιτορακια αυτα ομως .

Ουτε φυσικα βοηθηματα εκθεσης luma ή false color

Eπισης η κουβεντα εγινε για "παιδια" καποια ηλικιας που τα ματια τους εχουν αρχισει και θελουν μεγαλυτερες καταστασεις ;) για αυτο και προτεινα κατευθειαν το 7αρι μονιτορ και οχι το 5αρι.

Πολυ ελαφρυ σαν κατασκευη φυσικα θελει και μια προσοχη οπως χαιδευετε την καμερα με την ιδια γλυκυτητα θελει και αυτο μην σπασει μιας τα μεταλλικα μονιτορ ειναι αρκετα ακριβοτερα και με αλλες προδιαγραφες.

Η σωστη λυση ειναι μονιτορακι σαν αυτα που προτεινα πανω στο cage. Μακρυα απο κινητα (πως σας ηρθε αυτο πραγματικα )

Δεν θες για κανεναν λογο την ωρα που εισαι πανω στην ληψη του ζουζουνιου που βγαζει την γλωσσα του σπανια να σου χτυπησει το τηλεφωνο και να χασεις την ληψη.

Απλά για να κάνεις focus stacking με το τρίποδο μετά χρειάζεσαι και ένα macro focusing rail, οπότε νομίζω ότι το χεράτο focus stacking είναι πιο βολικό.

• Like
Reactions: Kosh
Εγω αν θελω οθονη μεγαλη τρεχω το app στο ipad (που το εχω σχεδον παντα στην τσαντα) και εχω 12αρη monitor με καλιμπραρισμενη οθονη και ολες τις ρυθμισεις της μηχανης (εστιαση , εκθεση , ελεγχοις διαφραγματος , ISO κλπ) στο πιατο και ντεκλασερ ταυτοχρονα για να μην κουνηθει η ληψη.

Παντα για ληψη σε τριποδο μιλω γιατι στο χερι και αν οι ταχυτητες ειναι χαμηλες μπορει το stacking να αποτυχει. Για χερατες καταστασεις με γλας κλπ ενα κινητο προηγουμενης γενιας θα ειναι μια προχειρη και φθηνη λυση . Απο εκει και περα οτι βολευει τον καθενα και αναλογα τα οικονομικα του

• Like