Τεχνικές Macro φωτογράφησης : Focus Stacking , Focus Bracketing etc…

Και χωρίς να διαβάσει στο manual αν είχε δουλεψει λίγο τον φακό περνώντας από τα 3 step του focus limiter θα το καταλάβαινε , είναι τρομερή η μεγενθυνση και κουνάει αρκετά (κανονικά θέλει τρίποδο) ακόμα και με την κορυφαία σταθεροποίηση της αγοράς , αν βάλεις και τον raynox απλά το ξεχνάς να τραβήξεις στο χερι

επίσης αν θυμάμαι ο φακός όταν γίνεται Χ2 macro με το πλαϊνό κουμπί set στο macro κλείνει το διάφραγμα από f3.5 σε f8 , το δείχνει και ο τελευταίος πίνακας που έβαλε

Το Πασχα στο εξοχικό θα είναι αφιερωμένο στο macro με τον 90αρη και τα σύνεργα που προμηθεύτηκα , θα δούμε πως υα παει …

• Like
Reactions: cacau and evanfotis
Βουτιά στα βαθιά με τον m43 90αρη macro. Μιας και εχτές είχε πολύ αέρα δεν μπόρεσα να έχω live λουλούδι για τις δοκιμες και έκανα την πρώτη μου εξάσκηση σε ένα κόκκινο νούφαρο (4 ήταν δυο κόκκινα δυο άσπρα) για να τσεκαρω μεγενθυσεις, αποστάσεις, ποσο καλή σταθεροποίηση δίνει ο φακός συνδιαστικα στο χερι στις μεγενθυνσεις ώστε να εστιάζω εκεί που θέλω, πόσα καρέ χρειάζομαι σε focus stacking oταν πλησιάζω κοντά , ποσο βοηθά το φλας για να δώσει ένταση στα χρώματα , ποσο βοηθά το diffuser που πήρα για να κόβει αντανακλάσεις κ.α.

Το μοντέλο μου ήταν αυτό το ψεύτικο κόκκινο νούφαρο (φωτό στο χερι με 10 καρέ stacking σε f9) , τα χρώματα παίζουν από την μια στην άλλη μιας και το ψιλοεντιτινγκ έγινε στο πόδι στο iPad

_4281916.JPG

Μια αρκετά πιο κοντινη πάλι με αυτόματο focus stacking 10 καρέ στη μηχανή δίνει σχετικά καλό βάθος πεδίου , μιας και πλησίασε ο φακός αρκετά κοντά το φλας έκανε δουλειά να φωτίσει το θέμα και το diffuser να κοψει τις αντανακλάσεις , νομίζω αυτό το stack ήταν σε f10

_4282045.JPG

ένα διπλανό κόκκινο νούφαρο λίγο πιο κοντά

_4281969.JPG

όταν πλησίασα σε μεγενθυνσεις μεταξύ 1:1 και 2:1 (το κατάλαβα γιατί ο φακός δεν εστίαζε αν δεν τον έβαζα στο ειδικό mode macro που παίζει σε αυτές τις τιμές μεγενθυνσης ) διαπίστωσα οτι δεν φτάνουν προφανώς τα 10 καρέ (παει μέχρι 15) stacking ούτε το βάθος πεδίου f10

Μερικες true macro πάλι με αυτόματο stacking f10, flash σε κάθε καρέ , στο χερι

_4281991.JPG

_4282002.JPG

_4281980.JPG

Extreme δυνατότητες, αλλά θες κανονικό θέμα - εδώ "αναδεικνύονται" οι ατέλειες των απομιμήσεων της φύσης. Βάλε δελτίο καιρού και κάνε υπομονή...

• Like
Reactions: kbouk
Όχι αμιγώς τεχνική αλλά συνδυασμός με gadget για φωτογράφιση σταγόνων που διευκολύνει αρκετά την όλη διαδικασία.
Προσωπικά θα περίμενα να πυροδοτεί και το κλείστρο με ελεγχόμενη χρονοκαθυστέρηση σε Milliseconds ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να διανύσει μέχρι την επιφάνεια του νερού ώστε να υπάρχει συγχρονισμός ακριβέστερος
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Ταλαιπωρια ......:ROFLMAO:

Χωρις να ειμαι ειδικος στην μακρο ή στην still θα δοκιμαζα συνεχη φωτισμο (μαλλον προυποθετει περισσοτερο χωρο αυτο για ελεγχο του ambient light ) αντι για φλας και ληψεις με ριπες.......

Θα υπηρχε μαλλον καλυτερο φως, πιο μαλακο, πιο απλωμενο και θα ειχε και καλυτερη υφη στην στηλη νερου του μανιταριου....... απλα θελεις λιγη τυχη να πετυχεις την "Στιγμη" αναλογα παντα και της ριπης που εχει η καμερα σου.

Θέλει πολυυυυυ φως αυτό….
Ιδίως στα διαφράγματα αυτά.
Βασικά θέλει συγχρονισμό κλείστρου με απελευθέρωση σταγόνας. Μου κάνει εντύπωση που το αμέλησαν. Εδώ έφτιαξαν ολόκληρη εφαρμογή για αυτό. Ένα ir control ίσως ήταν καλύτερο

Θέλει πολυυυυυ φως αυτό….
Ιδίως στα διαφράγματα αυτά.

Παλιοτερα πριν βγουν τα led φωτα και τωρα τα πραγματικα δυνατα......ενα απλο .....φωτιστικο 5 ή 10kw ηταν το αναμενομενο :)

1715167082129.jpeg

Τον χειμωνα ηταν μεγκλα το καλοκαιρι αστα να πανε ....

Mετα περασαμε στα HDMI λογω δυναμης (περιπου Χ4 των tungsten) και μετα βγηκαν τα led και ησυχασαμε....

Όχι αμιγώς τεχνική αλλά συνδυασμός με gadget για φωτογράφιση σταγόνων που διευκολύνει αρκετά την όλη διαδικασία.
Προσωπικά θα περίμενα να πυροδοτεί και το κλείστρο με ελεγχόμενη χρονοκαθυστέρηση σε Milliseconds ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να διανύσει μέχρι την επιφάνεια του νερού ώστε να υπάρχει συγχρονισμός ακριβέστερος
Πριν από... μερικούς αιώνες: https://avclub.gr/index.php?threads/high-speed-photography.72452/

Δυστυχώς όλες οι δικές μου φωτογραφίες ήταν στο flickr το οποίο εχω καταργήσει εδω και χρόνια.

• Like
Reactions: evanfotis

A simple and fun way to photograph water drops​

Jeff Cable

πολυ ωραια ιδεα για να παρει κατι ουσιαστικο το νερο αλλιως θελει αρκετη δουλεια με softbox.

Πολύ ενδιαφέρον, το έχει πάει λίγο παραπέρα το θέμα close up / μάκρο (είναι ιταλικά βέβαια η γλώσσα αλλά δείχνει αρκετές φωτό πως τις τράβηξε)

Τώρα έχουμε το θέμα ότι όλες οι Νίκον Ζ έχουν το focus shift χωρίς να μπορείς να το ενεργοποιήσεις με το κλικ όταν θέλεις να κάνεις τη λήψη αλλά να το βάλεις στην καλύτερη σε κάποια συντόμευση και να χρειάζεται να πατήσεις συντόμευση και οκ για να ξεκινήσει και όταν το κάνει το κάνει και με σβηστή οθόνη .... Ετσι ρε Νίκον στακ στο χέρι δε κάνει κανείς ... Που να μείνεις σταθερός με f8, f11 σε 1:1 και να κάνεις την διαδικασία για να ξεκινήσει το στακ... Καλή μου τύχη ....

Ξεκινάω και κάνα τρίποδο σιγά σιγά να δούμε αν και πάλι... Με ξενερώνει ότι και στο τρίποδο ακόμα θα πρέπει να πάψω να βλέπω το θέμα και να πατήσω 2 κουμπιά για να ξεκινήσει και ότι βγάλεις έβγαλες ....
Να μην έχεις δηλαδή την κρίση για την αποφασιστική στιγμή που θα κάνεις το κλικ...
Καλορίζικος!
Φόκους στακινγκ χεράτο δε γίνεται όπως λες κι εσύ. Επίσης δεν γίνεται με κινούμενο θέμα.
Οπότε μικρό - καθόλου δηλαδή - το κακό: βρίσκεις/στήνεις το θέμα σου και τραβάς με την ησυχία σου, πατώντας 1-2-3-13 κουμπιά. Η εννοια της αποφασιστικής στιγμής εξ ορισμού δεν υφίσταται με focus stacking, αφού πρόκειται για σειρά λήψεων.

• Like
Reactions: stratigos24
Καλορίζικος!
Φόκους στακινγκ χεράτο δε γίνεται όπως λες κι εσύ. Επίσης δεν γίνεται με κινούμενο θέμα.
Οπότε μικρό - καθόλου δηλαδή - το κακό: βρίσκεις/στήνεις το θέμα σου και τραβάς με την ησυχία σου, πατώντας 1-2-3-13 κουμπιά. Η εννοια της αποφασιστικής στιγμής εξ ορισμού δεν υφίσταται με focus stacking, αφού πρόκειται για σειρά λήψεων.
Σε ευχαριστώ!

Εσύ καλά τα λες απλά περίμενα πως θα γίνεται το χερατο όπως πχ στις Olympus που έχεις επιλέξει πχ πόσες λήψεις να σου κάνει και σε τι απόσταση να μετακινείται το focus σε κάθε λήψη, έχεις επιλέξει burst mode και απλά όταν δεις το θέμα σου πατάς το shutter button και ξεκινάει να τραβάει τις λήψεις.

Οκ αυτό δε γίνεται στις Νίκον διότι είναι ακατόρθωτο να κρατήσεις σταθερή στο χέρι τη μηχανή σε τόσο κοντινό θέμα χώρις να μετακινηθείς λίγο μπρος ή πίσω ασυναίσθητα οπότε πάμε με τους "κλασσικούς" τρόπους και βλέπουμε .

Άμα γινόταν όπως στις olympus θα υπήρχε η έννοια της αποφασιστικής στιγμής μιας και όταν θα έβλεπες το θέμα σου όπως το θες που στέκεται κλπ και έχεις το κάδρο που θες και εστιάσεις από πού θέλεις να ξεκινήσει το στακ κάνεις και το κλικ .

Στην ουσία κάτι τέτοιο περίμενα:

Θα μου πεις μπορείς να βάλεις και το φακό σε manual mode και να κάνεις το ίδιο με δικές σου Μικρό κινήσεις, μπορεί να έχεις ίδιο ποσοστό επιτυχίας ... Αυτοί έχουν και αρκετά fps εγώ όχι (Ζ5 ~4.5 fps)

ΥΓ. Συνεχίζουμε και στο μάκρο/τεχνικές θέμα για να μη χαλάμε το θέμα εδώ, αν θέλει κάποιος admin τα μεταφέρει αυτά τα τελευταία 2-3 ποστ από εδώ που μιλάνε για θέμα τεχνικής ληψης (θα γράψω κάποια πράγματα κάποια στιγμή για τον εξοπλισμό μου και το πώς τραβάω και τι θα μπορούσα να κάνω για να να πάρω καλύτερο αποτέλεσμα)

Last edited:
  • Like
Στις Olympus ολα ξεκινούν από την εξαιρετικη σταθεροποίηση των σωμάτων σε συνδιασμό και με το διπλό βάθος πεδίου λόγου του μικρότερου αισθητήρα που καλύπτει με το ίδιο διάφραγμα διπλάσια εστιασμένη περιοχή . Επίσης και στο software που κάνει αυτόματα το stacking ακόμα και να έχουν κουνηθεί λίγο οι φωτό γιαυτο και το τελικό stacking είναι ελαφρως κροπαρισμενο. Βέβαια δεν είναι τα πάντα τέλεια , πολλές φορές στα άκρα θα βρεις διπλές περιοχές από λάθη του software κυρίως αλλά σε κάθε γενιά αυτό βελτιώνεται κατατι

Όμως όπως σου είπε ο Νάσος το stacking έχει να κάνει με σχεδόν ακινητο θέμα , αν υπάρχει αέρας κλπ. ξεχνάς λουλούδια κλπ.

Το πρωί βέβαια ή γενικά με καλό φως με μεγάλες ταχύτητες κλείστρου μπορείς να τραβήξεις και έντομα που κινούνται ελάχιστα

• Like
Ναι όπως τα λες είναι, βοηθάνε τα πολλά fps, το διπλό βάθος πεδίου στις Oly καθώς και το software (φυσικά η σταθεροποίηση... Δόξα το Θεό πλέον έχω και σε μηχανή και σε φακό με το τωρινό σετ μου Ζ5+105mc Z.. και για μένα κάνει πολύ καλή δουλειά όσο το δούλεψα) . Δε με νοιάζει που δεν έχει να σου κάνει στακ στην κάμερα η Ζ5 και αν είχα Oly πάλι θα τράβαγα περισσότερες (από 7-8-11-20 που είναι το όριο των λήψεων για κάθε μηχανή της που μπορεί να σου στακαρει η ίδια μέσα) και θα έκανα το στακ σε ένα εξωτερικό προγραμμα.

Φυσικά το στακ έχει να κάνει με ακίνητο θέμα και πολλές φορές ένα έντομο που βλέπω και κινείται μένει για κάποια sec ακίνητο και τότε μπορείς να του σκάσεις 3-4-5-20 λήψεις burst ανάλογα τη μηχανή και να κάνεις μετά στακ. Αυτό είναι που θα ήθελα να κάνω αλλά με τον τρόπο που έχει το focus shift η Νίκον δε γίνεται οποτε.... Προχωράμε αλλιώς ...

• Like
Έκανα εχθές κάποια πρώτα τεστ σε f5.6 με το rocus shift της Nikon πάνω σε τρίποδο. Μετά τις ένωσα στο helicon.
Για αυτές τις πρώτες αναγνωριστικές λήψεις δε χρησιμοποίησα φλας, diffusers κλπ αλλά ούτε και έκανα κάποιο edit μετά από το στακ. Απλά τις έβαλα να δω τι γίνεται πως δουλεύει το πράγμα κλπ κλπ.

Γενικά κάνει μια χαρά δουλειά και απλά πρέπει να κάνω μερικά τεστ ακόμα για να συνειδητοποιήσω (ανάλογα με το μέγεθος του έντομου.... οκ παίζει ρόλο και αν είσαι 1:1 ή άλλη μεγένθυση) πόσες φωτό στο περίπου χρειάζονται για να το καλύψει και με ποιο βήμα να κάνει της λήψεις (πόσο κοντά θα είναι το ένα σημείο του focus της κάθε λήψης από την επόμενη)

Από ότι καταλαβαίνω σίγουρα είναι προτιμότερο να γίνεται σε τρίποδο, οπότε δεν είναι και κακό που δε μπορείς να το κάνεις και χερατο που ήθελα αλλά οκ θα ήταν μια επιλογή και αυτή για να είσαι στο χέρι για όσες τέλος πάντως λήψεις καταφέρεις να κάνεις καλά γιατί από ότι καταλαβαίνω και στα συστήματα που το κάνουν με πολλά fps κλπ λογικά θα κάνουν πολλά στακ για να πάρουν ένα σωστό τελικά οπότε με τρίποδο θα έχεις περισσότερες πιθανότητες.

Βάζω 2 φωτό πηγαίνετε αριστερά - δεξιά για να τις δείτε.

Last edited:
Ωραίος.
Η μύγα βγήκε πολύ καλά, ακόμη και εάν ήταν απλά "δοκιμή".
Συνέχισε τα τεστ και σε dt θα έχεις πάρει το κολάι.

• Like