Τεχνικές και προγράμματα για αύξηση της ανάλυσης - upscale

Ευχαριστώ! Λοιπόν, κατέβασα τη full έκδοση και τρέχω διάφορες εικόνες για κάποια πρώτα βιαστικά συμπεράσματα. Σε μια καλή 24MP εικόνα, πράγματι προσδίδει γρήγορα ωραίο enhanced αποτέλεσμα, με αποθορυβοποίηση και λεπτομέρεια. Σε φωτογραφίες από entry level κινητά ή παλιές εικόνες σκαναρισμένες από φιλμ δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά. To face recognition είναι μάλλον άχρηστο, αφού το ΑΙ αλλάζει τα πρόσωπα.
Μοιάζει να είναι ιδανικό για φωτογράφους πουλιώνπτηνών, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει την αγορά για λοιπές χρήσεις. Θα επιμείνω.
Σε σκαναρισμενες φιλμ κλπ μήπως θέλει το άλλο τους πρόγραμμα image matting? Ενημερωτικά το δίνει ένα χρόνο φουλ αυτό το πρόγραμμα καθώς και το άλλο τους πρόγραμμα το Video enhancer σε όποιον αγοράσει το Aiarty Image enhancer.

ΥΓ. Πόσο πιο επίτηδες πχια... αυτό το ... Πουλιών/πτηνών...

ΥΓ2. Σε φωτό ανθρώπων δεν... Το παιδί μου το κανει άλλο χαχα

• Haha
Reactions: toupia
Έχω, λοιπόν, μια εικόνα 33MP με καλό φακό και καλή λεπτομέρεια.
IMG_9172.JPG
Ο φακός φυσικά είναι ανεπαρκής (56mm x 1.6) για κοντινές λήψεις πτηνών.
Ανεβάζω το raw στο Aiarty Image enhancer και έχω τα εξής αποτελέσματα πριν και μετά:
Screenshot 2026-04-25 150823.png

Screenshot 2026-04-25 150832.png

To κάνω σωστά, @stratigos24 μου;

ΥΓ.

Όταν βλέπω ένα Raw στο LR (χωρίς να το έχω καθόλου επεξεργαστεί) είναι καλύτερο από το RAW που δείχνει στο "πριν" το Aiarty..

Σκέφτηκα 2 ενδεχόμενα:

1) το κάνει να φαίνεται πιο θολό (αυτά βλέπετε στα παραπάνω before δείγματα του τελευταίου μου μηνύματος) για να σου φανεί μετά μεγαλύτερη η αλλαγή προς το καλύτερο από το edit που θα σου κάνει.

2) φορτώνει το RAW τελείως φλατ όπως είναι και όχι όπως όταν το βάζεις στο LR που σου έχει πάρει adobe profile color κλπ και δε ξέρω τι άλλο (ελαφρύ τονισμό details, contrast κλπ) βοήθημα κάνει από πίσω το LR στο RAW με την εισαγωγή πριν καν το επεξεργαστείς έστω και λίγο. (Λογικά το Aiarty στο δείχνει σαν το flat profile .. δε θυμάμαι ακριβώς πώς το λέει το LR.. που όντως είναι πιο θαμπό, πιο άτονο, λιγότερο sharp κλπ κλπ)

Τείνω να πιστέψω ότι συμβαίνει το 2ο.

ΥΓ. Στο LR πάντα ξεκινάω όπως το χει, δηλαδή Adobe color... Θυμάμαι πάντως με σιγουριά κάποιον φίλο να μου λέει... Πάντα να ξεκινάς το edit από το πιο φλατ ατόφιο profile... Όπως είπα μου διαφεύγει η ονομασία του τώρα..
Τώρα κατάλαβα τι γράφεις εδώ. Συμφωνώ και θεωρώ ότι συμβαίνει το 2ο.
Όταν ανοίγω ένα raw στον IrfanView είναι αρκετά διαφορετικό από όταν το ανοίγω στο Affinity. Στο 1o έχει μεγαλύτερη οξύτητα, με hue και saturation προς τα δεξιά (όπως ακριβώς έχω ρυθμίσει στην κάμερα), ενώ το 2ο είναι τελείως flat. Υποθέτω ότι το Aiarty συμπεριφέρεται όπως το Affinity.

Last edited:
  • Like
Reactions: stratigos24
Eδω ειναι που μπαινει στην κουβεντα ο Billy the Kid και λεει :

Aντε ρε σεις παρτε εναν συνδυασμο σωστης καμερας με σωστο AF και σωστη αναλυση και σωστο φακο που καθεστε και παιδευεστε after field ενω θα μπορουσατε να εχετε τελειωσει ηδη on field

:p

• Haha
View attachment 270712
Ανεβάζω το raw στο Aiarty Image enhancer και έχω τα εξής αποτελέσματα πριν και μετά:
View attachment 270713

View attachment 270714

Θα τα δω σε λίγο αναλυτικά γιατί είμαι έξω για ψώνια αλλά φαντάζομαι ότι είναι σωστή η διαδικασία.
Μη ξεχνάς να βάζεις έστω και λίγο upscale χειροκίνητο έστω και αν σε συγκεκριμένη λήψη δεν το χρειάζεσαι πχ 6000 κάνε το 6050 κλπ και αν σου αφήνει τίποτα περίεργο σε φόντο κλπ βάζεις το edit να το κάνει ο επεξεργαστής.

Στην ουσία κάνω :
Upscale και more detail gan 3

Έχει τύχει να φτιάξω φωτό στο Aiarty να την κάνω μετά edit στο LR μετά να θέλω απλά να τη μεγαλώσω λίγο γιατί κόπηκε αρκετά το μέγεθος από το κροπ και την ξανά βάζω σκέτο upscale χωρίς αν θυμάμαι καλά να βάζω ένταση στην μπάρα του gan 3.

• Like
Θα τα δω σε λίγο αναλυτικά γιατί είμαι έξω για ψώνια αλλά φαντάζομαι ότι είναι σωστή η διαδικασία.
Μη ξεχνάς να βάζεις έστω και λίγο upscale χειροκίνητο έστω και αν σε συγκεκριμένη λήψη δεν το χρειάζεσαι πχ 6000 κάνε το 6050 κλπ και αν σου αφήνει τίποτα περίεργο σε φόντο κλπ βάζεις το edit να το κάνει ο επεξεργαστής.

Στην ουσία κάνω :
Upscale και more detail gan 3

Έχει τύχει να φτιάξω φωτό στο Aiarty να την κάνω μετά edit στο LR μετά να θέλω απλά να τη μεγαλώσω λίγο γιατί κόπηκε αρκετά το μέγεθος από το κροπ και την ξανά βάζω σκέτο upscale χωρίς αν θυμάμαι καλά να βάζω ένταση στην μπάρα του gan 3.
Φακούς ψωνίζεις;

Είπες πως είσαι για ψώνια.
Ναι μετά κατάλαβα τι εννοείς και έκανα edit στο παραπάνω...

Σκέφτηκα ότι ίσως εννοούσες αν παίρνω πλέον φακούς ή με το αποτέλεσμα που έχω από Aiarty είμαι οκ.. χαχ

Όχι , ο φακός που θέλω (μάλλον) κάνει 2κ + οπότε πήρα το Aiarty και βλέπουμε.
Σιγά μην αγοράσεις 2Κ+ φακό. Θα βγάζεις το φεγγάρι με έναν kit από τα 24mm, θα το πετάς στο Aiarty και θα σε ρωτάμε εάν ήσουν κι εσύ στο Artemis II.

• Haha
Reactions: stratigos24
Σιγά μην αγοράσεις 2Κ+ φακό. Θα βγάζεις το φεγγάρι με έναν kit από τα 24mm, θα το πετάς στο Aiarty και θα σε ρωτάμε εάν ήσουν κι εσύ στο Artemis II.
Μακάρι να ήταν τέτοια η βελτίωση που προσφέρει. 😂
Ελπίζουμε στα lifetime free updates που έχουμε όσοι το αγοράσαμε, ώστε αργότερα να βγάζεις αρκουδάκι σε παιδικό δωμάτιο και να γίνεται αρκούδα που πιάνει Σολωμους σε καταρράκτη.

Last edited:
Eδω ειναι που μπαινει στην κουβεντα ο Billy the Kid και λεει :

Aντε ρε σεις παρτε εναν συνδυασμο σωστης καμερας με σωστο AF και σωστη αναλυση και σωστο φακο που καθεστε και παιδευεστε after field ενω θα μπορουσατε να εχετε τελειωσει ηδη on field

:p
Η αλήθεια είναι αυτή ... Με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ..

..δεν έχουμε όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα ή την ίδια θέληση για βάρος και όγκο συστήματος (προσωπικά νομίζω δεν έχω θέμα με βάρος / όγκο αλλά αρκετοί έχουν)

ΥΓ. Φαντάσου τί εικόνες παίρνουν ΑΥΤΟΙ που τα έχουν όλα τέλεια ΚΑΙ βάζουν και topaz/aiarty/gigapixel από πάνω.. it's unfair...

*Όπως είχε πει και ο Γιάννης Σπύρου... Θα τους φτάσουμε με ψηφιακά μέσα ... 🤨

View attachment 270712
View attachment 270713

View attachment 270714

Το άδικο στη συγκριση παραπάνω ξέρεις ποιο είναι? (φυσικά φαίνεται ότι έχει κάνει δουλειά)

Είναι ότι σου δείχνει τη μαμα φωτο 125% απο τα 33mp αλλά σε μεγένθυση 8Κ που είναι η φτιαγμένη.

Γιαυτό θα έπρεπε να έδειχνες το 100% πριν το edit στην μαμά και στο ίδιο μέγεθος μετά το πουλί στη φτιαγμένη (πχ αφου έγινε 100mp τελικά μετά το edit, να τη δείξεις στα 33 σε ίδιο μέγεθος το πουλί με το 100% της αρχικής) και τέλος αν θέλεις να τη δειξεις και φουλ size από το upscale τη φτιαγμένη.

Ελπίζω να τα έγραψα κάπως κατανοητά.

@toupia

Παράδειγμα έκανα μια τώρα:

before 100%
before20 100%.png

After 70% zoom για να ειναι σαν το 100% της αρχικης

after20 70% (gia na einai san 100% tis arxikis photo).png

και full zoom η φτιαγμενη μεχρι οσο πάει

after20 100% (telika pos kai posi egine).png

Last edited:
  • Like